Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ion Cristoiu, DEZVĂLUIRI din culisele războiului Dragnea-Zgonea

Publicat

in

Jurnalistul Ion Cristoiu face o analiză a situației din interiorul PSD și arată că Valeriu Zgonea a primit ”lumină” din alte zone, atunci când i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD.

”De dimineaţă, la sediul lui Kisselef, s-au prezentat toți membrii Comitetului Executiv.
Nu numai din solidaritate cu Liviu Dragnea, dar şi pentru necesara decizie luată în cazul unei condamnări cu executare.
Condamnarea cu suspendare a fost o mare uşurare pentru liderii PSD.
Era limpede că nici nu se punea problema demisiei lui Liviu Dragnea.
Cum sentinţa trecea în ochii PSD-iştilor drept o mare nedreptate, nici un lider PSD aflat în sediu, nici măcar dintre dușmanii de moarte, nu şi-ar fi putut permite să-i ceară demisia lui Liviu Dragnea.

Şi totuşi a fost unul care i-a cerut-o:
Valeriu Zgonea.
Să faci aşa ceva într-un context în care Liviu Dragnea nu fusese condamnat cu executare echivala cu o sinucidere.
Ce l-a apucat pe Valeriu Zgonea?
E atît de prost încît să nu sesizeze o stare de spirit a colegilor săi?

Întrebările pe care mi le-am pus după momentul Valeriu Zgonea se bazau pe un adevăr:
N-o fi el Valeriu Zgonea Einstein în materie de inteligenţă.
Dar o inteligenţă de viclean îi puteam atribui cîtă vreme a ajuns preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte executiv într-un PSD care nu duce lipsă de lideri.

Pentru a afla răspunsurile l-am rugat pe Liviu Dragnea să istorisească momentul.
Corect, Liviu Dragnea a mărturisit în emisiune că la şedinţa informală a C. E. al PSD de după anunţarea sentinţei Valeriu Zgonea, aflat de a dreapta lui, nu i-a cerut demisia.
A îngăimat doar, în conflict cu toţi ceilalţi, că PSD să nu ia pe loc decizia de rămînere a lui Liviu Dragnea în fruntea PSD.
De abia ulterior, pe Facebook, Valeriu Zgonea s-a pronunţat pentru demisie.
Fireşte, Liviu Dragnea n-a trecut dincolo de varianta care se poate prezenta acum public.

Eu însă, întrebînd în dreapta şi-n stînga, am desluşit enigma comportării lui Valeriu Zgonea în istorica zi de vineri, 22 aprilie 2016.
Valeriu Zgonea venise la sediul PSD convins că Liviu Dragnea va fi condamnat cu executare!
De unde ştia asta?
I se spusese asta.
Ce-ar fi însemnat condamnarea cu executare?
Păi nimic altceva decît faptul că preşedintele PSD se prezenta la Poliţie, pentru a fi încarcerat, nu înainte de a-şi fi anunţat demisia din fruntea PSD.
Şi dacă Liviu Dragnea demisiona, cine rămînea şef, fie şi interimar?
Valeriu Zgonea, preşedinte executiv.

Însufleţit de această perspectivă, Valeriu Zgonea s-a prezentat la sediu, a evitat să stea de vorbă cu ceilalţi şi s-a pus pe aşteptat.
Se socotea că sentinţa va fi anunţată dimineaţa.
A fost anunţată după-masă.
În tot acest timp, sigur că va fi cu executare, Valeriu Zgonea aştepta momentul de triumf.
Membrii Comitetului Executiv erau acolo.
După anunţ, urma să se prezinte acestora şi, evident, să preia şefia PSD.

Anunţul cu suspendarea l-a lovit în moalele capului.
Cum şedinţa s-a ţinut imediat, n-a mai putut să-şi revină.
Aşa se explică bolboroseala din şedinţă.
În plus, n-avusese timp să primească instrucţiuni.
Seara, Klaus Iohannis a scris pe Facebook că i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea.
Valeriu Zgonea a prins culoare în obraji.
Mai era o speranţă.
Crearea unei atmosfere care să-l oblige pe Liviu Dragnea să demisioneze.

Cererii lui Klaus Iohannis i-au urmat intervenţiile Diviziei Presă a Binomului SRI-DNA.
S-au vîrît în ciorbă şi liderii PNL.
Valeriu Zgonea şi-a spus că nu trebuie să piardă ocazia.
Astfel se explică intervenţia sa pe Facebook, de data asta, categorică.
Liviu Dragnea n-a demisionat.
În schimb, a fost demisionat din partid Vasile Zgonea.

Toate acestea nu s-ar fi întîmplat dacă Valeriu Zgonea ar fi înţeles că Istoria e de genul feminin.
Şi că e hachiţioasă.
Dar Valeriu Zgonea n-avea cum să înţeleagă.
El s-a purtat la fel ca Mircea Geoană în 2009.
A ţopăit înainte de a vedea ce decide Istoria!”, scrie Ion Cristoiu, pe blogul personal.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Raportul întocmit de Pentagon: Armata Chinei se pregătește intens pentru cucerirea unor insule, sporind temerile că urmează invadarea Taiwanului

Publicat

in

De

Armata chineză petrece din ce în ce mai mult timp executând exerciții axate pe cucerirea unor insule prin forță, potrivit unui nou raport al Departamentului Apărării, citat de Business Insider.

Raportul, care a fost făcut public marți de Pentagon, prezintă cele mai recente evoluții militare și de securitate chineze și are ca scop să ofere Congresului o perspectivă asupra intențiilor și obiectivelor Beijingului. Ca o evaluare amplă a puterii militare a Chinei, raportul subliniază amenințarea pe care China o reprezintă pentru insula democratică autoguvernată Taiwan.

Pentagonul a raportat că Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) „a intensificat presiunile diplomatice, politice și militare” împotriva Taiwanului în cursul anului 2021, sporind „acțiunile provocatoare și destabilizatoare” în jurul regiunii.

Aceste acțiuni au inclus „exerciții de capturare a insulelor” și zboruri care trec în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ) – acțiuni pe care Beijingul le-a continuat și în 2022.

În ceea ce privește anul trecut, exercițiile de capturare a insulelor „au devenit mai frecvente și mai realiste”, a precizat Departamentul Apărării, explicând că APL a desfășurat peste 20 de exerciții navale care au avut un element de capturare a insulelor, față de doar 13 astfel de exerciții în anul precedent. Aceste exerciții și antrenamente – dintre care unele au fost desfășurate de armata chineză în apele din apropierea Taiwanului – au fost prezentate anterior în mass-media de stat chineză.

„Multe dintre aceste exerciții s-au concentrat pe realismul de luptă și au prezentat misiuni de noapte, antrenamente în condiții meteorologice nefavorabile și operațiuni simultane pe mai multe domenii”, a precizat Pentagonul în raportul său. Realismul de luptă în antrenamente a fost un punct central al eforturilor de modernizare militară ale liderului chinez Xi Jinping, care vizează construirea unei forțe de clasă mondială care să poată lupta și câștiga războaie.

Iar conducerea chineză nu a renunțat niciodată la utilizarea forței ca opțiune pentru a-și atinge obiectivele de unificare cu Taiwanul, pe care China îl consideră parte a teritoriului său suveran.

Evaluând în mod specific potențialele acțiuni militare pe care China le-ar putea întreprinde împotriva Taiwanului, Pentagonul a concluzionat că o invazie amfibie masivă ar fi o performanță dificilă pentru Beijing. O astfel de operațiune, care se numără printre cele mai complicate de desfășurat, ar necesita un sprijin semnificativ, control aerian și maritim și suficiente provizii. O astfel de întreprindere ar solicita în mod semnificativ forțele APL și există riscuri substanțiale.

„În combinație cu uzura inevitabilă a forțelor, complexitatea războiului urban și potențiala insurgență, acești factori fac ca o invazie amfibie a Taiwanului să reprezinte un risc politic și militar semnificativ pentru Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez, chiar și în ipoteza unei debarcări reușite”, a precizat Pentagonul.

Totuși, Departamentul Apărării a precizat că, deși China s-ar putea lupta cu o invazie la scară largă a Taiwanului, este capabilă să cucerească insule mai mici controlate de Taiwan, precum Pratas sau Itu Aba din Marea Chinei de Sud. Pentagonul a mai spus că o „invazie a unei insule de dimensiuni medii, mai bine apărate, cum ar fi Matsu sau Kinmen, se încadrează în capacitățile APL”.

O astfel de mișcare ar demonstra capacitate și hotărâre, dând în același timp dovadă de reținere, a spus Pentagonul, dar există încă riscuri politice, cum ar fi o condamnare internațională puternică.

În plus față de atenția pe care Beijingul o acordă de mult timp Taiwanului, China deține, de asemenea, pretenții concurente la insule și recife din Marea Chinei de Sud, unde China a construit avanposturi militare și și-a consolidat poziția.

SUA au acuzat China de un comportament din ce în ce mai agresiv în jurul Mării Chinei de Sud, iar oficialii americani au avertizat anterior că „comportamentul iresponsabil” al Chinei ar putea declanșa un „incident sau accident major”. Cele mai recente avertismente au venit pe fondul unei perioade de tensiuni sporite între China și SUA din cauza călătoriei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

La începutul acestei luni, vicepreședintele Kamala Harris a făcut o călătorie rară într-un punct fierbinte din Marea Chinei de Sud, mai exact pe insula filipineză Palawan, care domină zonele disputate din această cale navigabilă strategică. Răspunsul Chinei a fost însă mai reținut decât atunci când Pelosi a vizitat Taiwanul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă împlineşte 100 de ani: Veteranul Irod Moisă a primit Emblema de Onoare a Armatei Române / Foto

Publicat

in

De

Ministerul Apărării anunţă, miercuri, că singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă, maior(ret) Irod Moisă, împlineşte un secol de viaţă. Veteranul de răyboi a primit Emblema de Onoare a Armatei Române.

”Singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă, maior(ret) Irod Moisă împlineşte azi, 30 noiembrie, un secol de viaţă. Militarii l-au vizitat săptămâna trecută în comuna Ghijasa de Sus, pentru a-l onora cu drag pe dumnealui şi istoria naţională pe care o reprezintă”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării, potrivit News.ro.

Sursa citată a prefcizat că veteranului i-a fost i-a fost înmânată Emblema de Onoare a Armatei Române, în cadrul unei festivităţi organizate în data de 22 noiembrie de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Sibiu, în parteneriat cu Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” şi Cabinetul Prefectului Sibiu, la domiciliul acestuia, în localitatea Ghijasa de Sus, judeţul Sibiu.

”Am jurat credinţă ţării mele şi Regelui Mihai, pe care am avut ocazia să-l văd de-aproape (…) După 23 august 1944 am primit ordin să plecăm. Am luat armele şi am plecat, escortându-l pe Rege către Târgu Jiu (…) Am fost lăsat la vatră în vara anuluin 1946, fiind ţinut în Garda Regală încă un an suplimentar”, povesteşte veteranul.

Distinsul veteran s-a născut în satul Ghijasa de Jos, comuna Alţîna, pe data de 30 noiembrie 1922, într-o familie cu 7 copii.

Încă de mic şi-a ajutat familia la treburile gospodăreşti, ajutând-o pe mama sa care rămăsese singură cu copiii, tatăl fiind plecat la muncă în străinătate.

De la o vârstă fragedă a fost luat premilitar, iar în perioada 1943 – 1945 a participat pe front cu Batalionul de Gardă Regală, având funcţia de puşcaş.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend