Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iranul „regretă” că Ucraina a redus legăturile diplomatice / În ciuda dovezilor privind dronele furnizate rușilor, Teheranul susține că e vorba de „informații neconfirmate”

Publicat

in

Teheranul regretă decizia Ucrainei de a reduce legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, potrivit Reuters.

Dronă iranianăFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nasser Kanaani a spus că Ucraina ar trebui „să se abțină de la a se lăsa influențată de terțe părți care încearcă să distrugă relațiile dintre cele două țări”, se arată într-o declarație a ministerului.

Ucraina a anunțat vineri că va reduce relațiile diplomatice cu Iranul din cauza deciziei Teheranului de a furniza drone forțelor rusești, o acțiune pe care președintele Volodimir Zelenski a numit-o „o colaborare cu răul”.

În ciuda imaginilor postate pe rețelele de socializare cu drone de fabricație iraniană încă de acum câteva săptămâni, Kanaani a susținut că decizia Ucrainei s-a bazat „pe informații neconfirmate și a rezultat dintr-o exagerare mediatică a unor părți străine”.

Faptul că Teheranul pare să nege că a dat rușilor drone e cu atât mai surprinzător cu cât serviciile secrete americane au avertizat încă din iulie că Moscova va primi sute de drone, fiind dezvăluite și poze din satelit ca dovadă.

Autoritățile militare din sudul Ucrainei au anunțat sâmbătă că au doborât cel puțin șapte drone iraniene, inclusiv șase aparate „kamikaze” Shahed-136, deasupra mării, în apropierea porturilor Odesa și Pivdennyi.

Printre acestea s-a numărat – pentru prima dată în Ucraina – și o Mohajer-6, o dronă iraniană mai mare, a precizat comandamentul militar din sudul țării.

Mihailo Podolyak, consilier al lui Zelenski a postat sâmbătă pe Twitter un mesaj deosebit de dur la adresa Teheranului:

„Iranul a decis să sprijine Rusia, oferind drone moderne unei țări înapoiate pentru a ucide ucraineni. După ani de sancțiuni, izolare, o reputație oribilă – elita iraniană încă nu și-a dat seama cum să se ridice din subsolul civilizației”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Kazahstanul câștigă teren în România pe fondul sancțiunilor împotriva petrolului rusesc: companiile petroliere au găsit soluția pentru a evita criza

Publicat

in

De

Lukoil, Petrom OMV produceau benzină și motorină din petrol brut extras din Rusia. Rafinăriile celor trei companii nu mai au voie să prelucreze combustibili din Rusia, în baza sancțiunilor internaționale. UE interzice importul de țiței rusesc originar din Rusia. Este vorba de achiziția petrolul brut extras de pe teritoriul rusesc și exportat apoi spre rafinăriile din întreaga lume.

„Am avut discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În România, până la aprobarea sancțiunilor, trei rafinării importau petrol rusesc pe care îl prelucrau în special în motorină, dar și în benzină, informează într-o analiză Europa Liberă: Petromidia (deținută de KMG Internațional – fostul Rompetrol), Petrobrazi (OMV Petrom), Petrotel (Lukoil). În plus, Gazprom România importa benzină și motorină rafinată în Serbia din petrol rusesc. Și rafinăria din Novisad este lovită de sancțiuni, pentru că petrolul BRUT ajunge pe teritoriul Europei într-un terminal din Croația, stat membru UE. În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import. Cam 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Rusia, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Până la startul războiului, două treimi din țițeiul rafinat în România era importat din portul rusesc Novorosisk. Printr-un terminal este exportat petrol rusesc, care ajunge inclusiv la Petrotel Ploiești (rafinărie deținută de Lukoil) și la Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV Petrom).

Prin al doilea terminal din Novorosisk se importa petrol kazah, transportat prin Rusia prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează rafinăria Petromidia.

Petromidia, rafinăria deținută de Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul KazMunaiGaz (KMG), va putea importa în continuare țiței din Rusia, cu condiția ca acesta să fie de proveniență kazahă, reiese din textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Embargo-ul european împotriva țițeiului rusesc nu va afecta activitatea de la Petromidia pentru că rafinăria nu prelucrează țiței rusesc. De altfel, Kazahstanul și-a redenumit petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime rusești și pe care-l procesează în România, țiței care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia și a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare.

Petrobrazi, rafinăria deținută de OMV Petrom, procesa până la începerea războiului în jur de 3 milioane de țeței. 70% din petrolul brut rafinat la Petrobrazi provenea din țițeiul extras pe teritoriul României. Restul de 30% îl reprezenta țiței importat din Rusia. „Din martie, nu mai importăm petrol”, au precizat reprezentanții companiei pentru Europa Liberă. Petrolul brut din țările scandinave, Africa de Nord și cel din Kazahstan ar fi înlocuit țițeiul rusesc rafinat la Petrobrazi.

Petrotel Ploieşti, a treia rafinărie mare din România, deținută de compania rusă Lukoil, a importat anul trecut în jur de 2 milioane de tone de țiței. Petrolul brut care ajungea la Petrotel era 100% din Rusia.

Europa Liberă a contact reprezentanții Petrotel Lukoil SA, compania gigantului rus care operează rafinăria din Ploiești, pentru lămuriri legate de originea petrolului rafinat la Petrotel însă nu a primit niciun răspuns până în prezent. Din informațiile primite de la Europa Liberă de la operatorii portuari din Constanța, Lukoil România ar importa țiței din Kazahstan și din Turcia, a cărui proveniență inițială nu poate fi precizată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Fostul premier Florin Cîțu: Guvernul și INS ne spun că România a intrat în recesiune în trimestrul 3

Publicat

in

De

Fostul premier și lider PNL, Florin Cîțu, a transmis miercuri pe pagina sa de facebook că Guvernul și INS spun românilor că România a intrat în recesiune în trimestrul 3.

„Astăzi INS a arătat că pentru a scoate creștere reală în trimestrul 3 a trebuit să estimeze DEFLAȚIE de 1.2% în trimestrul 3 față de trimestrul 2”, a transmis fostul premier

Florin Cîțu precizează că pentru a ASCUNDE recesiunea guvernul a forțat deflație în trimestrul 3.

„Dumneavoastră ați simțit această scădere a prețurilor cu 1.2 procente în trimestrul 3 față de trimestrul 2?

Tot astăzi am aflat că INS a crescut estimarea pentru creșterea prețurilor pentru trim 1 de la 7% la 10% și pt trim 2 de la 1,8% la 3.1% și a rezultat o SCADERE a creșterii reale din trim 1 de la 5,3 la 1,5% și pentru trim 2 de la 1,8% la 1,3%.

Exact cum am spus, INS a SUBESTIMAT creșterea prețurilor pentru a avea creștere economică reală. Așa a făcut acum și pentru trimestrul 3”, a conchis liberalul

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend