Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ITM Argeş, precizări cu privire la acordarea liberelor de Rusalii și 1 iunie – Ziua copilului

Publicat

in

Conform dispoziţiilor art. 139 alin. (1) din Codul Muncii, republicat, s-au stabilit 1 iunie-Ziua copilului și prima şi a doua zi de Rusalii, 27 și 28 mai, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Acordarea acestor zile libere se face de către angajator.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (conform art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul Muncii, republicat). În acest sens, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş pot aplica sancţiuni angajatorilor sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la art. 140 şi art. 141 din acelaşi act normativ care prevede că, acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.
Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una din aceste zile, li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul Muncii, republicat). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabilii şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă art. 140 şi art. 141 din Codul Muncii, republicat.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Agențiile de pariuri și cazinourile, pe cale să se redeschidă! Când se va întâmpla asta

Publicat

in

De

Guvernul pregătește deja următoarele măsuri de relaxare ce vor intra în vigoare de la data de 1 iunie. 

Sorin Constantinescu, expert al industriei de gambling a declarat, pentru Fanatik, că  data la care se vor deschide casele de pariuri și cazinourile este 15 iunie

“După planul de relaxare al Guvernului, restaurantele ar urma să se deschidă la data de 15 iunie. Iar, din calculele noastre, cei care își vor permite, vor deschide casele de pariuri și cazinourile tot atunci, pe 15-20 iunie.

Noi am fost închiși o dată cu restaurantele și închiși o dată cu restaurantele. După declarația primului ministru și a celorlalți miniștri care spuneau că restaurantele se vor deschide pe data de 15 iunie, așa o vom face și noi”, a spus Sorin Constantinescu pentru FANATIK.

Vezi și

Cozmin Gușă, profeția care ar putea răsturna total scena politică! Candidatură-bombă pentru Marcel Vela

Se rupe lanțul de iubire dintre PNL și USR. Guvernul Orban tot mai singur și fără sprijin în Parlament

Scandal de proporții pe piața medicamentelor! Nume grele precum Gigi Becali și Streinu Cercel implicați în importul de medicamente din Rusia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Oros, despre legea privind comercializarea produselor: Vom înăspri sancţiunile. Vom elimina formele ascunse de taxare

Publicat

in

De

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că Legea 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare conţine două prevederi „dăunătoare”, una dintre acestea referindu-se la posibilitatea de a percepe legal, de la furnizor, servicii şi taxe, costuri mai mari şi pierderi comerciale pentru producătorii mici.

„Vreau să vă reamintesc şi să le reamintesc că exista încă din 2009 Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare şi că Partidul Naţional Liberal în 2016 a promovat Legea 150 care spunea nişte lucruri: interzicerea facturării şi refacturării, obligaţia de organiza evenimente de promovare de către retaileri, obligaţia de a asigura spaţii distincte de expunere şi semnalizare la raft, obligaţia achiziţionării a 51% produse româneşti şi sancţiuni asociate obligaţiei de 51%.
Apoi în 2017 s-a intrat în procedură de infringement şi colegii de la Partidul Social Democrat au promovat o altă lege, actuala Lege 28/2020, care numai că nu prevede ca pe produsele româneşti să apară distinct produs românesc, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare”, a spus ministrul.
El a precizat că una dintre aceste măsuri se referă la termenul de plată, care era de minim 14 zile pentru produse proaspete şi 30 de zile pentru celalte produse şi care fusese redus de PNL la şapte zile.

„Practic termenul de plată se măreşte la 14-30 de zile de la 7 zile aşa cum era în textul Legii 150, prevedere pe care Comisia nu o cerea în procedura de infringement această prelungire a termenului.   Şi o altă prevedere toxică este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal de la furnizor servicii şi taxe costuri mai mari şi pierderi comerciale pentru producătorii mici. Practic, s-a făcut o lege în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorului şi procesatorului român”, a explicat ministrul Agriculturii.    El a mai spus această lege nu va fi aplicată, ci va fi modificată.

„Nu vom aplica legea, o să o modificăm imediat cu cele două prevederi. Vom restabili principiile corecte de piaţă, indiferent că eşti mic sau mare, întrucât într-o economie de piaţă toţi trebuie să plece de pe picior de egalitate, vom înăspri sancţiunile pentru cei care vor să îşi rotunjească veniturile prin efortul celor mulţi şi mici, vom elimina formele ascunse de taxare, gen autofacturare, remiză lunară, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri sau discount de volum.

Deci, practic, vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse Legea 28 pe ultima sută de metri, ca să zic aşa, şi care nu aveau nicio legătură cu acţiunea de infringement pe care o pornise Comisia în 2017. Şi dacă nu vom reuşi să facem aceste modificări, pentru că va trebui să le facem în procedură de urgenţă, prin lege, întrucât trebuie să implementăm directiva 633 a Consiliului privind practicile comerciale neloiale, în transpunerea directivei o să prindem aceste modificări”, a mai declarat Adrian Oros, potrivit agerpres

Vezi și

Cozmin Gușă, profeția care ar putea răsturna total scena politică! Candidatură-bombă pentru Marcel Vela

Se rupe lanțul de iubire dintre PNL și USR. Guvernul Orban tot mai singur și fără sprijin în Parlament

Scandal de proporții pe piața medicamentelor! Nume grele precum Gigi Becali și Streinu Cercel implicați în importul de medicamente din Rusia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend