Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Israel: Netanyahu anunță că a format un guvern

Publicat

in

Premierul israelian desemnat Benjamin Netanyahu l-a informat pe președintele Isaac Herzog că a reușit să formeze următorul guvern, a anunțat miercuri seară președinția, cu câteva minute înainte de un termen limită crucial, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

„Am reușit”, a scris Netanyahu pe Twitter în ebraică cu câteva minute înainte de termenul limită, la ora locală 23:59 (21:59 GMT), pentru a anunța formarea viitorului guvern.

Președinția israeliană a confirmat pentru AFP că Netanyahu l-a sunat pe Herzog pentru a-l informa din timp despre această veste.

În urma alegerilor și în conformitate cu regulile israeliene, Netanyahu avea termen până la 11 decembrie pentru a-și anunța guvernul, dar a cerut o prelungire de 14 zile, maximul permis de lege.

Cu toate acestea, președintele Herzog i-a mai acordat doar zece zile, iar presa israeliană se aștepta la un anunț în cursul zilei, chiar dacă componența exactă a viitorului guvern nu era încă complet definitivată.

Partenerii sunt însă cunoscuți, în ceea ce ar trebui să fie, potrivit analiștilor, cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului: cele două partide ultraortodoxe Shass și Iudaismul Unificat al Torei (UJT), precum și cele trei formațiuni de extremă dreapta „Sionismul Religios” al lui Bezalel Smotrich, Forța Evreiască a lui Itamar Ben Gvir și Noam al lui Avi Maoz.

În ultimele săptămâni, partidul lui Netanyahu, Likud, a semnat acorduri cu partidele de extremă dreapta care prevăd distribuirea anumitor posturi, cum ar fi cel de ministru al Securității Naționale lui Itamar Ben Gvir, responsabilitatea pentru coloniile din Cisiordania ocupată lui Bezalel Smotrich, sau un portofoliu lui Arie Dery, liderul Shass.

Cu toate acestea, deputații israelieni mai au de votat în a doua și a treia lectură proiectele de lege care îi permit lui Dery să ocupe un post de ministru după ce a fost condamnat pentru fraudă fiscală și lui Ben Gvir să își extindă viitoarele puteri ministeriale asupra poliției israeliene.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Polonia susține aderarea Republicii Moldova la UE: ‘Procesul ar trebui să decurgă bazat pe meritocrație’

Publicat

in

Polonia este pregătită să ofere sprijin politic, precum și cunoștințele necesare în efortul Republicii Moldova pe calea spre aderarea cu drepturi depline la UE. Sprijinul urmează a fi acordat atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul mecanismelor și instrumentelor relevante europene. Angajamentul se conține în Declarația Comună a Adunării Parlamentare a Republicii Polone și a Republicii Moldova, semnată ieri, la Varșovia de către copreședinții Adunării, Mihail Popșoi și Ryszard Terlecki, anunță serviciul de presă al Parlamentului, conform deschide.md.

Potrivit documentului, Adunarea Parlamentară moldo-polonă apreciază foarte mult decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la UE și crede cu tărie în începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE până la sfârșitul anului curent.

Citeste mai mult

NATIONAL

Minivacanța de 1 Iunie în București: „Străzi deschise” – alte două trasee pietonale / Restricții rutiere

Publicat

in

„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” se va desfășura, în premieră, timp de patru zile, în cartierul Rahova şi pe strada Bârcă, în minivacanţa de la acest sfârşit de săptămână. Astfel, între 1 şi 4 iunie, strada Bârcă devine pietonală între Calea Rahovei şi strada Mărgeanului, iar acolo vor fi activităţi sportive, ateliere, zone de joacă şi spectacole de circ şi teatru pentru copii. În weekend, plimbările pietonale şi evenimentele în aer liber revin pe Calea Victoriei.

Străzi DeschiseFoto: Hotnews

Desfăşurat pe parcursul mai multor weekenduri din perioada aprilie-octombrie 2023, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” #3 îşi propune recuperarea spaţiului public pentru locuitorii oraşului prin crearea unor trasee pietonale temporare în mai multe zone din oraş, atât în zonele centrale cât şi în cartiere.

Zone pietonale / Străzi deschise 1-4 iunie, între orele 10.00 şi 22.00:

Pe parcursul celui de-al cincilea weekend „Străzi deschise”, vor fi instaurate două trasee pietonale:

  • 1-4 iunie 2023: Strada Bârcă, între Calea Rahovei şi strada Mărgeanului, între orele 10.00-22.
  • 3-4 iunie 2023: Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 10.00- 22.00.

Program artistic Străzi deschise / Sectorul 5: 1-4 iunie:

Minivacanţa de 1 iunie este sărbătorită la „Străzi deschise – Bucureşti” cu patru zile de evenimente în aer liber şi plimbări pietonale în cartierul Rahova. Între 1 şi 4 iunie, locuitorii zonei sunt aşteptaţi pe traseul pietonal de pe strada Bârcă unde se pot bucura de un program artistic şi recreativ pregătit de PROEDUS cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 şi al Centrului Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” Sector 5.

Din programul weekendului pietonal din Cartierul Rahova fac parte ateliere creative şi de face painting, teatru pentru copii susţinut de actorii Teatrelor Ion Creangă, Excelsior şi de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, momente artistice ale Circului Metropolitan Bucureşti, întâlniri cu statuile vivante ale Teatrului Masca şi concerte pop, spectacole de dans, percuţie şi ritm ale Şcolii de Artă Bucureşti. Nu lipsesc zonele de joacă şi mişcare pregătite de PROEDUS pentru cei mici.

Pentru prima dată la „Străzi deschise – Bucureşti”, Muzeul Naţional al Literaturii Române deschide grădina din Calea Victoriei 110 în dimineaţa zilei de 3 iunie, unde îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere creative pentru copii.

Programul primului weekend de vară pe Calea Victoriei este completat de spectacole dedicate celor mici pregătite de Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi de acrobaţii şi parada personajelor Circului Metropolitan Bucureşti. Teatrul Masca prezintă un spectacol despre istoria României, iar Muzeul Municipiului Bucureşti îi aşteaptă pe pietonii „Străzilor deschise” la Casa Filipescu-Cesianu cu expoziţii de antropologie urbană şi de fresce recuperate la demolarea Bisericii Mănăstirii Văcăreşti.

Restricţii rutiere

Calea Victoriei

În weekendul 3-4 iunie, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranţa participanţilor la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă maşini se închid şi pistele de biciclete.

Strada Bârcă | În perioada 1-4 iunie, traficul rutier va fi restricţionat pe Strada Bârcă şi străzile adiacente, ȋntre Calea Rahovei şi Strada Dumbrava Nouă, începând de miercuri, 31 mai, ora 23.00 şi va fi reluat luni, 5 iunie, începând cu ora 04.00. (Sursa: News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend