Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Israelul deține arma supremă: Poate intercepta rachete şi drone în acelaşi timp

Publicat

in

Israelul a dezvăluit miercuri noua versiune a scutului său antirachetă ‘Iron Dome’, desfăşurat la frontierele teritoriului palestinian din Gaza, ale Libanului şi ale Siriei şi care poate acum intercepta “simultan” rachete şi drone, relatează AFP.

Aflat în funcţiune de peste zece ani, scutul ‘Iron Dome’ (‘Domul de Fier’) face parte din mijloacele care permit Israelului să îşi menţină un ascendent militar asupra vecinilor săi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Când interesul de partid este mai presus de bunăstarea românilor: Coaliția de guvernare a hotărât să mai facă două posturi de șefi la TVR și Radioul Public

Deşi această baterie antirachetă vândută în special armatei americane nu reuşeşte să blocheze baloane incendiare şi alte proiectile lansate la altitudine foarte mică, ea poate totuşi să contracareze deopotrivă rachete şi drone.

“‘Domul de fier’ a fost testat pentru o varietate de scenarii complexe (…) şi a interceptat simultan drone şi salve de rachete”, a precizat într-un comunicat ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz.

Citește și: Răspuns pentru Clotilde Armand! Institutul prezidat de Emil Constantinescu și-a făcut public raportul de activitate

Potrivit acestuia, “noua versiune a sistemului Iron Dome va fi livrată forţelor armate şi marinei în scopuri operaţionale” pentru “a întări” capacităţile antirachetă ale Israelului.

Israelul nu interceptează doar rachete lansate din Fâşia Gaza, în ultimele luni fiind confruntat şi cu drone venite din Siria şi Liban care au încercat să intre în spaţiul său aerian. Drone israeliene au fost de asemenea doborâte sau descoperite în Libanul vecin.

Citește și: Un fost ministru al Muncii îl critică dur pe Florin Cîțu: Premierul nu poartă măști românești! Face reclamă doar la măști de import!

Anterior în această săptămână, Israelul şi-a prezentat ‘Iron Sting’, un nou mortier cu ghidaj laser conceput în special pentru a lovi ţinte în zone urbane, reducând daunele colaterale.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Anunț de ultimă oră al EMA: Vaccinurile cu ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate

Publicat

in

De

Vaccinurile anti-COVID-19 care folosesc tehnologia ARN mesager nu determină complicaţii în perioada de sarcină pentru viitoarele mame şi nici pentru bebeluşii lor, a anunţat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) marţi, în urma unei analize detaliate ce a cuprins mai multe studii ştiinţifice, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Analiza, bazată pe studii la care au participat aproximativ 65.000 de femei aflate în diverse stagii de sarcină, nu a descoperit nicio dovadă care să ateste un risc mai mare de complicaţii, avort spontan, naşteri înainte de termen şi efecte secundare severe pentru bebeluşii nenăscuţi în urma vaccinării mamelor lor cu seruri ARN mesager, a precizat EMA.

Grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech, precum şi compania americană Moderna, aprovizionează în prezent ţările din Uniunea Europeană cu vaccinuri de acest tip.

Deşi EMA a recunoscut anumite limitări în privinţa datelor analizate, reprezentanţii săi au spus că rezultatele au fost consistente la nivelul tuturor studiilor examinate.

“Beneficiile generate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager în timpul sarcinii depăşesc orice riscuri posibile pentru viitoarele mame şi bebeluşii lor nenăscuţi”, a precizat EMA.

Analiza, realizată de o echipă din cadrul EMA, a descoperit, de asemenea, că vaccinurile anti-COVID-19 sunt la fel de eficiente în ceea ce priveşte reducerea riscurilor de spitalizare şi de deces în rândul femeilor însărcinate ca şi în rândul populaţiei generale.

Mai multe ţări din UE au sprijinit deja de mai multe luni utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 în rândul femeilor însărcinate, iar concluzia anunţată marţi de EMA în favoarea acestor seruri va stimula cel mai probabil campaniile de vaccinare din ţările mai mici, care se bazează pe expertiza medicală furnizată de EMA.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Daniel Dăianu (BNR): ‘Avem și acum două economii’

Publicat

in

De

Daniel Dăianu, economist al Băncii Naționale a României, a oferit un amplu interviu în care a tratat subiectul metaversului.

În contextul apariției unui univers virtual în viitor, Daniel Dăianu a fost întrebat dacă vom avea două economii: una reală și alta virtuală.

În interviul acordat HotNews.ro, Dăianu a precizat că avem și acum două economii.

„Avem și acum. Poți gândi economia virtuală, ca arie tranzacțională, ca o extensie a celei reale și care implică și ea resurse, judecare de beneficii și costuri; mă refer la cei care pun la dispoziție plaformele. Să folosec o analogie: metaversul, daca o să apară, poate fi considerat ca o dezvoltare a cuaternizării activității sociale, economice, informatice; în istorie a fost trecerea de la vânătoare la agricultură, apoi la industrie, dezvoltarea serviciilor și informatizării.

Deci nu as face o separare între cele două. Cu cât economia își pierde mai mult din materialitate, cu atât poți spune ca realitatea virtuală devine mai semnificativă.

Dar, cum în piața monetară moneda emisă de bănci centrale stă la baza masei monetare (moneda băncii centrale este numită de altfel “baza monetară”, ce este multiplicată de băncile comerciale) tot astfel putem imagina și relația între economia reală/fizică și cea virtuală.

Și mai intervine un aspect lămuritor: hrana, apa, fără de care nu putem trăi, nu pot fi creații ale lumii virtuale. Da, putem cumpăra online mâncare și apă, dar o aplicație smart de pe mobil nu ne poate oferi hrana fizică, poate numai iluzii. Iar cu iluzii legate de existența fizică nu poți trăi la nesfârșit. Că știința poate să reduca dependența omului de ingrediente materiale este altă poveste.”, a spus Dăianu.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend