Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Intrarea Ucrainei în NATO nu este probabilă, afirmă Macron

Publicat

in

Președintele francez Emmanuel Macron consideră că intrarea Ucrainei în NATO ar fi văzută de Rusia ca o confruntare și că nu este „cel mai probabil scenariu”, într-un interviu acordat mai multor instituții media, potrivit AFP.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

„Intrarea Ucrainei în NATO ar fi văzută de Rusia ca o confruntare”, a declarat el miercuri pentru Le Monde și Wall Street Journal.

„Indiferent dacă Ucraina aderă sau nu la NATO – și acesta nu este cel mai probabil scenariu – va trebui să primească garanții de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia”, a continuat el.

Emmanuel Macron a insistat asupra necesității de a oferi „garanții de securitate” Ucrainei, dar și Rusiei la sfârșitul conflictului ucrainean, o poziție care i-a adus critici puternice la Kiev și în Europa de Est.

„În cele din urmă, va trebui să îi aducem pe toți în jurul mesei. Și astfel, toți europenii și occidentalii care îmi dau lecții de morală ar trebui să-mi explice cu cine vor sta la masă”, a spus el.

„Nu vreau ca chinezii și turcii să fie singurii care negociază a doua zi”, a spus el, referindu-se la eforturile de mediere ale diplomației turce.

De asemenea, președintele francez a pledat încă o dată pentru autonomia strategică a Europei, în cadrul NATO, dar cu o dependență mai mică față de Statele Unite.

„Nu există o arhitectură de securitate pentru Europa fără autonomie strategică, în NATO și cu NATO, dar nu depinzând de NATO”, a spus el.

„O alianță nu este ceva de care depind, este ceva ce aleg (…) Trebuie să ne regândim autonomia strategică”, a insistat el.

„Europa trebuie să câștige autonomie tehnologică, inclusiv în raport cu Statele Unite”, a insistat președintele francez.

La începutul lunii decembrie, Emmanuel Macron și-a atras critici din partea Ucrainei și a unor țări est-europene, unele voci acuzându-l pe Macron că este prea indulgent cu pretențiile Moscovei.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a scris pe Twitter: „Cine vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și criminal?”

Afirmațiile președintelui francez au fost criticate și de șeful diplomației europene, Josep Borrell. Ieșirea din conflict se va face prin oferirea de „garanții de securitate pentru Ucraina”, a declarat acesta, adăugând că „despre Rusia vom vorbi mai târziu”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eugen Tomac: Peste 50 de mii de români au semnat pentru România în Schengen

Publicat

in

Peste 50 de mii de români au semnat pentru România în Schengen, anunță europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook. „Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European!”, dă asigurări Tomac.

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO – Prins în fapt de paparazzi – Rămas fără SPP, Băsescu își cară singur valiza și își plătește bodyguard

Publicat

in

Rămas fără privilegiile de fost președinte, precum vila de protocol sau paza SPP, Traian Băsescu a găsit singur soluții ca să fie în siguranță. Fostul președinte a fost susprins de paparazii pe Aeroportul Otopeni. Băsescu își căra singur troller-ul, iar din ceea ce scrie presa, și-a angajat pază personală.

Îmbrăcat cu cămașă bleu, geacă bleumarin, pantaloni de aceeași culoare și, în picioare, pantofi sport de nuanță apropiată, fostul președinte Băsescu avea să scurteze, la un moment dat, drumul, pentru a ajunge la mașina trasă în apropiere. Era așteptat de Marian cu un Duster roșu, informează România TV.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend