Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Delegații la Congres vor fi obligați să aleagă răul cel mai mic, Ludovic Orban. Florin Cîțu n-are nici o legătură cu PNL și mai ales cu politica’

Publicat

in

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă despre alegerea noii conduceri a liberalilor că ”Dintr-o parte a Grupării Cîțu și o partea a Grupării Orban se poate alcătui o Grupare care să propună un al treilea candidat. Cel care va ajunge președintele salvator al PNL.

”Mă număr printre puținii publiciști care au susținut, după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, că Ludovic Orban trebuie să demisioneze din funcția de președinte al PNL după dezastrul înregistrat de partid la scrutin. Un motiv invocat de mine în sprijinul acestei teze stă tocmai în refuzul lui Ludovic Orban de a recunoaște c-a fost un dezastru. Firește, pînă la urmă și – dacă nu mai ales – prin decizia anticonstituțională a lui Klaus Iohannis de a desemna un premier nu de la partidul cîștigător al alegerilor – PSD –, ci de la Partidul Meu, zis și PNL, partidul condus de Ludovic Orban a intrat la guvernare și, mai mult, a dat și primul ministru. Da, a intrat la guvernare, dar în ce condiții? Atît liderii PNL, cît și Klaus Iohannis vedeau o victorie clară a PNL.

Desigur cu un procentaj insuficient pentru a face singur Guvernul, dar cu un procentaj suficient de mare pentru ca partenerul sau chiar partenerii de guvernare să fie simple anexe ale PNL. Ce mai încolo și-ncoace, obiectivul l-a constituit formarea unui Guvern în jurul PNL. Scorul dezastruos obținut de PNL și pentru că USRPLUS i-a luat aproape 15% din electoratul de Dreapta a făcut ca Guvernul să fie unul de colaborare între PNL și USRPLUS.

Așa cum s-a văzut și din componența Guvernului, URSPLUS a obținut ministerele cheie ale Guvernării.

Ar fi fost normal ca PNL să purceadă la o analiză a greșelilor care au dus la o asemenea catastrofă. Demisia lui Ludovic Orban putea veni înainte de analiză sau după analiză. Dar, oricum, trebuia să vină. Așa se întîmplă în orice partid din Uniunea Europeană.

Principalul responsabil al dezastrului a fost Ludovic Orban. Una dintre cauzele dezastrului a constat în orientarea partidului spre cucerirea electoratului USRPLUS prin hăituirea Bisericii, negarea valorilor tradiționale, cumințenia față de Bruxelles. Orientarea a fost impusă PNL de Klaus Iohannis și azi convins că PNL trebuie să fie un fel de USRPLUS cu structuri în teritoriu.

Vina lui Ludovic Orban a constat în slugărnicia băloasă față de Klaus Iohannis. Deși el era șeful partidului și mai ales știa că PNL are un alt electorat de Dreapta decît USRPLUS, Ludovic Orban a transpus în practică indicațiile lui Klaus Iohannis. PNL s-a năpustit asupra electoratului USRPLUS. Ce motiv avea acest electorat să lase USRPLUS, autentic progresist, de dragul PNL, vopsit progresist? Electoratul tradițional al PNL a stat acasă. N-a votat nici USRPLUS, dar nici PSD.

În același timp, Ludovic Orban n-a sesizat că electoratul tînăr, urban de Dreapta, care refuză atît PSD, cît și pe USRPLUS, aveau nevoie de un altfel de politică și în ce privește PNL. Ludovic Orban nu s-a deosebit aproape de loc de PSD-ul vechi împotriva căruia se ridica electoratul de Dreapta. Ludovic Orban a cultivat pe scară largă clientelismul, nepotismul, miș-mașurile, compromisul grav de la legea competenței. El a introdus în Guvernarea PNL Pupilismul, un fel de nepotism aparte în care relația nu e între unchi și nepoată, ci între Protector și Pupilă. Electoratul de Dreapta avea nevoie însă de un altfel de Politică și în cazul PNL. Și a văzut în timpul Guvernării Ludovic Orban cultivarea de către partid a traseismului, oportunismului, a slugărniciei băloase.

Ludovic Orban n-a demisionat din fruntea PNL, ci din fruntea Guvernului. Mai mult, Ludovic Orban și-a anunțat rapid candidatura la Congres. Putea, dacă era un politician modern, european, să anunțe că nu va mai candida pentru a lăsa locul unui lider mult mai adecvat decît el României de azi. Refuzul de a plăti dezastrul cu propria-i funcție, încăpățînarea de a candida pentru rămînerea în fruntea PNL încă cinci ani și, culmea! anunțul că va candida și la prezidențialele din 2024, prevesteau o catastrofă pentru PNL.

În aceste condiții, am privit cu simpatie campania declanșată de Gruparea reformistă pentru răsturnarea lui Ludovic Orban. Mai întîi prin două puciuri eșuate și, mai apoi, prin asumarea unui contracandidat în persoana lui Florin Cîțu. În ianuarie 2021 cînd Rareș Bogdan mi-a acordat celebrul interviu pentru Aleph News, în care a prezentat pe larg platforma Grupării reformiste, contracandidatul pentru Ludovic Orban nu fusese găsit. Se vorbea totuși, de Dan Motreanu, de Emil Boc. Nu se vorbea de Florin Cîțu.

Și deodată candidatul cu C mare, Salvatorul, Liderul PNL care avea toate datele să schimbe la față PNL, să-l salveze de la moartea sigură dacă rămînea sub conducerea lui Ludovic Orban, a fost anunțat ca fiind premierul Florin Cîțu. Deși aveam o părere proastă despre Florin Cîțu n-am zis nimic. Am gîndit că liderii Grupării știau ei ce știau, dar mai ales că știa el ce știa Klaus Iohannis, care a sugerat că e favoritul său. Au trecut două luni de la înscrierea în cursă a lui Florin Cîțu.

Și fiecare zi care a trecut de la înscrierea sa în cursă ne-a convins că Florin Cîțu e o soluție infinit mai proastă decît Ludovic Orban. Dintre cele două rele, dacă ar fi să alegem, preferăm răul cel mic, Ludovic Orban, Răului cel Mare, Florin Cîțu. Toate tarele soluției Ludovic Orban se regăsesc – și nu oricum ci amplificate – în soluția Florin Cîțu. Astfel Florin Cîțu e:

  1. Mult mai slugarnic cu Klaus Iohannis decît Ludovic Orban.
  2. Mult mai dispus decît Ludovic Orban să folosească mijloace murdare pentru a cîștiga bătălia.
  3. Mult mai dispus decît Ludovic Orban să accepte în Gruparea sa persoane incompetente precum Monica Anisie sau corupte precum Gheorghe Flutur numai și numai pentru că sînt de partea lui.
  4. Mult mai dispus decît Ludovic Orban să accepte sprijinul trădătorilor. Cum să cred că Florin Cîțu aduce un suflu nou în PNL cînd el n-a avut tăria de a refuza sprijinul celor care l-au slugărit pe Ludovic Orban. Un politician demn, cinstit, prefera să piardă o bătălie decît s-o facă cu trădători. Ginghis Han a rămas celebru prin faptul că cel care venea la el, trădîndu-și Stăpînul, era decapitat, deși Stăpînul era dușmanul lui Ghinghis Han.
  5. Mult mai dispus ca Ludovic Orban să folosească ilegal resursele statului în bătălia internă din PNL.

Poate că Florin Cîțu ar fi cît de cît acceptabil, dacă ar contracara aceste slăbiciuni cu însușiri pe care Ludovic Orban nu le are.

Florin Cîțu n-are nici o însușire. E calp, mediocru, lipsit de minim talent politic, supus prostește consilierilor, clănțău.
Spre deosebire de Ludovic Orban, n-are nici o legătură cu PNL și mai ales cu politica.

În aceste condiții, delegații la Congres vor fi obligați să aleagă răul cel mai mic, Ludovic Orban.

Asta dacă nu cumva, acest partid important, cu o lungă istorie, nu se regăsește, nu tresare din agonie, pentru a găsi un al treilea candidat, singura sa salvare de la dezastrul către care-l îndreaptă atît Ludovic Orban, cît și Florin Cîțu.

Găsirea acestei a treia cale nu e deloc grea.
Dintr-o parte a Grupării Cîțu și o partea a Grupării Orban se poate alcătui o Grupare care să propună un al treilea candidat.
Cel care va ajunge președintele salvator al PNL”, conform cristoiublog.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bogdan Chirițoiu nu vrea ca toți românii să fie ajutați la plata facturilor: ‘Sunt oameni ca mine care pot să suporte 100-200 de lei în plus la factura’

Publicat

in

De

Milioane de români sunt la un pas de faliment personal din cauza facturilor uriașe la energie electrică. Specialiștii au vești proaste și avertizează însă că urmează o iarna rece pentru popor. De ce? Din cauza rezervelor scăzute de gaze ale țării. Dependența de importurile din Rusia și Europa ne va îndatora și mai mult, a spus pentru Realitatea PLUS – Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta consideră că prețul energiei nu va mai scădea, din cauza taxelor mari impuse de UE pentru companiile care poluează. 

„Avem în sfârșit legea consumatorului vulnerabil, care era în pregătiri de ani de zile, și guvern după guvern a tot amânat-o. Acum în sfârșit o avem, ăsta trebuie sa fie instrumentul pe care îl folosim. Nu cred că e bine să ajutăm pe toata lumea. Sunt oameni ca mine care pot să suporte 100-200 de lei in plus la factura. Sunt oameni multi, care nu pot sa suporte 100-200 de lei în plus la factură. Pe ăia trebuie să-i ajutăm.

De unde luăm bani? Din profiturile astea foarte mari. Și noi, ca și alte tari din profiturile foarte mari pe care le fac producătorii de electricitate care nu sunt afectați de creșterea pretului certificatelor de dioxid de carbon, că de aici ne vine in primul rand cresterea pe electricitate.

La electricitate nu cred că preturile vor scadea. Cred ca nivelul de petrol de pe bursa, de pe OPCOM, astea vor fi. Astea sunt prețurile în Europa.

Era clar că prețul la electricitate va trebui să crească, pentru că avem acestă taxă din ce în ce mai scumpă pe poluare.

Partea de gaze, pe mine cel puțin, da, m-a luat prin surprindere. Dar asta ține de dependența noastră excesivă în Europa de Rusia”, a explicat Bogdan Chirițoiu, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS.

Legea pentru protecția consumatorului vulnerabil a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie aplicată de la 1 noiembrie 2021, conform realitatea.net

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Economia României nu va mai fi închisă! Florin Cîțu dă asigurări: ‘Nu voi mai închide piețele, nu închidem mall-urile, nu închidem nimic’

Publicat

in

De

Soluţia privind utilizarea certificatului verde COVID în plan intern în cazul desfăşurării unor activităţi economice neesenţiale în localităţile unde se înregistrează o rată de incidenţă de peste 3 la mia de locuitori este o soluţie la îndemână, întrucât nu se doreşte închiderea economiei, a declarat joi seara premierul Florin Cîţu, referindu-se la hotărârea aprobată CNSU privind utilizarea certificatului verde la nivel naţional.

„Acum era momentul, până acum România a fost într-o zonă verde şi am reuşit să ţinem România în zonă verde mult timp faţă de alte ţări din Europa, iar soluţia cu certificatul putea să fie orice altceva, dar este o soluţie la îndemână, a venit pentru că eu nu vreau să închid economia. (…) Şi atunci ne trebuia un instrument prin care să atestăm că oamenii ori s-au vaccinat, ori au trecut prin boală, ori sunt testaţi, ca să putem să lăsăm activităţile să continue.

Certificatul verde este un astfel de instrument, care este la îndemână şi putem să-l folosim cu toţii. Putem să-l luăm pe telefon, ca aplicaţie, acel cod QR care poate fi citit foarte rapid, şi de aceea am mers pe această variantă. Putea să fie orice altă variantă, dar era cea mai la îndemână în acest moment, dacă apar alte variante mai bune le vom folosi pe acelea”, a declarat Florin Cîţu, la TVR 1.

Premierul a subliniat că s-a pornit de la un principiu simplu, acela de a nu mai închide economia.

„Nu voi mai închide pieţele, nu închidem mall-urile, nu închidem nimic, astăzi avem şi vaccin, dar avem şi aceste instrumente prin care putem să spunem oamenilor că au trecut prin boală, sunt testaţi, este foarte uşor şi putem să ţinem economia deschisă. Am văzut impactul pentru economia României, dar şi pentru economia globală, anul trecut, când economiile au fost închise, dar efectele le simţim şi anul acesta şi se văd şi în multe din preţurile pe care le vedem în acest an, pentru că sunt comenzi făcute anul trecut”, a declarat Cîţu.

Despre accesul în cluburi, discoteci, săli de jocuri de noroc doar pentru cei vaccinaţi, premierul a explicat: „Acolo nu schimbăm lucrurile, este interacţiune, este mai complicat, aşa a fost şi până acum, acolo nu schimbăm lucrurile deocamdată, restul, da, vom folosi certificatul verde şi este adevărat doar în zonele, în acele localităţi, unde avem o incidenţă mai mare de 3 la mie”.

El subliniat, întrebat în acest sens, că introducerea acestei măsuri nu necesită adoptarea în baza unui proiect de lege, întrucât nu este vorba de restrângerea unor drepturi şi libertăţi.

„Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital faci un test COVID. Acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară. Testul COVID a fost folosit până acum peste tot, deci nu există nicio discriminare, sunt trei lucruri pe acest certificat: vaccinare, ai trecut prin boală sau testare. Deci chiar nu este nicio discriminare, eu nu văd nicio discriminare, din contră, văd că putem să avem un mod civilizat de a continua lucrurile şi transparent „, a declarat Cîţu.

El a subliniat că efortul de a efectua un control în cazul certificatului verde este „minim”, dar „beneficiile pentru noi toţi sunt majore”.

„Există o aplicaţie care se poate downloada imediat, durează un minut, (…) este pe Google Play, înţeleg că orice restaurant sau orice activitate care va fi nevoită să folosească această aplicaţie poate să o downloadeze într-un minut, certificatul înţeleg se downloadează în cinci minute, deci nu este nicio muncă foarte mare”, a explicat Cîţu.

Şeful Executivului a subliniat că prin acest certificat verde nu înseamnă că „noi scăpăm de pandemie”, reiterând că vaccinarea este singura soluţie.

„Să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu există altă soluţie. Nu avem. Putem să mergem pe restricţii, putem să mergem pe altceva. Nu voi merge şi nu vreau să fac acest lucru, dar nu scăpăm de pandemie decât dacă ne vaccinăm. Nu există altă soluţie. Deci soluţia ca să scăpăm şi de certificat verde şi de orice altceva este să ne vaccinăm. Când vom înţelege acest lucru, să ne vaccinăm cu toţii, nu vom mai avea aceste măsuri”, a declarat Cîţu, informeaă agerpres.ro

Citește și:

Documnet| Hotărâre de ultim moment a CNSU: Certificatul verde devine obligatoriu în România

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend