Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iranul crește ritmul producţiei de uraniu puternic îmbogăţit (AIEA)

Publicat

in

Iranul a configurat un nou mod operaţional pentru a accelera ritmul producţiei de uraniu îmbogăţit cu 60% în uzina sa de la Natanz (centru), a informat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un comunicat preluat de AFP şi DPA.

În ultimul său raport referitor la programul nuclear al Iranului, directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi, a informat statele membre că, de acum înainte, vor fi folosite “două cascade de centrifuge” în loc de una singură ca până acum, adăugând că procesul a fost deja lansat.
Teheranul a început la jumătatea lunii aprilie să îmbogăţească uraniu la un astfel de nivel, faţă de 20% înainte de acea dată, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internaţional încheiat la Viena în 2015. Teheranul nu a respectat această limită, susţinând că are nevoie de o formă foarte purificată în scopuri medicale.

Pentru a fabrica o bombă, îmbogăţirea uraniului trebuie să ajungă la 90%, chiar dacă sunt necesare multe alte etape.

Iranul, care a negat întotdeauna că doreşte să se doteze cu arme nucleare, a renunţat treptat la angajamentele de a-şi limita programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor occidentale şi ale ONU.

Retragerea SUA în 2018, sub conducerea lui Donald Trump, a compromis acordul, în care succesorul său, Joe Biden, doreşte să revină. Discuţii indirecte, mediate de europeni, au început în aprilie la Viena. Dar diplomaţii s-au despărţit la 20 iunie fără niciun progres concret. UE a vorbit despre o posibilă reluare a negocierilor la începutul lunii septembrie, cu un nou emisar al Iranului numit de noul preşedinte Ebrahim Raisi. Acesta a declarat că sprijină eforturile de ridicare a sancţiunilor americane care sufocă economia ţării.

Luni, Statele Unite au îndemnat din nou Teheranul să se întoarcă la masa negocierilor, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la o altă abatere iraniană: producţia de metal de uraniu îmbogăţit la 20%. Potrivit raportului prezentat de Grossi, Iranul a produs 200 de grame din acest compus, după ce a anunţat proiectul în luna iulie în scopuri de cercetare.

Iranul nu are “nicio nevoie credibilă de a produce metal de uraniu”, a reacţionat Departamentul de Stat american. Acesta este un subiect sensibil, deoarece acest material poate fi folosit la fabricarea de focoase nucleare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Jurgen Klopp (Liverpool) spune că va schimba mai mulţi jucători pentru partida cu AC Milan

Publicat

in

De

Antrenorul lui Liverpool, Jurgen Klopp, a declarat luni că “trebuie” să recurgă la rotaţia jucătorilor pentru ultimul meci din grupele Ligii Campionilor împotriva lui AC Milan, pentru a-şi menaja fotbaliştii care tocmai au disputat cinci meciuri în 15 zile, scrie AFP, potrivit Agerpres.

”Cormoranii” au deja garantată poziţia de lider în Grupa B cu cinci victorii în tot atâtea meciuri, înainte de deplasarea de marţi, AC Milan fiind obligată să câştige pentru a se putea califica în optimile de finală.

”Trebuie să schimbăm echipa. Am de gând să fac mai multe schimbări în efectiv. Jucătorii proaspeţi înseamnă mai multă energie, iar dacă ai asta, ai şansa de a avea un joc bun, asta este ideea”, a spus Klopp.

Tehnicianul nu a dorit să precizeze cine va ieşi din primul 11 şi cine va fi pe teren. El a menţionat doar că se va deplasa la Milano cu un lot mult schimbat.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

USR, acuzații dure la adresa Ministerului Energiei și ANRE: ‘De la 1 ianuarie, 5,5 milioane de români vor avea o explozie a preţului’

Publicat

in

De

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Cristina Prună (USR) afirmă, luni, că, de la 1 ianuarie, peste 5 milioane de români vor suferi din cauza ”incompetenţei ministerului Energiei şi a ANRE”. Ea acuză că liberalizarea pieţei de energie s-a făcut ”haotic şi neprofesionist” şi afirmă că există soluţii.

”De la 1 ianuarie, 5,5 milioane de români vor avea o explozie a preţului la energie electrică din cauza incompetenţei ministerului Energiei şi a ANRE. În condiţiile în care preţul la energie este plafonat şi compensat până la data de 31 martie 2022, asta înseamnă că românii nu vor resimţi imediat această creştere şi vor trăi cu iluzia unor preţuri mici la energie. Începând cu 1 aprilie 2022 această iluzie va dispărea şi se vor trezi la cruda realitate – explozia preţurilor”, a scris, luni, Cristina Prună pe Facebook.

Prună atrage atenţia că cei 5,5 milioane de consumatori casnici sunt în ceea ce se numeşte „piaţa serviciului universal”, adică consumatori care nu au semnat până acum un contract de furnizare de energie în piaţa concurenţială.

”Ei primesc în continuare energie electrică la preţuri reglementate, stabilite după nişte formule complicate, care vor creşte cu până la 85% de la 1 ianuarie 2022. Liberalizarea pieţei de energie ar fi trebuit să fie un lucru bun, prin care să ne putem alege furnizorul de energie şi gaze la cel mai bun preţ. Exact aşa cum facem deja cu furnizorii de telefonie mobilă sau internet. Însă, felul haotic şi total neprofesionist în care ministerul Energiei şi ANRE au gestionat liberalizarea pieţei de energie, în care nu au fost în stare să găsească un mecanism prin care oamenii să beneficieze de cea mai bună ofertă, ne-a adus într-o situaţie în care tot românii suferă”, a mai scris Prună.

Potrivit acesteia, românii au dreptul de a-şi alege furnizorul cu cel mai bun preţ la energie, nu trebuie să fie din nou păcăliţi să accepte preţuri mari.

”Soluţia corectă este aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru facturile la energie electrică şi după 31 martie, exact aşa cum am şi propus printr-un proiect de lege aflat pe circuitul parlamentar. Nu este singura, dar va avea un impact pozitiv direct şi imediat pentru consumatori, fără a crea distorsiuni. Iar soluţia pentru consumatorii care citesc această postare este, dacă nu v-aţi ales încă un furnizor de pe piaţa concurenţială, să o faceţi cât mai rapid”, a adăugat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend