Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ion Cristoiu: Interimatul lui Oprea înseamnă o creștere spectaculoasă a puterilor lui Iohannis. Pot crede că Oprea a fost preparat pentru acest interimat cu mult înaintea operației la genunchi a premierului

Publicat

in

Victor Ponta i-a trimis astăzi o adresă lui  Klaus Iohannis prin care i-a solicitat să-l desemneze pe Gabriel Oprea să îndeplinească atribuțiile de prim-ministru pentru o perioadă de maximum 45 de zile. După ce s-a aflat de demersul lui Ponta, mai multe voci au cerut ca acesta să-și dea demisia, iar unii i-au cerut lui Iohannis să desemneze altă persoană din guvern să ocupe funcția de premier interimar. Ion Cristoiu analizează  pe blogul personal motivele pentru care președintele Klaus Iohannis nu poate să răspundă afirmativ acestor solicitări.

În primul rând, ”din punct de vedere juridic, Victor Ponta are scutire medicală de la medicii din Turcia. Și ca orice funcționar care nu poate veni la serviciu, pentru că e bolnav, dar care contează pentru instituția la care lucrează, premierul are nu numai dreptul, dar și obligația să propună un înlocuitor al său la cîrma Guvernului”, scrie Ion Cristoiu.

În al doilea rând, dacă va refuza să-l numească pe Oprea, Iohannis își va pune în cap coaliția de guvernare. ”Cum va gestiona el, care nu reușește să-și gestioneze nici măcar nevasta, o Criză de proporțiile celei ivite dintr-un conflict cu Majoritatea Guvernamentală? Pentru electoratul PSD, Victor Ponta e bolnav. Cum ar pica acestui electorat acțiunea de forță a președintelui? În atari condiții, sunt sigur că nici Traian Băsescu nu și ar fi putut permite să pună interimar pe altcineva decît pe Gabriel Oprea”, continuă Cristoiu.

Jurnalistul mai consideră că Iohannis nu are de ce să refuze numirea lui Oprea pentru că, oricum, îi convine de minune: ”după măcănitul cu demisia lui Victor Ponta, o întoarcere a premierului în aceste zile la Palatul Victoria ar fi fost echivalentă cu o lovitură peste bot administrată lui Klaus Iohannis. Președintele ar fi fost obligat de Constituție să lucreze cu cel căruia i-a cerut de două ori demisia în chip oficial. Vă imaginați ce dezumflare a bășicii s-ar fi produs în sufletele celor care văd în Klaus Iohannis pe Arhanghelul în stare să-l străpungă pe Victor Ponta cu sabia de foc? Prin interimatul lui Gabriel Oprea, Klaus Iohannis va lucra timp de o lună și ceva cu altcineva decît cu Victor Ponta”.

Iohannis are nevoie de un premier care, în imaginea publică, să pară mult sub personalitatea lui. Alina Gorghiu ar fi potrivită, dar, până atunci, ”Gabriel Oprea e un excelent premier de acest tip, rămas în istorie drept premierul de de tip Emil Boc. Desigur, Gabriel Oprea are o fudulie de general care-l scutește de a fi un Emil Boc perfect prin raportare la Klaus Iohannis. Îl vedeți dvs însă polemizînd cu Klaus Iohannis așa cum a făcut în ultimul timp Victor Ponta? Îl vedeți reacționînd la Înaltele Măcănituri de la Cotroceni altfel decît pocnind din călcîie?”, continuă jurnalistul.

Cristoiu susține că lucrurile s-au aranjat și pentru Ponta care acum nu poate fi chemat la DNA și, după recuperare, dacă ar fi pus sub control judiciar, nu ar fi vreo tragedie pentru imaginea sa dacă ar trebui să se prezinte la Poliție.

În finalul articolului, Ion Cristoiu exprimă opinia că există o campanie de presă în ultimul timp de a-l prezenta pe Gabriel Oprea drept ”un Hercule al luptei împotriva corupției, un Leonidas al Justiției amenințate de borfași, un garant al statului de drept”, iar, în lumina acestei propuneri, operațiunea de cosmetizare a imaginii lui Oprea pare a fi pusă la cale în perspectiva acestui interimat.

”Interimatul lui Gabriel Oprea înseamnă o creștere spectaculoasă a puterilor lui Klaus Iohannis față de PSD. În toată această perioadă, PSD va rămîne blocat în raport cu președintele, ca să nu mai spun că va rămîne blocat în general. Pot crede că Gabriel Oprea a fost preparat pentru acest interimat cu mult înaintea operației la genunchi a premierului. Să fie o înțelegere între Victor Ponta și Klaus Iohannis de transfer al puterii prin intermediul lui Gabriel Oprea?”, scrie Ion Cristoiu în finalul articolului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO John Malkovich va juca rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache în producația “The yellow tie” / Filmările vor avea loc în România, anul viitor

Publicat

in

De

Actorul John Malkovich va interpreta rolul legendarului dirijor Sergiu Celibidache în noua producție cinematografică “The Yellow Tie” (Cravata galbenă), a dezvăluit publicația Variety.

Scenariul filmului a fost scris de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi, în colaborare cu James Olivier care va fi și regizor. Filmul spune povestea de viață a unuia dintre cei mai controversați dirijori, dar și un geniu sclipitor prin accesele sale de nebunie raportat la convențiile lumii muzicii clasice.

“Sunt extrem de încântat și onorat să am ocazia de a juca rolul lui Sergiu Celibidache. Un talent unic și singular, este considerat unul dintre cei mai mari vizionari ai muzicii clasice ai secolului trecut. Să joc rolul lui Celibidache în ultimii ani de viață va fi o călătorie provocatoare și fascinantă”, a declarat Malkovich.

Născut în România, adolescentul Celibidache a fost dat afară din casă după ce a mărturisit că vrea să se dedice unei cariere în lumea muzicii clasice. După o perioadă în care a dus o viață de om al străzii, a câștigat o competiție și a devenit cel mai tânăr dirijor din istoria orchestrei filarmonice din Berlin, devenind și unul dintre cei mai cunoscuți ai secolului XX. Era cunoscut pentru refuzul constant de a accepta înregistrări în studio, argumentând că efectul artistic nu poate fi comparat cu un concert în sala de spectacole.

Producția cinematografică va fi filmată în România, în primăvara-vara anului viitor, Malkovich urmând să interpreteze rolul lui Celibidache la maturitate. Încă nu s-a stabilit cine va fi Celibidache cel tânăr.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Pandemia de COVID-19, în atenția Adunării Generale a ONU – Joe Biden anunță un summit virtual

Publicat

in

De

Preşedintele american Joe Biden va organiza miercuri un summit virtual dedicat pandemiei de COVID-19 în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, conform unui anunţ făcut vineri de Casa Albă, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

“Scopul acestei întâlniri este de a extinde şi a întări eforturile noastre comune”, precum şi de a “ne alinia la o viziune comună pentru a învinge COVID-19”, a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Reuniunea virtuală se “va baza pe reuniunile anterioare ale liderilor şi miniştrilor din întreaga lume” la nivel G7 sau G20.

Summitul va avea loc la o zi după intervenţia preşedintelui Biden în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York.

Joe Biden a prezentat Statele Unite ca lider mondial în lupta pentru vaccinare, deşi această afirmaţie este privită cu scepticism de unele ONG-uri din domeniul sănătăţii.

SUA sunt cel mai mare donator de vaccinuri, o iniţiativă pe care preşedintele Biden o compară cu intrarea armatei americane în cel de-al doilea război mondial.

Casa Albă a declarat că se aşteaptă ca participanţii să reconsidere o creştere a ambiţiilor lor privind vaccinarea, disponibilitatea testelor şi a medicamentelor, dezvoltarea unui “mecanism de finanţare durabilă pentru securitatea sănătăţii şi a unui leadership global privind ameninţările emergente”, precum şi stabilirea unor obiective comune.

Lista invitaţilor la acest summit nu a fost comunicată de Casa Albă, care a precizat că va furniza mai multe informaţii despre acest eveniment “în următoarele zile”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend