Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii vor încerca să-i înfometeze pe ultimii apărători din Mariupol / Trupele ucrainene de aici au deteriorat o forță rusă importantă, ce nu prea poate fi relocată

Publicat

in

Kremlinul a proclamat victoria în bătălia de la Mariupol, iar forțele rusești vor încerca să-i înfometeze pe apărătorii ucraineni rămași în uzina siderurgică Azovstal, în loc să o elibereze prin atacuri probabil costisitoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea de joi noapte privind situația militară din Ucraina.

Tancurile rusești pe străzile din Mariupol (captură de ecran)Foto: Twitter

Președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au declarat că au câștigat bătălia de la Mariupol, în ciuda prezenței continue a forțelor ucrainene în Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

În cadrul unei întâlniri televizate, evident o punere în scenă, Putin i-a ordonat lui Shoigu să oprească asalturile asupra uzinei pentru a limita pierderile, susținând că forțele rusești au capturat deja întregul oraș.

Kremlinul va transforma capturarea (încă incompletă) a Mariupolului într-o victorie majoră pentru a compensa nereușitele rusești din alte părți.

Trupele rusești din bătălia Mariupolului nu prea pot fi refolosite în altă parte

Este puțin probabil ca reducerea de către Kremlin a ritmului operațiunilor din Mariupol să permită desfășurarea unei puteri de luptă semnificative pentru a sprijini alte operațiuni ofensive în zilele și săptămânile următoare.

Declarațiile oficialilor americani potrivit cărora Rusia nu a retras încă o duzină de grupuri tactice de batalioane (BTG) din Mariupol, nu dezvăluie însă nici starea acestor forțe rusești, nici alte constrângeri privind utilizarea lor.

ISW a evaluat în mod constant că BTG-urile rusești au suferit pierderi mari în bătălia de la Mariupol, sunt degradate și este puțin probabil să dețină întregul lor efectiv (800-900 de oameni fiecare la capacitate maximă).

Ca și în cazul operațiunilor rusești din alte părți ale Ucrainei, raportarea numărului de BTG-uri fără un context și o analiză suplimentară a puterii de luptă a acestor unități nu reprezintă o evaluare utilă a forțelor rusești.

Trupele ucrainene au reușit să deterioreze o forță rusă substanțială în Mariupol

Deși este puțin probabil ca toate cele 12 BTG-uri raportate să fi fost implicate în luptele finale din jurul uzinei Azovstal, va fi nevoie de ceva timp pentru ca acele unități care au fost implicate în asalturile finale să se dezangajeze pentru a se redistribui în altă parte.

O parte din aceste forțe rusești vor fi necesare pentru alte câteva misiuni – inclusiv menținerea asediului uzinei Azovstal, securizarea restului Mariupolului împotriva oricăror ”buzunare” de forțe ucrainene rămase și a unor probabile acțiuni de partizanat și, eventual, redislocarea pentru a sprijini forțele rusești care mențin controlul asupra sudului Ucrainei.

Forțele rusești vor putea cu siguranță să redistribuie unele unități din Mariupol pentru operațiuni ofensive în altă parte – dar forțele ucrainene au reușit să țină în loc și să deterioreze o forță rusă substanțială, iar declarația de victorie a Kremlinului nu a eliberat în mod inerent o putere de luptă în valoare de 12 BTG-uri pentru alte operațiuni.

Concluzii cheie ale evaluării de la Institutul pentru Studiul Războiului

  • Este puțin probabil ca declarația de victorie a Kremlinului în Mariupol să permită desfășurarea unei puteri de luptă semnificative pentru a consolida operațiunile ofensive din estul Ucrainei în următoarele zile sau săptămâni.
  • Forțele rusești implicate în bătălia de la Mariupol sunt probabil puternic afectate, iar forțele ucrainene au reușit să blocheze și să degradeze o forță rusă substanțială.
  • Forțele Moscovei au continuat operațiunile ofensive în estul Ucrainei, dar au obținut doar câștiguri marginale.
  • Trupele ucrainene au continuat să oprească atacurile rusești în jurul orașului Izium.

Evenimentele de vineri, ziua 58 a războiului, aici LIVETEXT pe HotNews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO – Bărbat de 48 de ani, arestat preventiv după ce a încălcat ordinul de protecţie care îi interzicea să se apropie de soţia sa

Publicat

in

De

Un bărbat în vârstă de 48 de ani din judeţul Dolj a fost arestat preventiv deoarece a încălcat ordinul de protecţie care îi interzicea să se apropie de soţia sa, notează news.ro.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii Secţiei nr.14 Poliţie Rurală Bârca au fost sesizaţi, vineri, de o femeie din comuna Măceşu de Jos, cu privire la faptul că, soţul său, de 48 de ani, nu ar fi respectat ordinul de protecţie emis de instanţa de judecată.

“Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat faptul că, în cursul zilei de 24 iunie, bărbatul ar fi pătruns în curtea soacrei sale, din comuna Măceşu de Jos, unde locuieşte fără forme legale soţia acestuia, pe numele bărbatului fiind emis un ordin de protecţie de către instanţa de judecată, acesta având obligaţia de a nu a apropia de soţia sa la o distanţă mai mică de 50 de metri”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că bărbatul este bănuit că şi-ar fi agresat soţia.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea ordinului de protecţie, violare de domiciliu şi violenţă în familie. Bărbatul a fost prezentat instanţei care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mesajul liderilor UE după interzicerea gazelor rusești: Energia ieftină a dispărut

Publicat

in

De

Liderii UE au avertizat vineri că ”energia ieftină a dispărut” şi au convenit să intensifice pregătirile pentru reduceri viitoare ale livrărilor de gaze ruseşti, acuzând Moscova că transformă energia într-o armă printr-o restrângere a vânzărilor, despre care Germania a avertizat că i-ar putea închide parţial industria, transmite Reuters. La o zi după sărbătorirea înscrierii Kievului pe drumul către aderarea la bloc, summitul de vineri de la Bruxelles a fost o reflecţie sobră asupra impactului economic al invadării Ucrainei de către Rusia, cu îngrijorări tot mai mari privind creşterea preţurilor şi avertismente privind ”o iarnă grea”.

”Inflaţia este o preocupare majoră pentru noi toţi”, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă, la încheierea summitului de două zile. El a spus că ”războiul de agresiune al Rusiei creşte preţul alimentelor, energiei şi mărfurilor”, adăugând că liderii au convenit să-şi coordoneze îndeaproape răspunsurile de politică economică. Summitul a căzut de acord asupra unor câţiva paşi concreţi, dar liderii au solicitat Comisiei Europene să găsească mai multe modalităţi de a asigura ”aprovizionarea la preţuri accesibile” din cauza ”transformării în armă a gazelor de către Rusia”.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că identificarea unor surse alternative de gaze este deja în desfăşurare, livrările de GNL din SUA fiind mai mari cu 75% faţă de anul trecut, iar livrările de gaze din Norvegia mai mari cu 15%.

În plus, Executivul UE va prezenta liderilor, în iulie, un plan de pregătire pentru noi reduceri ale livrărilor de gaze din partea Rusiei, a spus ea, adăugând: ”Sperăm pentru ce este mai bun, pregătiţi-vă pentru ce este mai rău. Asta facem chiar acum”. Comisia Europeană va veni cu propuneri şi opţiuni de discutat la următorul summit al UE din octombrie, inclusiv luarea în considerare a proiectelor alternative, care ar putea include decuplarea gazelor de formarea preţului de piaţă pentru electricitate, a spus von der Leyen. ”Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem preţurile energiei sau ale energiei electrice, ci şi pentru a ne uita la designul pieţei, cu întrebarea: este designul pieţei pe care îl avem astăzi încă potrivit scopului?”, a spus ea.

O problemă controversată este dacă guvernele ar trebui să intervină pentru a limita preţurile. Spania şi Portugalia au plafonat preţurile gazelor pe piaţa locală a energiei electrice în această lună, dar alte state avertizează că plafonarea preţurilor ar perturba pieţele de energie şi ar drena şi mai mult rezervele statului, dacă guvernele ar trebui să plătească diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul de pe pieţele internaţionale de gaze.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend