Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Italia, șantajată de Rusia? Misterioasa misiune rusă la Roma în timpul pandemiei poate deschide Cutia Pandorei

Publicat

in

Publicația italiană Corriere della sera publică noi informații despre misterioasa colaborare dintre Italia și Rusia în timpul pandemiei. În contextul amenințărilor lansate de Rusia, că va dezvălui fapte reprobabile comise de țările occidentale, ziarul italian amintește de misiunea rusă în peninsulă de la începutul pandemiei.

Fișe medicale cu datele de sănătate ale pacienților, acorduri comerciale pentru medicamente și echipamente, dar mai ales un pact pentru crearea Sputnik-V, vaccinul anti-Covid. Toate acestea se află în spatele avertismentului la adresa Italiei și a atacului asupra ministrului Apărării Lorenzo Guerini lansat de Alexei Vladimorovic Paramonov, 60 de ani, fost consul rus la Milano, director al Departamentului European al Ministerului de Externe rus, care a amenințat cu „consecințe ireversibile” dacă Italia se alătură noului plan de sancțiuni împotriva Moscovei. Teama diplomaților și a serviciilor de informații este că represaliile vor avea loc prin dezvăluirea a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat începând din martie 2020, după sosirea unei delegații de ruși în Italia. Versiunea oficială s-a referit la un ajutor pentru a face față pandemiei. În realitate, misiunea rusă în Italia avea cu totul alte scopuri, notează corriere.it.

La telefon cu Putin

În seara zilei de 22 martie 2020, duminică, treisprezece avioane Ilyushin decolează de la Moscova și aterizează pe aeroportul militar Pratica di Mare, lângă Roma. Îi așteaptă ministrul de externe Luigi Di Maio. Acordul pentru misiune s-a încheiat cu o zi înainte cu un apel telefonic între premierul de atunci Giuseppe Conte și președintele rus Vladimir Putin. Nivelul relațiilor dintre Italia și Rusia la acea vreme era la apogeu. În iulie 2019, Putin a fost primit cu toate onorurile la Vila Madama pentru o cină care a reunit antreprenori și politicieni. În acea seară, când începea misiunea „Din Rusia cu dragoste”, Italia avea 80.539 de cazuri pozitive de coronavirus și 8.165 de decese. Cea mai afectată zonă este cea din Bergamo, cu 7.458 infectați. Dar principala preocupare era lipsa ventilatoarelor și a măștilor. Italia nu le producea și, prin urmare, căutările în străinătate erau urgente. Iată de ce, cel puțin inițial, misiunea rusă a fost primită cu entuziasm.

Militari și oameni de știință

Cu toate acestea, ceva nu se leagă imediat. Oficial este asistență medicală, dar în lista de 104 nume sunt doar 28 de medici și patru asistente. Ceilalți sunt militari. Conducerea delegației era asigurată de generalul Serghei Kikot, comandantul adjunct al departamentului de apărare chimică, radiologică și biologică al armatei ruse. În curriculum-ul său există colaborare cu companii care produc și repară arme pentru protecție chimică, radioactivă și biologică. Alături de el sunt Natalia Y. Pshenichnaya, director adjunct al Institutului Central de Cercetări Epidemiologice, și Aleksandr V. Semenov, de la Institutul Pasteur din Sankt Petersburg. Ambii lucrează la Rospotrebnadzor, unitatea de sănătate civilă căreia Putin i-a încredințat pe 27 ianuarie 2020 supravegherea luptei împotriva pandemiei. Care este rolul real al acestor oameni de știință în Italia? Și care sunt sarcinile încredințate militarilor? Dar mai presus de toate, câți sunt din GRU, serviciul de informare al forțelor armate ruse?

ADN și date de sănătate

Există unele elemente care nu pot fi ignorate. În februarie 2020, când lumea se confrunta cu urgența pandemiei Covid-19, rușii cereau autorităților chineze să meargă la Wuhan, dar cererea era refuzată. Pe de altă parte, Italia nu impunea nicio restricție privind accesul la spitale, laboratoare, date. Câteva luni mai târziu, New Yorker a dezvăluit că „ADN-ul unui cetățean rus care s-a îmbolnăvit în Italia pe 15 martie a fost folosit pentru a dezvolta vaccinul Sputnik”. Este dovada că delegația de la Moscova a putut folosi informații, dar și descoperiri genetice, pentru a vizualiza date confidențiale referitoare la pacienți și organizarea unităților sanitare.

Pactul de la Roma

În timp ce în lunile următoare au fost semnate numeroase acorduri comerciale, în aprilie 2021 Regiunea Lazio a semnat un acord „de colaborare științifică între Institutul Spallanzani din Roma și Institutul Gamaleya din Moscova pentru a evalua efectul vaccinului Sputnik V asupra variantelor Sars-CoV-2”. Deși EMA nu a autorizat niciodată Sputnik, între cele două unități sanitare au avut loc numeroase schimburi de date „sensibile” referitoare la Covid. Cum s-a întâmplat acest lucru? Pe ce platforme? Colaborarea a fost întreruptă de Spallanzani în urmă cu câteva zile, la aproape trei săptămâni de la începutul invaziei. Pentru a alimenta suspiciunea că sunt multe de ascuns în acea misiune a fost și scrisoarea – trimisă în aprilie 2020 ziarului La Stampa, după articolele lui Jacopo Iacoboni care a dezvăluit pentru prima dată detaliile misiunii ruse în Italia – semnată de Igor Konașenkov, șeful comunicației oficiale la Moscova. Sfârșitul scrisorii era direct: „Cine sapă mormântul ajunge în el”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

NATO2022/Bucharest/Iohannis: It’s very important Republic of Moldova stays committed in its European aspirations

Publicat

in

De

President Klaus Iohannis on Monday stated that it is extremely important for the Republic of Moldova to remain firmly committed to its pro-European, democratic and pro-reform path, told Agerpres.

„It is extremely important for the Republic of Moldova to stay firmly committed to its pro-European, democratic and pro-reform path, while it’s also clear, on the other hand, that the ordinary citizens there, the local administrations need additional support, and we are willing to offer it to them,” the head of state told a press conference held at the Cotroceni Palace, after the meeting with NATO Secretary General Jens Stoltenberg.

He underscored that the Republic of Moldova represents a very special concern for Romania.

„And we haven’t started to help them just now, this year, when they are facing great difficulties indeed, but we started to help them ever since Romania has become a democratic state and since Moldova became very firmly committed to its pro-European path. Moldova has a pro-European presidency and parliamentary majority, pro-reforms. We are happy and encourage this path – the pro-European and pro-reform path – and we do a little more than encourage them, we actually help them with expertise, with very concrete things: electricity, fuels, wood, gas, while we are very aware that for the simple people of the Republic of Moldova things are complicated and that is why we are talking with all our allies, partners and friends to find and together ways to help the Republic of Moldova. Personally, I have no signs of any changes in the approach of the Republic of Moldova, on the contrary, I think that people have understood very well that this is a very complicated period for them, and for us, but that does not mean that the reforms stop,” said the head of state.

Klaus Iohannis showed that an improved infrastructure is also needed.

„For us, in Romania, the challenge is great, because apart from the reforms and specific support that we are very willing to give, there is need of an improved infrastructure, of interconnection, bridges, networks, and we are ready to do all these things together,” President Iohannis pointed out.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a aprobat lista manifestărilor expoziţionale de turism la care se va participa cu pavilion naţional în anul 2023

Publicat

in

De

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a aprobat, prin ordin, lista manifestărilor expoziţionale de turism, din ţară şi străinătate, la care se va participa cu pavilion naţional în anul 2023.

Conform unui comunicat al ministerului, lista a fost supusă dezbaterii şi ulterior aprobată în cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, precum şi în cadrul Consiliului de Brand Turistic Naţional, fiind axată pe 7 pieţe ţintă: Germania, Spania, Franţa, Israel, Italia, Marea Britanie şi Polonia. Totodată, ministerul va fi prezent la ediţiile de primăvară şi de toamnă ale Târgului de Turism al României, potrivit Agerpres.

Lista cuprinde 14 târguri internaţionale de turism, respectiv trei în Germania (Stuttgard, Frankfurt şi Berlin), două în Spania (Madrid şi Barcelona), două în Franţa (Paris), două în Italia (Milano şi Rimini), unul în Israel (Tel Aviv), unul în Marea Britanie (Londra), unul în Polonia (Varşovia) şi două în România (Bucureşti – TTR ediţia de primăvară şi de toamnă).

„Menţionăm că lista poate suferi modificări şi/sau completări, în funcţie de alocarea bugetară pentru anul viitor”, se subliniază în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend