Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iranul are în vedere să reia negocierile în dosarul nuclear, la Viena, până la începutul lui noiembrie

Publicat

in

Iranul are în vedere să reia – la începutul lui noiembrie – negocieri cu marile puteri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, suspendate în iunie, a anunţat luni Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.

Întrebat ce vrea să spună Teheranul prin ”foarte curând”, după ce mai mulţi oficiali iraieni au evocat o reluarea negocierilor, un purtător de cuvânt al ministerului, Said Khatibzadeh, a apreciat că această reluare nu va dura mai mult de 90 de zile de la data la care Ebrahim Raisi a devenit preşedinte, la 3 august – ceea ce înseamnă începutul lui noiembrie.

Prin cele 90 de zile el se referă la perioada care a trecut de la intrarea în funcţie a preşedintelui american Joe Biden, la 20 ianuare, şi începutul negocierilor în dosarul nuclear la Viena, la 15 aprilie.

”Nu cred că ne va trebui aceeaşi perioadă de timp de care a avut nevoie Guvernul Biden pentru a veni (să negocieze) la Viena”, a declarat Khatibzadeh.

”Nu cred că (întoarcerea negociatorilor iranieni) va dura 90 de zile de la preluarea funcţiei de către Ebrahim Raisi”, a spus el.

Acordul nuclear – încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Germania şi Regatul Unit, pe de alta, prevede o ridicare a une părţli a sancţiunilor occidentale şi ONU impuse Teheranului, în schimbul angajamentului acestuia de a nu se dota vreodată cu arma atomică şi unei limitări a programului nuclear iranian, plasat sub un control strict de către ONU.

Însă, după ce Donald trump a retras unlateral Statele Unite din acord, în mai 2018, Republica islamică s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat, informează News.ro.

Negocierile de la Viena – la care Statele Unite participă în mod indirect – au ca scop o revenire a Washingtonului în acord şi ca Iranul, care dezminte că ar vrea să se doteze cu arma atomică, să-şi respecte angajamentele asumate prin acesta.

Aceste negocieri nu au înregistrat progrese concrete notabile înainte să fie suspendate.

”O examinare a detaliilor rundelor de negocieri (precedente de) la Viena este în curs, iar imediat ce se va încheia nu vom pierde tmpul şi vom prezenta o nouă dată”, precisă a reluării acestora, a subliniat purtătorul de cuvânt iranian.

Preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi, care i-a succedat în august moderatului Hassan Rohani, a hotărât să modifice componenţa echipei de de negociatori de la Viena.

”Echipa însărcinată cu) doarul) nuclear a fost schimbată. (Noii) negociatori îşi vor prezenta opiniile, care s-au schmbat la rândul lor”, la reluarea negocierilor, la Viena, a anunţat Said Khatibzadeh.

Interlocutorii negociatorilor iranieni este necesar ”să dea dovadă de flexibilitate şi să realizeze că a avut loc oschimbare” în noul Guvern iranian, a îndemnat el.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

VIDEO| Atac fără precedent cu tentă rasială împotriva românilor din Serbia

Publicat

in

De

Dragoslav Bokan, liderul grupului paramilitar Vulturii Albi în timpul războaielor din anii 1990, i-a numit pe lidera opoziției de origine română Marinika Tepic și pe românii care trăiesc în Serbia “inamici”.

Ambasada României la Belgrad a condamnat marți discursul de ură îndreptat împotriva minorității naționale române din Serbia, exprimat de un fost lider paramilitar la postul pro-regim TV Pink, informează rs.n1info.com

“Ambasada României la Belgrad condamnă aspru discursul de ură îndreptat împotriva minorității române din Republica Serbia, manipularea mediatică a apartenenței la acea minoritate în context politic și propagarea de știri false despre românii care sunt cetățeni ai Serbiei, declarându-le că sunt dușmani naționali. Afirmații ca acestea încalcă principiul conviețuirii și contribuțiile minorității române la bogățiile culturale și la dezvoltarea socială și economică a statului sârb”, se arată în comunicat.

Acesta a avertizat că declarații precum cea a lui Bokan ar putea pune în pericol relațiile de prietenie dintre România și Serbia. Ambasada și-a exprimat, de asemenea, regretul că un post de televiziune cu acoperire națională a difuzat declarația fără a condamna atacul asupra Marinikăi Tepic din cauza originii sale etnice.

De asemenea, CNMNRS condamnă cu fermitate limbajul urii, relatează rtv.rs.

Consiliul Național al Minorității Naționale Române condamnă cu fermitate limbajul urii de orice fel, în special cel a lui Dragoslav Bokan la Televiziunea Pink împotriva poporului român, declarații pe care le considerăm inadmisibile.

„De-a lungul istoriei, poporul român s-a dovedit a fi alături de poporul sârb, legându-ne de un destin comun în vremuri grele, care ne-a apropiat și ne ține și în continuare împreună. Respectăm pluralismul politic și dreptul fiecăruia la opinia și apartenența sa politică, dar aceasta nu trebuie să fie raportat la întreaga națiune și mai ales să nu fie pus în contextul prezentat în emisiunea menționată”, se evidențiază în comunicatul CNMNRS.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Vladimir Putin, decis să pună la pământ orice rețea de socializare care nu se conformează controlului și directivelor de stat

Publicat

in

De

Un tribunal din Moscova a amendat luni Google cu 3 milioane de ruble (400.386 de dolari) pentru că nu a şters conţinutul considerat ilegal, în cadrul unei dispute mai largi cu gigantul american din sectorul tehnologiei, transmite Reuters, scrie news.ro.

Autoritatea de reglementare din sectorul tehnologiei, Roskomnadzor, a anunţat tot luni că Rusia va continua să încetinească funcţionarea Twitter pe dispozitivele mobile până când va fi şters tot conţinutul considerat ilegal.

În cazul Google, Rusia a avertizat în octombrie că va amenda Google cu un procentaj din cifra sa de afaceri obţinută pe teritorul său, pentru eşecul repetat de a şterge conţunutul interzis din motorul de căutare şi de pe YouTube, aceasta fiind cea mai fermă măsură de până acum luată împotriva unei companii străine de tehnologie.

Google, care a anunţat luna trecută că a plătit amenzi de peste 32 de milioane de ruble, nu a răspuns imediat unei solicitări de comantarii.

Twitter a fost supusă unei încetiniri punitive a serviciului său din luna martie, pentru postări cu conţinut de pornografie infantilă, informaţii despre consumul de droguri sau apeluri pentru sinuciderea unor minori, a arătat Roskomnadzor.

Twitter, care nu a comentat imediat anunţul de luni al Roskomnadzor, neagă că ar permite ca platforma să să fie folosită pentru a promova comportamente incorecte. Compania afirmă că are o politică de toleranţă zero pentru exploatarea sexuală a copiilor şi că interzice promovarea sinuciderii sau a autovătămării.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend