Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ioana Mihăilă își prezintă cel mai mare regret după ce a cedat conducerea Ministerului Sănătății unui alt bihorean

Publicat

in

Fostul ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă (USR-PLUS), a declarat luni că cel mai mare regret pe care îl are este legat de nefinalizarea proiectelor începute, principala satisfacţie fiind actele normative care au reglementat piaţa medicamentelor deficitare.

“Cel mai mare regret – şi de fapt cea mai mare sursă de stres atunci când a fost demis ministrul anterior – este legat de nefinalizarea proiectelor începute. Adică, în Ministerul Sănătăţii, în orice direcţie te uiţi există lucruri care pot fi îmbunătăţite, măcar pentru a ajunge la un nivel decent de calitate a serviciilor atât pentru personal şi pentru spitale, cât mai ales pentru pacienţi. Acesta este cel mai mare regret”, a declarat în conferinţă de presă, Ioana Mihăilă, alături de subprefectul demis Daniel Palaghianu şi deputatul USR-PLUS Silviu Dehelean.
Ioana Mihăilă a menţionat că există numeroase proiecte care au fost demarate în minister, referindu-se la cel mai important pentru pacienţi, anume traseul pacientului pentru a primi un diagnostic precoce, în cele mai frecvente boli care afectează populaţia: screeningul în cancerul de col uterin, cancer de colon şi factori de risc cardiovasculari.

“O parte a fost demarată de CNAS, prin programul de prevenţie, cu analizele de sânge făcute peste bugetul alocat laboratoarelor. Ce începuserăm să facem împreună cu echipa de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate era să avem acest traseu al pacientului şi să-l susţinem inclusiv din fonduri europene, cu o alocare de peste 600 de milioane de euro prevăzută prin Programul Operaţional Sănătate, pentru susţinerea acestor programe”, a precizat Mihăilă.

Ioana Mihăilă şi-a prezentat succint raportul de activitate la conducerea Ministerului Sănătăţii, pe capitole şi a pus la dispoziţia presei un material cuprinzător în acest sens.

“Cred că actele normative care au reglementat piaţa medicamentelor deficitare sunt cele mai importante. Faptul că nu au fost crize în această perioadă ne arată că aceste măsuri au funcţionat; nu înseamnă că riscul a dispărut, pentru că riscul de deficit de medicamente este unul permanent, inclusiv în alte ţări din Europa şi mai sunt multe lucruri de făcut. Dar aceste acte care au fost neglijate multă vreme cred că au fost cea mai mare realizare în această perioadă”, a spus Ioana Mihăilă.

Întrebată ce va face în viitorul apropiat, Ioana Mihăilă a declarat că va aştepta, deoarece, dacă va fi cazul, în funcţie de negocierile din coaliţie, ar dori să preia din nou funcţia de ministru al Sănătăţii pentru a putea continua proiectele ministerului.

În ce priveşte transferul conducerii către ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, Ioana Mihăilă a afirmat că a fost un proces de predare-primire care a decurs lin, în care l-a avertizat privind riscurile din perioada următoare, proiectele de acte normative în lucru şi problemele financiare acute şi cronice ale ministerului. “Cred că dintre toate posibilităţile domnul Cseke este o soluţie de interimat destul de potrivită”, a spus ea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

LIVE Iranul a avertizat SUA că va răspunde „rapid și decisiv” oricăror „aventuri militare” ale Israelului / Se fac eforturi diplomatice intense pentru calmarea situației

Publicat

in

De

Începând de luni și continuând marți dimineață, SUA, China și ceilalți actori globali fac eforturi serioase pentru a calma spiritele în Orientul Mijlociu.

Ministrul iranian al Apărării și șeful armatei, inspectând dronele de fabricație iranianăFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Părerile sunt împărțite cu privire la eficacitatea atacului iranian din weekend. „Toate rachetele hipersonice folosite în atacurile Iranului împotriva Israelului și-au atins țintele după ce s-au ferit de sistemele de apărare aeriană ale regimului”, scrie agenția națională de presă a Iranului. În schimb, John Kirby, Coordonator pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, susține că atacul Iranului asupra Israelului a fost un „eșec jenant”.

Ministrul iranian de externe spune că Teheranul a trimis un avertisment clar Casei Albe, subliniind că va răspunde „rapid și decisiv” oricăror „aventuri militare” ale Israelului care amenință interesele și securitatea Iranului.

Un purtător de cuvânt înalt al armatei iraniene a avertizat Marea Britanie, Franța și Germania să nu mai susțină Israelul.

LIVE-TEXT Cele mai noi informații despre conflictul Israel- Iran:

06:00 Iranul spune că este dispus să dea dovadă de reținere. SUA presează Israelul să apere „stabilitatea regională”.

05:30 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat luni cu omologul său israelian, precum și cu lideri din Orientul Mijlociu și Europa. Austin a exprimat sprijinul Statelor Unite pentru Israel, dar a subliniat și stabilitatea regională și importanța ca acest conflict să nu se răspândească. Austin a avut convorbiri separate cu prințul moștenitor și prim-ministrul Bahrainului precum și cu ministrul german al apărării și cu ministrul apărării din Qatar.

05:10 China a spus că speră ca Iranul să „gestioneze bine situația și să scutească regiunea de mai multe tulburări”, păstrându-și în același timp suveranitatea și demnitatea. Ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus luni omologului său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, într-un apel telefonic, că apreciază faptul că atacul Iranului nu a vizat și alte țări din regiune. Wang a mai spus că Iranul a descris acțiunile sale ca fiind limitate și efectuate în autoapărare. China condamnă ferm și se opune cu hotărâre atacului Israelului asupra ambasadei iraniene din Damasc și numește incidentul „inacceptabil”, a mai spus Wang.

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump, în fața unui complicat proces istoric: jurații audiati spun că sunt incapabili să îl judece corect

Publicat

in

De

Majoritatea celor din primul grup de 96 de potenţiali juraţi din procesul lui Donald Trump s-au declarat luni incapabili să îl judece în mod corect şi au fost imediat excluşi, relatează AFP, citat de news.ro.

Contrar practicii, din motive logistice, judecătorul Juan Merchan a anunţat la 8 aprilie că potenţialii juraţi care s-au declarat incapabili să asiste la întregul proces sau să fie imparţiali vor fi excluşi fără a fi nevoiţi să ofere vreo justificare.

Din cei 96 de juraţi convocaţi luni, 50 au ridicat mâna pentru a se declara incapabili să fie imparţiali, iar alţi 10 din alte motive, nespecificate.

Cei rămaşi – în jur de 30 – a trebuit să răspundă la o serie de întrebări generice despre cartierul lor, despre situaţia lor profesională şi familială şi despre nivelul de educaţie, precum şi la întrebări mai specifice, cum ar fi: “Aţi participat vreodată la un miting de campanie al lui Donald Trump?” sau, dimpotrivă, “la un miting organizat de o mişcare sau o organizaţie anti-Trump?”. De asemenea, ei trebuie să precizeze cum îşi obţin informaţiile, dacă au o opinie despre modul în care Donald Trump este tratat în această chestiune sau despre impactul asupra statutului său de candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Sute de locuitori din Manhattan, selectaţi prin tragere la sorţi, au primit luni o citaţie pentru a se prezenta în faţa instanţei.

Scopul este de a selecta 12 juraţi şi şase supleanţi pentru procesul care ar trebui să dureze până la sfârşitul lunii mai.

TRUMP SE PLÂNGE CĂ NU POATE ASISTA LA FESTIVITATEA DE ABSOLVIRE A LICEULUI A FIULUI SĂU BARRON

Unul dintre potenţialii juraţi a fost recuzat din cauza nunţii fiului său, programată în iunie. “Cred că ar trebui să terminăm până atunci, dar nu pot promite asta”, i-a spus judecătorul Merchan bărbatului felicitându-l pentru eveniment.

În schimb, Donald Trump s-a plâns, luni, că nu va putea participa la absolvirea liceului de către fiul său din cauza procesului, relatează CNN.

Judecătorul a declarat că nu se va pronunţa încă asupra cererii lui Trump de a lipsi de la proces în 17 mai pentru a putea participa la absolvirea liceului de către fiul său cel mic, Barron. “Depinde cu adevărat dacă suntem în timp şi în ce etapă ne aflăm în proces”, a declarat judecătorul Juan Merchan.

Fostul preşedinte Donald Trump s-a revoltat împotriva procesului penal de la New York, atât înainte, cât şi la încheierea primei zile de selecţie a juraţilor, la care a fost obligat să participe. El a calificat procesul drept “o farsă” şi o “vânătoare de vrăjitoare politică”, în remarci făcute în afara sălii de judecată.

Trump a fost acuzat anul trecut de 34 de capete de acuzare pentru falsificare a documentelor fiscale în legătură cu presupusul său rol într-o schemă de tăinuire a banilor plătiţi înainte de alegerile din 2016 unei vedete porno pentru a păstra tăcerea în legătură cu o relaţie sexuală pe care aceasta pretinde că ar fi avut-o. Trump a pledat nevinovat.

Din cauza procesului său penal de la New York – primul din istoria SUA intentat împotriva unui fost preşedinte – prezumtivul candidat republican la preşedinţie va trebui să stea în sala de judecată din Manhattan în calitate de acuzat patru zile pe săptămână, ceea ce îi limitează posibilitatea de a-şi face campanie electorală.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN PRIMA ZI

CNN prezintă principalele concluzii din prima zi a procesului legat de dosarul cunoscut şi sub numele de Stormy Daniels, unul dintre cele patru pe care le are fostul preşedinte.

Dificultatea alegerii unui juriu: Merchan a adus 96 de newyorkezi ca potenţiali juraţi. Mai mult de jumătate au fost excluşi rapid, deoarece au spus că nu cred că ar putea fi corecţi şi imparţiali. Dintre cei nouă potenţiali juraţi care au fost interogaţi, niciunul nu a spus că a citit vreo carte scrisă de Trump sau de Michael Cohen. Şi niciunul nu a spus că a lucrat sau s-a oferit voluntar pentru Trump.

Apărarea vrea să încetinească lucrurile: Surse au declarat pentru CNN că probabil vor exista multe obiecţii şi intervenţii secundare în timpul procesului, deoarece apărarea este complet concentrată pe păstrarea fiecărei probleme pentru apel. Aceste tactici se încadrează în strategia juridică mai amplă a lui Trump, care a inclus luni de apeluri pentru a întârzia începerea procesului. Apărarea speră acum ca procedurile legale, care ar trebui să dureze între şase şi opt săptămâni, să se desfăşoare într-un ritm lent, având în vedere că mai sunt doar câteva luni până la alegerile din 2024.

Trump, acuzat că a încălcat ordinul de interdicţie: Procurorii i-au cerut judecătorului Juan Merchan să îl sancţioneze pe Trump şi să îl amendeze pentru încălcarea ordinului de tăcere care îi interzice să vorbească despre martorii din dosar, despre biroul procurorului sau despre personalul instanţei. Merchan a programat pentru marţea viitoare o audiere cu privire la moţiunea procurorului districtual.

Caseta “Access Hollywood” nu poate fi difuzată, dar actriţa poate depune mărturie: Merchan a fost de partea procurorilor, permiţându-i lui Karen McDougal, o actriţă şi model care a afirmat că a avut şi ea o aventură cu Trump, să depună mărturie. De asemenea, procurorii pot introduce ca probe articolele din National Enquirer care îi blamează pe adversarii lui Trump. Trump a negat relaţia.

Între timp, o victorie cheie pentru Trump a fost decizia lui Merchan, care a decis că ruşinoasa casetă “Access Hollywood” nu poate fi difuzată în instanţă, spunând că este dăunătoare. De asemenea, procurorii nu vor avea voie să aducă în discuţie alte acuzaţii de agresiune sexuală împotriva lui Trump care au apărut după ce “caseta Access Hollywood” a fost făcută publică în octombrie 2016.

Trump a părut să adoarmă în timpul unor momente ale procesului, susţine Maggie Haberman de la The New York Times, care s-a aflat în sala de judecată. La un moment dat, maxilarul său părea să cadă pe piept şi nu părea să fie atent la un bilet pe care i l-a transmis avocatul său, a declarat corespondentul politic principal al New York Times. “Părea să fi adormit. În repetate rânduri, capul îi cădea în jos”, a declarat aceasta pentru CNN. Momentul s-a petrecut înainte ca selecţia juriului să înceapă în cursul după-amiezii. Potrivit jurnaliştilor din sala de judecată, Trump s-a aplecat pe spate în scaun, cu braţele încrucişate şi ochii păreau să fie închişi timp de câteva minute la rând.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend