Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Pe partea Dreaptă urma să domine un singur partid. S-a ivit peste noapte USR PLUS și totul s-a dus dracului. Nu s-ar putea întâmpla așa și cu PSD?’

Avatar

Publicat

in

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu atrage atenția că ”bietul PNL de acum, partidul ajuns la remorca USR PLUS, nu e PNL din primii ani postdecembriști, ci PNL ivit din fuziunea a două partide: PNL și PDL. Fuziunea celor două partide a fost gîndită ca o manevră prin care pe partea Dreaptă urma să domine un singur partid, alternativă la PSD de pe partea Stîngă”.

”La o conferință de presă organizată duminică, 21 martie 2021, la Târgoviște, Marcel Ciolacu s-a pomenit cu această întrebare:

„Pe dumneavoastră nu vă încearcă sentimentul că PSD mimează Opoziția la momentul actual?”

Din cîte se vede întrebarea nu exprimă, cum s-ar cuveni în cazul unui ziarist, curiozitatea, transmisă politicianului de opinia publică prin intermediul presei, ci intenția propagandistică. E o întrebare tipică presei de galerie din România ultimilor ani. Prin ea, exploatîndu-se transmisia în direct (de data asta pe rețelele sociale), interlocutorul nu e întrebat, ci atacat. Opiniei publice nu i se oferă șansa de a afla un răspuns, ci ghinionul de a fi manipulată. Explicația stă în faptul că întrebarea pusă lui Marcel Ciolacu a venit din partea unui site care face parte din Presa noastră militarizată, finanțată și comandată de instituțiile de forță. Aceeași presă n-ar practica în veci o asemenea întrebare la o conferință de presă cu Klaus Iohannis. Ținta ei numărul unu e reprezentată de adversarii lui Klaus Iohannis. Dincolo de patima de galerie, întrebarea exprimă însă o realitate:
Prin ceea ce face, PSD lasă impresia că mimează Opoziția.

Întrebării Marcel Ciolacu i-a răspuns depănînd o succesiune de argumente menite a convinge că PSD e lipsit de orice putere în România de azi. Inclusiv, dacă nu mai ales, de Puterea de a fi o Opoziție autentică:

„Ce înseamnă a mima Opoziţia?! În acest moment, PSD este în minoritate în Parlament. Există anumite lucruri democratice pe care putem să le facem sau nu putem să le facem. Momentan am avut discuţii pe buget, folosim toate atacurile, atît în Parlament, cît şi în afara Parlamentului. Nu îmi cereţi să…. Doriţi vreo bătaie în Parlament? Sau, nu ştiu, vreţi să ne dăm foc cu benzină în faţa Parlamentului? Nu am înclinaţii către aşa ceva. Îmi cer scuze.”

Seara, invitat la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, Marcel Ciolacu i-a asigurat pe români că nu e nevoie de acțiuni din afara jocului parlamentar, deoarece actuala Guvernare se va prăbuși în curînd:

„Au trecut 60-70 de zile de la alegeri, niciodată nu s-a întîmplat nimic spectaculos. Mai avem exemple de astfel de guverne, poate și unul al PSD, care credem că, domʼle, noi suntem buricul pămîntului și nu ni se poate întîmpla nimic. Va cădea acest guvern. Că, din interior se vor certa, că se va crea o masă critică în Parlament și va fi răsturnat acest guvern. Am avut, la ultima moțiune simplă, mai multe voturi decît grupul AUR și grupul PSD cu 5 voturi.”

Marți, 23 martie 2021, Marcel Ciolacu a fost invitatul lui Ionuț Cristache la România 9. Luat la întrebări despre cum face PSD Opoziție, președintele PSD a reiterat angajamentul Partidului de a rămîne strict în interiorul jocului parlamentar. Asta deoarece, după opinia sa, Coaliția de Centru Dreapta e pe ducă. Ajunge un bobîrnac în Parlament și cade de la sine. Și intuind asta, PSD va depune o Moțiune de cenzură, pe post de bobîrnac. Despre care liderul PSD e convins că va trece. Prin urmare PSD va reveni la putere:

Marcel Ciolacu: În acest moment Partidul Social Democrat este o minoritate în parlament, depune moțiuni simple… Am depus…
Realizator: Pare confortabil gîndul ăsta, suntem minoritari, nu avem ce să facem. Strîngeţi rîndurile.
Marcel Ciolacu: Păi nu, haideţi să vedem care sunt instrumentele democratice la care poate apela PSD. În fiecare sesiune parlamentară avem dreptul la o moțiune de cenzură. Am pornit negocierile cu ceilalți parlamentari în ceea ce privește susținerea unei moțiuni de cenzură.

Realizator: Cu cine aţi început să negociaţi?
Marcel Ciolacu: Am început și cu formațiunea AUR, și cu parlamentarii… Nu cred că minoritățile naționale vor mai susține acest guvern mult timp.

Realizator: Deci, ați început discuţiile cu parlamentarii minorităţilor altele decît cea maghiară?
Marcel Ciolacu: Nu ştiu nici UDMR cît o să mai stea să facă parte dintr-un asemenea guvern.

Realizator: Păi pînă una alta le girează toate politicile.
Marcel Ciolacu: Vom vedea, vom vedea în următoarea perioadă. Ce se întîmplă acum? Ei nu au făcut congrese. Ei nu îşi pierd numai posturile din guvern. Ei au problema lor prioritară, nu e să guverneze. În acest moment Guvernul României nu e un monolit. Sunt trei guverne în interiorul Guvernului României. PNL are drumul lui și au congresul lor și atunci domnul Orban cu domnul Cîţu…”

Pînă acum, PSD a luptat împotriva Puterii cu moțiuni simple. Toate atît de prost inspirate prin impresia de acțiune de rutină, încît au întărit Coaliția de Guvernare. Acum PSD promovează o Moțiune de cenzură. Tot o acțiune din arsenalul de acțiuni de rutină, mecanice, incapabile nu să dea jos Puterea, dar nici măcar s-o clatine în planul capitalului politic. Nu știu calculele care s-au făcut și se fac de către conducerea PSD. Sigur e că Moțiunea de cenzură va fi un glonte tras în gol de către Opoziție. Ea nu numai că nu va folosi la nimic, dar mai mult, va întări Coaliția de Guvernare.

E greu de presupus că Partidul Social Democrat ajunge acuș-acuș la Putere. Actuala Coaliției de guvernare, chiar dacă este o Coaliție de Tîrța-Pîrța, nu se va destrăma așa de repede. Certurile din Coaliție, chiar și păruielile publice, nu vor duce așa repede la un divorț. Avem experiența CDR-PD care a durat patru ani, chiar dacă era o coaliție de Hăis-Cea. Una sînt certurile, și alta sînt interesele rămînerii la guvernare. Nu cred, de exemplu, că USR-PLUS ar fi o formațiune dispusă să treacă în Opoziție oricît de tare i-ar contrazice Guvernarea politica de esență. USRPLUS, care a dat cu nasul de friptura rumenită a Puterii, nu va renunța la tot ceea ce înseamnă în România moldo-valahă Guvernarea de dragul principiilor politice.

A, dacă prin ruperea Coaliției USRPLUS ar pune mîna pe toată friptura, ar fi dispusă să plece și mîine din Coaliție. Dar așa, ca să plece din Coaliție, pentru a mînca pîinea neagră a Opoziției, ar însemna că liderii USRPLUS nu sînt români, ci marțieni.

Răspunsurile lui Marcel Ciolacu sunt semnificative pentru politica PSD după trecerea în Opoziție totală, altfel spus, după alegerile din decembrie 2020. Actuala conducere a PSD socotește că scenariul din 1996-2000 se va repeta. Între 1996 și 2000, Coaliția de Centru-Dreapta s-a erodat prin sine însăși, și la alegerile următoare, PSD a recucerit Puterea în forță. Scorul din 2000 i-a dat PDSR mai multă putere decît cea avută înainte de 1996. De aici, Marcel Ciolacu trage concluzia că PSD n-are altceva mai bun de făcut decît să aștepte ca para mălăiață a Puterii să cadă în gura Nătăfleței de Opoziției. De precizat că între 1996 și 2000, PDSR nu a așteptat ca Puterea să se prăbușească electoral prin greșelile comise, între care s-au numărat certurile din Coaliție. Sub conducerea lui Ion Iliescu, PDSR a fost chiar din primele zile de Opoziție activ, și mai ales inteligent în acțiunile sale de Opoziție. Însă, chiar dacă PSD de acum ar fi la înălțimea PDSR de sub conducerea lui Ion Iliescu nu cred că acest scenariu se va repeta. Da, mai mult ca sigur că Coaliția se va eroda dramatic. Dintre partide erodarea va fi dramatică în cazul PNL. Asta nu înseamnă însă că la putere va veni PSD. Pînă în 2024 există toate premisele să se înființeze un nou partid pe partea Stîngă, un fel de USRPLUS de Stînga. Și acest partid ar putea să ia multe din voturile pe care le deține în prezent PSD, sau voturile la care speră că va ajunge PSD.

PSD stă liniștit, pentru că se știe singur pe Stînga. AUR nu constituie o concurență reală. Și nu pentru că ar fi un partid nefrecventabil în Europa, ci pentru că a fost năucit de intrarea în Parlament. De trei luni parlamentarii AUR nu fac altceva decît să se ciupească pentru a se convinge că nu-i un vis. Sînt parlamentari! Pro România a fost scos din joc la alegerile parlamentare. Nu se întrezărește o revenire. În aceste condiții, PSD crede că erodarea Puterii e în favoarea sa. Cine să vină la putere în locul PSD dacă actuala Coaliție de Centru Dreapta se va destrăma?

Situația din partea Dreaptă a scenei politice ne arată că în orice clipă un partid care se crede singur se poate trezi cu un concurent de tip USRPLUS, care să crească în scurt timp, arzînd etapele. Se uită că bietul PNL de acum, partidul ajuns la remorca USRPLUS, nu e PNL din primii ani postdecembriști, ci PNL ivit din fuziunea a două partide: PNL și PDL. Fuziunea celor două partide a fost gîndită ca o manevră prin care pe partea Dreaptă urma să domine un singur partid, alternativă la PSD de pe partea Stîngă.
S-a ivit peste noapte USRPLUS și totul s-a dus dracului.
Nu s-ar putea întîmpla așa și cu PSD?”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Când se măresc pensiile românilor și care este modul de calculare al acestora. În funcție de ce poate varia punctul de pensie la fiecare pensionar în parte

Marcel Vela, executat pe model Radu Gavriș! (Opinie)

EXCLUSIV Efectul anchetei Bugetul.ro! Vânzătorul de sucuri, propulsat pe filieră PNL, a fost demis de la Apele Române

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Emil Boc, mesaj pentru liderii USR PLUS: ‘Nu guvernăm pe la colțuri, ci guvernăm o țară. Avem o pandemie de gestionat’

Avatar

Publicat

in

De

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a reacționat după decizia premierului de demitere a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și afirmă că USR are de trecut cel mai important test politic de până acum:  ”Nu ne luăm mingea și plecăm”.

Într-o intervenție care a avut loc miercuri la Antena 3, Boc a afirmat că atunci când se erodează încrederea într-un ministru, premierul e obligat să îl remanieze, iar coaliţia trebuie să meargă mai departe.

„USR trebuie să-şi pregătească alt ministru (…) Nu guvernăm pe la colţuri, ci guvernăm o ţară. Nu ne luăm mingea şi plecăm. Avem o pandemie de gestionat (…) Din mers o persoană trebuie să preia conducerea la Sănătate. Trebuie asigurată infrastructura pentru vaccinare, avem lucrurile legate de ATI. USR are cel mai important test de până acum. E un partid sau e o adunare politică”, a declarat Emil Boc.

Coaliția de guvernare, sub semnul întrebării. Barna: „Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS. Demiterea lui Vlad Voiculescu, o decizie unilaterală și imatură politic”

Vicepremierul Dan Barna a făcut declaratii de la 15.00. Este prima ieșire publică a lui Barna după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

„Premierul Florin Cîțu a luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliţie de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România şi până azi aşa au fost luate deciziile comune. Din acest moment, Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru.”

„Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție privind interimatul la MS. Nu există nicio evaluare pentru decizia pe care premierul si-a asumat-o unilateral. Cerem o întâlnire de urgență a Coalției pentru a avea un dialog responsabil pentru retragerea sprijinului politic al premierului Cîțu, conform Gândul.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Se strânge lanțul în jurul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. DIICOT a preluat plângerea privind accesarea datelor din Registrul Electronic de Vaccinări

Avatar

Publicat

in

De

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a preluat plângerea depusă de Corpul de control al prim-ministrului privind accesarea de către Ștefan Voinea, consilier onorific al fostului ministru Vlad Voiculescu, a Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV), folosind o parolă a Ministrului Sănătății.

Plângerea a fost depusă pe 9 aprilie la Parchetul General, iar cauza a fost preluată de DIICOT, informează agerpres.ro.

Verificările efectuate de Corpul de control al prim-ministrului la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei de vaccinare, au arătat că, pe data de 7 martie 2021, într-o jumătate de oră, au fost 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV printr-un cont solicitat de Ministerul Sănătăţii, iar tentativele de accesare sunt de la o adresă IP găzduită pe un server privat din Germania.

Guvernul a explicat, într-un comunicat de presă, că accesul în acest sistem se face prin username şi parolă de către: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, populaţie. Singura condiţie de acces este utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică a acordat accesul ministerului la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: ‘monitorizare_minister’.

„Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă. La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania)”, se arată în comunicatul Guvernului.

Sursa citată subliniază că „regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003”, deoarece, „prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese”.

În replică, Ministerul Sănătăţii preciza, pe 9 aprilie, că Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) fără nicio formalitate suplimentară, informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii nu sunt secretizate, iar procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend