Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iulian Chifu: Ideea de armată europeană este mai degrabă o etichetă

Publicat

in

Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Iulian Chifu, crede că dezbaterile din timpul Summit-ului de la Sibiu au „născut” și mai multe întrebări, astfel că este dificil de spus cum va arăta Europa în următorii ani, informează mediafax.

Redăm integral interviul acordat Monitorului Apărării şi Securităţii:

Reporter: Cum arată viitorul Europei după dezbaterile care au avut loc zilele acestea la Sibiu?

Iulian Chifu: Cred că e foarte complicat, că au fost abordate foarte multe teme și întrebări și că au născut, evident, în dezbatere și mai multe întrebări. E natural, în asemenea tipuri de reuniuni e important să pui temele potrivite. Și într-adevăr am abordat câteva din marile teme strategice, în primul rând am vorbit despre componenta proiectelor europene, au fost foarte multe puse pe masă, până la urmă Consiliul European de aseară (9 mai – n.r.) a venit și a marcat foarte clar care este varianta, împreună adâncim integrarea, cu unitate, cu coeziune și cu convergență, ceea ce este foarte important pentru că nu mai creează disparități, evident toate prin respectarea principiilor. În al doilea rând ne-am uitat foarte atent la amenințările și oportunitățile Uniunii Europene și mă refer la cele de securitate, dar nu numai. Ne-am uitat la politica de securitate și apărare europeană, față în față cu relația transatlantică, care excede dimensiunea de Securitate și apărare, deci vorbim și de relațiile transatlantice de natură economică, de natură politică, iar azi de dimineață am parcurs tema valorilor, cât de stricte, cât de multă flexibilitate, cât de mult lăsăm, interpretare creativă, hai să-l spunem unor asemenea principii și valori la care toate statele europene sunt angajate, dar care sunt relativizate de aceste interpretări și ne duc în alte zone care riscă să ducă la explozia europeană.

Și chiar acum vorbim despre vecinătățile Europei cu vicepremierul urcainean, cu ministrul de Externe turc, cu consilierul prezidențial pe politică externă Bogdan Aurescu, cu secretarul de stat din Ministerul de Externe. Practic, dezbaterea ne spune «Iată am avut cinci ani fără un comisar pentru extindere, a fost bine sau a fost rău?». Faptul că am anunțat la începutul acestui mandate că nu se mai face nicio extindere a ajutat reformele și avansul? Am văzut că am avut o stagnare în Balcanii de Vest, am avut chiar pași înapoi în statele parteneriatului estic, ori în acest context vedem foarte clar lecțiile învățate și cum trebuie să preluăm avantajele din ceea ce am învățat măcar. Deci, e dificil să facem un cadru și să spunem «așa va arăta Europa». Singurul lucru pe care îl avem este «Declarația de la Sibiu», care va rămâne în următorii cinci ani pe agenda strategică, și care spune că vom rămâne împreună, speranța mea este să rămânem împreună și cu Marea Britanie, adică tot 28, și vom merge cu o integrare mai departe pas cu pas.

Reporter: Ați discutat și despre o armată a UE? Interferează cumva interesele NATO?

Iulian Chifu: Evident că s-a pus problema, dar asta e o chestiune care s-a tranșat acum doi ani, la Roma. Acolo a fost această idee dezbătută, împreună cu NATO și declarația finală, care este cea care a lansat reflecția de doi ani, până la documentul de ieri, a marcat foarte clar relația dintre Uniunea Europeană și NATO, neduplicară. De altfel, NATO asigură apărarea colectivă, în timp ce Uniunea Europeană își propunea niște misiuni pentru managementul crizelor în zone în care NATO nu este interesat, de fapt asta este complementaritatea. Pe de altă parte, trebuie spus, 22 de state sunt membre și ale UE și ale NATO și nu există capabilități speciale ale uneia sau alteia, există exclusive capabilități naționale, care sunt puse la dispoziție pentru o misiune sau alta, angajate de către statele respective. Deci, e o chestiune tranșată, sunt perioade de reflecție, sunt gândiri în raport cu cum să crească, de altfel investiția în domeniul militar e un angajament în cadrul NATO, cum să crească numărul de capabilități naționale și, evident, ulterior vom avea și capabilități pentru diferitele misiuni pe care Uniunea Europeană dorește să le angajeze dincolo de elementele care vin din NATO.

Deci, ideea de armată europeană e mai degrabă o etichetă, dar care este depășită, și varianta Macron de la Sorbona, și varianta inițiativei de intervenție europeană, lansată ulterior, ambele au fost cumva abandonate și acum există o reflecție pentru a vedea în ce formulă va trebui complementariat acest lucru, dacă cineva vrea să meargă mai departe, pentru moment sunt PESCO, politica externă de securitate și cooperare, există componenta de EDF, fondurile pentru apărare, care se investesc în industria de apărare europeană, de unde se vor reflecta mai apoi, și avem evident comandamentul autonom european, dar, încă o dată, cooperarea s-a văzut la Summit-ul NATO de la Varșovia, unde UE și NATO au semnat acel acord, și se vede în centrul, de exemplu, de la Helsinki, centrul de excelență pentru combaterea amenințărilor hibride, care este într-un stat european și este în comun acord, dacă vreți are doi părinți, NATO și Uniunea Europeană.

Reporter: Discuțiile au fost aici, la Sibiu, între mediul academic și specialiștii în securitate. Cât de importantă este această relație?

Iulian Chifu: Este o relație care continuă de multă vreme, nu acum am inventat-o. Chiar în perioada în care am fost eu în funcție aveam un consiliu consultativ pentru afaceri strategice, care era alcătuit în special din zona academică, din societatea civilă. Deci, el există întotdeauna și în sală am avut și zona politică de decidenți, chiar înalți decidenți, chiar membri ai Consiliului European, și zona, să zicem, de reflecție, și zona academică, deci și cei care gândesc și propun idei, și cei care le aplică. Iar acest dialog, de fapt, a fost asigurat, și dezbaterile au fost asigurate tocmai de interfața și de prezența acestor decidenți. Și acum în panelul actual aveți patru persoane care sunt în poziții de decizie și aveți patru persoane care sunt în spațiul acesta al gândirii. Și am ales decidenții care să vină și cu componenta lor academică și de gândiri, deci decidenții în sine care participă sunt cei care au idei, care aplică înțelegând sau care sunt interfețe între zona de gândire-idei și zona aplicativă-practică, de decizie.

Conferința Internațională „Viitorul Europei. Perspectivele evoluțiilor contemporane” a fost organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning București.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bucureștiul și alte patru județe vor fi lovite furtună – S-a emis Cod galben în cinci judeţe, în următoarea oră

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de furtună valabile până la ora 16:30, în cinci judeţe şi Municipiul Bucureşti, potrivit Agerpres

Potrivit meteorologilor, în Municipiul Bucureşti, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil grindină de mici dimensiuni, averse ce vor cumula 10-15 l/mp.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

De asemenea, în mai multe localităţi din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Giurgiu şi Teleorman se vor semnala grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi averse ce vor cumula 15-20 l/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

NEREGULI grave la comercianții de jucării: ANPC a dat AMENZI de peste un milion de lei

Publicat

in

De

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a descoperit abateri la majoritatea comercianţilor de jucării din întreaga ţară, care au fost verificaţi dacă respectă prevederile legale privind siguranţa jucăriilor, informează un comunicat de presă al ANPC, transmis AGERPRES.

Autoritatea precizează că, în perioada 27-28 mai 2020, a derulat o amplă campanie la nivelul întregii ţări, fiind verificaţi 472 de operatori economici, iar la 336 din ei, reprezentând 71,2 % din totalul celor controlaţi, depistându-se abateri de la normele în vigoare. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 379 de sancţiuni, din care 177 avertismente şi 202 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1,089 milioane lei.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 253.367 lei lei şi măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 325.061 lei.

Potrivit ANPC, cele mai întâlnite abateri constatate sunt: lipsa menţionării pe etichetă a numelui, denumirii comerciale înregistrate sau mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi adresa la care aceştia pot fi contactaţi; lipsa menţionării numărului unic de înregistrare pe jucărie, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare; lipsa aplicării în mod vizibil, lizibil şi de neşters a marcajului de conformitate CE; nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă şi lipsa avertismentelor generale (sau lipsa traducerii acestora în limba română); comercializarea unor jucării care au făcut obiectul notificărilor RAPEX; nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor; practici incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii; lipsa afişării preţurilor şi/sau afişarea într-o formă echivocă; neafişarea orarului de funcţionare şi a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului; lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

Pentru consumatorii care achiziţionează jucării direct din magazine, ANPC are următoarele sfaturi: să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie; să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei; să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească; să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici; să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni; să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani .

Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

ANPC îi asigură pe consumatori că, prin supravegherea atentă şi permanentă a pieţei, are grijă ca sănătatea, viaţa, precum şi drepturilor lor să fie mereu protejate, aceasta reprezentând prioritatea instituţiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend