Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Interviul cu Lady Di în 1995: poliția își confirmă decizia de a nu deschide o anchetă penală împotriva jurnalistului Bashir

Publicat

in

Scotland Yard a confirmat miercuri decizia de a nu deschide o anchetă penală pentru un interviu șocant acordat în 1995 de prințesa Diana unui jurnalist de la BBC, Martin Bashir, ale cărui metode „înșelătoare” au fost denunțate într-un raport independent, potrivit AFP.

Poliția din Londra anunțase anterior în martie că nu va deschide o anchetă, dar a analizat din nou problema în urma publicării în mai a unui raport independent, scris de fostul judecător al instanței supreme, John Dyson.

Concret, un grafician care lucrează pentru BBC a spus că a fost rugat de Martin Bashir să producă extrase bancare false. Acestea păreau să arate plăți de către un grup de ziare către un fost membru al personalului Earl Spencer, fratele prințesei Diana. Raportul Dyson spune că acest lucru urma să ducă la câștigarea încrederii lui Earl Spencer, așa ca el să-l prezinte pe Bashir Dianei, scrie BBC.

După publicarea acestui raport, „anchetatorii specializați au evaluat conținutul acestuia și au examinat cu atenție legea”, a declarat poliția într-un comunicat.

Dar anchetatorii „nu au identificat nicio dovadă a unei activități care constituie infracțiune și, prin urmare, nu vor iniția nicio urmărire”.

În seara zilei de 20 noiembrie 1995, BBC a difuzat un interviu de cincizeci și cinci de minute cu Diana, prințesa de Țara Galilor, pe „Panorama”, programul său de știri de investigație.

Interviul fusese făcut în mare secret. Doar o mână de oameni de la BBC știau de existența sa. Acesta îi fusese ascuns chiar și președintele radiodifuzorului, Marmaduke Hussey, deoarece soția lui era doamna de serviciu a reginei. Interviul a propulsat cariera lui Martin Bashir, acum în vârstă de 58 de ani, și a avut efectul unei bombe. Prințesa, care a murit într-un accident de mașină la Paris în 1997, urmărită de paparazzi, a afirmat în special că există „trei persoane” în căsătoria ei – fâcând referire la relația pe care Charles a avut-o cu Camilla Parker Bowles – și a recunoscut că are o o aventură cu căpitanul James Hewitt, ofițer de cavalerie.

Nu era sigură că Charles va fi vreodată rege. Replicile ei de atunci: „Ei bine, am fost trei în această căsătorie, deci a fost cam aglomerată”, referindu-se la Camilla Parker Bowles, acum soția lui Charles; „Mi-ar plăcea să fiu regina inimii oamenilor” – pot fi recitate cu ușurință de o mulțime de oameni și un sfert de secol mai târziu, scrie The New Yorker. De asemenea, ea i-a mărturisit că suferă de bulimie.

Dar intervievatorul a fost acuzat că a falsificat documente pentru a obține acest interviu. În raportul său, John Dyson a confirmat această versiune. După acest interviu, Martin Bashir și-a continuat cariera în Statele Unite înainte de a se întoarce în Regatul Unit pentru a lucra pentru BBC, până la demisia sa. Pe lângă Lady Di, l-a intervievat și pe Michael Jackson pentru un documentar realizat în 2003 pentru ITV.

Starul pop, acum decedat, s-a plâns la instituția de reglementare a audiovizualului britanic, acuzându-l pe Martin Bashir că a dat o imagine distorsionată a comportamentului său ca tată.

La mijlocul lunii mai, BBC a anunțat plecarea din motive de sănătate a lui Martin Bashir, care se ocupa editorial de secțiunea Religie a grupului încă din 2016.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Profesoară din Botoșani își îndeamnă elevii să Nu se vaccineze: Du-te, frate, dacă tu vrei să ajungi legumă peste 2 ani, să fii cobaiul la nenorociţii ăştia / Spitalele, comparate cu lagărele naziste / Reacția ministrului

Publicat

in

De

O profesoară de muzică din Botoşani le-a transmis elevilor că vaccinul antiCOVID nu este bun, ea fiind înregistrată de elevi când făcea aceste afirmaţii. ”Fiecare face cum vrea cu corpul lui, nu? Du-te, frate, dacă tu vrei să ajungi legumă peste doi ani, să fii experimentul şi cobaiul la nenorociţii ăştia de la Organizaţia Mondiala a Sănătăţii”, a afirmat profesoara, potrivit Libertatea. Ea a mai comparat spitalele cu lagărele de exterminare naziste, afirmând că cine ajunge acolo nu mai iese viu. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a precizat că luni va trimite corpul de control la Botoșani.

“Chiar şi aici la şcoală m-am contrazis cu domnii colegi, cei care sunt vaccinaţi. Cei care nu sunt vaccinaţi îmi dau dreptate. Cei care sunt vaccinaţi, de acum, ce să mai spună? Nu mă mai contrazic cu nimeni, că îmi fac inimă rea şi nu are rost. Fiecare face cum vrea cu corpul lui, nu? Du-te, frate, dacă tu vrei să ajungi legumă peste doi ani, să fii experimentul şi cobaiul la nenorociţii ăştia de la Organizaţia Mondiala a Sănătăţii”, a afirmat profesoara.

“Testele sunt gata pozitive. Poate aţi auzit la ştiri. Eu nu am nimic cu nimeni, Doamne fereşte, faceţi ce vreţi, dar sunteţi tineri, copii, aşa. Acuma am ajuns exact ca la Auschwitz, dacă te duci în spital, nu mai ieşi viu de acolo. Exact ca la un abator. Te-ai dus acolo, ţi-o făcut cruce”, a mai declarat profesoara în faţa elevilor.

Reacția ministrului Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat la Antena 3, că treaba profesoarei de muzică este să predea această materie, nu să exprime păreri cu caracter personal în faţa elevilor.

“Este revoltător, mai ales afirmaţia cu spitalele sunt abatoare, este o desconsiderare a muncii medicilor. Mai apoi se scuză doamna că nu a omorât pe nimeni. Da, aşa este, însă, treaba doamnei profesor de muzică este să predea muzica, într-o şcoală de prestigiu, pentru că Liceul Grigore Antipa din Botoşani este o şcoală de prestigiu. Este plătită de statul român pentru a preda muzica, nu pentru a exprima în faţa elevilor opinii cu caracter personal. De altfel, coroborat cu faptul că nu poartă mască, articolul 352 din Codul Penal e destul de clar în ceea ce priveşte sancţiunea cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că doi reprezentanţi ai Corpului de Control vor merge la Botoşani pentru a face verificări în acest caz.

“Luni dimineaţă la prima oră vor fi prezenţi doi reprezentanţi ai Corpului de Control al ministrului Educaţiei, iar sancţiunea, fără să mă antepronunţ, cred că este uşor de anticipat totuşi. Doamna este profesor suplinitor. Dacă cercetarea disciplinară pe care vă garantez că şcoala şi Inspectoratul Şcolar o vor iniţia de luni va concluziona că merită sancţiunea cu desfacerea contractului de muncă, fiind suplinitor nu se va putea prezenta nici în anul următor la concursul pentru ocuparea unui post din poziţia de suplinitor”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu. (sursa: News)

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Euronews îi face portretul lui George Simion, cel care ştampila pe ziduri mesajul “Basarabia e România”, și îşi doreşte unirea României cu Moldova

Publicat

in

De

Mult timp, identitatea artistului stradal care ştampila zidurile clădirilor cu mesajul “Basarabia e România” în culorile tricolorului a fost un mister. Euronews îi face un portret lui George Simion, lider şi membru în Parlamentul României al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care îşi doreşte unirea României cu Republica Moldova.

Pentru mai mult de deceniu, românii s-au obişnuit să vadă, inscripţionate pe clădiri sau pe pereţii de lângă autostrăzile aglomerate, trei cuvinte cu roşu, galben şi albastru: “Basarabia e România”.

Basarabia nu mai există, dar când a existat a fost pământul pe care Rusia şi mai târziu Uniunea Sovietică l-a ocupat între Prut şi ambele maluri ale râului Nistru, până la graniţa cu Ucraina şi la vest cu România.

Este teritoriul cunoscut în prezent cu numele Moldova.

Într-un interviu din 2015, un artist a spus că anonimatul previne ca mesajul lor să nu fie afectat.

“Da, eu am scris acest mesaj pe multe ziduri, ca şi prieteni de-ai mei”, a spus George Simion. “Sunt peste tot”.

Pentru cei care îl ştiu pe Simion, dezvăluirea nu este o mare surpriză. Înainte să fie co-lider al AUR, a fost un activist pro-unire care a fost implicat în proteste mari şi care, chiar şi acum, este interzis în Moldova.

Formaţiunea sa politică, cu intenţia specifică de a face lobby pentru unirea etnicilor români din România, Moldova şi părţi din Transilvania ungară, chiar dacă a câştigat 12% din voturi la alegerile parlamentare din 2020 – nu mai este un partid politic cu o singură problemă.

În interviul pentru Euronews, Simion a spus că în niciun caz nu a abandonat problema care l-a adus în politică.

“Unirea dintre România şi Moldova este extrem de importantă pentru noi. Suntem o singură naţiune despărţită de circumstanţe istorice nefericite. Împărtăşim aceeaşi cultură istorică, iar două treimi dintre moldoveni sunt români”, a spus el.

Dar a fi pro-Europa spre deosebire de a fi pro-rus nu înseamnă că majoritatea moldovenilor vor o unire cu România în forma pe care Simion ar dori să o vadă. AUR pledează pentru o fuziune completă între naţiuni, cu un guvern şi instituţii comune. Ar fi efectiv o naţiune complet nouă, cu o capitală comună, un steag şi un imn naţional. Simion a sugerat că Bucureşti ar fi capitala, dar şi Braşovul, în Transilvania. El nu menţionează Iaşi, dar capitala culturală a României a fost actuala capitală a Moldovei înainte de a deveni parte a României. Este la 300 de kilometri faţă de Chişinău.

În ceea ce primeşte noul nume al ţării, Simion ar vrea Uniunea Statelor Româneşti. Dar şi în această privinţă, el crede că nu contează.

“Ceea ce contează este să facem bine acolo unde criminali precum Hitler şi Stalin au greşit. Trebuie să ne ajutăm oamenii din Moldova să scape de un stat eşuat”, a afirmat el.

Oricum, pentru Simion, “unirea” Moldovei cu România în Uniunea Europeană este un vis. Spre deosebire de mass-media care descriu AUR drept un partid eurosceptic, el este în favoarea aderării Republicii Moldova, spune el pentru Euronews, şi vrea ca ţara să fie membră UE. Nu în ultimul rând, ca protecţie împotriva Rusiei expansioniste şi din ce în ce mai beligerante.

Simion s-a comparat cu liderul Ungariei, Viktor Orban, şi pe partidul său AUR cu Fidesz, iar cei doi bărbaţi au cu siguranţă un lucru în comun. Co-fondatorul AUR, Claudiu Târziu, şi-a bazat campania politică împotriva căsătoriilor gay, iar Simion a susţinut legea anti-LGBT a Ungariei şi doreşte ca legislaţia similară să fie introdusă în România.

“Există oare o lume în care George Simion – activist devenit politician luptând pentru un lucru pe care mulţi oameni nu l-au dorit, cel puţin în Moldova, să deţină balanţa puterii sau chiar puterea în România?”, este întrebarea cu care Euronews încheie articolul.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend