Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Insula pe care nu vrei să fii în această vară – insula de căldură urbană

Publicat

in

Orașele românești, la fel ca majoritatea zonelor urbane din întreaga lume, resimt creșterea temperaturilor mai tare decât zonele rurale, scrie dr. Lorena Axinte, expertă în planificare urbană și regională, pe InfoClima.ro.

Această diferență de temperatură observată între zonele urbane și cele rurale poarta denumirea de insulă de căldură urbană. Fenomenul are multiple efecte negative asupra sănătății și a economiei, însă există diverse strategii de mitigare. Multe dintre soluțiile găsite sunt ieftine și nu necesită tehnologii avansate, însă alegerea celor mai bune opțiuni presupune înțelegerea avansată a condițiilor specifice orașului.

Cât de relevant e conceptul de insulă de căldură urbană pentru România în următorii ani?

România ar putea trece prin 2 până la 6 valuri de căldură extreme în următorii 30 de ani, iar insula de căldură urbană din orașele românești va depăși 2 °C în timpul verii. Deși intensitatea și numărul acestor valuri de căldură depind de regiune și de configurația specifică orașului, este clar că insulele de căldură urbane și valurile de căldură vor fi o problemă serioasă pentru populația orașelor din România în următorii ani.

Datele pentru insulele de căldură urbană din 2017 indică o diferență de temperatură între zonele urbane și cele rurale din Brașov, București și Cluj Napoca. Aceasta diferența a fost mult mai mare pe timp de noapte, când temperatura medie în cele 3 orașe a fost cu până la 5 °C mai mare decât în localitățile rurale din apropiere.

Geografia insulei de caldura urbana (ICU) este una dinamica, strâns legată de dezvoltarea orașului. O analiză a ICU din București arată că schimbările de utilizare a terenurilor (scăderea terenurilor cultivate și a suprafețelor împădurite, precum și creșterea suprafețelor construite) din perioada 1984–2016 au dus, de asemenea, la o extindere a ICU a orașului.

Herbel et al. au studiat impactul a trei valuri de căldură asupra ICU din Cluj Napoca în 2015. Utilizând date prin satelit, cercetătorii au reușit să delimiteze diferite puncte fierbinți din oraș. După cum era de așteptat, cele mai afectate locuri au inclus o zonă industrială situată în partea de nord-est a orașului, centrul vechi al orașului medieval și centrul comercial Vivo. În aceste locuri, temperatura a ajuns până la 55,7 °C. Cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat la Lacul de Acumulare de la Florești (23,4 °C) și râul Someș, precum și în regiunile de pădure. Deoarece ICU are impact asupra sănătății și bunăstării, duce și la pierderi de productivitate, afectând economia.

Citește mai departe pe InfoClima.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Aprobare europeană pentru un anti-inflamator contra Covid-19

Publicat

in

De

Laboratorul Roche a primit de la organismul european de reglementare o omologare a anti-inflamatorului său Actemra/Roactemra (tocilizumab) recomandat contra formelor severe de Covid-19, potrivit Rador.

Multinaționala renană a obținut luni o recomandare în acest sens din partea Comitetului medicamentelor de uz uman (CHMP), principalul organ consultativ al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA). Tratamentul a fost aprobat de asemenea în Australia în această indicație, arată un comunicat difuzat marți.

Food and Drug Administration (FDA) acordase de asemenea o autorizație de urgență în iunie pentru prescrierea Actemra/Roactemra în Covid-19.

Anti-inflamatorul este de asemenea obiectul unei recomandări emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru tratarea anumitor pacienți Covid.

Pus la punct de filiala niponă Chugai, Actemra/Roactemra a fost inițial omologat în țara soarelui răsare în 2005 contra poliartritei reumatoide. Constituie și o opțiune pentru combaterea șocurilor citokinice său reacțiilor exagerate imunitare induse de tratamente celulare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Kelemen: Nici eu nu accept şi nu este corect să fie pensia mai mare decât salariul / Dar nici populismele… dom'le, omorâm primarii

Publicat

in

De

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți seară, la TVR1, că rezolvarea problemei pensiilor speciale de care beneficiază unele categorii profesionale printr-o discuţie cu toate partidele, nu doar a celor aflate la guvernare. El afirmă că acele categorii care au restricţii privind profesia, cum sunt magistraţii, ar trebui să primească un supliment în ceea ce priveşte contributivitatea, însă concomitent cu creşterea vârstei de pensionare, potrivit News.ro.

“Eu am o abordare deloc populistă şi o abordare, zic eu, principială. În primul rând, ar trebui să avem o discuţie în zona politică – nu neapărat doar cei care sunt la guvernare, cu toţi factorii politici şi cu instituţiile statului – care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada serviciului public există interdicţii, există incompatibilităţi şi atunci se poate ajunge la o soluţie, aşa cum se face şi la nivelul Uniunii Europene, se face în multe ţări. Magistraţii, procurorii şi judecătorii au interdicţii? Da, interdicţii brutale. E adevărat că ies la pensie foarte repede. Sunt în serviciul public? Da. Atunci trebuie să stabileşti dacă peste contributivitate mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte pentru acea perioadă cât sunt în serviciul public, dar acest lucru înseamnă că şi vârsta de pensionare trebuie crescută, fiindcă nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.

El a susţinut că trebuie discuţii şi pentru zona militară, a serviciilor sau a politicii, unde există restricţii impuse de cariera profesională.

“Dacă statul român este în măsură să stabilească care sunt acele categorii socio-profesionale, atunci demagogia, populismul, dispare şi atunci ştii regulile jocului. Nici eu nu accept şi nu este corect să fie pensia mai mare decât salariul. Şi acest lucru se întâmplă cu preponderenţă într-o anumită zonă şi nu se poate. Acest lucru nu este corect, nu este drept faţă de cetăţeni. Dar nici populismele… dom-le, omorâm primarii, omorâm ăştia care nu pot să reproşeze în niciun fel, dar la ceilalţi nu se poate, că nu avem curaj, nu avem viziune”, a adăugat Kelemen.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend