Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Italia este pregătită să deschidă o anchetă asupra gărzilor de coastă libiene, după difuzarea unor imagini incriminatoare

Publicat

in

Italia este gata să deschidă o anchetă asupra gărzilor de coastă libiene după difuzarea unor imagini aeriene în care acestea par să tragă asupra unei nave cu migranţi aflate în Mediterana pentru a o intercepta, a anunţat miercuri parchetul din Agrigento, Sicilia, relatează AFP.

Imaginile, filmate pe 30 iunie dintr-un avion de recunoaştere al ONG-ului german Sea-Watch, arată impactul a două tiruri la suprafaţa apei, la doi sau trei metri de prova unei ambarcaţiuni din lemn în care se aflau circa 50 de migranţi. Apoi gărzile de coastă libiene par să încerce să intre în coliziune cu ambarcaţiunea, dar în cele din urmă renunţă, scrie Agerpres.ro.

Cei 64 de migranţi care se aflau la bord au ajuns pe 1 iulie pe mica insulă italiană Lampedusa, aflată la jumătatea drumului între Sicilia şi coastele nord-africane.

Luigi Patronaggio, şef al Parchetului din Agrigento, a declarat pentru AFP că lucrează la formularea acuzaţiilor de „tentativă de naufragiu” pornite de la Sea-Watch, care a depus o plângere.

Potrivit ONG-ului, dacă ancheta va fi într-adevăr deschisă asupra gărzilor de coastă libiene, va fi o premieră în Europa.

Deschiderea unei anchete oficiale necesită totuşi „autorizarea Ministerului italian al Justiţiei (…), dat fiind că procedura vizează o autoritate străină„.

Presupusul delict a fost comis în ape internaţionale, împotriva unor străini„, a adăugat el, confirmând că încearcă să obţină această autorizaţie, fără a fi în măsură să precizeze cât timp va dura.

Procurorul ar putea să primească undă verde, scrie AFP, pentru că migranţii, care pot depune mărturie privind cele întâmplate, au ajuns la Lampedusa, care ţine de competenţa Parchetului din Agrigento.

Ancheta ar fi totuşi complicată de faptul că Roma şi Tripoli nu sunt legate de un acord de cooperare judiciară. Contactate de AFP, autorităţile libiene nu au răspuns până acum solicitării de a comenta informaţia.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Sea-Watch, Giorgia Linardi, ar fi „prima dată când o ţară europeană lansează o anchetă asupra gărzilor de coastă libiene„. „Imaginile vorbesc de la sine„, a argumentat ea.

Violenţa împotriva migranţilor este inacceptabilă şi arată că trebuie să încetăm să ajutăm aşa-numitele gărzi de coastă libiene„, a mai spus ea.

Anunţul acestei anchete care urmează a fi declanşată, evocată în premieră de cotidianul catolic italian Avvenire, intervine înainte de un vot în parlamentul italian privind prelungirea ajutoarelor financiare pentru gărzile de coastă libiene.

De ani de zile, Italia şi Uniunea Europeană finanţează, antrenează şi echipează gărzile de coastă libiene pentru ca acestea să-i împiedice pe traficanţi să trimită spre Europa migranţi şi refugiaţi la bordul unor ambarcaţiuni precare. În plus, o navă a marinei italiene ancorată la Tripoli le furnizează gărzilor de coastă libiene asistenţă tehnică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Oficial OMS: Nu este necesară vaccinarea urgentă împotriva variolei maimuței

Publicat

in

De

Organizația Mondială a Sănătății nu crede că focarul de variola a maimuței în Europa și America de Nord va aduce după sine necesitatea unei vaccinări în masă, deoarece măsuri precum o bună igienă și un comportament sexual sigur vor ajuta la controlul răspândirii acesteia, a declarat luni un înalt oficial, relatează Reuters.

Variola maimuteiFoto: DreamsTime

Într-un interviu acordat Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa OMS Europa care analizează agenții patogeni cu amenințare ridicată, a mai spus că proviziile imediate de vaccinuri sunt relativ limitate.

Măsurile principale pentru controlul focarului sunt urmărirea contactelor și izolarea, a spus el.

Autoritățile de sănătate publică din Europa și America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte și confirmate de infecție virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Boala era endemică în Africa de zeci de ani.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Nicuşor Dan, despre un al doilea mandat ca primar al Capitalei: Pentru orice oraş din România, un mandat de patru ani e prea puţin

Publicat

in

De

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, la B1 TV, că îşi doreşte un al doilea mandat de edil şi a subliniat că patru ani e prea puţin, mai ales pentru un oraş ca Bucureşti. Dan a subliniat că încearcă să le comunice bucureştenilor, nu să se ”învârtă” pe la televizor cum făceau primarii de dinaintea sa, potrivit News.ro.

Nicusor DanFoto: Agerpres

Întrebat, luni seară, la B1 Tv dacă îşi doreşte un al doilea mandat de primar al Capitalei, Nicuşor Dan a declarat că îşi doreşte acest lucru şi că patru ani sunt insuficienţi pentru un oraş cu multiple probleme, cum e Bucureşti.

”Eu îmi doresc, da, desigur. Pentru orice oraş din România un mandat de patru ani, în condiţiile în care nu găseşti documentaţiile deja pregătite pentru lucrările de investiţii, 4 ani e prea puţin. Pentru Bucureşti e cu atât mai mult, un oraş cu multiple probleme”, a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat, de asemenea, dacă e ferm în această decizie, Nicuşor Dan a răspuns că le comunică bucureştenilor ”exact situaţia de fapt” şi este optimist că ei vor înţelege.

”Da, da, am început un lucru, încerc să le comunic bucureştenilor, să le spun exact situaţia de fapt, nu să mă învârt pe la televizor să le spun ce grozav sunt eu, cum au făcut predecesorii mei. Sunt foarte optimist că ei vor înţelege că mergem într-o direcţie corectă şi că viteza este cea pe care ne-o permite contextul”, a mai afirmat Dan.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend