Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Investiție majoră la Zalău: autoritățile construiesc un bazin de înot didactic în valoare de 12 milioane de lei

Publicat

in

Primul bazin de înot didactic din Zalău va fi realizat în municipiu de Compania Naţională de Investiţii (CNI), indicatorii tehnico-economici ai investiţiei de circa 12 milioane de lei fiind recent aprobaţi de Guvern, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode, relatează Agerpres.

Citește și: Întreaga flotă de avioane Boeing 747 va fi retrasă din circulație, ca urmare a efectelor generate de coronavirus

“Pentru că zălăuanii trebuie să cunoască adevărul, vreau să fac cunoscut faptul că un nou proiect de dezvoltare locală a primit undă verde de la actualul Guvern! Mai precis, este vorba aprobarea indicatorilor tehnico economici şi introducerea la finanţare a proiectului privind construirea unui Bazin de înot didactic în municipiul Zalău (strada Făgetului, cartierul Dumbrava Nord), obiectiv derulat prin Compania Naţionala de Investiţii. În perioada imediat următoare, se va demara procedura de achiziţie publică în vederea contractării lucrărilor de proiectare si execuţie a acestui obiectiv. Construcţia se adresează uzului didactic, cu posibilă utilizare publică în perioada de timp din afara orarului şcolar. Bazinul de înot este proiectat astfel încât să respecte normele europene şi naţionale în vigoare pentru bazine utilizate în cadrul educaţional”, precizează Lucian Bode, vineri, într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit ministrului, bazinul va avea o adâncime variabilă între 1,20 şi 1,80 m, o dimensiune de 25 x 12,5 m, şi o capacitatea de 65 de persoane, construcţia fiind proiectată pentru a fi utilizată simultan de două clase de elevi, împreună cu profesori şi personalul de întreţinere.

“De asemenea, elevii care vor folosi acest bazin de înot vor avea acces la două vestiare, diferenţiate pe sexe, prevăzute cu dotări moderne, duşuri şi grupuri sanitare, iar profesorii vor avea propriul vestiar. Totodată, în clădirea care adăposteşte bazinul de înot se va regăsi şi un cabinet de prim ajutor. Valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 12 milioane de lei, iar durata estimată de realizare este de 12 luni”, adaugă Lucian Bode.

Precizările ministrului Transporturilor vin în contextul în care conducerea primăriei Zalău a adresat Guvernului, recent, o scrisoare publică în care reclamă lipsa sprijinului pentru unele proiecte de dezvoltare locală, printre care şi bazinul de înot menţionat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Se împlinesc 380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva

Publicat

in

De

În zilele de 12 şi 13 iunie 2021, ȋn Arhiepiscopia Iaşilor s-au aniversat 380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Constantinopol la Iaşi. Sfintele odoare au reprezentat un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, fiind aşezate cu multă cinste în frumoasa biserică, atunci zidită, a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Cu acest prilej, anul acesta, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” s-au săvârşit ieri, 12 iunie, slujba de Priveghere, iar astăzi, 13 iunie, Sfȃnta Liturghie, anunță Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Ieri, ȋn Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” a avut loc un simpozion, fiind organizată şi o expoziție de cărți, icoane şi veşminte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Moderatorul simpozionului organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iaşi a fost părintele decan Ion Vicovan. În prima parte a manifestării au fost susținute câteva prelegeri despre contextul și importanța momentului care a avut loc în anul 1641. Cuvântul introductiv i-a aparținut Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care a subliniat că sfinții ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu, dar și de semeni: „Sfânta Parascheva a adunat în această sală oameni dragi, oameni cinstitori de Dumnezeu, iar lucrul acesta mă bucură. Întâlnindu-ne cu sfinții, noi înșine ne apropiem mai mult unii de alții și zărim mai ușor ce a pus Dumnezeu luminos și sfânt în inimile noastre. După ce descoperim filonul de bunătate și de putere pe care Dumnezeu ni l-a pus în noi, suntem chemați să-l cinstim în sfinții Săi, pe care Dumnezeu ni i-a lăsat pe pământ ca semne, mărturii și modele de urmat”.

Comunicările științifice ale simpozionului au fost susținute de prof. univ. dr. Petronel Zahariuc de Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a vorbit despre contextul istoric al aducerii sfintelor moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași, despre relaţia între Stat şi Biserică în secolul al XVII-lea, de pr. lect. univ. dr. Daniel Niță-Danielescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a adus în discuție legătura dintre Domnitorul Vasile Lupu și Patriarhia de Constantinopol, şi de părintele decan Ion Vicovan, care a făcut referiri la cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în zona Moldovei.

La final, a fost vernisată expoziția tematică realizată de Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi Centrul „Resurrectio”. Din partea celor trei instituții au rostit alocuțiuni părintele Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“ din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, Virginia Popa, directorul Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”, și Mihai-Alex Olteanu, muzeograf la Muzeul Mitropolitan Iași. Manuscrisele, cărțile și documentele expuse au fost prezentate de doamna director Virginia Popa, iar despre icoanele, obiectele și veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva a vorbit muzeograful Mihai Olteanu. Expoziția va fi deschisă publicului timp de o săptămȃnă după această vernisare.

Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor a marcat și editorial momentul aniversar. Cătălin Jeckel, consilierul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor, a anunțat apariţia a două noi lucrări: „Noi consideraţii referitoare la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi”, ediţie îngrijită de teologul Bogdan Brânză, şi un mini-album „380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva”. Acestea pot fi achiziţionate online, la adresa edituradoxologia.ro, sau de la Librăria Doxologia, situată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Astăzi, 13 iunie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, şi Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adus mulţumire lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva pentru darul primit în urmă cu 380 de ani de ţara noastră: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul făcut României, Moldovei, Iaşilor, acum 380 de ani! Perioadă de binecuvântare revărsată asupra credincioşilor care au dobândit o conştiinţă tot mai adâncă în adevărul că Sfânta Parascheva ne este ocrotitoare, mult folositoare, mângâietoare în necazuri şi ispite. 380 de ani de alai binecuvântat de pelerini veniţi din întreaga ţară şi din întreaga lume pentru a se închina smerit în faţa raclei cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce zi mare, ce zi frumoasă, cea de 14 octombrie, în fiecare an! Ce icoană a poporului lui Dumnezeu adunat în jurul sfinţilor Cerului şi ai pământului! 380 de ani de pelerinaj săvârşit de fraţii creştini ortodocşi din Bulgaria, din Serbia, care vin aici să mulţumească Sfintei pentru că o bună bucată de vreme Sfânta Cuvioasă Parascheva a şezut spre închinare la Vidin, în Târnovo, sau în Belgradul Serbiei. Dumnezeu să binecuvânteze această sărbătoare de mulţumire adusă Cerului pentru prezenţa sfintelor moaşte aici, urmând ca până la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, din toamnă, să ne oprim, cu diferite ocazii şi diferite momente, pentru a ne închina Sfintei şi a aduce obolul de recunoştinţă, urmând ca sărbătoarea Cuvioasei, pe 14 octombrie, să fie locul central de mulţumire pentru faptul că Sfânta Parascheva, în urmă cu 380 de ani, a binevoit a fi aici cu noi, să ne îmbăgăţeaască sufleteşte. Căci, Doamne, cât de săracă ar fi fost Moldova şi ţara, Iaşul şi Catedrala, fără prezenţa aici a sfintelor moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva?!”

În biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, astăzi, 13 iunie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Acesta i-a îndemnat pe cei prezenți să-l pomenească pe Domnitorul Vasile Lupu, cel ce a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în urmă cu 380 de ani: „Prăznuirea de astăzi a Sfintei Parascheva – aducerea sfintelor ei moaște – ne îndatorează să ne bucurăm de această moștenire, dar și să-l pomenim pe Domnitorul Vasile Lupu, nu doar pentru iertarea păcatelor pe care ca om le-a săvârșit, ci să-l pomenim cu recunoștință pentru că a fost insuflat de dreapta credință în tot ce a făcut și în tot ce ne-a lăsat moștenire.” Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” (Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur), ridicată de către Voievodul Vasile Lupu între anii 1637-1639, locul unde au fost aşezate moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în anul 1641, pe 13 iunie, şi unde au stat spre închinare până în anul 1888, este până astăzi unul dintre cele mai renumite complexe de artă feudală românească, o capodoperă arhitecturală trecută în legendă şi care nu încetează a uimi vizitatorii din întreagă lume. Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în formă originală, în cea mai mare parte. Treizeci de bandouri ornamentale evoluează succesiv pe întreg spaţiul exterior al zidurilor bisericii, de la temelie până sus la cornişa turlelor, rememorând şi prelucrând vechile crestături în lemn şi broderii naţionale, împrumutând însă elemente asiatice şi occidentale. O impunătoare torsadă constând în împletirea a trei elemente – simbol al Sfintei Treimi – desăvârseste complexul arhitectonic al bisericii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Atacantul Alexis Sanchez nu va participa la meciurile din campionatul sud-american de fotbal, în urma unei accidentări

Publicat

in

De

Atacantul Alexis Sanchez va rata cele patru meciuri pe care selecţionata Chile le va disputa în faza grupelor la Copa America, campionatul sud-american de fotbal, din cauza unei accidentări, informează Reuters.

Sanchez (32 ani), jucătorul echipei Inter Milano, a fost diagnosticat cu o problemă musculară la un picior după antrenamentul de vineri, şi nu va face deplasarea în Brazilia alături de colegii săi, urmând să-şi continue procesul de recuperare în Chile, a anunţat reprezentativa acestei ţări într-un comunicat.

Chile va disputa partida sa de debut la Copa America în compania selecţionatei Argentinei, luni la Rio de Janeiro, în cadrul Grupei B a competiţiei, din care mai fac parte Bolivia, Paraguay şi Uruguay, scrie Agerpres.ro.

Turneul trebuia să aibă loc iniţial în 2020, dar a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus şi urma să fie găzduit iniţial de Columbia şi Argentina, dar a fost mutat luna trecută în Brazilia.

Confederaţia sud-americană de fotbal (CONMEBOL) a fost nevoită să renunţe însă la meciurile găzduite de Columbia din cauza mişcărilor sociale din această ţară, în timp ce Argentina s-a retras ca urmare a crizei sanitare generate de pandemia de coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend