Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Iohannis a promulgat o lege controversată: Se modifică legea care vizează gestionarea pădurilor din România

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic (PL-x 55/26.02.2018).

Camera Deputaţilor a adoptat pe 10 iulie proiectul de lege pentru modificarea Codului silvic. Proiectul de lege este controversat, chiar iniţiatoarea acestuia, Doina Pană, susţinând că vrea respingerea iniţiativei, după ce comisia a adăugat un amendament prin care lemnele se vor vinde „ pe picior”. Iniţiatoarea a vrut eliminarea amendamentului, astfel încât arborii vii să nu mai poate fi licitaţi, ci să fie exploataţi, tăiaţi de operatori, dar o parte să fie dată şi populaţiei, ca lemn de foc.

„Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţele compacte de maximum 3ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, în următoarea ordine: a)prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii; b) prin exploatare în regie proprie, prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră; c) prin valorificare ca masă lemnoasă pe picior” prevede amendamentul adus articolului 59, iniţiat de Ioan Terea, deputat PSD, Corneliu Olar, deputat PNL şi Ion Tabugan, deputat ALDE, cu care iniţiatoarea proiectului de lege nu a fost de acord.

În forma în vigoare, articolul 59 arăta astfel: ” Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii sau prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră. ”

„Pentru suprafeţele de fond forestier de peste 30 ha, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat şi reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de sivicultură, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condiţiile legii, a eventualele pagube aduse fondului forestier”, prevede articolul 16 din proiectul de lege adoptat de deputaţi.

În forma în vigoare, articolul 16 arată astfel: „Pentru suprafeţele de fond forestier de maximum 30 ha, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat se face prin act de constatare încheiat între reprezentantul ocolului silvic nominalizat şi reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condiţiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”.

O altă prevedere a articolului 16 prevede: „Metodologia de stabilire a ocolului silvic nominalizat şi procedura de preluare în teren a suprafeţelor de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv, se stabileşte prin ordin al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. ”

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Încrederea companiilor germane în economie s-a redresat în mai

Publicat

in

De

Încrederea companiilor germane în economie s-a redresat în mai, după o scădere dramatică în aprilie, în urma relaxării graduale a măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat luni că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat în mai o creştere până la 79,5 puncte, de la o cifră revizuită de 74,2 de puncte în aprilie. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a acestui indicator până la nivelul de 78,3 puncte.

„Încrederea companiilor germane s-a redresat după evoluţia catastrofică din luna precedentă. Aşteptările pentru următoarele luni s-au îmbunătăţit semnificativ”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.

Ifo se aşteaptă la un declin al economiei germane de peste 10% în trimestrul doi din 2020, iar companiile se aşteaptă la un declin mai puţin accentuat al exporturilor, în urma reluării activităţilor economice, a apreciat economistul Ifo, Klaus Wohlrabe.

Citește și: Gabriela Firea reacție privind candidatura lui Marcel Vela la Primăria Capitalei: Pentru mine, orice candidat este de luat în seamă

Acesta a adăugat: „Economia Germaniei vede din nou lumina de la capătul tunelului. Dar suntem încă departe de optimism”.

Economia Germaniei a intrat în recesiune în primul trimestru din 2020, când s-a contractat cu 2,2%, pe fondul impactului pandemiei, după un recul de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, arată datele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Analiştii se aşteaptă la un declin şi mai accentuat în trimestrul doi din 2020, din cauza măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea epidemiei.

Guvernul de la Berlin estimează că cea mai mare economie europeană se va contracta cu 6,3% anul acesta, cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial.

„Redresarea activităţii economice şi revenirea optimismului sunt salutate cu căldură, dar cu siguranţă nu sunt motive de reducere a vigilenţei”, a apreciat economistul ING Carsten Brzeski. Acesta a adăugat: „Chiar şi într-un scenariu mai favorabil, cu atenuarea mai multor restricţii şi fără un al doilea val de epidemie, este puţin probabil ca economia germană să revină la nivelul de dinaintea crizei înainte de 2022”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Premierul Boris Johnson: Centrele comerciale şi magazinele se redeschid în iunie în Marea Britanie

Publicat

in

De

Marea Britanie va redeschide centre comerciale şi magazine în luna iunie, în cadrul unei noi etape de relaxare a restricţiilor antiepidemice, a anunţat luni seară premierul Boris Johnson, anunță MEDIAFAX.

Pieţele comerciale în aer liber şi centrele pentru vânzări auto ar putea fi redeschise pe 1 iunie, iar reţelele de retail pe 15 iunie.

„Astăzi, vreau să anunţ sectorul de retail că intenţionăm să redeschidem magazinele, pentru a se pregăti. Aplicăm măsuri treptate de reconstruire a ţării”, a declarat Boris Johnson luni seară, conform agenţiei de presă Reuters.

Citește și: E ruptură în PSD! Codrin Ștefănescu a explodat: Partidul este predat la cheie .

Iniţiativa a fost confirmată de ministrul britanic al Mediilor de Afaceri, Alok Sharma. „Magazinele stradale sunt în centrul fiecărei comunităţi din ţara noastră. A permite redeschiderea acestor magazine va fi un pas esenţial pe drumul reconstruirii economiei, iar astfel vor fi susţinute milioane de locuri de muncă din Marea Britanie”, a declarat Alok Sharma.

În Marea Britanie s-au înregistrat până acum 262.541 de cazuri de coronavirus şi 36.996 de decese, conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend