Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iranul refuză negocierile în privința programului nuclear: ‘Fără negocieri la Viena înainte de sfârşitul lunii august’

Publicat

in

Negocierile de la Viena pentru a încerca salvarea acordului asupra programului nuclear iranian din 2015 nu vor fi reluate înainte de intrarea în funcţie a noului de la Teheran în august, a confirmat sâmbătă un înalt responsabil iranian, notează AFP, arată Agerpres.

„Suntem într-o perioadă de tranziţie (…) Prin urmare, discuţiile de la Viena trebuie evident să aştepte noul nostru guvern”, a scris pe Twitter Abbas Araghchi, viceministru de externe şi negociator-şef al Iranului.

A şasea rundă a acestor discuţii s-a încheiat la sfârşitul lui iunie, iar data celei de-a şaptea sesiuni nu a fost stabilită deocamdată.

Învingător în alegerile prezidenţiale din iunie, ultraconservatorul Ebrahim Raisi urmează să depună jurământ în faţa parlamentului la 5 august pentru a-i succeda moderatului Hassan Rouhani, a cărui alegere din 2013 a condus la încheierea doi ani mai târziu a unui acord cu comunitatea internaţională după 12 ani de criză în jurul problemei nucleare iraniene.

Încheiat la Viena, acest pact oferă Teheranului relaxarea unor sancţiuni occidentale şi ale Naţiunilor Unite în schimbul angajamentului său de a nu se dota niciodată cu arma atomică şi de a reduce drastic programului său nuclear, plasat sub cel mai strict program de inspecţie instituit vreodată de AIEA.

Acordul a fost însă torpilat în 2018 de decizia fostului preşedinte al Statelor Unite Donald Trump de a se retrage din acesta şi de a restabili sancţiunile americane relaxate în baza documentului.

Ca răspuns, Iranul a renunţat treptat cu începere din 2019 la majoritatea angajamentelor sale care îi limitau controversatele activităţi nucleare.

Posibile după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă în ianuarie, discuţiile de la Viena îşi propun să readucă Statele Unite în acord.

Soluţia avută în vedere implică suspendarea sancţiunilor americane, a căror ridicare este cerută insistent de Teheran, în schimbul revenirii Iranului la respectarea strictă a angajamentelor sale.

Hassan Rouhani, care le-a promis în repetate rânduri iranienilor că aceste sancţiuni vor fi ridicate înainte de sfârşitul mandatului său, a sugerat miercuri că nu va reuşi şi că negocierile nu vor fi încheiate înainte de sfârşitul mandatului său.

El a insinuat, de asemenea, că guvernul său nu a dispus de toată marja necesară pentru a finaliza aceste discuţii.

Prerogativele preşedintelui sunt limitate în Iran, cea mai mare parte a puterii aflându-se în mâinile liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, decidentul final în problema nucleară.

Vezi și: Preşedintele iranian Hassan Rouhani mizează pe viitorul guvern pentru relansarea acordului nuclear .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Deși a fost o ‘greșeală gravă’, distincția academică acordată de o universitate elvețiană lui Mussolini nu va fi revocată

Publicat

in

De

O distincție academică acordată de o universitate elvețiană fostului dictator italian Benito Mussolini nu va fi revocată, în ciuda faptului că a fost o „greșeală gravă”, a declarat o comisie care s-a ocupat de acest caz, anunță mediafax.

Universitatea din Lausanne (UNIL) l-a onorat pe liderul fascist în 1937 pentru că „a conceput și a realizat în patria sa o organizație socială …. care va lăsa o amprentă profundă în istorie”.

Universității i s-a cerut de mai multe ori să retragă această distincție controversată unui laureat care a fost un aliat al lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un grup de experți însărcinat să examineze cazul a concluzionat că decizia de acordare a distincției „a constituit o greșeală gravă din partea autorităților academice și politice” de la acea vreme.

„Acest titlu constituie o legitimare a unui regim criminal și a ideologiei sale”, au afirmat aceștia într-un raport publicat vineri.

Grupul de experți nu a recomandat retragerea titlului, afirmând că aceasta ar da falsa impresie că decizia inițială de acordare a doctoratului ar putea fi „corectată astăzi”.

Universitatea a declarat că retragerea titlului ar putea să-i facă pe critici să creadă că vrea să șteargă trecutul.

„În loc să nege sau să șteargă acest episod, care face parte din istoria sa, conducerea UNIL dorește ca acesta să servească drept avertisment permanent”, se arată într-un comunicat citat sâmbătă de Reuters.

Mussolini, care a trăit în Elveția între 1902 și 1904, a fost executat de partizani în aprilie 1945.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Petra Kvitova a câştigat turneul de la Eastbourne: Este al 29-lea titlu din cariera sa

Publicat

in

De

Jucătoarea cehă Petra Kvitova, locul 31 WTA şi favorită 14, a câştigat, sâmbătă, turneul de categorie WTA 500 de la Eastbourne, anunță news.ro.

Kvitova a învins-o în finală pe letona Jelena Ostapenko, numărul 14 WTA şi cap de serie 8, scor 6-3, 6-2.

Ostapenko joacă sâmbătă şi finala de dublu, alături de sportiva ucraineană Liudmila Kichenok. Cele două sportive vor întâlni echipa Aleksandra Krunic/Magda Linette (Serbia/Polonia).

Pentru Kvitova este al 29-lea trofeu, primul din acest an.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend