Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Interviu cu Armand Goșu, specialist în fostul spațiu sovietic: “Dodon este prea slab ca să poată supraviețui fără cârja rusească”

Avatar

Publicat

in

Idei principale:

  • Criza sanitară Covid 19 poate arunca în aer scena politică de la Chișinău, cu câteva luni înainte de începerea campaniei prezidențiale
  • Un an fără Vladmir Plahotniuc, ce mai face rețeaua de lobby a oligarhului din România?
  • Ce proiecte politice mai are Plahotniuc, oligarhul fugar, care se ascunde la Miami? Cât mai este el de influent în politica de pe Bâc?
  • Ce partide doresc demiterea guvernului condus de Ion Chicu și de ce?
  • Ce șanse are Andrei Năstase să ajungă prim ministru?
  • Se pot împaca Maia Sandu și Andrei Năstase?
  • De ce s-a abandonat Igor Dodon în brațele Rusiei?
  • Ce jocuri mai face Bucureștiul la Chișinău?
  • Rusia își consolidează influența în mass media din Republica Moldova. Cum răspunde România?

***

Publicitate

Contributors: Ce s-a mai întâmplat în Republica Moldova în ultimele luni? Multe evenimente, unele foarte interesante. Dar vor putea ele schimba ceva esențial în mersul lucrurilor?

Acum o săptămână s-a împlinit un an de la fuga controversatului președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controla cu braț de fier cea mai săracă țară din Europa. Tot acum câteva zile, a mai plecat un deputat din Partidul Democrat, astfel încât coaliția de la guvernare, compusă din socialiști și democrați, nu mai are majoritatea în Parlamentul de la Chișinău.

Later edit (30 iunie): Înainte să terminăm interviul aflu de la dvs că a plecat un socialist la Pro Moldova, deci guvernul are susținere minus 2 deputați.

Poate cea mai importantă moștenire pe care a lăsat-o Plahotniuc Moldovei este acest blocaj politic în care se află Republica Moldova. Guvernului Blocului ACUM, în frunte cu Maia Sandu, a fost înlocuit cu unul de centru-stânga, format din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și PDM, în frunte cu Ion Chicu, guvern ce părea să aibă o susținere solidă. Însă, într-un an de funcționare, parlamentul și-a modificat culoarea politică. Practica cumpărării deputaților a continuat, chiar și fără Plahotniuc. S-a schimbat ceva esențial la Chișinău?

Armand Gosu: S-au schimbat destule lucruri. Plecarea lui Plahotniuc a lăsat un mare gol în urmă, gol care trebuia umplut cu ceva.

Până la mijlocul lunii iunie 2019, toți actorii de pe scena moldovenească se identificau după felul în care se raportau la Plahotniuc. Odată cu fuga lui, polul magnetic se schimbă, astfel că asistăm la reordonarea pieselor. De la mijlocul lunii iunie până în noiembrie 2019, când a fost demis, guvernul blocului ACUM a readus speranța și a încercat să promoveze câteva reforme curajoase, mai ales în domeniul Justiției.

Odată cu demiterea Maiei Sandu și formarea guvernului PSRM-PDM, în frunte cu premierul Ion Chicu, a încetat “dualitatea puterii”, a rămas un singur pol, președintele Dodon, față de care s-au poziționat toți actorii.

Evoluțiile din ultimele luni sunt dominate de logica electorală. La 1 noiembrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Plecarea Maiei Sandu din fruntea guvernului a dat startul campaniei, cu un an mai devreme. Se anunța repetarea confruntării din 2016, câștigată atunci de actualul președinte Dodon.

În noiembrie 2019, pe culoarul pro-european și democrat este bine poziționată Maia Sandu, cu scoruri dătătoare de speranță în sondaje. De partea cealaltă, Igor Dodon colectează voturile nostalgicilor, rusofoni sau pro-ruși, o parte din marii perdanți ai tranziției. Doamna Sandu trebuia doar să-și conserve procentele până la toamnă, ceea ce nu era simplu, dar părea posibil, și să adauge altele în campanie și între cele două tururi. Iar președintele Dodon avea nevoie de un guvern socialist care să administreze țara decent și să livreze câteva cadouri electorale.

Contributors: Pandemia de coronavirus a avut un efect de lebădă neagră și a stricat socotelile. Relatările de la Chișinău indică un veritabil dezastru în Moldova. Cât e de corectă imaginea asta?

Se înregistrează cifre cu totul îngrijorătoare la infectare, 15.000, și mortalitate, circa 500 decese. La o populație de puțin peste 4 milioane de locuitori, în statisticile oficiale. În nord, la Bălți, și în sud, la Cahul, sunt focare de infectare, iar cei mai loviți sunt medicii, asistentele, din cauza lipsei de material de protecție corespunzător. Covid 19 a prins Moldova nepregătită, din punct de vedere medical. Iar puterea, în special președintele Dodon, se comportă adesea inadecvat, transmite mesaje populației prin care încurajează nesocotirea regulilor sanitarecare să împiedice răspândirea virusului.

Spre deosebire de România, unde s-a realizat un fel de consens între partide pentru a nu politiza excesiv subiectul covid 19, în Moldova pandemia a alimentat masiv criza politică. Criza a apărut ca o oportunitate pentru toate partidele, atât de la guvernare cât și din opoziție, care încearcă să obțină avantaje din exploatarea politică a pandemiei. E un fenomen întâlnit în multe alte state, n-a inovat Moldova în domeniu.

Însă, pandemia a ajuns în Moldova după ce începuse în Parlament un proces de eroziune a majorității și se avansa spre răsturnarea guvernului Chicu. Covid 19 a favorizat forțele politice care-și propuneau să-i trimită pe socialiști în opoziție.

Contributors: Adică Blocul ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase urmăreau să dea jos guvernul Chicu, după ce pierduseră guvernarea în noiembrie 2019?

E un plan născut din cauza disperării generate de faptul că guvernul nu face față pandemiei. Nu e planul celor doi lideri pro-europeni. Dar, Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte componentă a blocului ACUM, a preluat inițiativa și a avansat un proiect de moțiune de cenzură, care în următoarele săptămâni ar putea fi votat.

În acest moment, sunt câteva forțe politice la Chișinău care sprijină ideea răsturnării guvernului Chicu. În primul rând PPDA, condus de Năstase și Pro Moldova, înființată de finul lui Plahotniuc, și fost președinte al Parlamentului, Andrian Candu. Sunt și alte formațiuni politice care vor sprijini probabil moțiunea. Fiecare are un alt motiv pentru care-și dorește căderea guvernului. Sau, pur și simplu, nu poate vota pentru menținerea lui, pentru că riscă să piardă electorat.

Contributors: Ce interes are Candu să dea jos guvernul PSRM-PDM, pe care tot el l-a votat?

Sistemul de putere construit de Plahotniuc se bazează pe controlul Justiției. Plahotniuc a început construirea acestui sistem de prin 2010, când a pus mâna pe Procuratura Generală și apoi pe Ministerul de Justiție. Numirea lui Stoianoglu nu anunța atât demantelarea acestui sistem și reforma serioasă a Justiției, cât ieșirea sistemului de Justiție de sub controlul lui Plahotniuc. Stoianoglu n-a fost omul lui Plahotniuc. Împotriva lui acționează forțe interne și externe puternice, care vor să îngroape adânc cel puțin două dosare: afacerea miliardului, spălătoria de bani rusești. Or, în ambele dosare sunt implicate prea multe persoane, încă influente, din mai multe țări. Inclusiv oameni bine poziționați în serviciile secrete, care pot influența deciziile de politică externă din țara lor.

Deci, nu doar Plahotniuc sau Șor, dar și alți actori din afara Moldovei sunt foarte interesați ca unele dosare de la Chișinău să fie adânc îngropate. Chiar și cu prețul aruncării Moldovei în haos total.

Contributors: Plahotniuc mai contează în jocul politic după ce a pierdut controlul asupra Partidului Democrat?

După fuga lui Plahotniuc, conducerea PDM a fost preluată de fostul premier Pavel Filip, flancat de fondatorul partidului, Dumitru Diacov. După câteva luni și o călătorie la Miami, unde Filip s-a întâlnit cu Plahotniuc, conducerea democrată a decis să se îndepărteze de oligarh. Au recunoscut greșelile din trecut și au încercat să se reinventeze ca oameni politici. Amândoi sunt supărați pe Plahotniuc pentru că i-a umilit. Vineri, 14 iunie 2019, când Plahotniuc a fugit din Moldova, după întâlnirea cu ambasadorul SUA, cei doi, împreună cu alți zeci de lideri democrați, l-au așteptat pe oligarh mai multe ore în sala de ședințe de la sediul central. Între timp, Plahotniuc ajunsese la aeroport.

Susținut de Diacov, în vara trecută, Pavel Filip a preluat conducerea

. A venit în România de mai multe ori pentru discuții cu partenerii din PSD, care însă nu i-au acordat atenția cuvenită. Rețeaua lui Plahotniuc de la București era derutată, speriată, oameni grăbiți să șteargă urmele, să pitească banii. Încă nu li se uscaseră lacrimile vărsate după oligarhul generos. Era agitație mare și în politică; pica guvernul Dăncilă, începea cea mai ciudată campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din istoria România….

La Chișinău, liderii ACUM n-au vrut să se așeze cu Pavel Filip la masa de negocieri. Dodon însă a făcut-o. Astfel că, decizia democraților de a se alia cu socialiștii a devenit o soluție pentru a ieși din izolarea în care fuga lui Plahotniuc aruncase partidul.

Pierzând controlul asupra PDM-ului, oligarhul fugar a avut nevoie de alt vehicul politic. Și l-a confecționat, după schema pe care o exersase în trecut. Vârful de lance a fost finul său, Andrian Candu, fost ministru al Economiei și fost președinte al Parlamentului.

Contributors: Afirmați că partidul lui Candu ar fi de fapt proiectul lui Plahotniuc?

Îndrăznesc să spun asta. Nu sunt singurul, e o opinie împărtășită la Chișinău printre cei care n-au fost „bursierii” lui Plahotniuc, cum sunt numiți cei plătiți cu bani negri, de oligarh. Dacă n-ar fi fost acest proiect, probabil că Andrian Candu ar fi acum alături de familie în Cehia.

Cel mai important colaborator al lui Plahotniuc, finul Candu, construiește un vehicul politic pentru salva influența oligarhiei în Moldova. El e un fel de șef de șantier, dar lucrările le plătesc alții. Repet, nimeni nu se îndoiește de faptul că în spatele proiectului politic Pro Moldova, se află Plahotniuc și cu Șor.

Pentru că nici Plahotniuc, în SUA, și nici partenerul său, Șor, în Israel, nu se simt în siguranță. Șor este cetățean israelian, dar asta nu-i oferă mari garanții, în plus el vrea să rămână conectat la resursele Moldovei. Iar lui Plahotniuc i s-a respins o solicitare de azil politic în SUA.

Celor doi le este amenințată libertatea, și-și pierd schemele financiare din Moldova prin care fac bani. Reamintesc: Ilan Șor este un apropiat al lui Plahotniuc, folosit de el în diferite operațiuni financiare, dintre care cea mai cunoscută e furtul miliardului de dolari din trei bănci moldovenești.

Contributors: Ce este proiectul Pro Moldova? Interesant e ;i numele. La câteva luni după ce Plahotniuc pierde controlul (sau a renunțat pur și simplu) asupra PDM-ului, se înființează un nou partid, în frunte cu cel mai loial locotenent al lui Plahotniuc?

Șabloanele după care Plahotniuc și intimii lui fac strategiile au fost încurcate de coaliția PSRM-ACUM, pentru că el, sau mai precis consilierii lui, gândesc într-o paradigmă geopolitică.

După înlăturarea guvernului ACUM, socialiștii și democrații au votat guvernul Ion Chicu. Se revenea la vechea ruptură, Europa vs Rusia. Plahtoniuc este expert în a exploata această tensiune.

Și s-a mai întâmplat ceva important, foarte important.

Câteva săptămâni mai târziu, Alexandru Stoianoglu devenea procuror general. Cam tot atunci, Andrian Candu, care tocmai votase moțiunea împotriva guvernului Sandu și pentru instalarea guvernului socialisto-democrat condus de Chicu, s-a deplasat în Israel, într-un grup de șase deputați democrați.

În Israel, deputații democrați – inspirați și de Ilan Șor – au decis să se alăture acestui proiect, care-l avea în frunte pe Candu. Puțină lume se îndoiește că în spatele acestui proiect se află cei doi fugari, Plahotniuc și Șor. În fond, nu se întâmplă nimic nou. La alegerile din noiembrie 2014, PDM obținuse 19 mandate. Prin cumpărare și șantaj, un an mai târziu, PDM avea o majoritate confortabilă, de 57 deputați, achiziționând 28 de deputați, dintr-un parlament de 101 mandate.

La 20 februarie, Andrian Candu a ieșit din PDM și a fondat un nou partid, Pro Moldova, inspirându-se probabil după numele partidului condus de Victor Ponta, Pro-România. Între Ponta și Plahotniuc au existat relații strânse.

Din PDM au ieșit între 19 februarie și 17 iunie nu mai puțin de 16 deputați. Dintre ei, 14 au mers la Pro Moldova, alți doi la Grupul Șor, din parlament. Grupul Șor are acum 8 mandate, cu Ilan Șor, 9. Însă Șor se ascunde în Israel, de unde nu poate să voteze la moțiune.

Practic, în câteva luni, Dodon a pierdut majoritatea din parlament, cel puțin aritmetic, iar guvernul Chicu este minoritar, doar 49 deputați, față de 51 necesarul.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

COMENTARIU Liviu Mihaiu prezintă cele ’15 motive pentru care România este într-un mare, mare, rahat’

Avatar

Publicat

in

De

Liviu Mihaiu scrie, pentru Mediafax, 15 motive pentru care, consideră el, România este ”într-un mare, mare, rahat”.

1. Pentru că România este o ţară părăsită şi golită de conţinut genetic-deţinem recordurile de cea mai mare imigraţie intelectuală din lume şi de cel mai mic IQ din UE- care a încăput pe mâna proştilor şi a securiştilor cu deplina complicitate a tuturor deştepţilor. Ceilalţi au fugit, au murit sau sunt supărăţi unii pe alţii.

Publicitate

2. Pentru că până şi în politica românească edilitară avem de ales între un primar PSD al cărui fiu taie degetul mic cu un topor unui copil-sclav şi un şef de comunicare judeţeană PNL care ia la bac 3,69 la limba română. Sau între o ţoapă care vorbeşte prea mult şi se plânge public de o sârmă în fund şi un matematician care vorbeşte mai prost decât alegătorii. Trăim într-o idiocraţie administrativă.

Citește și: Gabriela Firea lansează un nou atac dur la adresa Guvernului: Minciuna a ieșit la suprafață

3. Pentru că avem cei mai mulţi analfabeţi funcţionali din UE. Şi cei mai mulţi copii care nu se duc la şcoală. Şi cei mai mulţi copii fără părinţi. Şi cei mai mulţi copii traficaţi. Şi pentru că unul, Selly, care nu era născut la Revoluţie, a ajuns să ne spună cât de proastă este şcoala românească şi să aibă şi dreptate. Pur şi simplu şcoala românească de stat este mai degrabă un bloc traumator, nu un educator sau integrator.

4. Pentru că avem cel mai mare număr de procese din UE. Bucureştiul are mai multe procese decât toată Grecia.

Citește și: Decizie radicală luată de luptătorul K1 Cătălin Moroşanu! Pentru ce funcție candidează

5. Pentru că nu există trei instituţii sau oameni în ţara asta care să tragă în aceeaşi direcţie. Singura dată când “au tras pentru ţară” a fost pentru integrarea în UE şi în NATO. Puterea, Opoziţia şi Preşedintele sunt nişte zombificatori ai urii şi ai discordiei. Pur şi simplu oamenii şi instituţiile statului se mânâncă de vii, zilnic, de peste 15 ani de zile. România nu are nici un pacificator în spaţiul public românesc, nici măcar în cel mai înalt popă şi fericit popă în stat.

6. Pentru că avem cel mai mic consum cultural din UE. A fi intelectual în România de azi a ajuns o “nereuşită”, un “alungat”, o “pacoste”. Nu ai nici bani, nici respect. Pentru că tot ce-i patrimoniu cultural sau imobiliar, sub orice formă ar exista, este, pentru orice guvern român, o preocupare mai puţin importantă decât pe vremea comunismului. Numai Bucureştiul a pierdut mai mult patrimoniu imobiliar decât suprafaţa a două oraşe de talia Veneţiei.

Citește și: Marcel Vela avertizează: Suntem cu ochii pe voi!

7. Pentru că statul român este cel mai anticapitalist stat capitalist din UE – avem cel mai mare număr de controale pe cap de societate şi cel mai mic număr de firme mici şi mijlocii din UE

8. Pentru că avem cel mai mare număr de boli pe cap de locuitor din UE.

Citește și: Marcel Ciolacu reacționează după declarațiile lui Orban despre bani: Dacă v-ați opri din furat atunci ați fi avut de unde să majorați și pensiile și să dublați alocațiile

Chiar şi la bolile psihice suntem campioni. Vorba marelui profesor Romilă- O ţară de depresivi persecutată de psihopaţi.

9. Pentru că avem cea mai puţin empatică şi mai puţin solidară populaţie din UE. Suntem pe ultimile locuri din UE la întrajutorare. Ultimul exemplu al durerii noastre în cur o arată faptul că suntem ultimii donatori de plasmă cu anticorpi din toată pandemia europeană.

Citește și: Gabriela Firea lansează un nou atac dur la adresa Guvernului: Minciuna a ieșit la suprafață

10. Pentru că Securistul/Comunistul este încă cea mai protejată penal specie profesională a României. Vezi cazul disidentului Ursu. Vezi cazul torţionarilor comunişti. Vezi cazul fostului procuror general Augustin Lazăr. Vezi cazul Iliescu şi Mineriada. Vezi cazul turnătorilor ajunşi preşedinţi sau premieri ai României. Justiţia este mai controlată şi mai influenţată de către serviciile secrete şi Preşedinte decât de către societatea civilă sau de către cea politică. Vezi cazul dosarul 10 august, care, se face sau nu se face, în funcţie de comanda organului suprem în stat.

11. Pentru că avem cei mai mulţi agenţi secreţi pe cap de vită spionată. Şi cele mai scumpe şi mai puţin controlate servicii secrete din UE.

Citește și: Decizie radicală luată de luptătorul K1 Cătălin Moroşanu! Pentru ce funcție candidează

12. Pentru că atunci când avem un premier in funcţie care ne spune să nu respectăm Constituţia şi închide terasele ca pe vremea Telejurnalului ceauşist, fără nici o explicaţie, înseamnă că statul a luat-o razna pe mirişte.

13. Pentru că în politica externă şi internă suntem nişte slugi proaste şi nimic mai mult. Politica externă a României pur şi simplu nu mai există decât subcontractată de către două trei mari puteri. Pur şi simplu, în spaţiul european, vocea ministrului de externe român nu mai există. Politica externă a devenit sinecura unui preşedinte care nu ne zice nimic despre afacerile din exteriorul ţării şi pe care-l interesează, de exemplu, Basarabia, mai puţin decât o partidă de golf.

Citește și: Marcel Vela avertizează: Suntem cu ochii pe voi!

14. Pentru că cele mai mari pensii speciale în România le are sistemul punitiv din România: securiştii, miliţienii, procurorii şi judecătorii. Şi, da, oglindă, oglinjoară, cea mai mare şi mai mare pensie din ţară este a unui fost procuror militar, fost şef de penitenciar comunist.

15. Pentru că mafia pădurilor, mafia justiţiei, mafia asfaltului, mafia prostituatelor, mafia medicamentelor, mafia copiilor traficaţi sau mafia energiei sunt mafii cvasi intangibile în România. Şi mai sunt mafii nemuritoare pe care le puteţi completa aici, de mână.

Doamne Ajută!

Citește și: Marcel Ciolacu reacționează după declarațiile lui Orban despre bani: Dacă v-ați opri din furat atunci ați fi avut de unde să majorați și pensiile și să dublați alocațiile .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele Croaţiei a decorat un general, acuzat de crime de război împotriva bosniacilor

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele croat, Zoran Milanovic, l-a premiat pentru activitatea din timpul războiului de independenţă pe fostul general Zlatan Mijo Jelic. Tribunalul Penal Internaţional l-a acuzat în 2016 pe Jelic de crime de război îndreptate împotriva bosniacilor, relatează mediafax.

Preşedintele croat, Zoran Milanovic, l-a decorat pe generalul Zlatan Mijo Jelic pentru activitatea şi rolul pe care l-a jucat în timpul războiului de independenţă al Croaţiei din 1995, deşi este cunoscută implicarea generalului în genocidul bosniac, potrivit aljazeera.com. Mai exact el a primit onoruri pentru modalitatea în care organizat Operaţiunea Furtună.

Publicitate

În timpul operaţiunii, trupele comandate de generalul Jelic au recăpătat controlul în teritoriile ocupate încă din 1991 de armata sârbă. Peste 200.000 de sârbi au fugit din Croaţia şi 677 de civili au murit în urma luptelor.

Tribunalul Penal Internaţional l-a acuzat pe Jelic în 2016 de crime de război comise împotriva musulmanilor bosniaci. Între 1993 şi 1994 la Mostar a funcţionat un lagăr de muncă forţată pentru bosniaci unde se estimează că cel puţin 50 de persoane au decedat iar alte 188 au fost rănite, dintre care 40 au fost abuzate fizic şi torturate de forţele croate. Armatele croate coordonate de Jelic ar fi răspunzătoare şi de masacrul în care au pierit peste 8.000 de bosniaci musulmani, bărbaţi şi băieţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend