Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Intervenţii dure în plenul CSM – Două judecătoare au intrat în direct: ‘Nu aveţi nicio scuză’

Publicat

in

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, pe ordinea de zi de marți, pentru a şaptea oară validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). În şedinţa plenului CSM au intervenit, telefonic două judecătoare, preşedinţi de asociaţii ale magistraţilor, pentru a susţine tranşarea problemei prin vot, după luni de zile de boicot.

„Obligația de numire a procurorilor SIIJ rezultă din lege. Nu mai există niciun motiv, din perspectiva noastră, pentru care aceste probleme să nu fie discutate, să nu fie clarificate și plenul să nu își exercite această obligație. Suntem în respectarea unei obligații legale. În afara situației în care veți găsi situații de ilegalitate, nu există motive care să ducă la alte tergiversări. Dacă noi, în instanțe, am fi tergiversat discuția de șase ori, ne-am fi aflat acum în față Inspecției Judiciare”, a declarat judecătoarea Andreea Ciucă, preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş şi preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România.

„Dumneavoastră nu aveți voie să dați exemplu că puteți să încălcați legea. Ce să înțeleagă cetățenii dacă dvs. nu vă conformaţi de patru luni unor dispoziții legale în vigoare? Nu aveți nicio scuză! Secția este înființată în baza legii. Pe parcurs se pot face ajustări, deocamdată este cazul să se intri în funcțiune”, a declarat şi judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bogdan Aurescu a susținut necesitatea redefinirii relaţiilor cu China la reuniunea miniştrilor de Externe din UE

Publicat

in

De

Ministrul Bogdan Aurescu a participat vineri, prin videoconferinţă, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, pe agenda reuniunii fiind relaţiile UE-China şi impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific, potrivit Agerpres.

În cadrul dezbaterii pe tema relaţiilor cu China a avut loc un schimb de opinii privind pregătirea celor două reuniuni la nivel înalt, planificate pentru acest an, respectiv Summitul UE-China din luna iunie şi reuniunea UE-China cu participarea liderilor UE, ai statelor membre şi ai R.P. Chineze, de la Leipzig, din luna septembrie. De asemenea, miniştrii au discutat despre modalităţile cele mai eficiente de a angaja China într-un dialog constructiv, precizează MAE într-un comunicat.

La dezbateri, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unui dialog de substanţă, cu rezultate tangibile privind adoptarea Agendei Strategice pentru Cooperare UE-China 2025, adoptarea Planului de Acţiune comun pentru cooperarea în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi inovaţiei şi semnarea Acordului UE-China privind protecţia indicaţiilor geografice. Şi-a exprimat încrederea în realizarea de noi progrese în negocierile UE-China referitoare la Acordul Cuprinzător privind investiţiile.

Şeful diplomaţiei române s-a referit totodată la necesitatea redefinirii relaţiilor Uniunii Europene cu China pe termen lung, în noul context creat de pandemie.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

El a menţionat că UE trebuie să rămână ambiţioasă în promovarea valorilor europene ce ţin de obiectivele în domeniul schimbărilor climatice, principiile multilateralismului şi necesitatea echilibrării balanţei schimburilor comerciale bilaterale UE-China, urmărind în acelaşi timp cu atenţie realităţile interne din China, potrivit MAE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa coordonării transatlantice, inclusiv în domenii precum securitatea cibernetică şi investiţii în infrastructura critică.

În cadrul discuţiei privind impactul COVID-19 în Asia-Pacific, miniştrii au abordat consecinţele socio-economice ale pandemiei şi implicaţiile asupra politicilor UE în regiune, fiind iniţiată o reflecţie privind modalităţile prin care Uniunea Europeană îşi poate promova mai eficient obiectivele în relaţia cu statele din regiune.

În ceea ce priveşte evoluţiile recente din Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu a salutat noile concluzii ale Consiliului, care transmit un mesaj clar şi oportun referitor la aşteptările UE cu privire la viitorul Afganistanului.

De asemenea, el a apreciat acordul dintre preşedintele Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, ca un pas important spre reconciliere şi pace durabilă în Afganistan, accentuând faptul că Guvernul afgan ar trebui încurajat să continue cursul guvernării inclusive şi responsabile.

Ministrul Bogdan Aurescu a adăugat faptul că, în calitate de contributor major la prezenţa internaţională pe teren, în cadrul NATO, România susţine pe deplin discuţiile substanţiale UE-NATO privind situaţia din Afganistan, în special cu privire la evoluţiile procesului de pace. Acest dialog este important pentru a asigura coordonarea şi coerenţa corespunzătoare a eforturilor internaţionale, precum şi pentru a configura calea de urmat în ceea ce priveşte viitoarea asistenţă internaţională pentru Afganistan, menţionează MAE.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

După ce Twitter i-a șters postarea lui Donald Trump, contul Casei Albe a republicat mesajul președintelui: ‘Jafurile vor fi imediat primite cu gloanţe’

Publicat

in

De

Contul oficial al Casei Albe de pe Twitter @WhiteHouse a difuzat vineri mesajul lui Donald Trump despre tulburările de la Minneapolis, care fusese semnalat de Twitter ca făcând o „apologie a violenţei”, potrivit France Presse.

Ofensat de deciziile platformei Twitter, pe care el o utilizează cu asiduitate, preşedintele american a semnat joi un ordin executiv care vizează limitarea protecţiei juridice de care beneficiază reţelele de socializare cu scopul de a le reduce veleităţile în moderarea ştirilor false, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

După câteva ore, el a transmis prin Twitter un mesaj despre confruntările de la Minneapolis după moartea unui afro-american, George Floyd, în cursul arestării sale de către poliţişti albi.

„Aceşti huligani (scris cu majusculă) dezonorează memoria lui George Floyd şi eu nu-i voi lăsa să facă asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că armata este pe deplin alături de el. Jafurile vor fi imediat primite cu gloanţe”, a scris preşedintele american.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

Twitter a reacţionat rapid, mascând acest text cu altul de avertisment, lăsându-l totuşi accesibil. Tweet-ul rămâne vizibil integral atunci când se face click pe mesaj.

Reţeaua de socializare a făcut la fel vineri dimineaţă cu tweet-ul Casei Albe.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Unul dintre consilierii apropiaţi preşedintelui, Dan Scavino, care se ocupă în special de strategia sa pe reţelele de socializare, a făcut încă un pas în atacurile împotriva Twitter. „Twitter nu spune decât prostii, din ce în ce mai mulţi oameni încep să-şi dea seama”, a scris el într-o postare.

Donald Trump, urmărit de peste 80 de milioane de persoane pe Twitter, a publicat acest mesaj care poate fi interpretat ca o incitare a forţelor de ordine să facă uz de arme, după incendierea unui comisariat din Minneapolis în cursul celei de-a treia noapte de confruntări, notează AFP.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend