Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iran: Scandal după prima execuție a unui bărbat implicat în proteste

Publicat

in

Iranul a executat joi, pentru prima dată, un bărbat condamnat la moarte pentru implicarea sa în mișcarea de protest, stârnind un val de proteste în străinătate și avertismente din partea ONG-urilor că alte spânzurări sunt iminente, potrivit AFP.

Proteste masive în IranFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Republica Islamică Iran este scena unor proteste declanșate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, care a murit la trei zile după ce a fost arestată de poliția morală. Poliția a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care le cere femeilor să poarte vălul în public.

Mohsen Shekari, în vârstă de 23 de ani, a fost declarat vinovat și condamnat la moarte pentru că a blocat o stradă și a rănit un ofițer paramilitar la începutul protestelor, într-un proces denunțat ca fiind un proces-spectacol de către grupurile pentru drepturile omului.

Alți protestatari riscă o execuție iminentă după ce au fost condamnați la spânzurătoare în legătură cu protestele, au avertizat grupurile.

„Mohsen Shekari, un răzvrătit care a blocat bulevardul Sattar Khan pe 25 septembrie și a înjunghiat un Bassij cu o macetă, a fost executat la Teheran”, a anunțat organul judiciar, Mizan Online. Miliția Basij este legată de Gărzile Revoluționare, armata ideologică a Iranului.

Organizația neguvernamentală Amnesty International s-a declarat „îngrozită” de execuție și a denunțat-o ca fiind un „proces-spectacol nedrept”. „Execuția sa scoate la iveală inumanitatea așa-numitului sistem judiciar iranian, în timp ce alte zeci de persoane se confruntă cu aceeași soartă.”

„Escaladarea sinistră”

Mahmood Amiry-Moghaddam, director al grupului Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, a cerut un răspuns internațional puternic, altfel „ne vom confrunta cu execuții în masă ale protestatarilor”.

„Mohsen Shekari a fost executat după un proces rapid și fără avocat.”

Execuția a stârnit, de asemenea, indignarea țărilor occidentale și a ONU.

Statele Unite au denunțat o „escaladare sinistră” și au declarat că autoritățile iraniene ar trebui să fie trase la răspundere.

Berlinul a declarat că „disprețul regimului iranian pentru umanitate nu cunoaște limite”, Londra s-a declarat „indignată”, iar Roma a declarat că „represiunea inacceptabilă a autorităților iraniene nu poate lăsa comunitatea internațională indiferentă”.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a declarat că pedeapsa cu moartea este „incompatibilă cu drepturile omului”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Tottenham și-a ales antrenorul – A câștigat 3 trofee în acest sezon

Publicat

in

Tottenham Hotspur a încheiat sezonul de Premier League în afara locurilor de cupe europene și cu interimarul Ryan Mason pe banca tehnică. Într-un final, englezii au ajuns la un acord cu un antrenor care a câștigat 3 trofee în această stagiune.

Ange PostecoglouFoto: Neil Hanna / Zuma Press / Profimedia

Ange Postecoglou, antrenorul care o va pregăti pe Tottenham

Ange Postecoglou a pregătit-o în acest sezon pe Celtic, iar tehnicianul australian în vârstă de 57 de ani a câștigat toate trofeele puse în joc.

Acesta a ajuns în cele din urmă la un acord cu cei de la Tottenham, urmând să semneze un contract valabil pe doi ani, cu opțiune de prelungire pentru încă un sezon.

Tottenham a început sezonul 2022/23 cu Antonio Conte pe banca tehnică, dar relația dintre antrenor și conducere s-a răcit, după ce italianul a avut mai multe ieșiri necontrolate, în care si-a acuzat jucătorii.

Conte a plecat în martie 2023 de la Tottenham, iar de atunci, echipa a fost în principal condusă de Ryan Mason.

Pentru Ange Postecoglou este un pas foarte important în cariera de antrenor, având în vedere faptul că în trecut i-a mai pregătit pe South Melbourne, Panachaiki, Brisbane Roar, Melbourne, naționala Australiei și Yokohama FC.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Parlamentar USR, despre Carmen Iohannis: ‘Mare nesimțire să te afișezi cu bijuterii scumpe ca soție de președinte în plină grevă a profesorilor!’

Publicat

in

Fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, despre taxarea pe distanță: ‘Rovinieta și taxa de drum reprezintă un subiect foarte sensibil. Ai mers 100 km plătești o sumă, ai mers 200, plătești de două ori mai mult, față de actuala variantă’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend