Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ion Cristoiu: Credeți că România va fi scutită de cota obligatorie de refugiați pentru că Președintele României a dat cu pumnul în masă?

Avatar

Publicat

in

Marți, la Consiliul JAI, la care a participat și Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, s-a decis impunerea unor cote obligatorii de refugiați pentru țările membre UE. Astfel, România ar urma să primească, în plus față de consiliul JAI precedent, 2.475 de refugiați, ducând în total la 4.837 repartizați țării noastre.  

Jurnalistul Ion Cristoiu spune pe blog că el nu folosește termenul de ”refugiați”, deoarece până la ora actuală nimeni nu poate spune cu precizie câți dintre cei veniți pe Mediterană au fugit de războaiele din Orientul Apropiat și câți au luat-o spre țările bogate ale Europei “pentru a trăi nemțește, nici măcar românește”.

”Importanță are că președintele României a anunțat luni, 7 septembrie 2015, într-o Declarație oficială, că România acceptă doar 1.785 de imigranți. Nici mai mult, nici mai puțin.
După Declarația asta, site-urile și televiziunile s-au umplut de limbi groase înălțate către Înaltul Fund Prezidențial. Ce Bărbat de stat e Klaus Iohannis! Cum a zis el, cu o precizie nemțească, 1.785, după care a tăcut pentru a sublinia punctul! Cum, în fine, Klaus Iohannis a dovedit că tace și face!”, arată Cristoiu.

Ion Cristoiu s-a numărat printre puținii care n-au apreciat poziția Președintelui României. De altfel, el a publicat în Evenimentul Zilei, în 10 septembrie 2015, un comentariu cu un titlu care a surprins:  ”Pe românește fie spus, în chestiunea refugiaților, am belit-o!”.

”Prin Am belit-o! nu mă refeream la faptul că vor veni pînă la urmă refugiați și în România.
Nu mă număr printre cei care împărtășesc teza pericolului mortal reprezentat de pentru neamul românesc de primirea unui număr de refugiați mai mare decît 1.785.
Am scris Am belit-o!, pentru că poziția oficială a României trebuia să ia în calcul răspunsul la întrebarea:
Își poate permite România să refuze cota impusă de UE?
Dacă-și poate permite atunci ar fi fost normal ca președintele să declare că România nu primește nici un refugiat din principiu și nu că primește doar 1.785, pentru că numai atîta poate.”, motivează gazetarul.

Klaus Iohannis ar fi fost “un adevărat bărbat de stat” dacă nu ar fi spus că România nu va accepta niciun refugiat. De altfel, acceptul primiri oamenilor care fug de război constituie o poziție crucială. După părerea jurnalistului, este tot același lucru dacă accepți 1.785 sau 6.531.

” Am scris Am belit-o! deoarece știam că România va sfîrși prin a accepta numărul impus de UE odată ce la Consiliul din iunie 2015 Klaus Iohannis a acceptat, fără să informeze Poporul Român, principiul cotelor repartizate țărilor membre. A veni apoi și a susține că primești doar 1.785, deoarece atît ai capacitate, mi se pare o neghiobie absolută.
Dacă știai că vei primi refugiați – scriam în Evenimentul zilei – era normal să purcezi la o pregătire a opiniei publice în vederea acestui lucru.”, continuă Ion Cristoiu.

Totodată, românii vor avea impresia că refugiații le sunt vârâți pe gât de către Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, ar fi o pacoste adusă de alte țări pe capul nostru.

Sondajele arată că conaționalii noștri sunt ostili primiri de refugiați, iar refuzul statului de la consiliul JAI va întări convingerile românilor. Antipatia față de refugiați indiferent cât de mulți vor veni, va crește.

”Și așa românii văd în refugiați niște persoane nedorite. Faptul că ni s-au vîrît pe gît mai mulți decît am vrut va avea următoarele efecte periculoase: va adânci respingerea de către români a refugiaților și va adânci sentimentul că UE e un soi de jupân care ne obligă să facem lucruri pe care noi le refuzăm.”, adaugă Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că Ședința Consiliului de miercuri poate să aducă surprize. Inclusiv cea de a afla că România a fost scutită de cotă, pentru că președintele nostru a bătut cu pumnul în masă.

”Eu nu cred în această posibilitate. Dumneavoastră credeți?”, întreabă jurnalistul în încheierea comentariului.

 

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal al turneului de la Dubai

Avatar

Publicat

in

De

Ana Bogdan, locul 100 WTA şi cap de serie numărul 6, s-a calificat pe tabloul principal al turneului de categorie WTA 1.000 de la Dubai, cu premii totale de 1,835 de milioane de dolari, potrivit news.ro.

Ea a învins-o, duminică, în turul al doilea al calificărilor, pe jucătoarea Kamilla Rahimova, locul 153 WTA şi cap de serie numărul 16, cu scorul de 6-2, 5-7, 6-0, după un meci de două ore şi 12 minute.

Prin accederea pe tabloul principal, Bogdan şi-a asigurat un premiu de 10.750 de dolari şi 30 de puncte WTA.

Citește și: VIDEO ‘LECȚIA’ de TEROARE și UMILINȚĂ la adresa Poliției Române vine de la Gorj – Agenți amenințați și înjurați de RECALCITRANTUL unei comune, lăsat fără permis

Tot duminică, va evolua şi Irina Begu, locul 72 WTA şi cap de serie numărul 2, împotriva sportivei austriece Barbara Haas, locul 151 WTA şi cap de serie numărul 15, în aceeaşi fază.

Pe tabloul principal sunt direct acceptate Patricia Ţig, locul 61 WTA, şi Sorana Cîrstea, locul 67 WTA.

Ţig va evolua în prima manşă cu letona Jelena Ostapenko, locul 51 WTA, iar Cîrstea, cu o jucătoare venită din calificări.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Negociatorul-şef al guvernului britanic pentru Brexit face apel la UE ‘să se scuture de ultimele urme de reavoinţă’ la adresa Regatului Unit

Avatar

Publicat

in

De

Negociatorul-şef al guvernului britanic pentru Brexit, lordul David Frost, a făcut apel la Bruxelles “să se scuture de ultimele urme de reavoinţă” la adresa Regatului Unit pentru faptul de a fi părăsit blocul comunitar, transmite duminică dpa, potrivit AGERPRES.

Declaraţia vine în contextul în care Uniunea Europeană a acuzat Regatul Unit că a încălcat tratatul privind Brexitul încheiat cu Bruxellesul şi a anunţat că va lansa o acţiune în justiţie deoarece Londra a prelungit unilateral o măsură specifică privind Irlanda de Nord menită să faciliteze schimburile comerciale.

Vezi și: O altă CRIZĂ gravă la orizont – Vaccinarea anti-Covid ar putea fi frânată rapid din cauza lipse seringilor

Într-un articol publicat în The Sunday Telegraph, lordul Frost a declarat că decizia a fost legală şi a avut menirea să protejeze vieţile de zi cu zi ale locuitorilor provinciei britanice Irlanda de Nord.

“Cu Boris Johnson ca prim-ministru, agenda noastră este aceea a unei ţări care priveşte către exterior, încrezătoare că poate conlucra cu alţii în vederea unui obiectiv comun. Aceasta ne este speranţa şi în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu prietenii şi aliaţii noştri europeni. Sper că se vor scutura de ultimele urme de reavoinţă la adresa noastră din cauza faptului că am plecat (din UE), şi să construiască în schimb o relaţie prietenoasă, între egali suverani”, a scris lordul Frost.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend