Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

ACTUAL

ITM ARGEȘ INFORMEAZĂ: Ce drepturi ai dacă te vaccinezi

Publicat

in

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș informează că, potrivit prevederilor art. 21 ^1 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat;

b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor;

c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

(2) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare eliberate potrivit legii. În situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligaţia depunerii adeverinţei de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.

(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare şi a declaraţiei pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat şi nu va solicita zile libere pentru însoţirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declaraţia pe propria răspundere se va menţiona faptul că părintele se află în una dintre situaţiile prevăzute la <LLNK 12010 277 13 262 3 29>art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(5) Dispoziţiile prezentului articol nu se aplică în situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

‘Scandalul’ pe tema introducerii impozitului progresiv e de ‘ochii lumii’? Ion Cristoiu: ‘Au zis: mă noi stăm prost, și noi PNL și tu PSD. Voi ziceți nu, nu, câștigi la electoratul vostru, noi câștigăm la electoratul nostru’

Publicat

in

De

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că PSD și Marcel Ciolacu nu doresc cu adevărat introducerea impozitării progresive, fiind mai degrabă vorba despre declarații electorale din care, printr-o înțelegere cu PNL, fiecare partid să iasă câștigat în fața propriului electorat.

Ion Cristoiu spune că, dacă PSD dorea cu adevărat introducerea impozitării progresive, atunci această măsură ar fi trebuit propusă la constituirea coaliției, pe un ton ultimativ.

“E un moment foarte interesant pentru că în această acțiune sunt mai multe elemente de remarcat. În primul rând constatăm un obicei postdecembrist, dar acum afirmat cu putere în cazul PSD, și anume de a nu avea nimic sfânt. Deci dacă în momentul în care tu anunți că vrei impozit progresiv și vorbești în fiecare seară pe tema asta, atunci le spui partenerilor din coaliție că pleci din coaliție dacă nu se impune. Așa cum a apărut, putem face o radiografie a lipsei de logică a PSD. Dacă atunci când au intrat în coaliție ar fi spus noi intrăm cu condiția impozitului progresiv… nu au zis nimic și, deodată, au venit cu această propunere, dar de care nu s-au ținut”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu susține că declarațiile liderului PSD despre introducerea impozitării progresive au creat o dispută de fațadă cu PNL.

“Ori Marcel Ciolacu s-a trezit așa, vorbind, a făcut gălăgie, ăilalți la rândul lor au zis nu, și acum dl. Ciolacu a zis ei, și? Am zis și noi. Nu cred că dl Ciolacu a vrut acum să impună impozitul progresiv. A fost o acțiune strict electorală din partea PSD de a vorbi. Cred că … mai țineți minte când a făcut dl. Iohannis popasul la moașe? Ultima conferință de presă pe evenimente interne. El a spus un lucru pe care noi l-am discutat. A spus în felul următor în legătură cu această coaliție: că fiecare partid din coaliție va candida la alegeri, dar înainte de a candida ei se vor înțelege. Noi zicem că ne certăm și fiecare obține un scor… divorțăm o lună și apoi ne împăcăm, ne căsătorim. Am impresia că acum a fost un exercițiu care a dat posibilitatea fiecăruia dintre partide să-și facă o campanie electorală”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude o înțelegere între PNL și PSD pentru a crea impresia unei dispute publice pe tema introducerii impozitului progresiv:

“Cred că până la urmă s-au înțeles. Au zis: mă noi stăm prost, și noi PNL și tu PSD. Vorbim despre impozitul progresiv, voi ziceți nu, nu, câștigi la electoratul vostru, noi câștigăm la electoratul nostru. Exact ce spunea Klaus Iohannis. Ne înțelegem înainte și ne batem, dar de fapt fiecare câștigă. Dar este în continuare o mare problemă în continuare cu taxele și impozitele”.

Ar trebui să facem un audit național, să limităm împrumuturile prin lege”

Ion Cristoiu mai spune că o soluție pentru a aduce bani la buget este tăierea cheltuielilor publice nesăbuite, complet ignorate de cei aflați la putere.

“Cred că în România soluția este reducerea cheltuielilor, nu mai ai de unde. Numai că nici Nicolae Ciucă, președintele PNL, și nici președintele PSD nu vrea asta. Cred că nu a existat emisiune să nu spun asta: cheltuieli nesăbuite. (…) Cheltuielile nesăbuite nu înseamnă numai creșterea aparatului bugetar. Ar trebui să facem un audit național, nu știu, să vină cineva de pe planeta Marte. Primul lucru este numărul uriaș de agenții. De fiecare dată s-a pus problema simplist: trebuie să reducem din număr bugetarii. Nu, iei și vezi fiecare agenție. Să luăm o agenție, că sunt o grămadă. Agenția asta cheltuiește cu salariile, cu clădirea, cu întreținerea, cu mașinile, cu tot ce presupune. Astea sunt cheltuieli, da? Să luăm un minister. Al Educației. Dacă ați observat, în fiecare an când se discută Legea Bugetului nu vine niciun minister să spună bă, eu vreau mai puțin bani. Fiecare vrea mai mult. Pentru că niciun minister nu a făcut un audit, să vadă unde merg banii. Și veți descoperi că nu merg nu numai în salarii. Pentru că nefiind proprietate privată, nu se chivernisesc. Ar fi simplu, la legea bugetului, anul viitor trei sferturi din ministere le reduc’, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că nu există frână la împrumuturile cu dobânzi uriașe făcute de România, motiv pentru care propune o soluție drastică: interzicerea împrumuturilor prin lege.

“Ar trebui să se interzică prin lege să mai împrumutăm. Dacă ați observat, la privat, la un moment dat nu ai unde să te mai împrumuți. Ai vrea, dar numai poți. Păi o țară, cum e România, se poate împrumuta și la o dobândă și mai mare, și mai mare, nu există o limită, nu există o frână. La proprietatea privată, la om acasă știe că el va plăti. Dincoace nu se uită nimeni. La știrea că ne împrumutăm la o dobândă uriașă nu sare nimeni. (…) Visul meu, de 30 de ani, în calitatea mea de om de stânga, aproape comunist, a fost să vină la putere niște capitaliști sângeroși. Toți care vin la putere, inclusiv de dreapta, sunt tot de stânga. Niciunul nu spune, băi oameni buni nu mai sunt bani, strângem cureaua, hai să facem ceva. După părerea mea, momentul de iresponsabilitate istorică în România a fost pandemia, despre care noi nici acum nu avem un raport al cheltuielilor”, a mai spus publicistul, conform alephnews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Adrian Negrescu, despre creșterea prețurilor la alimente: ‘Aproape 70% din ce punem noi pe masă cumpărat din supermarketuri şi nu de la piaţă de la producătorii locali vine cu costurile asociate inflației’

Publicat

in

De

Întrebat cum vede această situație şi ce măsuri ar fi necesare pentru a face faţă acestor cheltuieli, Adrian Negrescu, analist economic, a precizat:

Era de așteptat să se întâmple acest lucru şi ne adâncim în aceste probleme. De ce? Pentru că aproape 70% din ce punem noi pe masă cumpărat din supermarketuri şi nu de la piaţă de la producătorii locali vine cu costurile asociate inflației.

Practic, importăm inflație pentru că toate aceste produse vin din străinătate şi vin cu costuri mai mari raportat la piaţa românească.

Aceste lucruri se pot rezolva prin stimularea agriculturii românești, prin stimularea accesului agricultorilor români la aceste zone de supermarketuri care nu se întâmplă în momentul de faţă.

Ştim care e treaba cu taxele de raft, cât de greu îi este unui producător român să intre cu o marfă mai ieftină în hypermarket, în condițiile în care nu este capabil, din păcate, să asigure calitatea şi valoarea şi volumul de produse pe care supermarketul le cere.

Aici este o politică de stat pe care trebuie să o punem în practică măcar acum în al 13-lea ceas şi să stimulăm un lucru esențial din punctul meu de vedere: irigațiile.

Noi tot dăm subvenţii pe hectar la agricultori, cei care au nevoie de astfel de ajutoare, dar nu stimulăm crearea unui astfel de mediu de a ieşi din zona asta de agricultură meteo sensibilă.

La noi cum dă puţin căldura se duc şi trufandalele şi toate produsele alimentare se duc în cap pentru că nu reușim să avem un sistem de irigații competitiv, similar, cel puțin, cu cel din Ungaria„, a explicat Adrian Negrescu, la Antena 3.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend