Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘PNL, USR PLUS și PSD s-au pupat și s-au îmbrățișat în văzul națiunii. Nesfârșite sunt căile miș-mașului când vine vorba de politicieni!’

Avatar

Publicat

in

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirm că ”Până mai ieri, pentru PNL și USR PLUS, PSD era Ciuma Roșie. Pentru PSD, PNL și USR PLUS erau Febra Galbenă. Acum Febra Galbenă s-a pupat pe gură cu Ciuma Roșie”.

”În legendarul său eseu, 1907, Din primăvară pînă-n toamnă, I.L. Caragiale descrie astfel ședința Parlamentului din 12 martie 1907 în care Liberalii lui I.C. Brătianu au fost votați și de Conservatori pentru investirea unui Guvern care să reprime Răscoala:

„Au urmat, în Camere, duioase scene teatrale… În publicitatea românească, foarte înclinată, la ocaziuni mari, către nota sentimentală, astfel de exhibițiuni se numesc «scene înălțătoare». Toată lumea a plîns, miniștri de azi, miniștri de ieri, deputați, senatori, publiciști, raportori și tribunale publice; și-n fața lumii acesteia atît de emoționate, doi mari între mari fruntași, un conservator și un liberal, s-au strîns în brațe cu efuziune și s-au sărutat solemn, spălînd cu lacrimi fierbinți tot trecutul – care, ce-i drept, cam avea nevoie de spălat: în căldura luptelor de pînă ieri a celor două facțiuni, primul nu numea pe al doilea decît «trădător de neam», iar acesta pe acela «fiul lui Belzebut». Răscoalele făceau deci o minune: trădătorul de neam de pînă ieri se preschimba în salvator al patriei; iar fiului lui Belzebut îi crescuseră peste noapte aripi de heruvim În fața primejdiei, pentru amîndouă egal de amenințătoare, facțiunile de guvernămînt dușmane își dau mîna spre restabilirea ordinii.”

Îmbrățișările și pupăturile celor două partide, pînă mai ieri afișîndu-se în public (cel puțin în planul datului din gură) ca sfîșiindu-se reciproc sînt explicate de marele analist prin spaima care cuprinsese oligarhia în fața incendiului național al Răscoalei.

Au trecut de atunci peste un secol. Moravurile s-au mai îmblînzit. Românii nu vor pune în veci de o Răscoală, oricît de jupuiți ar fi de oligarhie. Trăncăneala pe Facebook ține loc de ieșire în stradă cu furci și topoare. Înjură Guvernul, aplaudă pe cei care se luptă cu Mafia și gata! s-au răcorit.

Și cu toate acestea, miercuri, 17 februarie 2021, în Parlament s-au petrecut scene de îmbrățișări și pupături între partide pînă mai ieri dușmane amintind de cele din ședința de acum un secol și ceva.

PNL, USRPLUS și PSD s-au pupat și s-au îmbrățișat în văzul națiunii, votînd umăr la umăr, într-o atmosferă de delir, Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Pînă mai ieri, pentru PNL și USRPLUS, PSD era Ciuma Roșie. Pentru PSD, PNL și USRPLUS erau Febra Galbenă. Acum Febra Galbenă s-a pupat pe gură cu Ciuma Roșie. Febra Galbenă nu s-a temut că astfel se va îmbolnăvi de Ciumă. Iar Ciuma Roșie nu s-a temut că va lua, prin schimbul de salivă, Febră Galbenă.

Cum se explică această împăcare între cele două tabere dușmane?
Răspunsul ni-l dau declarațiile patetice de după vot ale celor care conduc partidele autoare și susținătoare ale Proiectului.

Prin votul dat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, parlamentarii celor trei partide au schimbat imaginea Parlamentului în opinia publică.

Pînă acum – au zis Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Marcel Ciolacu – imaginea Parlamentului era dezastruoasă. Parlamentarii erau considerați de români niște îmbuibați, niște puturoși, niște inși gata în orice moment să-și voteze privilegii.
Acum parlamentarii, într-o unanimitate delirantă, și-au votat eliminarea unor privilegii pe care, între noi fie vorba, tot ei îl votaseră.
Cît spirit de sacrificiu, cîtă dăruire pînă la martiriu, pentru interesul național!
Așa vor fi presupus liderii PNL, USRPLUS și PSD că au reacționat românii la știrea despre votul din Parlament.

Așa să fie?
S-a spus (cel mai mult) despre acest vot c-a fost populist.
UDMR, parte din Coaliția de Guvernare, s-a pronunțat împotriva proiectului.
Celelalte două componente ale Coaliției ar fi trebuit să dea înapoi.
Dacă se destramă Coaliția?!

N-au dat.

Au apelat pur și simplu, pentru a face majoritatea, la PSD, pînă mai ieri un partid despre Klaus Iohannis spunea c-ar trebui scos de pe scena politică.

S-a spus (cel mai puțin) că acest vot a lăsat să se înțeleagă posibilitatea unei noi majorități în Parlament. Dacă PNL și USRPLUS au fost de acord să voteze Proiectul PSD și dacă PSD a pus între paranteze faptul că Opoziția nu pactizează cu Puterea, înseamnă că momentul se poate repeta. Acum, noua majoritate s-a alcătuit împotriva UDMR. Mîine, ea se poate forma lăsînd pe dinafară USRPLUS.
Nesfîrșite sînt căile miș-mașului cînd vine vorba de politicieni!
Nu s-a pus însă întrebarea dacă votul și-a făcut efectul mult trîmbițat de liderii partidelor. Dacă a schimbat cu ceva părerea proastă a românilor despre Parlament.

Sub titlul Behăitul intermitent al parlamentarilor, am comentat cîndva tableta lui Ion Vinea, Ședința de luni a Camerei, apărută în Adevărul din 30 iunie 1926.
Scria Ion Vinea:

„Poate vibraţiile invizibile ale cupolei, încinse, de zinc, de peste aşezămîntul Adunării, ori poate numai întrecerile guturale din şedinţa de ieri au lipsit de orice vlagă sfatul deputaţilor în după- amiaza somnolentă de iunie.

E zăduf. Alesul naţiunii se simte mai bine la bufet decît în dezbateri. Grija sa de căpetenie e să-şi improvizeze mai degrabă un evantai decît un discurs şi să-şi zvînte chelia sau ceafa cu o batistă. Din această mulţime toropită, pornesc totuşi strigăte, interjecţii, articulaţii neîntrerupte, o rumoare asurzitoare dar inexpresivă, asemenea behăitului intermitent al unei turme în trecere”.

Observam, plecînd de la această tabletă, că imaginea asta, de turmă behăitoare, despre Parlament a dominat perioada interbelică și a revenit spectaculos după 1989.

De 30 de ani, Parlamentul e ținta batjocurii, atît din partea presei, cît și a opiniei publice.
Cu toate acestea – remarcam – Parlamentul interbelic a votat legi. Multe dintre ele sînt invocate azi ca strălucite.

Și după decembrie 1989 Parlamentul a votat legi și cu toate acestea imaginea Parlamentului de turnă care behăie e o permanență în conștiința colectivă.
Ea nu exprimă un adevăr, ci un clișeu.
Și acest clișeu nu o să piară din conștiința românilor.
Și dacă parlamentarii și-ar vota sinuciderea în direct și la oră de vîrf!”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Vești importante! Toți cei care vor să își cumpere vechime pentru pensie sunt vizați

SURSE Polițiștii inițiază petiții pentru repunerea lui Marcel Vela în funcția de ministru al Afacerilor Interne

Guvernul Cîțu începe o mare reorganizare a prefecturilor! Apare obligativitatea înființării unei noi structuri! Ordinul prefectului nu va mai fi semnat și de subprefect

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Românii se înghesuie la vaccinare! Valeriu Gheorghiță: ‘Peste 1.2 milioane de programări în platforma de programare’

Avatar

Publicat

in

De

Șeful Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, că peste 1,2 de milioane de programări sunt înregistrate, în prezent, pe platforma dedicată vaccinării anti-COVID-19.

„În ceea ce priveşte programarea persoanelor la acest moment în platforma de programare, au fost programate în total pentru vaccinul Pfizer şi respectiv Moderna, în respectivele centre de vaccinare sunt programate în total şi ocupate peste un milion de locuri, din care pentru doza I, 423.417 persoane, pentru doza a doua – 611.745 de persoane. Pentru vaccinul produs de AstraZeneca, în total sunt ocupate 317.020 de locuri, doza I fiind reprezentată de 85.020 de persoane şi pentru rapel avem încă 232.000 de persoane”, a arătat Gheorghiţă, informează agerpres.ro

Citește și:

Cine este și cum arată criminalul din Onești – Foto și cu soția sa

Lovitură! O nouă taxă îi așteaptă pe români. Ce sumă de bani va trebui scoasă din portofele pentru plata taxei

EXCLUSIV Polițiștii anunță că vor face show la ministerul Ralucăi Turcan! Va fi un miting cum își dorește Cîțu, cu măști speciale pe gură!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

CTP sare la gâtul polițiștilor în cazul Onești: ‘Cum să tragi 5-6 focuri? În astfel de situații se trage un singur foc’

Avatar

Publicat

in

De

Gazetarul Cristian Tudor Popescu, a declarat că ”Autoritățile îi au pe conștiință pe acești muncitori”.  El a precizat și că numărul de focuri de armă trase de forțele de ordine au fost ”mult prea multe”, ”Cum să tragi 5-6 focuri? Dacă tragi 5-6 focuri oricum respectivul asasin psihotic ar fi avut timp să-și omoare victimele. În astfel de situații se trage un singur foc”.

”Autoritățile îi au pe conștiință pe acești muncitori. Din ceea ce am văzut și am auzit relatat în legătură cu acest caz sunt o grămadă de greșeli ale autorităților care au dus la această dublă crimă groaznică.

Nu înțeleg cum a fost posibil ca un om de 60 și ceva de ani să poată să pună la pământ doi oameni, doi muncitori – un om de 36 de ani și un om de 50 de ani – și să-i lege”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Adrian Cojocaru, jurnalist Digi24: Din informațiile obținute de colegii mei, bărbatul a intrat în apartament în timp ce muncitorii erau acolo și sub amenințarea cuțitului i-a culcat la pământ și apoi le-a legat mâinile la spate cu acel colier de plastic.

”E posibil să se întâmple asta, dar e straniu, fiind doi oameni în putere. Nu poți să-l ameninți decât pe unul. Când îl legi, de pildă, pe unul dintre ei, celălalt este liber și poate să intervină. Asta n-am înțeles, cum au fost puși la pământ de respectivul.

Nu am văzut niciun fel de măsură profesionistă care se ia în astfel de situații.

Individul în cauză a procedat imitând filme. Ăsta este un caz tipic de imitație mediatică. Luarea de ostatici pe care o face un ins care a lucrat într-o companie sau are o problemă cu o instituție se consideră nedreptățit și atunci ia ostatici pentru a i se face dreptate. E un caz întâlnit de nenumărate ori și care a fost pus pe ecrane de multe ori. A procedat tipic omul.

În astfel de cazuri se analizează imediat conexiunile persoanei respective. De pildă, soția ar fi trebuit imediat contactată într-un fel de către polițiști, persoane specializate. Asta se face. Se merge la familia respectivului.

Se vede care este relația cu respectiva instituție, ce anume l-a scos din minți pe omul în cauză. Se înceracă rezolvarea în acel caz. Unii cer bani, o răscumpărare. Se vine cu banii într-o geantă. Se aduce acolo pentru a încerca să-l calmezi pe individ. Aici nu aveau de adus decât o hotărâre judecătorească, o hârtie care bănuiesc că putea fi obținută. Ea trebuie să existe, din moment ce a fost vorba de o evacuare silită. Bănuiesc că putea fi obținută în regim de urgență de la Judecătorie.

Sunt astfel de măsuri care se iau în mod profesionist în ceea ce privește relațiile din jurul persoanei respective și încerci să-l calmezi în felul acesta.

N-am văzut decât niște replici tâmpe ale celor care dialogau cu omul în cauză.

Când vezi dă individul respectiv are un discurs în mod evident fixist, obsesiv, psihotic. Omul nu stătea aproape deloc la negociere. Discursul era clar fixist și psihotic. Atunci, încerci să-l anihilezi. Un om de 60 și ceva de ani înarmat cu un cuțit să nu poată fi anihilat? Se găsea acolo un trăgător profesionist care a fost în trupele speciale, dotat cu o armă de asalt și era greu să fie anihilat?”, a declarat acesta

Gazetarul a precizat și că numărul de focuri de armă trase de forțele de ordine au fost “mult prea multe”.

”Cum să tragi 5-6 focuri? Dacă tragi 5-6 focuri oricum respectivul asasin psihotic ar fi avut timp să-și omoare victimele. În astfel de situații se trage un singur foc.

Ar fi fost suficient timp să vină specialiști de la București, de oriunde, care să gestioneze corect acest caz. N-am văzut un dialog cu un psiholog negociator profesionist”, a mai afirmat gazetarul, conform cu digi24.ro

Citește și:

Cine este și cum arată criminalul din Onești – Foto și cu soția sa

Lovitură! O nouă taxă îi așteaptă pe români. Ce sumă de bani va trebui scoasă din portofele pentru plata taxei

EXCLUSIV Polițiștii anunță că vor face show la ministerul Ralucăi Turcan! Va fi un miting cum își dorește Cîțu, cu măști speciale pe gură!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend