Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ion Cristoiu: Interimatul lui Oprea înseamnă o creștere spectaculoasă a puterilor lui Iohannis. Pot crede că Oprea a fost preparat pentru acest interimat cu mult înaintea operației la genunchi a premierului

Publicat

in

Victor Ponta i-a trimis astăzi o adresă lui  Klaus Iohannis prin care i-a solicitat să-l desemneze pe Gabriel Oprea să îndeplinească atribuțiile de prim-ministru pentru o perioadă de maximum 45 de zile. După ce s-a aflat de demersul lui Ponta, mai multe voci au cerut ca acesta să-și dea demisia, iar unii i-au cerut lui Iohannis să desemneze altă persoană din guvern să ocupe funcția de premier interimar. Ion Cristoiu analizează  pe blogul personal motivele pentru care președintele Klaus Iohannis nu poate să răspundă afirmativ acestor solicitări.

În primul rând, ”din punct de vedere juridic, Victor Ponta are scutire medicală de la medicii din Turcia. Și ca orice funcționar care nu poate veni la serviciu, pentru că e bolnav, dar care contează pentru instituția la care lucrează, premierul are nu numai dreptul, dar și obligația să propună un înlocuitor al său la cîrma Guvernului”, scrie Ion Cristoiu.

În al doilea rând, dacă va refuza să-l numească pe Oprea, Iohannis își va pune în cap coaliția de guvernare. ”Cum va gestiona el, care nu reușește să-și gestioneze nici măcar nevasta, o Criză de proporțiile celei ivite dintr-un conflict cu Majoritatea Guvernamentală? Pentru electoratul PSD, Victor Ponta e bolnav. Cum ar pica acestui electorat acțiunea de forță a președintelui? În atari condiții, sunt sigur că nici Traian Băsescu nu și ar fi putut permite să pună interimar pe altcineva decît pe Gabriel Oprea”, continuă Cristoiu.

Jurnalistul mai consideră că Iohannis nu are de ce să refuze numirea lui Oprea pentru că, oricum, îi convine de minune: ”după măcănitul cu demisia lui Victor Ponta, o întoarcere a premierului în aceste zile la Palatul Victoria ar fi fost echivalentă cu o lovitură peste bot administrată lui Klaus Iohannis. Președintele ar fi fost obligat de Constituție să lucreze cu cel căruia i-a cerut de două ori demisia în chip oficial. Vă imaginați ce dezumflare a bășicii s-ar fi produs în sufletele celor care văd în Klaus Iohannis pe Arhanghelul în stare să-l străpungă pe Victor Ponta cu sabia de foc? Prin interimatul lui Gabriel Oprea, Klaus Iohannis va lucra timp de o lună și ceva cu altcineva decît cu Victor Ponta”.

Iohannis are nevoie de un premier care, în imaginea publică, să pară mult sub personalitatea lui. Alina Gorghiu ar fi potrivită, dar, până atunci, ”Gabriel Oprea e un excelent premier de acest tip, rămas în istorie drept premierul de de tip Emil Boc. Desigur, Gabriel Oprea are o fudulie de general care-l scutește de a fi un Emil Boc perfect prin raportare la Klaus Iohannis. Îl vedeți dvs însă polemizînd cu Klaus Iohannis așa cum a făcut în ultimul timp Victor Ponta? Îl vedeți reacționînd la Înaltele Măcănituri de la Cotroceni altfel decît pocnind din călcîie?”, continuă jurnalistul.

Cristoiu susține că lucrurile s-au aranjat și pentru Ponta care acum nu poate fi chemat la DNA și, după recuperare, dacă ar fi pus sub control judiciar, nu ar fi vreo tragedie pentru imaginea sa dacă ar trebui să se prezinte la Poliție.

În finalul articolului, Ion Cristoiu exprimă opinia că există o campanie de presă în ultimul timp de a-l prezenta pe Gabriel Oprea drept ”un Hercule al luptei împotriva corupției, un Leonidas al Justiției amenințate de borfași, un garant al statului de drept”, iar, în lumina acestei propuneri, operațiunea de cosmetizare a imaginii lui Oprea pare a fi pusă la cale în perspectiva acestui interimat.

”Interimatul lui Gabriel Oprea înseamnă o creștere spectaculoasă a puterilor lui Klaus Iohannis față de PSD. În toată această perioadă, PSD va rămîne blocat în raport cu președintele, ca să nu mai spun că va rămîne blocat în general. Pot crede că Gabriel Oprea a fost preparat pentru acest interimat cu mult înaintea operației la genunchi a premierului. Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?”, scrie Ion Cristoiu în finalul articolului.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Compania germană BioNTech urmează să lanseze în 2022 şantierul unor instalaţii de producţie de vaccinuri în Africa

Publicat

in

De

Compania germană în domenul biotehnologiei BioNTech a anunţat marţi că urmează să înceapă, la mijlocul lui 2022, să construiască instalaţii de producţie de vaccinuri cu ARN mesager în Africa – în Senegal şi Rwanda -, relatează AFP.

Societatea a semnat o scrisoare de intenţie cu Guvernul din Rwanda şi cu Institutul Pasteur din Dakar, în Senegal, confirmând astfel un angajament pe care şi l-a asumat la sfârşitul lui august, la o reuniune, la Berlin, anunţă ea într-un comunicat.

Viitoarea linie de producţie, a cărei localizare precisă nu a fost comunicată, urmează să fie prima etapă a unui ”nod central într-o reţea de producţie descentralizată şi robustă în Africa”, anunţă societatea cu sediul la Mainz, în vestul Germaniei.

Această infrastructură ar putea, iniţial, să producă ARN-ul mesager necesar fabrcării a 50 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 pe an, iar capacitatea ar putea creşte treptat la câteva sute de milioane de doze de vaccin cu ARN mesager, ”prin adăugarea altor linii de producţie şi instalaţii reţelei de producţie de pe continent”.

1% DINTRE VACCINURILE UTILIZATE ÎN AFRICA, PRODUSE PE CONTINENT

”Obiectivul nostru este să dezvoltăm vacconuri în Uniunea Africană (UA) şi să dezvoltăm capacităţi durabile de producţie de vaccin, în vederea unei îmbunătăţiri comune a îngrijirii medicale în Africa”, anunţă CEO-ul şi cofondatorul BioNTech Ugur Sahin.

În prezent, aproape 1% dintre vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe acest continent.

UA vrea să crească această proporţie la 60% până în 2040, potrivit News.ro.

La lansarea producţiei, BioNTech urmează să furnizeze personalul necesar, însă preconizează ca apoi ”să transfere capacităţile de fabricare şi kow-how-ul partenerilor locali”.

BioNTech lucrează la producţia parţială a vaccinului său împotriva covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Pfizer, în Africa de Sud, anul viitor.

În acest proiect, compania în domeniul biotehnologiei s-a asociat cu laboratorul Biovac, cu sediul la Cape Town, în vederea realizării etapei finale a îmutelierii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Începe un nou război rece? China vrea să se înarmeze până-n dinți: apel categoric făcut de liderul suprem

Publicat

in

De

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut eforturi de “a face noi progrese” în dezvoltarea de echipament militar şi arme pentru Armata de Eliberare a Poporului, forţele armate chineze, relatează marţi agenţia oficială Xinhua, preluată de Reuters, informează Agerpres.

Xi Jinping, care este şi preşedintele Comisiei militare centrale din China (CMC), a făcut aceste afirmaţii la o conferinţă de la Beijing, potrivit sursei citate.

Capabilităţile strategice ale Chinei au fost sporite printr-o “dezvoltare în salturi” în domeniul echipamentului militar şi al armamentului, a mai spus preşedintele Chinei.

Zhang Youxia, vicepreşedinte al CMC, a spus la rândul lui că China ar trebui să urmărească independenţa în domeniul tehnologiei şi să facă un efort “maxim” pentru a accelera modernizarea şi a construi o armată “de clasă mondială”, potrivit Xinhua.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend