Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Istoricul și profesorul Adrian Cioroianu: ‘Dacă Putin continuă această campanie, și atacă Țările Baltice, NATO cu siguranță va interveni, și așa va începe un război mondial’

Publicat

in

Istoricul Adrian Cioroianu a analizat cele peste trei săptămâni de război din Ucraina și explică ce planuri are Rusia pe termen lung. Fostul ministru al Afacerilor Externe consideră că o decizie de intrare a Rusiei în țările baltice ar duce automat la un război mondial, chiar „un război nuclear mondial”. Istoricul este de părere că Vladimir Putin profită și de pasivitatea poporului rus, care, în mare parte, nu cunoaște realitatea din Ucraina.

„Din păcate, asistăm deja la un model care se instituie, acesta al asedierii unor orașe, și apoi bombardarea lor. Ce se întâmplă acum la orașul – port Mariupol, personal cred că face parte din planul pe termen lung al ocupării lui, și, ulterior de creare a  unui coridor care să lege acest oraș de Crimeea, practic o securizare a Crimeei. Cred că viitoarele negocieri, dinspre partea Rusiei, se vor rezuma la recunoașterea de către ucraineni a acestei realități din teren, și anume: Crimeea să rămână a Rusiei, dar și acest coridor care să o lege de Rusia”, a explicat pentru Gândul Adrian Cioroianu.

Potrivit istoricului, Rusia s-ar putea apropia foarte mult de gurile Dunării.

„Rămâne să vedem ce se va întâmpla și în cealaltă parte, în privința portului Odesa, să vedem dacă rușii vor încerca să asedieze și acest oraș, iar asta ne interesează și pe noi în mod direct, pentru că Odesa este foarte aproape de gurile Dunării, de Republica Moldova. Ar trebui să fim atenți”, declară Cioroianu.

Potrivit fostului ministru de Externe, o eventuală intrare a Rusiei în țările baltice ar duce la un război mondial.

„Dacă Putin continuă această campanie, și atacă Țările Baltice, NATO cu siguranță va interveni, și așa va începe un război mondial.

Nu văd însă cum ar putea explica Vladmir Putin o astfel de decizie, să atace o țară membră NATO. Nu văd ce justificări ar mai putea găsi. În ceea ce privește bombardarea Ucrainei, Putin le-a spus concetățenilor săi că ucrainenii fac genocid în Donbas. Dar, teoretic, președintele rus ar putea găsi orice justificare pentru atacarea țărilor baltice, inclusiv legată de sancțiunile economice, ca o conspirație a Occidentului împotriva Rusiei.

Acesta este cel mai negru scenariu cu putință, pentru că ar duce, evident, la un război mondial, un război nuclear de proporții mondiale, pentru că NATO ar fi obligată să intervină”, explică Cioroianu.

Cât de mult îl ajută pe Vladimir Putin pasivitatea poporului rus?

„Este limpede că îl ajută foarte mult, cel puțin în ceea ce privește anexarea Crimeei, majoritatea cetățenilor au fost absolut de acord. În privința războiului, o bună parte din populație nu are informația elementară legată de ce se întâmplă în realitate în Ucraina”, este de părere Cioroianu.

Istoricul consideră că Rusia nu se aștepta la o rezistență atât de mare din partea Ucrainei.

„Rușii se aștepau ca ucraineneii să depună armele, să dispară președintele Zelensky, dar e limpede că a existat o schimbare de strategie. Eu nu cred povestea cu trimiterea la înaintare a celor slabi, ca apoi să vină profesioniștii. Nu, pur și simplu, n-au putut să rezolve problema în două-trei zile”, declară Adrian Cioroianu.

Ce-l poate opri pe Putin?

„Nimeni nu are răspunsul la această întrebare. Un scenariu ar fi să fie oprit din interior, este ceva tradițional la ruși. Dar, repet, facem doar scenarii în acest moment”, conchide Adrian Cioroianu, conform gândul.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Schimbări importante pentru milioane de utilizatori! Modificarea se va face începând cu luna februarie

Publicat

in

Utilizatorii au fost deja notificați că perioada acestei extraopțiuni va fi mai mică. Asta înseamnă că va scădea la o valabilitate de 21 de zile pentru toți clienții cu cartele preplătite, fiind vorba de opțiunea achitată cu 12 euro.

„Din 09.02.2023, opţiunea de 12 euro credit cu roaming SEE va fi valabilă 21 de zile”, este anunțul făcut de compania de telefonie mobilă Orange, scrie zf.ro.

În cazul în care conform ofertei tale din prezent beneficiezi de un tarif național pentru traficul de internet mai mic de 0,0018 euro/MB, atunci compania spune că se va aplica și în roaming SEE același tarif național.

Vodafone, al doilea mare jucător de pe piața locală de telefonie mobilă, a transmis că se află pe urmele celor de la Orange. Asta înseamnă că extraopţiunile cu roaming inclus nu mai sunt valabile 30 de zile, ci 21 de zile

Mai exact, această opțiune are un tarif de 15 euro pe lună pentru clienții care o folosesc în spațiul european și o valabilitate redusă de la 28 de zile la doar 21 de zile.

Telekom Mobile are la rândul său această ofertă cu un cost de 12 euro pe lună. În momentul de față este valabilă 28 de zile, însă opțiunea se mai poate activa doar până la data de 15 februarie 2023.

Cei de la Digi nu au deloc în oferta lor extraopţiuni pentru roaming cu minute şi net inclus pentru că au un alt sistem de tarifare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Aproape jumătate de milion de mașini au fost rechemate în service- Defecțiunea pe care a gasit-o producătorul

Publicat

in

Producătorul auto american a declarat că retragerea acoperă unele vehicule Explorer, Lincoln Aviator şi Lincoln Corsair 2020-2022 echipate cu camere de 360 de grade şi include 382.000 de vehicule în Statele Unite, informează Agerpres.

Ford a spus că are rapoarte despre 17 accidente minore legate de problema rechemării şi mai mult de 2.100 de rapoarte de garanţie, dar nu există rapoarte de răniri.

Rechemarea extinde şi înlocuieşte o rechemare din 2021, de 228.000 de vehicule.

Dealerii vor actualiza software-ul modulului de procesare a imaginii, iar vehiculele actualizate anterior, în cadrul vechii retrageri, vor avea nevoie de noua actualizare.

Ford a declarat că, la sfârşitul anului 2021 şi 2022, Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a contactat producătorul auto cu privire la rapoartele privind o imagine albastră pe afişajul camerei din spate, după finalizarea retragerii din 2021, ceea ce a determinat compania să investigheze.

În august 2021, NHTSA a deschis o investigaţie după ce Ford a rechemat 620.246 de vehicule în 2020  pentru o altă problemă cu camera spate.

Ancheta analizează dacă Ford a rechemat vehiculele în timp util şi dacă a rechemat suficiente vehicule.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend