Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iubitorii explorării spaţiale sunt invitaţi să participe la dictarea realizată de astronautul Thomas Pesquet în spațiu

Publicat

in

Iubitorii explorării spaţiale şi ai cuvintelor sunt invitaţi să participe duminică la o dictare dedicată publicului larg, care va fi realizată de astronautul francez Thomas Pesquet şi difuzată de Muzeul Aerului şi Spaţiului din Bourget, situat în apropiere de Paris, informează AFP.

Sunt aşteptate aproximativ 500 de persoane de toate vârstele, echipate cu o coală de hârtie şi un stilou, pentru a scrie, în timpul dictării astronautului francez, un fragment din romanul “Un barrage contre le Pacifique” al scriitoarei Marguerite Duras, au precizat organizatorii evenimentului, care se va desfăşura în aer liber.

La ora locală 15:00, pe pista expoziţională a muzeului francez, unde vor fi instalate mese şi scaune, un ecran uriaş va difuza un videoclip înregistrat de Thomas Pesquet, aflat din luna aprilie într-o misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), la 400 de kilometri deasupra Pământului.

“Thomas Pesquet este persoana care a ales acest text clasic din literatura franceză”, a explicat pentru AFP romancierul Rachid Santaki, creatorul unor sesiuni de dictare care se adresează publicului larg.

De opt ani, acest autor de romane poliţiste (precum “Les Anges s’habillent en caillera”) “scoate dictarea din şcoală” pentru a o aduce în spaţii insolite şi pentru a o transforma într-un exerciţiu popular şi grandios. Scriitorul a lecturat deja peste 500 de texte în penitenciare, cartiere urbane, pe Stade de France, precum şi pe reţelele de socializare şi la posturi radiofonice.

“Ducând dictarea în spaţiu, îi vom face pe oameni să viseze!”, a declarat, entuziasmat, scriitorul francez, care doreşte să surmonteze “trauma” pe care a putut să le-o provoace unor persoane un astfel de exerciţiu în timp ce se aflau pe băncile şcolii, relatează Agerpres.ro.

“Îmi place mult principiul care transformă în ceva ludic, sper eu, un exerciţiu care are, uneori, o reputaţie proastă”, a declarat la rândul lui astronautul francez, în vârstă de 43 de ani.

Thomas Pesquet a dezvăluit că a citit la vârsta de 20 de ani romanul “Un barrage contre le Pacifique”, publicat în 1950. “Participarea la această dictare din spaţiu mă face să îmi doresc să recitesc cartea prin prisma experienţei mele de azi, să văd cum rezonează în mine metafora barajului, în prezent”, a declarat el.

După lectura primului fragment, care va avea aproximativ 700 de caractere, Rachid Santaki va citi al doilea fragment, într-un ritm lent, înainte de sesiunea de autocorectare a textelor scrise de participanţi.

Evenimentul va fi redifuzat sâmbătă, 11 septembrie, de la ora locală 17:00, în timpul emisiunii sale găzduite de postul radiofonic France Culture.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Cumetrii în justiție: Nașul din CSM își deleagă finul șef în DNA, în lipsa vechimii legale

Publicat

in

De

Secția pentru procurori a CSM trebuie să decidă, în ședința de marți, 26 octombrie, cu privire la propunerea de delegare în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA a procurorului Adrian George Matei.

Adrian George Matei este cunoscut pentru că a intrumentat dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Mai recent, Matei a confirmat clasarea unui dosar în care era vizat Dan Barna. Procurorul este finul lui Cristian Ban, membru CSM, omul care face și desface totul în Secția pentru procurori a Consiliului. Astfel, nașul va trebui să decidă delegarea finului în funcția de conducere.

Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004, „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Procurorul Adrian George Matei a fost numit în funcție prin decret semnat de președintele Traian Băsescu pe data de 8 februarie 2010. Dacă punem la socoteală și doi ani la Institutul Național al Magistraturii, procurorul are mai puțin de 14 ani vechime. Astfel, delegarea s-ar putea face în ciuda faptului că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru numire. Aceast mod de a delega procurori în funcții nu este nou la DNA. În mai 2020,  procurorul Mihai Prună, fratele fostului ministru al Justiției Raluca Prună, a fost delegat într-o funcție de conducere la DNA în ciuda faptului că avea doar 8 ani vechime.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Ungaria ‘o duce rău de tot cu dictatorul’ Viktor Orban: A început producţia de masă a automobilelor electrice Mercedes

Publicat

in

De

Industria auto din Ungaria a atins un nou punct de cotitură prin debutul producţiei de masă a primului automobil electric din această ţară, a declarat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite MTI.

Cu prilejul unui eveniment care a marcat debutul producţiei de serie a modelului electric Mercedes EQB SUV la fabrica de la Kecskemet, Szijjarto a subliniat că investiţia de 50 de miliarde de forinţi (1,4 miliarde de euro), susţinută de un grant guvernamental de 15 miliarde de forinţi, reprezintă primul pas dintr-un şir de “reforme revoluţionare” în sectorul producţiei de automobile din Ungaria. Potrivit oficialului citat, graţie acestei investiţii uzina de la Kecskemet va putea păstra 4.400 de locuri de muncă şi va crea alte câteva sute de noi locuri de muncă.

“Ţările care câştigă competiţia pentru investiţii în electromobilitate vor câştiga viitorul”, a spus Peter Szijjarto, scrie agerpres.ro.

Automobilele Mercedes EQB SUV produse la fabrica de la Kecskemet vor fi exportate spre pieţe din întreaga lume, inclusiv China, a informat la rândul său grupul auto german Daimler. Odată cu lansarea în producţie a modelului EQB SUV, fabrica de la Kecskemet va produce toate tipurile de motoare. Producţia va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2022, astfel că pe termen lung această uzină va deveni un pilon important în reţeaua de producţie a Mercedes.

Uzina Daimler de la Kecskemet, 100 de kilometri sud-est de Budapesta, a început producţia comercială a modelului B class în luna martie 2012. În 2013, această uzină a început să producă şi modelul CLA coupe iar din 2015 şi modelul CLA Shooting Brake. Divizia din Ungaria a Mercedes-Benz asigură aproximativ 4.000 de locuri de muncă şi se bazează pe 32 de furnizori locali.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend