Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Italia a depistat PRINCIPALUL FACTOR vinovat de creșterea numărului de infectări

Publicat

in

Transportul public din Italia este tot mai mult considerat de experţi şi decidenţi politici drept unul dintre spaţiile ce prezintă cel mai ridicat risc de infectare cu noul coronavirus, în contextul în care guvernul de la Roma încearcă să facă faţă unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19, informează Reuters.

Duminică, prim-ministrul Giuseppe Conte a impus noi restricţii referitoare la baruri, şcoli şi restaurante, dar criticii strategiei adoptate de acesta spun că autobuzele aglomerate şi garniturile de metrou care circulă la orele de vârf sunt un pericol mai mare, scrie agerpres.ro.

Citește și: Adrian Streinu Cercel: ‘Nu vă spălați, nu purtați mască, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți’

Pe perioada verii, când ratele de infectare erau încă reduse, guvernul a impus ca autobuzele şi garniturile de metrou să funcţioneze la o capacitate de maximum 80%. Cu toate acestea, nu se fac suficiente controale pentru a impune respectarea acestei limite, pe care experţii o consideră oricum prea permisivă.

”Optzeci la sută este prea mult. Câteodată este imposibilă păstrarea unei distanţe de siguranţă” de cel puţin un metru între pasageri, a precizat, pentru Reuters, Massimo Andreoni, profesor de boli infecţioase la Universitatea Tor Vergata din Roma.

Citește și: Traian Berbeceanu: ‘Bucureștenii au înțeles și știu că măsurile sunt în sprijinul lor și sunt respectate’

Italia, prima ţară europeană care a fost grav afectată de maladia COVID-19 în primăvară, a reuşit să ţină epidemia sub control înainte de începutul verii datorită unor restricţii severe de izolare la domiciliu impuse timp de două luni, dar se confruntă cu o creştere exponenţială a cazurilor în ultimele două săptămâni, bilanţul zilnic al infectărilor ajungând marţi la aproape 22.000 de cazuri.

”La ora 18:00, transportul public este de obicei aglomerat. Îţi asumi riscul pentru că trebuie să ajungi la muncă. Porţi mască, ai la tine gel dezinfectant. Este noua normalitate”, a spus Elio Venafro după ce a coborât miercuri dintr-un autobuz în centrul Romei.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Liviu o duce prost cu sănătatea, are probleme mari cu coloana’

Giuseppe Conte a declarat săptămâna aceasta că este de părere că transportul public este ”mai presus de toate” un spaţiu în care circulă infecţia.

Cu toate acestea, prim-ministrul italian nu a dat niciun semn că ar dori să abordeze problema în mod direct, spunând, în schimb, că restricţiile impuse în cazul barurilor, restaurantelor, sălilor de fitness şi altor activităţi vor reduce oricum şi utilizarea autobuzelor şi a metroului.

Citește și: Traian Berbeceanu: ‘Evenimentul de la Patriarhie a fost deosebit, în cele 3 zile au fost zeci de mii de oameni, cred că organizarea a fost una de excepție’

Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, aflat în opoziţie, a spus luni: ”Problema este transportul public, problema este metroul din Roma şi Milano, sunt autobuzele, nu sălile de fitness şi de cinema”.

Al doilea val al pandemiei în Italia este concentrat în marile oraşe, printre care capitala financiară din nordului ţării, Milano, şi Napoli, în sud.

Citește și: Radu Oprea, declarație nemiloasă la adresa Guvernului Orban: ‘Au amestecat votarea bugetului cu prezentarea bugetului înainte de alegeri’

”În oraşele mari, transportul public aglomerat este în mod evident o problema mai gravă decât în oraşele mici”, a mai spus profesorul Andreoni.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vasile Dîncu (PSD) spulberă zvonul despre retragerea lui Cătălin Cîrstoiu: ‘Nu e adevărat!’

Publicat

in

De

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, susține că zvonurile despre intenția PSD de a propune retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru alegerile locale din București nu sunt adevărate. „Nu e adevărat”, a explicat Dîncu, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO. „Nu cred că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă lasă cioara din mână pentru pasărea de pe gard”, a punctat Dîncu.

Sociologul spune că sunt oameni care propagă intens acest zvon. „Recunosc această tehnică, ce a funcționat vreo patru luni când eram ministru. În fiecare zi se alimentează zvonul până devine o presiune prea mare și pleacă omul. Aici nu e cazul”, a dat asigurări Dîncu.

„Recunosc traseele zvonurilor, zvonerii și răspândacii. Sunt foarte mulți interesați să nu aibă nici o șansă proiectul PSD-PNL. Poate unii se gândesc ca dacă proiectul de la București nu reușește se rupe înțelegerea cu PSD și se va repeta regula cu un candidat de dreapta care câștigă în turul doi, indiferent de condiții. De data asta nu se mai întâmplă asta.

Dacă cineva își va dori totul, cu doar vreo 20%, intră în logica de TOTUL SAU NIMIC și va avea foarte mari șanse să câștige Nimicul.

Am însă încredere în Marcel Ciolacu și Nicolae Ciuca, doi oameni cu capul pe umeri și care nu cred că, individual, lasă cioara din mână pentru pasărea de pe gard. Dar vor fi destui aventurieri care să le propună tot felul de scenarii, să-i împingă spre un joc cu sumă nulă”, a conclizonat Vasile Dîncu.

Ce urmează pentru Cîrstoiu?

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată într-o întâlnire a coaliţiei, în acest sfârşit de săptămână sau luni dimineaţa.

Întrebată despre o posibilă o retragere a candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu sau despre organizarea unei conferinţe de presă în care Cîrstoiu să răspundă acuzaţiilor care i se aduc, Gabriela Firea a precizat că subiectul ar urma să fie discutat la şedinţa coaliţiei.

“Este comunicat faptul că domnul prim-ministru se întoarce în ţară mâine. Cu siguranţă în weekend sau luni dimineaţă vom avea o întâlnire la nivelul coaliţiei de guvernare, unde se va discuta şi acest subiect, pe lângă celelalte teme politice. Şi cu siguranţă se va lua o decizie care va fi ulterior anunţată în cadru adecvat, într-un cadru politic. (…) Nu pot eu să speculez (în legătură cu o posibilă retragere – n.r.), înainte ca liderii coaliţiei, preşedinţii celor două mari partide, să discute la întoarcerea premierului în ţară”, a precizat Firea, într-o conferinţă de presă (pe larg, aici).

Precizările medicului Cîrstoiu

Candidatul susținut de PSDPNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, spune că e supus unei campanii de presă, o campanie despre care susține că e una de „manipulare și dezinformare” (pe larg, aici).

Citeste mai mult

NATIONAL

Goana magistraților după banii de la alegeri – BEC a dejucat ‘schema detașarea’, însă hotărârea a fost contestată

Publicat

in

De

Zeci de judecători, procurori și magistrați-asistenți de la ÎCCJ insistă să ajungă în birourile electorale din județele din jurul Capitalei. Biroul Electoral Central a admis marți, 16 aprilie, contestațiile împotriva desemnării președinților de birouri electorale de circumscripție din județul Buzău, însă magistrații vizați au contestat hotărârea în instanță. Miza demersului: două luni de detașare, cu salariu și diurnă care ajunge la 45.000 de lei.

Hotărârea BEC – magistrați scoși din birourile electorale din Buzău

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat hotărârea privind admiterea contestațiilor formulate de mai mulți contestatori împotriva procesului de desemnare a președinților și locțiitorilor pentru birourile electorale de circumscripție județene și locale din județul Buzău, în contextul alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 2024. (Hotărârea poate fi citită pe site-ul BEC!)

Contestațiile au fost ridicate pe baza presupusei nerespectări a criteriilor legale stabilite pentru desemnarea prin tragere la sorți a președinților și locțiitorilor birourilor electorale. Legislația relevantă, Legea nr. 115/2015, stipulează că aceste desemnări ar trebui să se facă din rândul magistraților și altor juriști, respectând un criteriu de proximitate între domiciliul sau reședința acestora și locația biroului electoral pentru care sunt desemnați.

Decizia BEC evidențiază mai multe nereguli în procesul de desemnare efectuat de Tribunalul Buzău, cum ar fi includerea pe listele de desemnare a persoanelor care nu erau magistrați în exercițiu la instanțele competente sau nerespectarea criteriului de proximitate. Ca urmare, BEC a decis să admită contestațiile, să anuleze documentele inițiale ale procesului de tragere la sorți și să dispună reluarea întregului proces de desemnare, conform cu prevederile legale stricte.

Hotărârea, contestată la ÎCCJ

Hotârârea BEC vizează nu mai puțin de 54 de juriști, președinți de birouri electorale și locțiilor, majoritatea judecători și procurori. Nu toți au fost desemnați cu încălcarea legii, însă procesul de desemnare trebuie reluat.

Hotărârea BEC a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) de  Ionuț Cristian Neagu, procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, Gabriel Ciprian Ene, magistrat-asistent la ÎCCJ, și Mihai Valentin Dobre, consilier juridic la Parchetul Curții de Apel Brașov. În proces au intrat și alți 27 de juriști, majoritatea magistrați, în unele cazul criteriul proximității fiind vădit încălcat (spre exemplu: Adriana Nicolae, judecător la Curtea de Apel Ploiești, Silviu Florentin Grădină de la CA Ploiești).

ÎCCJ a stabilit joi, 18 aprilie, că judecarea contestației este de competența Curții de Apel Ploiești. „Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a contestaţiei formulate de contestatorii Neagu Ionuţ Cristian, Dobre Mihai Valentin şi Ene Gabriel Ciprian împotriva Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 19H/16.04.2024, în favoarea Curţii de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac, potrivit art. 132 alin. (3) Cod procedură civilă”, se arată în încheierea ÎCCJ.

Miză financiară

Potrivit Legii 115/2015, juriștii care sunt desemnați în cadrul birourilor electorale sunt considerați detașați.

Pe toată perioada exercitării atribuţiilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, autorităţile şi instituţiile publice la care sunt angajate persoanele desemnate în birourile electorale le asigură acestora plata drepturilor salariale, a indemnizaţiilor de detaşare, a diurnelor, precum şi a oricăror alte drepturi băneşti cuvenite, potrivit legii.

Astfel, Un magistrat care este detașat din alt județ într-un birou electoral poate beneficia de aproximativ 45.000 de lei, pentru participarea la câteva ședințe.

În funcție de dezlegarea pe care o va da Curtea de Apel Ploiești, BEC ar putea să dispună reluarea constituirii birourilor electorale și în alte județe. Potrivit unor surse oficiale, situația magistraților desemnați în aceste birouri este aceeași și în alte județe, nu doar în Buzău.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend