Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘PSD a renunțat demult la convingerea că va câștiga parlamentarele. PNL sugerează că alegerile sunt o formalitate’

Avatar

Publicat

in

Jurnalistul și Publicistul Ion Cristoiu a afirmat că ” PNL sugerează că alegerile din 6 decembrie 2020 sunt o formalitate. De aceea, partidul nu se preocupă de câștigarea alegerilor, ci de concretizarea programului electoral. În condițiile unui PSD care a renunțat demult la convingerea că va câștiga parlamentarele”.

”Cora Muntean a postat pe cristoiublog.ro un filmuleț care surprinde solemnitatea inaugurării la Iași de către Ludovic Orban și Nelu Tătaru a locului pe care urmează să se înalțe cîndva măreața clădire a Spitalului regional de urgență. Pentru a da cît de cît seriozitate acestui moment de umor involuntar gogolian, descinșii în buruieni au fost ajutați de o planșă.

Nu e prima oară cînd Ludovic Orban se oprește într-un loc din țară pentru a visa cu ochii larg deschiși la viitorul de aur al respectivului.

Printre buruieni, în fața unei planșe, el vorbește românilor nu despre ceea ce a făcut pînă acum în cele zece luni de guvernare, ci despre ceea ce va face el în următorii patru ani, după alegerile parlamentare pe care le vede deja cîștigate de pe acum, mai ceva decît vedeau comuniștii în 1944 România cucerită definitiv de ei cu ajutorul frățesc al sorei mai mari, Uniunea Sovietică.

În comentariul Ludovic Orban a transformat în sărbătoare națională inaugurarea unor planșe ale șantierului despre care nu știm dacă se va deschide sau nu din 5 septembrie 2020, asemănam campania angajată de Ludovic Orban de a se fuduli cu ceva ce ar putea fi (dacă va obține majoritatea tare în Parlament după 6 decembrie 2020) cu momentele zise și de perspectivă a viitorului, obligatorii în orice scriere realist-socialistă:

„Ludovic Orban s-a inspirat din literatura proletcultistă a anilor staliniști de la noi. Toate romanele, toate piesele de teatru, conțineau în mod obligatoriu ceea ce numea aducerea viitorului în prezent. Eroul pozitiv, activistul de partid, era surprins în capătul unui teren pustiu, plin de buruieni, pe care urma să se ridice o fabrică, un combinat. Preț de o pagină în fața ochilor de activist se desfășura, descris amănunțit combinatul deja construit, forfotind de muncă și cu steagul partidului fluturînd pe turnuri. Critica de îndrumare numea asta perspectiva viitorului. Prezentul e – cum zicea critica de îndrumare –, plin de buruienile trecutului. Da, dar artistul trebuie să vadă nu prezentul, ci viitorul. Acolo unde în prezent e o groapă de gunoi el trebuie să vadă viitoarea termocentrală.”

Rîndurile de mai sus aparțin publicistului Ion Cristoiu. Oleacă și scriitor. Nu degeaba toți marii autori interbelici au făcut publicistică, deseori vecină cu proza. Nu se putea, sub acest semn, să nu mă amuze imaginea premierului Ludovic Orban glosînd pe marginea unei construcții din viitor, care e doar pe planșetă, într-un loc marcat doar de buruieni.

Istoricul clipei, care e comentatorul politic, vede realitățile din alt unghi decît cel al publicistului sau chiar al scriitorului. El ține să descopere dincolo de faptele și vorbele politicienilor, mai ales cînd aceștia sînt angajați în bătălia electorală, expresie democratică a luptei pentru putere, tacticile și strategia, manevra electorală, trucul prin care sînt păcăliți alegătorii în cadrul Marii partide de Alba Neagra numită scrutin liber și independent.

Din această perspectivă judecat, șirul de solemnități de inaugurări de planșe, de sărbătoriri ale încheierii unor contracte de infrastructură, ba chiar și ale unor banale contracte de consultanță, trebuie iscodit și ca parte a unei campanii declanșate deja de Ludovic Orban pentru scrutinul parlamentar din 6 decembrie 2020.

Orice campanie electorală în care se angajează un partid se definește printr-un lung șir de promisiuni. Partidul intră în bătălia pentru putere cu un program zis pentru țară cuprinzînd făgăduieli de creștere a nivelului de trai, de construcții mărețe, de reformare a instituțiilor. Alegătorilor li se promite marea cu sarea. În schimb alegătorii sînt invitați să vină la urne și să pună ștampila pe sigla partidului. Aceste făgăduieli, prezente în toate campaniile electorale postdecembriste, au o slăbiciune evidentă:

Folosesc, direct sau sugerat, formula Dacă. Dacă venim la putere, vom face și vom drege, dacă ne veți vota vă vom da și vă vom construi. Acest dacă micșorează puterea de atracție a făgăduielii. Mai ales că ea e prezentată ca simplă făgăduială, ceea ce și e de fapt.

Ludovic Orban merge prin țară și inaugurează planșe, contracte de infrastructură, începuturi de șosele, bate primul cui al unui șantier care se va ridica în viitor, cîndva. Toate proiectele sale urmează să se concretizeze în viitor. Ca și proiectele propuse în toate programele electorale. Dintr-un punct de vedere, acțiunile lui Ludovic Orban țin de zona de făgăduieli electorale.

Ce au ele în plus față de tradiționalele făgăduieli electorale?

Răspunsul trimite la principalul adversar al PNL, Partidul Social Democrat. Normal ar fi ca, în replică, Marcel Ciolacu să meargă prin țară și să inaugureze șantiere din viitor. N-o face însă. În primul rînd pentru că PSD, spre deosebire de PNL, n-are pînă acum un program electoral, un șir de făgăduieli.

Apoi, și aici e lucrul cel mai important, chiar dacă ar avea, Marcel Ciolacu nu l-ar putea imita pe Ludovic Orban. De ce? Pentru că PSD nu e la guvernare. Ludovic Orban pune cărămida viitoarelor construcții ca șef de Guvern. Toate popasurile sale, deși strict electorale, sînt din punct de vedere oficial vizitele de lucru ale unui premier pentru a inaugura un nou șantier.

Așa cum se vede cu ochiul liber, el n-a inaugurat schița viitorului spital regional Iași în calitate de șef al PNL, ci în calitate de premier. În această calitate, el a semnat la 26 august 2020 contractul de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție pentru Drumul Expres Găești-Ploiești. Cu acest prilej el a ținut un discurs despre viitor:

„Punem astăzi bazele proiectului de construcție a Centurii Găești, de care cetățenii orașului au atîta nevoie. Obiectivul va fi parte din drumul expres Ploiești-Găești, un drum necesar care urmează să facă legătura între autostrada București-Ploiești, cînd va fi gata, pînă la Brașov și autostrada A1”.

Semnarea unui contract de elaborare a studiului de fezabilitate nu înseamnă mare lucru față de drumul din final. Nu de puține ori, studiul e făcut degeaba. În cazul lui Ludovic Orban îndoiala în posibilitatea ca proiectul să se concretizeze stă în realitatea alegerilor din 6 decembrie 2020.

Cum să zici că pui bazele centurii Găești prin simpla semnare a unui contract de studiu de fezabilitate cînd peste două luni și ceva ai putea să pierzi alegerile și să nu mai fii la guvernare? A face acest lucru înseamnă a lăsa impresia că ai deja în față nu două luni, ci patru ani de guvernare. La Arad s-a desfășurat solemnitatea „Semnării Acordului de colaborare pentru identificarea surselor de finanțare necesare realizării obiectivului de investiții: Regenerare patrimonială a Cetății Aradului”.

Cuvîntarea lui Ludovic Orban a sunat așa:

„Ne angajăm, după ce am consultat Comisia Europeană, și după ce vom ști care este structura fondurilor europene pe Programul 2021-2027, că vom identifica resursele financiare necesare pentru finanțarea acestui proiect. Cetatea Aradului este locul în care s-au petrecut evenimente istorice extrem de importante, este o bijuterie care, din păcate, nu a fost scoasă la lumină și nu a fost pusă în valoare”.

Joi, 27 august 2020, Ludovic Orban a făcut o vizită la Brașov. Potrivit presei:

„Vizita s-a încheiat la CATTIA, unde oficialilor guvernamentali li s-au prezentat primele imagini ale Spitalului Regional Brașov, o clădire cu șase corpuri, șapte etaje și heliport, și o structură de specialități medicale care să acopere nevoile tuturor celor trei județe pe care le deservește, la cele mai moderne standarde.”

La Iași, în fața planșelor, pe locul unde n-a început nici măcar amenajarea de șantier, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre spitalul de urgență ca despre o construcție care va crește din pămînt în cîteva zile:

„Spitalul va avea două etaje în subteran și șapte etaje supraterane, un corp orizontal cu structuri de investigații, diagnostic, tratament și trei corpuri care vor asigura structura unității sanitare cu paturi. Vom avea 850 de paturi plus 60 de paturi pentru UPU și 45 de paturi pentru internarea de zi. Se vor găsi 70 de cabinete pentru ambulatoriu și 19 săli de operație”

Lesne de observat trucul electoral. Ludovic Orban n-a ținut la Iași un discurs despre cum va construi PNL un spital regional dacă va cîștiga alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. N-a zis în încheiere:

Votați PNL pentru ca acest proiect aflat doar în faza de planșă să prindă viață.

A fost la fața locului pentru a lăsa impresia că deja construcția a început. Și că în timp de patru ani după asta el se va ocupa de terminarea acestei construcții. Guvernul Orban e un guvern minoritar, instalat în octombrie 2020, printr-o Operațiune Fulger a Sistemului instituțiilor de forță.

Potrivit Constituției, el e un guvern de alegeri. 6 decembrie 2020 e din acest punct de vedere o piatră de hotar. Teoretic, PNL poate cîștiga sau poate pierde sau poate obține un scor prea mic pentru a guverna cu doi trei aliați mici, gen PMP, UDMR. Dacă pierde sau dacă USRPLUS obține un scor mare, peste 15%, toate aceste începuturi, multe dintre ele doar simbolice, rămîn fără urmări.

Normal ar fi ca Ludovic Orban să adauge de fiecare dată formula dacă: dacă vom cîștiga, dacă ne votați. El nu face asta, ci lasă impresia că tot ceea ce începe acum va fi desăvîrșit pe parcursul a patru ani de mandat. În această strategie alegerile parlamentare trec drept o bagatelă, un moment de rutină care nu merită atenția PNL.

Manevra a început o dată cu lansarea pe 1 septembrie 2020 a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, intitulat Reclădim România. La vremea respectivă documentul a fost privit ca o creație SF, prin angajarea unor proiecte mărețe, mai ales de infrastructură ce nu se pot realiza de azi pe mîine.

Beneficiind de prezența lui Klaus Iohannis momentul a marcat debutul campaniei electorale pentru parlamentare. Ea s-ar putea intitula Am început deja reclădirea României. Alegerile parlamentare sînt doar de protocol. Guvernarea a început deja să proiecte a căror realizare se va întinde pe patru ani de acum încolo.

Manevra electorală e deșteaptă.

  1. Exploatînd că se află la Guvernare, PNL își prezintă programul electoral ca deja aplicat în realitate. El nu e un șir de făgăduieli a căror îndeplinire depinde de votul la parlamentare. E un șir de decizii guvernamentale deja luate sub semnul acestui program. PNL e primul partid postdecembrist care pretinde că a început transpunerea în practică a făgăduielilor electorale înainte cu mult de fi trecut prin examenul parlamentarelor.
  2. Prezentînd programul Reclădim România ca unul care se aplică deja, PNL sugerează că alegerile din 6 decembrie 2020 sînt o formalitate. De aceea, partidul nu se preocupă de cîștigarea alegerilor, ci de concretizarea programului electoral. În condițiile unui PSD care a renunțat demult la convingerea că va cîștiga parlamentarele, manevra PNL are drept principal efect sădirea încrederii propriului electorat că victoria e indiscutabilă. O armă deosebit de puternică într-o campanie electorală”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Audio. Înregistrări-bombă: Șantaj, mită și trafic de influență în PNL

Traian Băsescu îl desființează pe Nicușor Dan: Câte am aflat despre el, după ce au apărut înregistrările, mă cutremură

Foto. Dan Bucura publică dovada și o face de râs pe Clotilde Armand: Ea trebuie să citească, inclusiv atunci când filmează un clip electoral

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

ACTUAL

Gabriela Firea: Sunt convinsă că se pregătesc să fraudeze şi alegerile parlamentare

Avatar

Publicat

in

De

Gabriela Firea afirmă din nou că alegerile din Bucureşti au fost fraudate masiv, ba mai mult, PNL ar pregăti și fraudarea alegerilor parlamentare.

„Teama mea este că dacă nu se iau măsuri ferme şi în special am înţeles că va exista şi o iniţiativă parlamentară în sensul unei discuţii oficiale cu instituţiile care organizează alegerile, sunt convinsă că se pregătesc să fraudeze şi alegerile parlamentare

Cum alfel cum vă explicaţi faptul că deşi în acest moment familia social-democrată are un procent mare de încredere în rândul populaţiei din România, totuşi ei exclud votul românilor şi se gândesc deja la o posibilă guvernare doar cu entităţile politice din zona de dreapta.

Dacă aţi observat, în aceste zile îşi dispută premierul, care este mai deştept, care este mai frumos, dar premier care să provină ori de la PNL, ori de la USR. Dacă va câştiga PSD alegerile, cum să dea PNL-ul sau USR-ul premierul. Unde e democraţia”, a declarat, duminică seara, la România TV, Gabriela Firea.

Citește și: Adio petreceri de Crăciun! Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi’

Medicul Cristian Oancea, avertisment dur: ‘Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri’

Vești importante! Iată cum puteți intra în posesia acestui tip de pensie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Nicușor Dan, atac la adresa Gabrielei Firea: Responsabilitatea pe tot ce se întâmplă în Bucureşti îi revine

Avatar

Publicat

in

De

Nicuşor Dan a declarat că judecătorii Curţii de Apel urmează să decidă luni, la ora 12.00, în privinţa celor 52 de apeluri formulate împotriva validării mandatului său şi este convins că rezultatul va fi cel normal, pentru că nu există probe în acele contestaţii, iar joi sau vineri cel târziu va fi instalat la Primăria Capitalei.

„E un simplu mod de a trage de timp pentru instalarea mea ca primar al Bucureştiului. Am văzut toate cele 52 de apeluri, pentru că evident sunt vizat în acest dosar, şi nu există niciun fel de probă. Se face trimitere la articole din ziar care spun tot felul de lucruri. Deci acţiunile acestea nu au nicio bază”, a afirmat Nicuşor Dan duminică la postul B1 Tv, potrivit News.ro.

Întrebat dacă această poveste privind validarea mandatului său de primar general se va încheia în săptămâna care vine, Dan a răspuns: „Eu sper că procesul în instanţă în care se vor judeca cele 52 de apeluri va avea loc mâine (luni – n.r.) la amiază, la ora 12.00 la Curtea de Apel, şi sunt convins că rezultatul va fi cel normal, firesc la o lună de la alegeri. Validarea va fi probabil joi, vineri, săptămâna aceasta care urmează. E o oarecare confuzie, pentru că multă lume are impresia că eu sunt primar de o lună de zile, când nu am avut niciun fel de atribuţii. Conform legii, primarul în funcţie este cel care a fost ales în 2016, Gabriela Firea şi o să fie până joi, vineri, când o să fiu instalat. Deci responsabilitatea pe tot ce se întâmplă în Bucureşti îi revine până atunci”.

Chestionat ce a făcut în aceasă lună în care nu a putut să îşi preia mandatul, primarul ales a precizat că a evitat să deschisă conflicte mediatice şi a s-a ocupat de ceea ce înseamnă relaţia cu alte autorităţi de care va depinde activitatea sa ca edil.

„Nu ştiam că o să dureze aşa de mult. Credeam că o să dureze cum a fost în 2016, două săptămâni, două săptămâni şi jumătate. Am evitat să deschid conflicte mediatice şi să mă duc să vorbesc cu subordonaţi din Primărie când, aşa cum am spus, legal era alt primar. În schimb, m-am ocupat de tot ce înseamnă relaţia cu alte autorităţi de care activitatea primarului general depinde. M-am întâlnit cu toate persoanele implicate în criza medicală, începând cu ministrul Sănătăţii, cu DSP, cu domnul Arafat, cu cei de la DSU. M-am întâlnit cu ministrul Transporturilor, m-am întâlnit cu ministrul de Finanţe. Deci am pregătit toate acele lucruri care nu aveau contact direct cu Primăria Capitalei şi sunt gata să preiau mandatul”, a completat Nicuşor Dan.

Primarul în funcţie al Capitalei Gabriela Firea a postat pe Facebook o fotografie cu ea în biroul de la Primărie şi un scurt text, în limba engleză, în care afirmă că încă munceşte şi că este „ca oţelul”. „Sunt încă aici”, scrie Firea, adăugând: „Şi îmi place”.

Nicuşor Dan a catalogat drept „insultă” la adresa inteligenţei bucureştenilor fotografia pe care Firea a făcut-o în biroul de la Primăria Capitalei şi a postat-o pe Facebook.

Citește și:

Atenție mare! Se dau amenzi de până la 10.000 de lei pentru această faptă

Adio petreceri de Crăciun! Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi’

Medicul Cristian Oancea, avertisment dur: ‘Am refuzat un copil de 10 ani și mi s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend