Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘În chip logic, Dacian Cioloș se îndreaptă spre pierderea alegerilor din USRPLUS’

Publicat

in

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că  ”Va accepta ambițiosul Dacian Cioloș alt post decât cel de șef al noului partid sau de candidat la președinție? El știe că fără funcția de președinte al USRPLUS sau de candidat la președinție, are amenințată și funcția de șef al Grupului Renew Europe din Parlamentul european”.

”O istorie a presei ar trebui să conțină și o istorie a reacției cititorilor și telespectatorilor la știrile care s-au succedat și se succed de-a lungul unei întregi zile. Indiscutabil, printre reacțiile clasice față de o știre se numără și cea pe care am numi-o Stupoarea vițelului în fața porții noi. Obișnuit cu poarta veche, pe care a intrat de ani întregi, vițelul e totalmente descumpănit în fața porții noi, pe care n-o mai recunoaște. Așa se întîmplă și cu cititorii în fața unei știri pe care nu știu cum și de unde s-o ia. O astfel de știre e și cea apărută marți, 15 iunie 2021, pe site-ul de știri G4Media:

 „Clotilde Armand (USR) a cîștigat alegerile pentru șefia organizației de partid USRPLUS din Sectorul 1, cu circa 70 de voturi în avans față de competitorul ei, eurodeputatul Dragoș Pâslaru (PLUS), după cum indică numărătoare voturilor care s-a finalizat luni seara.
Reamintim că alegerile interne din USRPLUS au avut loc duminică, exprimîndu-și votul aproape 1000 de membri cu drept de vot.”

Puțini sunt românii care să nu știe că în această perioadă se desfășoară în Partidul Național Liberal alegeri locale, cruciale pentru victoria uneia dintre cele două grupări în război din partidul de guvernământ. Conferințele locale și cele județene vor stabili nu mai șefii locali ai Partidului Național Liberal, dar și delegații la Congresul din 27 septembrie 2021. De acești delegați, în număr de 5000, va depinde dacă Florin Cîțu sau Ludovic Orban va ajunge la lada cu gunoi a Istoriei. Bătălia din Partidul Național Liberal se duce între două grupări ale aceleași formațiuni.

Explicabilă în acest context jubilația Grupări reformiste la vestea că filiala PNL Târgu Mureș a fost cîștigată de candidatul reformist Horațiu Suciu.
Chiar dacă Gruparea reformistă, avîndu-l candidat pe premier, pare a conține mult mai mulți lideri din fostul PDL decît Gruparea lui Ludovic Orban, nu putem întrezări totuși în războiul civil din partidul de guvernămînt o confruntare între cele două partide care prin fuziunea din 2014 au dat Partidul Național Liberal de astăzi.

Despre bătălia din Partidul Național Liberal știe toată lumea. În această perioadă se desfășoară, cel puțin teoretic, o confruntare asemănătoare în interiorul unui alt partid aflat la Guvernare: USRPLS.

Despre bătălia din acest partid nu știe aproape nimeni din România de azi.
Nu demult, două dintre partidele de Dreapta – USR și PLUS – au decis să fuzioneze. Ca și în PNL, în această perioadă se desfășoară alegeri în filialele locale ale partidului numit USRPLUS, urmate de alegeri la filialele județene și, în prima parte a lui octombrie, la nivel central, în cadrul unui Congres. Alegerile din aceste zile sunt cruciale pentru structura de conducere a formațiunii care va fi USRPLUS după congresul din octombrie 2021. Dacă la PNL se află în război de supremație două grupări din cadrul aceluiași partid, la USRPLUS se bat pentru supremație cele două partide care au decis să fuzioneze într-unul singur. Alegerile locale din noul partid trebuie să stabilească și chiar stabilesc structura de conducere la nivel local a noului partid. Se înțelege că atît USR, cît și PLUS, caută în cadrul acestor alegeri să cîștige cît mai multă pondere în structurile de conducere ale formațiunii. De rezultatul alegerilor locale și județene va depinde și rezultatul posibilei confruntări pentru șefia Partidului dintre Dacian Cioloș și Dan Barna. Ca să nu mai spunem că de rezultatul alegerilor locale și județene va depinde și răspunsul la întrebarea:
Care dintre cele două partide va domina în conducerea noului partid?

Nedumerirea cititorilor la lectura știrii despre rezultatul alegerilor locale de la Sectorul 1 este explicabilă. La aceste alegeri s-au confruntat două personalități din cele două partide aflate în dispută. Din partea USR a candidat Clotilde Armand, iar din partea PLUS, Dragoș Pâslaru. Așadar, PLUS a aruncat în joc un greu al formațiunii. Dragoș Pâslaru a fost ministru în guvernul tehnocrat Dacian Cioloș și actualmente e europarlamentar. Avînd în vedere că la alegerile de la Sectorul 1 urma să se stabilească relația de putere dintre USR și PLUS în cadrul noului partid, momentul de duminică ar fi trebuit să se numere printre cele mai importante din viața noastră politică.

În ciuda acestui adevăr alegerile au trecut aproape neobservate.
Una dintre cauze stă în secretomania securistică definitorie pentru USRPLUS. Toate partidele postdecembriste s-au supus și se supun legii transparenței. USR și PLUS au avut și au o viață internă ținută departe de scena publică. Deși deosebit de importante pentru viitorul partid, deși angajînd două personalități publice, alegerile de la Sectorul 1 s-au desfășurat într-o deplină taină de tip securistic. Asta e una dintre explicațiile nedumeririi stîrnite în rîndul cititorilor de știrea potrivit căreia la Sectorul 1 au avut loc alegeri ale filialei USRPLUS.

O altă explicație ține de raportarea acestor alegeri la confruntarea dintre USR și PLUS în cadrul procesului de fuziune. Din cîte se vede PLUS a aruncat în joc un greu al formațiunii. Potrivit știrii, Dragoș Pâslaru a pierdut în fața lui Clotilde Armand. Ceea ce înseamnă că la Sectorul 1 PLUS a pierdut în fața USR. Nu avem informații despre desfășurarea bătăliei de la alegerile din filiale în cadrul noului partid. Rezultatul de la Sectorul 1 ne lasă să întrezărim însă un eșec de proporții al PLUS. Dacă după fuziunea dintre Partidul Democrat Liberal și Partidul Național Liberal, alegerile din 2017 au păstrat cît de cît un echilibru între cele două formațiuni , în cazul alegerilor din USRPLUS putem vorbi de o dispariție de a lungul verii a unui partid care s-a numit până nu de mult PLUS. Explicațiile eșecului vizibil sunt numeroase. Altădată poate le vom trece în revistă. Sigur e însă că așa cum se conturează, rezultatul bătăliei dintre USR și PLUS va duce la dispariția de pe scena politică a unui personaj politic important, dominat de mari ambiții: Dacian Cioloș.

E greu de crezut că în condițiile în care la toate nivelele PLUS nu e reprezentat în noul partid, la congresul din octombrie va mai putea fi prezent în noua conducere un lider PLUS de azi. Dacian Cioloș nu mai are cum să pretindă funcția de șef al USRPLUS. Cît despre funcția de candidat la președinție, cine crede că Dan Barna i-o va ceda lui Dacian Cioloș așa de dragul ochilor frumoși ai acestuia din urmă? Dacă PLUS ar avea succese la alegerile locale din filiale și la alegerile din filialele județene, Dacian Cioloș ar avea de pe acum un număr de voturi cu care și-ar putea negocia candidatura.

După cum merg lucrurile, PLUS se îndreaptă spre pierderea catastrofală a alegerilor din USRPLUS. În chip logic, Dacian Cioloș se îndreaptă spre pierderea alegerilor din USRPLUS. Va accepta ambițiosul Dacian Cioloș alt post decît cel de șef al noului partid sau de candidat la președinție? El știe că fără funcția de președinte al USRPLUS sau de candidat la președinție, are amenințată și funcția de șef al Grupului Renew Europe din Parlamentul european. Așa cum și Anca Dragu știe că fără o funcție în noul partid nu va mai putea pretinde să rămînă în mult rîvnita funcție de președinte al Senatului.

Ca și în cazul PNL, 2021 poate însemna pentru USRPLUS mai mult decît niște simple alegeri. Poate însemna sfîrșitul destinului politic pentru cel puțin două personaje politice. Pentru personajele care vor pierde alegerile în cele două partide”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bogdan Chirițoiu nu vrea ca toți românii să fie ajutați la plata facturilor: ‘Sunt oameni ca mine care pot să suporte 100-200 de lei în plus la factura’

Publicat

in

De

Milioane de români sunt la un pas de faliment personal din cauza facturilor uriașe la energie electrică. Specialiștii au vești proaste și avertizează însă că urmează o iarna rece pentru popor. De ce? Din cauza rezervelor scăzute de gaze ale țării. Dependența de importurile din Rusia și Europa ne va îndatora și mai mult, a spus pentru Realitatea PLUS – Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta consideră că prețul energiei nu va mai scădea, din cauza taxelor mari impuse de UE pentru companiile care poluează. 

„Avem în sfârșit legea consumatorului vulnerabil, care era în pregătiri de ani de zile, și guvern după guvern a tot amânat-o. Acum în sfârșit o avem, ăsta trebuie sa fie instrumentul pe care îl folosim. Nu cred că e bine să ajutăm pe toata lumea. Sunt oameni ca mine care pot să suporte 100-200 de lei in plus la factura. Sunt oameni multi, care nu pot sa suporte 100-200 de lei în plus la factură. Pe ăia trebuie să-i ajutăm.

De unde luăm bani? Din profiturile astea foarte mari. Și noi, ca și alte tari din profiturile foarte mari pe care le fac producătorii de electricitate care nu sunt afectați de creșterea pretului certificatelor de dioxid de carbon, că de aici ne vine in primul rand cresterea pe electricitate.

La electricitate nu cred că preturile vor scadea. Cred ca nivelul de petrol de pe bursa, de pe OPCOM, astea vor fi. Astea sunt prețurile în Europa.

Era clar că prețul la electricitate va trebui să crească, pentru că avem acestă taxă din ce în ce mai scumpă pe poluare.

Partea de gaze, pe mine cel puțin, da, m-a luat prin surprindere. Dar asta ține de dependența noastră excesivă în Europa de Rusia”, a explicat Bogdan Chirițoiu, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS.

Legea pentru protecția consumatorului vulnerabil a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie aplicată de la 1 noiembrie 2021, conform realitatea.net

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Economia României nu va mai fi închisă! Florin Cîțu dă asigurări: ‘Nu voi mai închide piețele, nu închidem mall-urile, nu închidem nimic’

Publicat

in

De

Soluţia privind utilizarea certificatului verde COVID în plan intern în cazul desfăşurării unor activităţi economice neesenţiale în localităţile unde se înregistrează o rată de incidenţă de peste 3 la mia de locuitori este o soluţie la îndemână, întrucât nu se doreşte închiderea economiei, a declarat joi seara premierul Florin Cîţu, referindu-se la hotărârea aprobată CNSU privind utilizarea certificatului verde la nivel naţional.

„Acum era momentul, până acum România a fost într-o zonă verde şi am reuşit să ţinem România în zonă verde mult timp faţă de alte ţări din Europa, iar soluţia cu certificatul putea să fie orice altceva, dar este o soluţie la îndemână, a venit pentru că eu nu vreau să închid economia. (…) Şi atunci ne trebuia un instrument prin care să atestăm că oamenii ori s-au vaccinat, ori au trecut prin boală, ori sunt testaţi, ca să putem să lăsăm activităţile să continue.

Certificatul verde este un astfel de instrument, care este la îndemână şi putem să-l folosim cu toţii. Putem să-l luăm pe telefon, ca aplicaţie, acel cod QR care poate fi citit foarte rapid, şi de aceea am mers pe această variantă. Putea să fie orice altă variantă, dar era cea mai la îndemână în acest moment, dacă apar alte variante mai bune le vom folosi pe acelea”, a declarat Florin Cîţu, la TVR 1.

Premierul a subliniat că s-a pornit de la un principiu simplu, acela de a nu mai închide economia.

„Nu voi mai închide pieţele, nu închidem mall-urile, nu închidem nimic, astăzi avem şi vaccin, dar avem şi aceste instrumente prin care putem să spunem oamenilor că au trecut prin boală, sunt testaţi, este foarte uşor şi putem să ţinem economia deschisă. Am văzut impactul pentru economia României, dar şi pentru economia globală, anul trecut, când economiile au fost închise, dar efectele le simţim şi anul acesta şi se văd şi în multe din preţurile pe care le vedem în acest an, pentru că sunt comenzi făcute anul trecut”, a declarat Cîţu.

Despre accesul în cluburi, discoteci, săli de jocuri de noroc doar pentru cei vaccinaţi, premierul a explicat: „Acolo nu schimbăm lucrurile, este interacţiune, este mai complicat, aşa a fost şi până acum, acolo nu schimbăm lucrurile deocamdată, restul, da, vom folosi certificatul verde şi este adevărat doar în zonele, în acele localităţi, unde avem o incidenţă mai mare de 3 la mie”.

El subliniat, întrebat în acest sens, că introducerea acestei măsuri nu necesită adoptarea în baza unui proiect de lege, întrucât nu este vorba de restrângerea unor drepturi şi libertăţi.

„Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital faci un test COVID. Acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară. Testul COVID a fost folosit până acum peste tot, deci nu există nicio discriminare, sunt trei lucruri pe acest certificat: vaccinare, ai trecut prin boală sau testare. Deci chiar nu este nicio discriminare, eu nu văd nicio discriminare, din contră, văd că putem să avem un mod civilizat de a continua lucrurile şi transparent „, a declarat Cîţu.

El a subliniat că efortul de a efectua un control în cazul certificatului verde este „minim”, dar „beneficiile pentru noi toţi sunt majore”.

„Există o aplicaţie care se poate downloada imediat, durează un minut, (…) este pe Google Play, înţeleg că orice restaurant sau orice activitate care va fi nevoită să folosească această aplicaţie poate să o downloadeze într-un minut, certificatul înţeleg se downloadează în cinci minute, deci nu este nicio muncă foarte mare”, a explicat Cîţu.

Şeful Executivului a subliniat că prin acest certificat verde nu înseamnă că „noi scăpăm de pandemie”, reiterând că vaccinarea este singura soluţie.

„Să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu există altă soluţie. Nu avem. Putem să mergem pe restricţii, putem să mergem pe altceva. Nu voi merge şi nu vreau să fac acest lucru, dar nu scăpăm de pandemie decât dacă ne vaccinăm. Nu există altă soluţie. Deci soluţia ca să scăpăm şi de certificat verde şi de orice altceva este să ne vaccinăm. Când vom înţelege acest lucru, să ne vaccinăm cu toţii, nu vom mai avea aceste măsuri”, a declarat Cîţu, informeaă agerpres.ro

Citește și:

Documnet| Hotărâre de ultim moment a CNSU: Certificatul verde devine obligatoriu în România

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend