Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

IPS Teofan, la sfințirea Bisericii ‘Sfânta Mahramă’ din Iaşi: ‘Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu’

Publicat

in

„Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”, a subliniat IPS Teofan la sfinţirea Bisericii „Sf. Mahramă a Domnului” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Iaşi. Lăcaşul de cult a fost binecuvântat duminică, după 18 ani de la punerea pietrei de temelie.

Slujba a fost prezidată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, potrivit basilica.ro.

Pentru efortul depus în construirea bisericii, părintele paroh Necu­lai Dorneanu a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie conferită în Biserica Ortodoxă Română. Preotul co-slujitor Gheor­ghe Mihăilă a fost hirotesit iconom stavrofor, informează Ziarul Lumina.

În omilia sa, ierarhul a explicat că demnitatea de creştin este cea mai mare dintre toate cele lumeşti.

„Dumnezeu ne-a lăsat Biserica, ne-a făcut pe noi membri ai Bisericii. Oricâte demni­tăți, oricâte cariere am putea atinge în viață, nici una din ele nu poate fi mai importantă și mai mare, mai adâncă, mai înălțătoare decât aceea de a fi membru în Biserica lui Hristos, de a fi botezat în Biserica lui Hristos. Dumnezeu ne-a lăsat Biserica; noi, cei de față, împreună cu zidurile Bisericii, cu cei asemenea nouă, în viață sau care vor veni după noi, precum și cei care au fost îna­intea noastră, formăm Biserica cea mare a lui Hristos. În această Biserică auzim cuvântul Domnului «Nu plânge» sau «Tinere, ție îți zic: Scoală-te!» sau «Hristos vă va face liberi». Iar dacă Hristos ne va face liberi, cu adevărat liberi vom fi”.

„Biserica este izvorul vieții și al Învierii dacă în ea se află putere în cuvânt și în fapta iubirii. De aceea, ne luptăm ca bisericile noastre de zid, parte văzută a Bisericii celei mari, să fie frumoase în arhitectura lor, în picturile lor, în veșmintele lor, în cântările lor, pentru ca slava lui Dumnezeu să se arate prin ele. Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată în aer liber. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Byzantion” din Iași.

Biserica cu hramul „Sfânta Mah­ramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiul Iași, Protopopiatul Iaşi 2, a fost construită între anii 2003-2021.

Piatra de temelie a fost aşezată în ziua de 13 octombrie 2001.

Arhitectura bisericii este în formă de cruce. La intrare se află un pridvor deschis, inspirat de stilul brâncovenesc. Acoperișul prid­vorului este sprijinit pe patru coloane, care sunt împodobite cu piatră sculptată manual. Pictura este realizată în mozaic din piatră naturală.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Tatăl fetiței UCISE de un polițist s-a DEZLĂNȚUIT: Dumnezeu va face ca el să plătească TOT cu viața

Publicat

in

De

Tatăl Raisei, fetiţa de 11 ani care a murit după ce un poliţist a lovit-o cu maşina pe trecerea de pietoni, a declarat că speră ca autorităţile din România să îşi facă datoria în acest caz. ”Dumnezeu face în aşa fel încât şi acest poliţist o să plătească şi el tot cu viaţa, pentru fata mea”, a afirmat bărbatul. ”A fost greu, a fost foarte greu (…) Suntem în ianuarie şi ar trebui să fie numai zăpadă şi ger, dar soarele ăsta a ieşit numai pentru ea, ca să îi lumineze calea. Să ştiţi că Dumnezeu face în aşa fel încât şi acest poliţist o să plătească şi el tot cu viaţa, pentru fata mea”, a declarat tatăl Raisei, pentru Antena 3.

Citește și:  SURSE Apărarea polițistului care a UCIS o fată pe trecere: susține că NU a văzut fetele și a verificat cadavrul cu piciorul din cauza șocului

Bărbatul a adăugat că speră ca autorităţile să îşi facă datoria şi să nu muşamalizeze cazul. ”Eu sper că autorităţile o să-şi facă treaba şi datoria, pentru că totuşi e un copil de 11 ani care nu ar fi trebuit să plece aşa repede pentru un nenorocit care aleargă ca disperatul. Eu sper că o să fie bine, dar toţi trebuie să ne gândim că trăim în România. Şi trăind în România s-ar putea ca totul să fie muşamalizat, toţi să se spele pe mâini. Dar, noi sperăm să fie bine. Să facă dreptate! Să plătească pentru că asta e”, a mai declarat bărbatul, conform News.ro.

Raisa şi o altă fetiţă au fost lovite de o maşină a Poliţiei, în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni. În autospecială se afla un singur poliţist, care, potrivit procurorilor, nu se afla în misiune şi avea pornite doar semnalele luminoase, nu şi pe cele acustice. Procurorii au stabilit că maşina circula cu viteză peste limita legală, fiind dispusă o expertiză pentru a stabili exact viteza cu care rula maşina în momentul impactului. Poliţistul care a provocat accidentul a fost plasat sub control judiciar.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Imaginile care confirmă spusele Poliției Capitalei! Polițistul care a accidentat mortal o copilă pe trecerea de pietoni s-a aplecat asupra victimei și imediat a accesat telefonul mobil (Atenție! Imaginile vă pot afecta emoțional)

Publicat

in

De

Bugetul.ro vă invită astăzi să analizăm împreună cazul minorei accidentate mortal de un polițist, pe o trecere de pietoni din Sectorul 1 al Capitalei.

Joi, 13 ianuarie, Poliția Capitalei a transmis că polițistul implicat în accidentul din Bucureștii Noi s-a aplecat asupra victimei pentru a vedea în ce stare se află, apoi a accesat telefonul mobil, apelând serviciul 112.

Din imaginile pe care Bugetul.ro vi le prezintă astăzi reiese, într-adevăr, faptul că polițistul s-a aplecat asupra fetiței (min. 00:54), iar apoi a dat un telefon. De asemenea, se poate observa că semnalele luminoase erau aprinse.

Totodată, trebuie remarcată și viteza cu care se deplasa mașina de poliție, copila fiind purtată zeci de metri de autospeciala Poliției.

Astăzi (n.r. – joi), în jurul orei 13.30, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București a fost sesizată cu privire la un accident rutier în care a fost implicată o autospecială de poliție, pe raza sectorului 1.
Agentul de poliție, aflat la volan, polițist încadrat în anul 2017, a surprins și accidentat două minore ce erau angajate în traversarea străzii.
Autospeciala rula cu semnalele luminoase in funcțiune
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de prim ajutor.
Cercetările au fost preluate de Brigada Rutieră în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs accidentul rutier. Una dintre minore a fost transportată la spital, cea de a doua, în pofida eforturilor medicale, a fost declarată decedată”, a transmis, inițial, DGPMB.

Primul apel în sistem 112 a fost formulat de polițistul implicat în evenimentul rutier, prin care a solicitat sprijin medical pentru persoanele rănite.

După producerea evenimentului rutier, polițistul s-a aplecat asupra uneia dintre victime pentru a vedea în ce stare se află. Imediat a accesat telefonul mobil, pentru a formula apelul”, a precizat, ulterior, Poliția Capitalei.

A verificat sau nu a verificat polițistul victima cu piciorul?

Unul dintre detaliile care stârnit indignarea populației în acest caz a fost cel prezentat de Antena 3, anume că polițistul ar fi verificat victima cu piciorul.

Dar oare așa s-a întâmplat? Greu de spus din imaginea prezentată de Antena 3, având în vedere că piciorul stâng pare a fi piciorul de sprijin, nefiind flexat.

politist - accident

Era sau nu polițistul în misiune?

Întrebarea e pusă eronat din start, căci misiune poate fi și o simplă misiune de patrulare. Întrebarea ce trebuia pusă era dacă polițistul executa o misiune urgentă sau nu.

Iar chestorul aflat în fruntea DGPMB, Bogdan Berechet, a clarificat acest aspect.

Polițiștii se află în misiune atâta timp cât se află în timpul programului. Declarațiile domnului procuror se refereau la faptul că, din anchetă, a reieșit că polițistul nu era într-o misiune urgentă”, a declarat Berechet, în cadrul unei conferințe de presă.

Polițistul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, iar procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpat, pe o durată de 60 de zile.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend