Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iranul are în vedere să reia negocierile în dosarul nuclear, la Viena, până la începutul lui noiembrie

Publicat

in

Iranul are în vedere să reia – la începutul lui noiembrie – negocieri cu marile puteri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, suspendate în iunie, a anunţat luni Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.

Întrebat ce vrea să spună Teheranul prin ”foarte curând”, după ce mai mulţi oficiali iraieni au evocat o reluarea negocierilor, un purtător de cuvânt al ministerului, Said Khatibzadeh, a apreciat că această reluare nu va dura mai mult de 90 de zile de la data la care Ebrahim Raisi a devenit preşedinte, la 3 august – ceea ce înseamnă începutul lui noiembrie.

Prin cele 90 de zile el se referă la perioada care a trecut de la intrarea în funcţie a preşedintelui american Joe Biden, la 20 ianuare, şi începutul negocierilor în dosarul nuclear la Viena, la 15 aprilie.

”Nu cred că ne va trebui aceeaşi perioadă de timp de care a avut nevoie Guvernul Biden pentru a veni (să negocieze) la Viena”, a declarat Khatibzadeh.

”Nu cred că (întoarcerea negociatorilor iranieni) va dura 90 de zile de la preluarea funcţiei de către Ebrahim Raisi”, a spus el.

Acordul nuclear – încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Germania şi Regatul Unit, pe de alta, prevede o ridicare a une părţli a sancţiunilor occidentale şi ONU impuse Teheranului, în schimbul angajamentului acestuia de a nu se dota vreodată cu arma atomică şi unei limitări a programului nuclear iranian, plasat sub un control strict de către ONU.

Însă, după ce Donald trump a retras unlateral Statele Unite din acord, în mai 2018, Republica islamică s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat, informează News.ro.

Negocierile de la Viena – la care Statele Unite participă în mod indirect – au ca scop o revenire a Washingtonului în acord şi ca Iranul, care dezminte că ar vrea să se doteze cu arma atomică, să-şi respecte angajamentele asumate prin acesta.

Aceste negocieri nu au înregistrat progrese concrete notabile înainte să fie suspendate.

”O examinare a detaliilor rundelor de negocieri (precedente de) la Viena este în curs, iar imediat ce se va încheia nu vom pierde tmpul şi vom prezenta o nouă dată”, precisă a reluării acestora, a subliniat purtătorul de cuvânt iranian.

Preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi, care i-a succedat în august moderatului Hassan Rohani, a hotărât să modifice componenţa echipei de de negociatori de la Viena.

”Echipa însărcinată cu) doarul) nuclear a fost schimbată. (Noii) negociatori îşi vor prezenta opiniile, care s-au schmbat la rândul lor”, la reluarea negocierilor, la Viena, a anunţat Said Khatibzadeh.

Interlocutorii negociatorilor iranieni este necesar ”să dea dovadă de flexibilitate şi să realizeze că a avut loc oschimbare” în noul Guvern iranian, a îndemnat el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

​Decizie a Consiliului General: Parcul Tolbuhin a fost redenumit

Publicat

in

De

Parcul Tolbuhin va fi redenumit, potrivit unui proiect de hotărăre aprtobat miercuri de Consiliul General al Municipiului București. Spațiul verde va purta numele de ”Grădina Mătăsari”.

Parcul TolbuhinFoto: Facebook

Decizia vine la cererea Primăriei Sectorului 2 și a cetățenilor din zonă.

  • ”Schimbarea denumirii Parcului Tolbuhin în Grădina Mătăsari vine ca urmare a sesizărilor cetățenilor din Sectorul 2, privind redenumirea zonei verzi din Bd. Pache Protopopescu nr. 115 (parc Tolbuhin) în concordanță cu tradiția istorică a zonei, cu simbolurile istorice valoroase ce ar putea fi promovate.
  • Denumirea de ,, Mătăsari” are valoare istorică aparte, pentru că parcul este localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul Nicușor Dan.

Fiodor Ivanovici Tolbuhin a fost un mareșal rus al Armatei Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 24 februrie, imediat după ce Rusia a atacat Ucraina, Primăria Sectorului 2 a dat jos Totemul cu denumirea Parcului Tolbuhin.

Parcul Tolbuhin este amplasat pe Bd. Pache Protopopescu din Sectorul 2.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Explicațiile evazive ale premierului Ciucă pentru schimbarea lui Cîțu

Publicat

in

De

Nicolae Ciucă nu a spus concret de ce i-a cerut demisia lui Florin Cîțu de la șefia Senatului, lăsând doar să se înțeleagă că atitudinea fosului lider liberal nu se încadrau în linia alianței cu PSD.

Nicolae CiucaFoto: Guvern

​„Ținând cont de activitatea guvernamentală și parlamentară, de responsabilitatea PNL și de nevoia de coerență a măsurilor care trebuie luate la nivelul Guvernului și în deplină concordanță cu deciziile luate politic la nivelul Coaliției, au avut loc discuții, au avut loc dezbateri și în urma acestor discuții, președintele Senatului, Florin Cîțu, și-a anunțat demisia”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă, la finalul ședinței liberalilor.

Florin Cîțu a demisionat miercuri de la conducerea Senatului după o ședință de urgență în care, spune el, șeful PNL, Nicolae Ciucă, și secretarul general al partidului, Lucian Bode, i-au cerut acest lucru.

Cîțu a comentat că solicitarea este motivată de faptul că „a supărat PSD”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend