Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘PNL, USR PLUS și PSD s-au pupat și s-au îmbrățișat în văzul națiunii. Nesfârșite sunt căile miș-mașului când vine vorba de politicieni!’

Avatar

Publicat

in

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirm că ”Până mai ieri, pentru PNL și USR PLUS, PSD era Ciuma Roșie. Pentru PSD, PNL și USR PLUS erau Febra Galbenă. Acum Febra Galbenă s-a pupat pe gură cu Ciuma Roșie”.

”În legendarul său eseu, 1907, Din primăvară pînă-n toamnă, I.L. Caragiale descrie astfel ședința Parlamentului din 12 martie 1907 în care Liberalii lui I.C. Brătianu au fost votați și de Conservatori pentru investirea unui Guvern care să reprime Răscoala:

„Au urmat, în Camere, duioase scene teatrale… În publicitatea românească, foarte înclinată, la ocaziuni mari, către nota sentimentală, astfel de exhibițiuni se numesc «scene înălțătoare». Toată lumea a plîns, miniștri de azi, miniștri de ieri, deputați, senatori, publiciști, raportori și tribunale publice; și-n fața lumii acesteia atît de emoționate, doi mari între mari fruntași, un conservator și un liberal, s-au strîns în brațe cu efuziune și s-au sărutat solemn, spălînd cu lacrimi fierbinți tot trecutul – care, ce-i drept, cam avea nevoie de spălat: în căldura luptelor de pînă ieri a celor două facțiuni, primul nu numea pe al doilea decît «trădător de neam», iar acesta pe acela «fiul lui Belzebut». Răscoalele făceau deci o minune: trădătorul de neam de pînă ieri se preschimba în salvator al patriei; iar fiului lui Belzebut îi crescuseră peste noapte aripi de heruvim În fața primejdiei, pentru amîndouă egal de amenințătoare, facțiunile de guvernămînt dușmane își dau mîna spre restabilirea ordinii.”

Îmbrățișările și pupăturile celor două partide, pînă mai ieri afișîndu-se în public (cel puțin în planul datului din gură) ca sfîșiindu-se reciproc sînt explicate de marele analist prin spaima care cuprinsese oligarhia în fața incendiului național al Răscoalei.

Au trecut de atunci peste un secol. Moravurile s-au mai îmblînzit. Românii nu vor pune în veci de o Răscoală, oricît de jupuiți ar fi de oligarhie. Trăncăneala pe Facebook ține loc de ieșire în stradă cu furci și topoare. Înjură Guvernul, aplaudă pe cei care se luptă cu Mafia și gata! s-au răcorit.

Și cu toate acestea, miercuri, 17 februarie 2021, în Parlament s-au petrecut scene de îmbrățișări și pupături între partide pînă mai ieri dușmane amintind de cele din ședința de acum un secol și ceva.

PNL, USRPLUS și PSD s-au pupat și s-au îmbrățișat în văzul națiunii, votînd umăr la umăr, într-o atmosferă de delir, Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Pînă mai ieri, pentru PNL și USRPLUS, PSD era Ciuma Roșie. Pentru PSD, PNL și USRPLUS erau Febra Galbenă. Acum Febra Galbenă s-a pupat pe gură cu Ciuma Roșie. Febra Galbenă nu s-a temut că astfel se va îmbolnăvi de Ciumă. Iar Ciuma Roșie nu s-a temut că va lua, prin schimbul de salivă, Febră Galbenă.

Cum se explică această împăcare între cele două tabere dușmane?
Răspunsul ni-l dau declarațiile patetice de după vot ale celor care conduc partidele autoare și susținătoare ale Proiectului.

Prin votul dat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, parlamentarii celor trei partide au schimbat imaginea Parlamentului în opinia publică.

Pînă acum – au zis Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Marcel Ciolacu – imaginea Parlamentului era dezastruoasă. Parlamentarii erau considerați de români niște îmbuibați, niște puturoși, niște inși gata în orice moment să-și voteze privilegii.
Acum parlamentarii, într-o unanimitate delirantă, și-au votat eliminarea unor privilegii pe care, între noi fie vorba, tot ei îl votaseră.
Cît spirit de sacrificiu, cîtă dăruire pînă la martiriu, pentru interesul național!
Așa vor fi presupus liderii PNL, USRPLUS și PSD că au reacționat românii la știrea despre votul din Parlament.

Așa să fie?
S-a spus (cel mai mult) despre acest vot c-a fost populist.
UDMR, parte din Coaliția de Guvernare, s-a pronunțat împotriva proiectului.
Celelalte două componente ale Coaliției ar fi trebuit să dea înapoi.
Dacă se destramă Coaliția?!

N-au dat.

Au apelat pur și simplu, pentru a face majoritatea, la PSD, pînă mai ieri un partid despre Klaus Iohannis spunea c-ar trebui scos de pe scena politică.

S-a spus (cel mai puțin) că acest vot a lăsat să se înțeleagă posibilitatea unei noi majorități în Parlament. Dacă PNL și USRPLUS au fost de acord să voteze Proiectul PSD și dacă PSD a pus între paranteze faptul că Opoziția nu pactizează cu Puterea, înseamnă că momentul se poate repeta. Acum, noua majoritate s-a alcătuit împotriva UDMR. Mîine, ea se poate forma lăsînd pe dinafară USRPLUS.
Nesfîrșite sînt căile miș-mașului cînd vine vorba de politicieni!
Nu s-a pus însă întrebarea dacă votul și-a făcut efectul mult trîmbițat de liderii partidelor. Dacă a schimbat cu ceva părerea proastă a românilor despre Parlament.

Sub titlul Behăitul intermitent al parlamentarilor, am comentat cîndva tableta lui Ion Vinea, Ședința de luni a Camerei, apărută în Adevărul din 30 iunie 1926.
Scria Ion Vinea:

„Poate vibraţiile invizibile ale cupolei, încinse, de zinc, de peste aşezămîntul Adunării, ori poate numai întrecerile guturale din şedinţa de ieri au lipsit de orice vlagă sfatul deputaţilor în după- amiaza somnolentă de iunie.

E zăduf. Alesul naţiunii se simte mai bine la bufet decît în dezbateri. Grija sa de căpetenie e să-şi improvizeze mai degrabă un evantai decît un discurs şi să-şi zvînte chelia sau ceafa cu o batistă. Din această mulţime toropită, pornesc totuşi strigăte, interjecţii, articulaţii neîntrerupte, o rumoare asurzitoare dar inexpresivă, asemenea behăitului intermitent al unei turme în trecere”.

Observam, plecînd de la această tabletă, că imaginea asta, de turmă behăitoare, despre Parlament a dominat perioada interbelică și a revenit spectaculos după 1989.

De 30 de ani, Parlamentul e ținta batjocurii, atît din partea presei, cît și a opiniei publice.
Cu toate acestea – remarcam – Parlamentul interbelic a votat legi. Multe dintre ele sînt invocate azi ca strălucite.

Și după decembrie 1989 Parlamentul a votat legi și cu toate acestea imaginea Parlamentului de turnă care behăie e o permanență în conștiința colectivă.
Ea nu exprimă un adevăr, ci un clișeu.
Și acest clișeu nu o să piară din conștiința românilor.
Și dacă parlamentarii și-ar vota sinuciderea în direct și la oră de vîrf!”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Vești importante! Toți cei care vor să își cumpere vechime pentru pensie sunt vizați

SURSE Polițiștii inițiază petiții pentru repunerea lui Marcel Vela în funcția de ministru al Afacerilor Interne

Guvernul Cîțu începe o mare reorganizare a prefecturilor! Apare obligativitatea înființării unei noi structuri! Ordinul prefectului nu va mai fi semnat și de subprefect

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marius Budăi, despre numirea Vioricăi Dăncilă la Banca Națională: ‘Cu toții cred că am votat atunci pentru prelungirea mandatului la BNR a lui Mugur Isărescu. Nu mi-a cerut doamna Dăncilă nimic’

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul PSD, Marius Budăi, a declarat că în ceea ce privește decizia de numire a fostului premier Viorica Dăncilă într-un post de consultant la Banca Națională a României (BNR) este una care aparține guvernatorului acestei instituții.

„Eu nu comentez deciziile guvernatorului, dumnealui a hotărât aşa. Doamnei Dăncilă îi doresc multă sănătate şi succes în activitate”, a declarat Budăi la Parlament.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă va face o figură frumoasă la BNR, Marius Budăi a răspuns: „Probabil că da, nu ştiu. Vom vedea. Cred că da”.

El a adăugat că fostul premier nu i-a cerut să voteze în Parlament pentru prelungirea mandatului la BNR a lui Mugur Isărescu.

„Cu toţii cred că am votat atunci pentru prelungirea mandatului. Nu mi-a cerut doamna Dăncilă nimic”, a afirmat deputatul PSD.

Marius Budăi i-a urat succes şi fostului europarlamentar Ioan Mircea Paşcu, care, de asemenea, ar fi fost angajat la BNR.

„Eu ştiu că este membru PSD (Paşcu – n.r.). La fel, nu comentez deciziile guvernatorului BNR, are dreptul să-şi aleagă consilierii pe care îi consideră dumnealui. Îi doresc domnului Paşcu mult succes in activitate”, a spus Budăi.

Fostul premier PSD Viorica Dăncilă a fost numită, din 15 mai, consultant de strategie la Cancelaria Băncii Naţionale a României, potrivit biroului de presă al băncii centrale.

„Confirmăm faptul că doamna Viorica Dăncilă a fost angajată în cadrul Cancelariei BNR, începând cu data de 15 mai 2021, în funcţia de consultant strategie”, precizează sursa citată, informează agerpres.ro.

Citește și:

Viorica Dăncilă a fost angajată la BNR, în echipa lui Mugur Isărescu! Și Petre Roman ar urma să se angajeze la Banca Națională

BNR confirmă: Dăncilă, consilierul lui Mugur Isărescu! Ce o recomandă pentru această funcție

Angajată consultant la Banca Națională, Viorica Dăncilă va avea un salariu baban! Cât va câștiga fostul premier

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Valeriu Gheorghiță, despre apariția tulpinii indiene de Covid-19 în România: ‘Erau persoane sigur nevaccinate’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat în România a fost confirmată varianta indiană a coronavirusului la peste 35 de persoane.

„Au fost, cred, peste 35 de cazuri identificate, s-au efectuat secvenţieri şi este confirmată această tulpină – varianta virală indiană care are mutaţii particulare şi care asociază scăderea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccin şi chiar şi o uşoară creştere a contagiozităţii. Însă, nu este un impact asupra beneficiului global al vaccinării, se menţin beneficiile vaccinării cu vaccinurile actuale. Însă, mesajul nostru, ca de fiecare dată, este acela de a creşte într-un timp cât mai scurt numărul de persoane vaccinate, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie”, a afirmat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Întrebat dacă persoanele infectate cu varianta indiană a SARS-CoV-2 au făcut forme severe de boală şi dacă erau sau nu vaccinate, el a răspuns: „Nu, nu erau forme severe, erau persoane sigur nevaccinate, erau cetăţeni din India care au ajuns în România”.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, în România, astăzi, din punct de vedere epidemiologic, este „cel mai bun scenariu”. „Noi ne dorim să se continue scăderea zilnică a numărului de cazuri noi, tocmai pentru că în felul acesta virusul nu mai are o probabilitate crescută să cumuleze noi mutaţii de rezistenţă”, a completat el, informează agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend