Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Inundaţii în centrul Chinei: Bilanţul a ajuns la peste 300 de morţi

Publicat

in

Bilanţul deceselor cauzate de inundaţiile din 20 iulie din centrul Chinei a fost revizuit brusc în creştere luni, autorităţile locale raportând în prezent 302 de morţi şi 50 de dispăruţi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Precipitaţiile care s-au abătut asupra metropolei Zhengzhou, capitala extrem de populatei provincii Henan, au dus la inundarea unui tren de metrou şi a unui tunel rutier, apele luând cu ele zeci de maşini.
Bilanţul anterior pentru întreaga provincie indica o sută de decese provocate de intemperii.

Pentru presă, primarul din Zhengzhou, Hou Jong, a precizat că 39 de persoane au murit în parcări subterane.

Cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa într-un tren de metrou inundat, în timpul orei de vârf, unde rămăseseră blocaţi circa 500 de călători.

Autorităţile locale au fost criticate pentru că nu au ordonat închiderea transportului public în pofida avertismentelor meteorologilor.

În trei zile la Zhengzhou au căzut cantităţi de precipitaţii echivalente cu aproape un an de ploi, valori care nu au mai fost înregistrate în ultimele şase decenii.

Hou a estimat pagubele provocate de intemperii în oraş la 53,2 miliarde de yuani (circa 7 miliarde de euro).

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Cristian Bușoi RECUNOAȘTE: După tot ceea ce s-a întâmplat între PNL și USR, nu e foarte simplu să reconstruim guvernarea împreună

Publicat

in

De

Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL, a declarat că nu este foarte simplu să se refacă fosta coaliție de guvernare, având în vedere tot ceea ce s-a întâmplat între liberali și USR în ultima perioadă. Pe de altă parte, eurodeputatul s-a arătat sceptic în legătură cu șansele ca un Guvern minoritar să rămână în funcție până la următoarele alegeri parlamentare, programate în 2024.

„Este clar că partidele în opoziție sunt obligate să depună moțiuni de cenzură, or un Guvern care nu are asumată o majoritate în Parlament este în bătaia puștii și orice moțiune de cenzură îl poate doborî”, a explicat eurodeputatul, luni seară, la B1 TV.

„Partidul Național Liberal, care este perfect coordonat cu domnul Ciucă, domnul Ciucă este vicepreședinte al Partidului Național Liberal, își dorește să găsim o soluție pentru ca România să aibă un Guvern stabil, un Guvern care să nu fie interimar, un Guvern care să aibă toată autoritatea să ia decizii, să poată să dea la nevoie ordonanțe de urgență și să rezolve problema pandemiei, și în mod evident să atenueze cât de mult posibil impactul prețurilor la energie, care e o chestiune internațională, europeană. (…) Nu sunt multe variante pe actuala arhitectură parlamentară. Credem că cea mai potrivită variantă ar fi fost un Guvern minoritar până se termină această criză, de câteva luni, până în primăvară cel puțin, cu PNL-UDMR – și, evident, ar fi putut fi votat, cu anumite condiții legate de program, cu anumite discuții care se pot face, de oricare alt partid din Parlamentul României. Evident, nu discutăm de AUR”, a explicat Cristian Bușoi.

Potrivit vicepreședintelui PNL, „este evident că un Guvern minoritar nu poate rămâne timp de trei ani de zile într-o astfel de situație”

„Este clar că partidele în opoziție sunt obligate – la presiunea propriilor activiști, televiziunilor, situației, evident că situația e dificilă, întotdeauna lucrurile pot fi făcute mai bine – să depună moțiuni de cenzură, or un Guvern care nu are asumată o majoritate în Parlament este în bătaia puștii și orice moțiune de cenzură îl poate doborî. (…) Trebuie repede făcut un Guvern. În mod evident, după tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă între noi și USR, nu e foarte simplu să reconstruim guvernarea împreună. S-a depus moțiune de cenzură, s-au spus cuvinte grele, sau a fost atacat foarte dur premierul și actualul președinte al partidului. Înțeleg că astăzi, în Senat, a fost un vot USR-AUR să fie invitat Președintele României să dea nu știu ce declarații legate de avere, o chestiune pe care noi nu o putem înțelege”, a adăugat Cristian Bușoi.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Sudan este aşteptată marţi

Publicat

in

De

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ţină marţi după-amiază o şedinţă de urgenţă cu uşile închise privind lovitura de stat din Sudan, au indicat luni surse diplomatice pentru AFP preluat de agerpres.

Această sesiune a fost solicitată de şase ţări occidentale, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Statele Unite, Estonia şi Franţa, au precizat sursele.
În cursul unei videoconferinţe de presă de la Khartoum cu jurnalişti la New York, reprezentantul ONU în Sudan, germanul Volker Perthes, a făcut cunoscut că se aşteaptă să expună marţi Consiliului noua situaţie din Sudan.

El şi-a exprimat speranţa ca cei 15 membri ai acestuia să dea din nou dovadă de unitate, subliniind că declaraţiile lor au fost în ultimii doi ani luate “mai degrabă în serios” de actorii sudanezi.

Membrii Consiliului iau în considerare să le ceară partenerilor să adopte o declaraţie comună, potrivit surselor diplomatice. Aceasta nu ar merge, totuşi, până la condamnarea loviturii de stat, aşa cum a făcut cu fermitate secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ci s-ar limita la a evoca îngrijorarea Consiliului de Securitate.

Obiectivul este de a obţine adeziunea tuturor membrilor Consiliului, a precizat pentru AFP un diplomat, dar nu este sigur că Rusia şi China o vor aproba.

În cursul zilei de luni, Moscova s-a delimitat de dezaprobarea internaţională generală, considerând că puciul este “rezultatul logic al unei politici eşuate” însoţită de “o ingerinţă străină de amploare” care ignoră “disperarea şi situaţia deplorabilă a majorităţii populaţiei”.

Întrebat despre reacţiile internaţionale, Volker Perthes a subliniat că criticile au fost foarte puternice din partea Statelor Unite şi Europei, dar mult mai măsurate din partea ţărilor vecine care se tem mai ales pentru stabilitatea regiunii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend