Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iubitorii explorării spaţiale sunt invitaţi să participe la dictarea realizată de astronautul Thomas Pesquet în spațiu

Publicat

in

Iubitorii explorării spaţiale şi ai cuvintelor sunt invitaţi să participe duminică la o dictare dedicată publicului larg, care va fi realizată de astronautul francez Thomas Pesquet şi difuzată de Muzeul Aerului şi Spaţiului din Bourget, situat în apropiere de Paris, informează AFP.

Sunt aşteptate aproximativ 500 de persoane de toate vârstele, echipate cu o coală de hârtie şi un stilou, pentru a scrie, în timpul dictării astronautului francez, un fragment din romanul „Un barrage contre le Pacifique” al scriitoarei Marguerite Duras, au precizat organizatorii evenimentului, care se va desfăşura în aer liber.

La ora locală 15:00, pe pista expoziţională a muzeului francez, unde vor fi instalate mese şi scaune, un ecran uriaş va difuza un videoclip înregistrat de Thomas Pesquet, aflat din luna aprilie într-o misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), la 400 de kilometri deasupra Pământului.

„Thomas Pesquet este persoana care a ales acest text clasic din literatura franceză”, a explicat pentru AFP romancierul Rachid Santaki, creatorul unor sesiuni de dictare care se adresează publicului larg.

De opt ani, acest autor de romane poliţiste (precum „Les Anges s’habillent en caillera”) „scoate dictarea din şcoală” pentru a o aduce în spaţii insolite şi pentru a o transforma într-un exerciţiu popular şi grandios. Scriitorul a lecturat deja peste 500 de texte în penitenciare, cartiere urbane, pe Stade de France, precum şi pe reţelele de socializare şi la posturi radiofonice.

„Ducând dictarea în spaţiu, îi vom face pe oameni să viseze!”, a declarat, entuziasmat, scriitorul francez, care doreşte să surmonteze „trauma” pe care a putut să le-o provoace unor persoane un astfel de exerciţiu în timp ce se aflau pe băncile şcolii, relatează Agerpres.ro.

„Îmi place mult principiul care transformă în ceva ludic, sper eu, un exerciţiu care are, uneori, o reputaţie proastă”, a declarat la rândul lui astronautul francez, în vârstă de 43 de ani.

Thomas Pesquet a dezvăluit că a citit la vârsta de 20 de ani romanul „Un barrage contre le Pacifique”, publicat în 1950. „Participarea la această dictare din spaţiu mă face să îmi doresc să recitesc cartea prin prisma experienţei mele de azi, să văd cum rezonează în mine metafora barajului, în prezent”, a declarat el.

După lectura primului fragment, care va avea aproximativ 700 de caractere, Rachid Santaki va citi al doilea fragment, într-un ritm lent, înainte de sesiunea de autocorectare a textelor scrise de participanţi.

Evenimentul va fi redifuzat sâmbătă, 11 septembrie, de la ora locală 17:00, în timpul emisiunii sale găzduite de postul radiofonic France Culture.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Exporturile de ceasuri elveţiene, la cel mai ridicat nivel

Publicat

in

De

Exporturile de ceasuri elveţiene au crescut din nou în iulie, ajungând aproape de un nivel record şi înregistrând cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani, pe fondul cererii crescute pentru modelele Rolex, Omega şi Vacheron Constantin, transmite Bloomberg.

Luna trecută, exporturile au urcat cu 8,3%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 2,2 miliarde de franci elveţieni (2,3 miliarde de dolari), a anunţat joi Federaţia industriei ceasurilor elveţiene.

Este cea mai ridicată valoare a exporturilor de ceasuri elveţiene de la performanţa record din octombrie 2014.

Cererea pentru ceasuri de lux este în creştere după ce mulţi consumatori cu bani au descoperit brandurile elveţiene (de la Rolex la Audemars Piguet şi Patek Philippe) în timp ce erau blocaţi în case în timpul pandemiei.

Exporturile către SUA au crescut cu 13,5% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2021. Statele Unite rămân cea mai mare piaţă pentru exporturile de ceasuri elveţiene, după ce anul trecut au depăşit China.

Piaţa chineză se redresează după restricţiile recente, iar exporturile au urcat cu 18,4%, astfel încât China şi-a menţinut poziţia de a doua mare piaţă pentru exporturile de ceasuri elveţiene, conform Agerpres.

Tendinţa spre ceasuri scumpe persistă, ceasurile de peste 500 de franci elveţieni reprezentând mai mult de o treime din volume şi 95% din valoare.

Valoarea exporturilor de ceasuri cu preţuri cuprinse între 200 şi 500 de franci elveţieni a scăzut cu 29,2%, continuând tendinţa din 2020, în timp ce valoarea exporturilor de ceasuri cu preţuri de sub 200 de franci elveţieni a urcat cu 5,3%.

Cu excepţia Hong Kong-ului, Coreei de Sud şi Japoniei, exporturile de ceasuri elveţiene au crescut în iulie cu peste 10% pe principalele pieţe din Asia şi Europa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

CE de kaiac-canoe: O nouă calificare în finală pentru Cătălin Chirilă, la canoe 500 metri

Publicat

in

De

Sportivul Cătălin Chirilă a reuşit o nouă calificare în finală, de această dată în proba de canoe 500 m, la Campionatele Europene de kaiac-canoe, potrivit news.ro.

Timpul sportivului român a fost de 1:51.213, ]n timp ce al doilea clasat, bulgarul Angel Kodinov, a reuşit să termine cursa în 1:51.637.

Finala cursei de 500 m, va avea loc sâmbătă 21 august, ora 12:30.

Tot vineri, Chirilă s-a calificat şi în finala probei de 1000 de metri, care va avea loc  tot sâmbătă, de la ora 13.51.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend