Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iranul condamnă la moarte încă cinci persoane acuzate de uciderea unui paramilitar în timpul protestelor din ţară

Publicat

in

Justiţia iraniană a condamnat cinci persoane la moarte pentru uciderea unui paramilitar, un verdict denunţat marţi de apărătorii drepturilor omului ca un mijloc de ”răspândire a fricii” şi de a pune capăt demonstraţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, relatează News.ro ci AFP.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

Alte unsprezece persoane, inclusiv trei minori, au primit ”pedepse lungi cu închisoarea”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Judiciare, Massoud Setayeshi, într-o conferinţă de presă.

Cei cinci condamnaţi care urmează să fie spânzuraţi au fost găsiţi vinovaţi luni de moartea lui Ruhollah Ajamian, în vârstă de 27 de ani, care a fost ucis pe 3 noiembrie lângă cimitirul Karaj, la vest de Teheran, în timpul unui miting care a marcat cea de-a 40-a zi de doliu după moartea protestatarului Hadis Najafi.

Potrivit procuraturii, acest agent de pază, care era neînarmat, a fost atacat, dezbrăcat, înjunghiat, bătut înainte ca trupul său gol să fie târât în ​​stradă. El a fost membru al miliţiei Bassij, care are legături cu Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice.

Hadis Najafi a fost ucis pe 21 septembrie, la cinci zile după ce au început protestele declanşate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată de poliţia morală din Teheran fiindcă a încălcat codul vestimentar impus femeilor iraniene.

Aproape trei luni mai târziu, protestele nu se sfârşesc, în pofida represiunii sângeroase. Manifestanţii, care au denunţat iniţial obligaţia femeilor de a purta vălul în public, cer acum prăbuşirea regimului.

Weekendul trecut, procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunţat desfiinţarea poliţiei morale, creată în 2006 şi responsabilă în special de menţinerea în vigoare a obligativităţii purtării vălului.

Anunţul nu a fost confirmat oficial.

foto: Dreamstime

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Convenabilul caz Pițurcă | Bologa fură startul și îi forțează mâna lui Predoiu

Publicat

in

În urmă cu o lună, Ministerul Justiției anunța că demarează procedura de selecție pentru cele mai importante trei funcții de procuror din România: procuror general al PÎCCJ, procuror-șef al DNA și procuror-șef al DIICOT. Dacă la DIICOT există o conducere interimară de mai bine de doi ani, procurorul general Gabriela Scutea și procurorul-șef DNA Crin Bologa sunt la primul mandat și ar mai avea dreptul să spere la reînvestire. Data limită pentru înscrierea în procedura de selecție este 6 februarie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de pe pieţele externe 2 miliarde euro, prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni

Publicat

in

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de pe pieţele externe până la două miliarde de euro prin redeschiderea a două emisiuni de obligaţiuni scadente în 2026, respectiv în 2029, conform unui Ordin publicat în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend