Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Cred că un adevărat om politic, scriitor sau jurnalist nu ar trebui să fie influențat de poziția socială pe care o are’

Avatar

Publicat

in

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că ”un adevărat om politic, scriitor sau jurnalist nu ar trebui să fie influențat de poziția socială pe care o are. El ar trebui să fie același, indiferent dacă este prim-ministru, dacă este pensionar sau merge la bibliotecă. Forța sa ar trebui să stea în interior. Or, acești oameni nu au o forță interioară a lor”.

”Seria de cărți care vor reuni comentariile mele zilnice din cei treizeci de ani de activitate postdecembristă are nevoie de o prefață. Lucrînd la ea – nu fără spaima că s-ar putea să n-o mai termin niciodată, cum s-a întîmplat cu multe alte proiecte de ale subsemnatului – mi-am dat seama că există, de a lungul trudei mele de Istoric al clipei cîteva convingeri tari, din perspectiva cărora am radiografiat mii de fapte și evenimente căror le-am fost martor.

Pe una dintre aceste convingeri am regăsit-o expusă pe larg și cel mai bine în interviul de o carte acordat Ceciliei Caragea pentru editura Dacia în 2001. E vorba de adevărul că politicianul român n-are sentimentul neliniștitor al roții care e destinul. Suișul și coborîșul care definesc destinul omului politic din totdeauna a făcut să mă preocupe și ca eseist ceea ce am numit Căderea.

Am scris despre drama Căderii lui Alexandru Ioan Cuza (nici un român dintre cei care beneficiaseră de reformele Domnitorului n-a ieșit în stradă să protesteze cînd s-a aflat de abdicare), a lui Carol al II-lea (fostul atotputernic a trecut din Spania în Portugalia vîrît sub bancheta mașinii pe care ședea cu fundul un vameș), a Mareșalului Antonescu (închis în camera de timbre a lui Carol al II-lea și luat pe sus de comuniști, cei pe care-i hăituise), a Mariei Antonescu (i s-a tăiat lumina la vila din Băneasa imediat după ce Mareșalul a fost arestat), a lui Nicolae Ceaușescu (obligat să apeleze la Ia-mă, nene! pe un drum de provincie și să fie perchiziționat de milițianul Paisie).

Am scris socotind că vreun atotputernic al zilei va citi despre avatarurile Căderii altora, mult mai tari și mai mari decît el, și va evita să i se umfle capul după parvenirea în funcție. A fost zadarnic. Cum scria Arghezi în tableta Pilda nu folosește din Adevărul, 29 octombrie 1947:

„E o vorbă adevărată, că nimeni nu învață nimic din trecut.” Fiind vorba de o credință de viziune a mea asupra lumii redau aici rîndurile despre Principiul Roții așa cum au apărut într-o carte în urmă cu două decenii.

„Revenind la concluziile la care am ajuns, aş vrea să vă spun că oamenii politici postdecembrişti confirmă o teză a lui Arghezi despre care eu am mai scris în volumul «Un pesimist la sfîrşit de mileniu». În articolele sale din «Vremea», din perioada războiului, şi din «Adevărul», din perioada 1946-1947, Arghezi vorbea despre insul care devine guvern.

În aceeaşi ordine de idei, eu aş vorbi despre principiul roţii. Oamenii politici pe care i-am cunoscut şi pe care-i cunosc n-au sentimentul acestei roţi uriaşe a destinului. Ori nu l-au citit pe Shakespeare, ori nu l-au înţeles. Ori n-au citit «Richard al III-lea», ori n-au înţeles nimic din finalul în care Richard şi-ar da regatul pentru un cal.

Asta mi-a plăcut la Arghezi! (De fapt, pentru mine cărţile sînt o experienţă de viaţă, reţin şi asimilez ideile care se încadrează în viziunea mea asupra lumii.) Dar nu numai politicienii de care vorbea el, nici numai politicienii de care vorbea el, nici numai politicienii postdecembrişti, ci oamenii politici români în general nu au conştiinţa acestei roţi care astăzi te face prim-ministru sau preşedinte, iar mîine te aruncă în opoziţie sau te transformă într-un nimic.

Astăzi poţi să fii înconjurat de bodyguarzi, de secretare, de linguşitori, iar mîine poţi să fii un om simplu. Toţi fac această greşeală! Nici unul nu are conştiinţa acestui principiu al roţii! I-am văzut pe unii care în raport cu mine erau nişte oameni normali, chiar umili, cînd erau la strîmtoare, dar care atunci cînd au ajuns şefi…

… s-au lăsat furaţi de val. Se şi spune: dă-i unui om puterea şi-atunci îi vezi adevărata calitate!

Cred că nici unul n-a înţeles nimic din experienţa lui Ceauşescu, care pe mine m-a cutremurat. Ştiind ce a însemnat familia Ceauşescu şi văzîndu-i apoi pe cei doi murind ca nişte cîini, executaţi la Târgovişte, am fost marcat, deşi ştiam din istorie mărirea şi decăderea lui Carol al II-lea, gloria şi apoi executarea mareşalului Antonescu.

Nu ştiu de ce se schimbă oamenii atunci cînd ajung în posturi importante. Iar atunci cînd cad uită că a fost o vreme în care erau inaccesibili. Întîlnesc mulţi oameni care i-au cunoscut şi i-au ajutat pe puternicii zilei şi care îmi spun că nu-i prea mai găsesc la telefon, că sînt tot timpul în şedinţe. Iar eu surîd, deoarece cunosc foarte bine trucurile secretarelor. Cred că această lipsă de conştiinţă este una din cauzele dezastrului românesc din ultimii zece ani şi probabil din această cauză România nu va ajunge ceea ce ar trebui să fie, o ţară europeană.

Cred că un adevărat om politic, scriitor sau jurnalist nu ar trebui să fie influenţat de poziţia socială pe care o are. El ar trebui să fie acelaşi, indiferent dacă este prim-ministru, dacă este pensionar sau merge la bibliotecă.

Forţa sa ar trebui să stea în interior. Or, aceşti oameni nu au o forţă interioară a lor. Sînt ca acele femei urîte care simt neapărat nevoia să se fardeze şi să se încarce cu cît mai multe accesorii. Aceşti oameni, neavînd o forţă a lor, tind să se înconjoare de tot felul de accesorii ale puterii. De aici obsesia pentru imagine.

În ultimii zece ani am văzut oameni obsedaţi de ceea ce se scrie despre ei în ziarele astea trecătoare sau de cum sînt prezentaţi la televizor, fără să fie interesaţi de ceea ce va scrie istoria despre ei. Este o mare greşeală. Am încercat să le spun că uneori nu are importanţă ce scrie presa vremii. Ştiu ce diferenţă e între ce se scria prin ziarele din perioada interbelică şi ceea ce a păstrat istoria. Problema acestor oameni e că nu au conştiinţa istoricităţii.

În plus, doar cei slabi simt nevoia să atace în permanenţă. Dacă ar avea forţa interioară de care vorbeaţi ar fi mai calmi, mai liniştiţi, n-ar mai simţi nevoia să atace tot timpul…

… şi n-ar mai fi atît de preocupaţi de imaginea lor! Sînt uluit cum mulţi politicieni au luat anumite măsuri gîndindu-se ce se va scrie despre ei a doua zi în nu ştiu ce gazetă. E o prostie să te gîndeşti la asta! Din cîte ştiu eu, adevăraţii făuritori de istorie n-au ţinut cont de ceea ce s-a spus sau s-a scris despre ei.

Dacă crezi în ceva şi dacă vrei să faci ceva, faci! S-ar putea să nu fii înţeles de contemporanii tăi, ca jurnaliştii – indiferent de talia lor – să te critice. Important e să mergi înainte. E culmea ca tocmai eu să le spun acestor oameni să nu ţină cont de presă!

Trebuie să mai ţii cont de presă, dar experienţa regimului Constantinescu ne-a arătat că poţi să ai toate posturile de televiziune şi toate ziarele de partea ta, dar pînă la urmă oamenii citesc preţul morcovilor la piaţă, nu cine ştie ce articol. Presa contează în măsura în care înfăţişează semnale vitale dinspre realitate”, conform cristoiublog.ro.

Citește și:

Anunț pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu banii celor care contribuie la pensia privată

Super veste de la Ministerul Finanțelor, pentru mii de români: Cine va beneficia de noile prevederi pentru amânarea ratelor bancare

Anunț important pentru mii de români: Ce se întâmplă cu aceste drepturi în 2021

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Rareș Bogdan îi atenționează pe Lucian Bode și pe Bogdan Despescu: ‘Să le explice domnilor de la Poliție că nu mai este stare de urgență’

Avatar

Publicat

in

De

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat că a fost deranjat de modul în care poliția și jandarmeria acționează în privința restaurantelor și cafenelelor. 

„Vreau să-l rog pe prietenul meu, Lucian Bode, și pe prietenul meu, Bogdan Despescu, cei doi oameni care conduc Ministerul de Interne, să acționeze și să le explice domnilor de la Poliție că nu mai este stare de urgență. Companiile românești au trăit extrem de greu, mai ales cele din HoReCa. Astăzi, am fost cu familia într-un loc, am mai fost în trei locuri, pentru că am avut întâlniri, și m-am bucurat de această stare de libertate care s-a instituit la nivelul Bucureștiului și, în fiecare din cele patru locații din nordul Bucureștiului, au năvălit cei din Jandarmerie sau din Poliție”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3, conform stiripesurse.ro.

Rareş Bogdan a afirmat că îi va atrage atenţia lui Bode în şedinţa conducerii PNL de luni.

„Nu suntem stat autocratic, unde să călcăm în picioare firme și oameni care abia mai trăiesc de pe o zi pe alta, care au avut de suferit enorm în urma COVID și-n urma măsurilor restrictive. Ceea ce am văzut cu ochii mei astăzi mi-a arătat că, în continuare, o parte din autoritățile statului, un stat pe care acum îl reprezint și eu. Poți să o faci discret, ducându-te să verifici datele cu oameni în civil. Nu are de ce să vină Jandarmerie, cu oameni în uniformă, nu au de ce să vină șapte oameni pe o terasă, speriind publicul”, a mai precizat Rareş Bogdan.

Europarlamentul liberal a precizat că l-a sunat pe Bode, de care este apropiat, însă acesta n i-a răspuns.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marcel Ciolacu atrage atenția: ‘28% din cei 8% care au votat cu AUR-ul au fost, în istoricul lor, odată, votanți PSD’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că o parte dintre votanţii AUR au făcut parte din bazinul electoral al PSD.

„Să ştiţi că 28% din cei 8% care au votat cu AUR-ul au fost, în istoricul lor, odată, votanţi PSD. Eu îmi aduc aminte că AUR-ul a câştigat în diasporă, în Italia, alegerile, unde PSD nu a depăşit până acum 5%. Vedeţi că publicul AUR nu este neapărat publicul… Eu am văzut în schimb că alte partide, care sunt acum pe la guvernare, le-am văzut scăzând şi crescând AUR”, a declarat liderul PSD, informează news.ro.

Marcel Ciolacu a menţionat că PSD a făcut sondaje, dar şi focus grupuri pentru a afla ce îşi doreşte electoratul român de la partid, inclusiv atât timp cât acesta este în opoziţie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend