Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Insula pe care nu vrei să fii în această vară – insula de căldură urbană

Publicat

in

Orașele românești, la fel ca majoritatea zonelor urbane din întreaga lume, resimt creșterea temperaturilor mai tare decât zonele rurale, scrie dr. Lorena Axinte, expertă în planificare urbană și regională, pe InfoClima.ro.

Această diferență de temperatură observată între zonele urbane și cele rurale poarta denumirea de insulă de căldură urbană. Fenomenul are multiple efecte negative asupra sănătății și a economiei, însă există diverse strategii de mitigare. Multe dintre soluțiile găsite sunt ieftine și nu necesită tehnologii avansate, însă alegerea celor mai bune opțiuni presupune înțelegerea avansată a condițiilor specifice orașului.

Cât de relevant e conceptul de insulă de căldură urbană pentru România în următorii ani?

România ar putea trece prin 2 până la 6 valuri de căldură extreme în următorii 30 de ani, iar insula de căldură urbană din orașele românești va depăși 2 °C în timpul verii. Deși intensitatea și numărul acestor valuri de căldură depind de regiune și de configurația specifică orașului, este clar că insulele de căldură urbane și valurile de căldură vor fi o problemă serioasă pentru populația orașelor din România în următorii ani.

Datele pentru insulele de căldură urbană din 2017 indică o diferență de temperatură între zonele urbane și cele rurale din Brașov, București și Cluj Napoca. Aceasta diferența a fost mult mai mare pe timp de noapte, când temperatura medie în cele 3 orașe a fost cu până la 5 °C mai mare decât în localitățile rurale din apropiere.

Geografia insulei de caldura urbana (ICU) este una dinamica, strâns legată de dezvoltarea orașului. O analiză a ICU din București arată că schimbările de utilizare a terenurilor (scăderea terenurilor cultivate și a suprafețelor împădurite, precum și creșterea suprafețelor construite) din perioada 1984–2016 au dus, de asemenea, la o extindere a ICU a orașului.

Herbel et al. au studiat impactul a trei valuri de căldură asupra ICU din Cluj Napoca în 2015. Utilizând date prin satelit, cercetătorii au reușit să delimiteze diferite puncte fierbinți din oraș. După cum era de așteptat, cele mai afectate locuri au inclus o zonă industrială situată în partea de nord-est a orașului, centrul vechi al orașului medieval și centrul comercial Vivo. În aceste locuri, temperatura a ajuns până la 55,7 °C. Cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat la Lacul de Acumulare de la Florești (23,4 °C) și râul Someș, precum și în regiunile de pădure. Deoarece ICU are impact asupra sănătății și bunăstării, duce și la pierderi de productivitate, afectând economia.

Citește mai departe pe InfoClima.ro

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia trage un semnal de alarmă și avertizează: Combatanți ai Statului Islamic vin din Libia și Siria în Afganistan. Are loc un exod masiv de populație

Publicat

in

De

Combatanţi ai grupării teroriste Stat Islamic (SI) pătrund “în mod activ” în Afganistan dinspre Libia şi Siria, după ieşirea trupelor internaţionale din această ţară central-asiatică, a declarat miercuri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, informează EFE.

“Desigur, avem mari speranţe că se va ajunge la un anumit consens şi la reconciliere interetnică în Afganistan. Dar în acelaşi timp vedem cât de activ intră aici unităţi ale SI din diverse regiuni, inclusiv din Siria şi Libia”, a afirmat Şoigu, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Şoigu a atras atenţia că situaţia din Afganistan “se deteriorează rapid” şi scapă practic de sub controlul autorităţilor de la Kabul după ofensiva talibanilor în mare parte din teritoriu.

Ministrul apărării rus a susţinut că are loc “un exod masiv” de afgani către Tadjikistan şi Uzbekistan şi că este îngrijorătoare “în mod special consolidarea poziţiilor SI şi ale altor organizaţii teroriste internaţionale, ceea ce a dus la o creştere a ameninţării la adresa ţărilor vecine”. “Din acest motiv trebuie să recunoaştem că misiunea SUA şi a NATO în Afganistan a dat greş”, a afirmat el.

“Retragerea grăbită” a contingentelor străine a provocat o creştere bruscă a tensiunii politico-militare şi a ostilităţilor, a mai apreciat ministrul rus, citat de agenţia Interfax. “Totodată, americanii sunt mai preocupaţi de posibilitatea creării de noi rute de tranzit şi de structuri logistice în statele din Asia Centrală, de desfăşurarea bazelor şi instalaţiilor lor militare. Credem că aceasta nu va duce la nimic bun, ci doar poate duce la o prezenţă pe termen lung a Alianţei (Nord-Atlantice) în regiune şi la instabilitate suplimentară”, a insistat Şoigu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

OMV Petrom avertizează Guvernul Cîțu: Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră

Publicat

in

De

Dacă Legea offshore nu va fi modificată în acest an, vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se aşteaptă ca Legea offshore să fie modificată până la finele anului, conform declaraţiilor publice ale autorităţilor, şi nu are informaţii suplimentare.

“Ştiu ce ştiţi şi voi, că ministrul Energiei a spus că Legea offshore va fi modificată în acest an. A devenit foarte crucial ca acest lucru să se facă anul acesta. De ce? Pentru că tranziţia energetică are nevoie de gaz şi riscăm să pierdem ultimul tren, deci trebuie să ne mişcăm. Şi ştim că acest proiect este important pentru România”, a spus şefa Petrom.

Investiţia în acest proiect este condiţionată de existenţa unui cadru fiscal stabil, întrucât este vorba de miliarde, consideră Verchere.

Tot miercuri, la Viena, Rainer Seele, director general al OMV, a afirmat că proiectul Neptun din Marea Neagră “este mai important ca niciodată” pentru perspectivele viitoare ale Petrom.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

O decizie finală de investiţii cu privire la proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră ar urma să fie adoptată în primul trimestru din 2022.

“OMV va face tot ceea ce stă în puterea sa pentru a se asigura că acest proiect este unul de succes”, a spus miercuri Rainer Seele, adăugând că şi Guvernul României trebuie să asigure cadrul necesar pentru această investiţie.

Cu privire la acest aspect, Rainer Seele este optimist şi vede că există conştientizarea necesară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend