Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Italia ia în calcul noi măsuri pentru a evita o creştere a infecţiilor cu Covid în perioada sărbătorilor

Publicat

in

Guvernul Italiei ia în considerare noi măsuri pentru a evita o creştere a infecţiilor cu Covid-19 în perioada sărbătorilor, au informat duminică ziarele locale, pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea variantei extrem de contagioase Omicron, scrie Reuters, conform news.ro.

După ce a avut o întâlnire cu miniştrii pe 23 decembrie, premierul Mario Draghi ar putea impune celor vaccinaţi obligaţia de a prezenta un test negativ pentru a putea merge în locurile aglomerate, inclusiv discoteci şi stadioane, a informat cotidianul Corriere della Sera.

Ar putea fi necesare şi teste negative pentru a intra în cinematografe şi teatre, pe lângă purtarea măştilor în aer liber.

Conform regulilor actuale, persoanele care au fost vaccinate sau s-au recuperat recent după boală au acces gratuit în interiorul barurilor şi restaurantelor, muzeelor, cinematografelor, cluburilor şi la evenimente sportive.

Italia, unde vaccinarea este deja obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, personalul şcolilor, poliţie şi armată, ar putea extinde obligaţia de vaccinare pentru toţi lucrătorii din ianuarie, a mai scris Corriere della Sera.

Institutul Naţional de Sănătate (ISS) a precizat, sâmbătă, că varianta Omicron se răspândeşte rapid în Italia, cu noi cazuri identificate în nordul şi sudul ţării. Până acum au fost identificate în total 84 de infecţii.

„Unele măsuri, cum ar fi obligativitatea purtării măştilor chiar şi în aer liber, ar putea fi luate în curând”, a declarat pentru ziar Franco Locatelli, unul dintre principalii consilieri ştiinţifici ai guvernului.

Italia, prima ţară occidentală care a fost afectată puternic de pandemia de Covid-19 la începutul anului trecut, a înregistrat o creştere a numărului de noi infecţii şi decese în ultimele săptămâni, dar numărul zilnic de cazuri rămâne cu mult sub alte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie şi Germania.

La începutul acestei săptămâni, Roma a prelungit starea de urgenţă Covid-19 până la 31 martie şi a decis că toţi vizitatorii din ţările UE trebuie să facă un test înainte de plecare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eroare sau intenție? Amendamentul care poate ‘trânti’ la CCR reforma pensiilor ‘speciale’

Publicat

in

Coaliția de guvernare a anunțat luni o serie de amendamente la proiectul care vizează o așa-zisă reformă a pensiilor de serviciu, modificări impuse de negocierile din cadrul PNRR. Amendamentele vizează, în mare măsură, reducerea drepturilor de care se bucură în prezent magistrații. Una dintre modificările propuse ar putea atrage însă neconstituționalitatea viitoarei legi: eliminarea dintre beneficiarii pensiilor de serviciu a personalului de specialitate juridică asiminat judecătorilor și procurorilor.

Pensiile speciale, „rezolvate” prin eliminarea a 200 de beneficiari

Din 1997, magistrații asimilați sunt o componentă esențială a sistemului judiciar. Printre altele, aceștia sunt cei care duc greul în Ministerul Justiției sau îndeplinesc sarcini tehnice esențiale în diverse instituții din sistemul judiciar. Modificarea propusă de coaliție păstrează pentru această profesie întregul regim juridic al judecătorilor și procurorilor (interdicții, incompatibilități, admitere, examene, grade profesionale), însă elimină compensarea pe care legiuitorul a înțeles să o acorde pentru criteriile stricte ale profesiei.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Încă un indiciu privind contraofensiva ucraineană: Zelenski anunță decizii privind deplasarea trupelor ucrainene

Publicat

in

Volodimir Zelenski afirmă că „s-au luat decizii” cu privire la momentul în care trupele ucrainene vor înainta, într-un alt indiciu că Kievul este pregătit să lanseze contraofensiva mult așteptată, potrivit Sky News.

Volodimir ZelenskiFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

În discursul său nocturn, președintele ucrainean a declarat că s-a întâlnit cu oficiali militari nu doar pentru a discuta despre pregătire, tactici și livrări de muniție „ci și despre momentul potrivit”.

„Acesta este lucrul cel mai important, calendarul în care vom avansa”, a declarat Zelenski.

„Vom face acest lucru. Deciziile au fost luate”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că sistemele antirachetă Patriot furnizate de SUA „asigură o rată de interceptare de 100%” și vor ajuta Ucraina să obțină victoria împotriva Rusiei.

Președintele a spus că, prin succesele militare „și cu ajutorul Patriot-urilor noastre, trebuie să continuăm să răspundem Rusiei și tuturor manifestărilor sale”.

Comentariile sale vin după o avalanșă de atacuri nocturne și diurne asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, cu rachete și drone rusești – dintre care majoritatea au fost interceptate, potrivit oficialilor.

Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a părut să sugereze că sistemele Patriot au fost în spatele interceptării rachetelor balistice rusești care se îndreptau spre Kiev într-un atac surpriză în această dimineață.

„Dacă rachetele Iskander-M sunt interceptate, se pot trage concluzii despre mijloacele care au vizat în mod specific obiectivele – ținte balistice”, a declarat el la televiziunea ucraineană.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend