Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Instanța a motivat deja refuzul de a-l pune pe Danileț înapoi în funcție: Judecătorul nu a adus argumente legale convingătoare

Publicat

in

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, care s-a pronunţat luni în dosarul „Danileţ-CSM”, a apreciat că argumentele aduse de judecătorul din Cluj nu au fost în măsură să justifice aparenţa de nelegalitate a actului administrativ atacat de acesta, astfel că, a opinat instanţa, cerinţa cazului bine justificat nu este îndeplinită în cauză.

Motivarea deciziei de respingere a cererii depuse de Cristi Danileţ în care acesta solicita suspendarea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost, în 14 decembrie 2021, suspendat până la judecarea pe fond a deciziei din 13 decembrie 2021 privind excluderea sa din magistratură, a fost dată în aceeaşi zi publicităţii de către CA Alba Iulia, transmite Agerpres.

În cererea sa, reclamantul a menţionat că a formulat plângere prealabilă şi că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 14 din Legea nr. 554/2004 pentru suspendarea actului administrativ, acesta susţinând că „existenţa cazului bine justificat este îndeplinită prin prisma faptului că măsura suspendării din funcţie (…) trebuia dispusă prin hotărârea de soluţionare a acţiunii disciplinare (HCSM nr. 28J/13.12.2021), în componenţa CSM specifică soluţionării acţiunilor disciplinare”.

În esenţă, Danileţ a opinat că sancţiunea suspendării din funcţie a fost aplicată printr-un act administrativ, într-o procedură paralelă, ce eludează prescripţiile legale specifice răspunderii disciplinare.

Cu privire la existenţa pagubei iminente, Danileţ a arătat că suspendarea executării Hotărârii CSM din 14 decembrie 2021 este justificată atât de „împrejurări de ordin subiectiv, ce vizează situaţia personală a sa şi a membrilor de familie, cât şi de împrejurări de ordin obiectiv, ce vizează situaţia actului de justiţie, afectat de măsura dispusă prin hotărârea contestată”.

Potrivit motivării CA Alba Iulia, instanţa a reţinut „că argumentele aduse de reclamant nu au fost în măsură să justifice aparenţa de nelegalitate a actului administrativ atacat astfel că cerinţa cazului bine justificat nu este îndeplinită în cauză”.

„În ceea ce priveşte condiţia pagubei iminente, aceasta presupune producerea unui prejudiciu material viitor şi previzibil, greu sau imposibil de reparat. (…) Indemnizaţia lunară de judecător este singura sa sursă de venit din care trebuie să asigure (…) Rezultă astfel că reclamantul are obligaţii financiare lunare în cuantum aproximativ de (…), pe care nu le va mai putea onora ca urmare a dispunerii suspendării din funcţia de judecător, riscând chiar să fie evacuat din imobilul în care locuieşte, ca urmare a neplăţii chiriei lunare. (…) Având în vedere că reclamantul a demonstrat prin probele administrate că este pus în imposibilitate de a-şi onora obligaţii legale de întreţinere, respectiv obligaţii contractuale locative, Curtea apreciază că, raportat la dificultatea accesului pe piaţa de muncă pentru o perioadă provizorie, cerinţa producerii unui prejudiciu material greu de reparat este îndeplinită astfel că exigenţe art. 2 alin. 1 lit.ş) din Legea 554/2004 sunt întrunite, paguba iminentă fiind demonstrată. Însă, având în vedere caracterul cumulativ al celor două condiţii şi împrejurarea că cerinţa cazului bine justificat nu este satisfăcută în cauză, Curtea urmează că nu sunt întrunite exigenţele art. 14 din Legea 554/2004, astfel că urmează să respingă ca neîntemeiată cererea de suspendare formulată de reclamant”, se arată în motivare.

CA Alba Iulia a respins luni ca neîntemeiată cererea depusă de judecătorul Cristi Danileţ în care acesta solicita suspendarea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost, în 14 decembrie 2021, suspendat până la judecarea pe fond a deciziei din 13 decembrie 2021 privind excluderea sa din magistratură.

„Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamantul Danileţ Cristi Vasilică în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, cu sediul în Bucureşti, Calea Plevnei nr. 141B, sector 6 prin care se solicită suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării Hotărârii nr.1537 din 14 decembrie 2021, adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători”, se arată în soluţia pe scurt.

Decizia CA Alba Iulia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul CA Alba Iulia ca urmare a unei decizii de strămutare pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.

În 14 decembrie 2021, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Doliu în presa română: o fostă jurnalistă a fost găsită moartă în propria casă

Publicat

in

De

Gabriela Vlăsceanu, o jurnalistă, a fost găsită moartă în casă. În ultimul timp a fost alături de refugiaţii ucraineni din Gara de Nord.

Cea care a dat tragica veste a fost prietena ei, Dana Fodor Mateescu, care o cunoștea de 13 ani și care spunea despre Gabriela că încă de la începerea războiului ea a fost pe baricade intrând în comunitatea voluntarilor de la Gara de Nord.

Fosta jurnalistă a fost găsită moartă în locuința ei, cu capul pe masă, potrivit Danei Fodor.

„De când a început războiul din Ucraina, Gabi a fost pe baricade intrând în comunitatea voluntarilor de la Gara de Nord. A pierdut nopți, n-a mâncat, a uitat complet de ea, a stat acolo zile în șir și a ajutat refugiații, oameni disperați care aveau nevoie de ea…

În ultimul mesaj pe care mi l-a scris, mi-a spus că a slăbit zece kilograme și că este epuizată. Mi-a promis că-mi trimite texte cu poveștile dramatice ale celor care au fugit din țara lor, de groaza morții. „Dana, sunt copii, plâng, mi-e milă de ei, ți se rupe inima. Nu pot să stau deoparte și să nu-i ajut.”

Din păcate, draga de ea, n-a mai apucat să scrie. Inima ei mare s-a oprit ieri”, a spus Dana Fodor Mateescu.

Gabriela Vlăsceanu a publicat la Agerpres și ziarul Jurnalul Național.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Germania va folosi muncitori străini pentru a face față haosului din aeroporturi

Publicat

in

De

Germania va apela la muncitorii străini pentru a pune capăt haosului din aeroporturile sale, care se confruntă cu lipsa de personal și cu o serie de anulări în perioada premergătoare sărbătorilor, au declarat duminică miniștrii, potrivit AFP.

Aeroportul din FrankfurtFoto: Fraport.com

„Guvernul intenționează să permită personalului străin de care este nevoie urgentă să intre în Germania pentru muncă temporară”, a declarat ministrul Muncii, Hubertus Heil, în ediția de duminică a cotidianului Bild.

„Angajatorii trebuie să plătească un salariu standard și să asigure o cazare decentă pentru perioada temporară”, a continuat ministrul social-democrat, asigurând că nu este vorba de „dumping social”.

Guvernul nu a precizat câți străini vor fi invitați să se alăture forței de muncă de la aeroport, dar, potrivit Bild, numărul ar putea ajunge la „patru cifre”, sau cel puțin o mie.

La fel ca în multe alte aeroporturi europene, reluarea traficului aerian după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei de Covid nu a fost încă însoțită de angajarea de personal nou. În plus, există absențe datorate reluării infecțiilor cu coronavirus în Germania.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic German, aeroporturile germane au în prezent un deficit de aproximativ 7 200 de profesioniști. Această penurie duce la o serie de anulări de zboruri, în special de către compania aeriană germană Lufthansa, și la cozi lungi la controalele de securitate.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a dat asigurări pentru Bild că nu va exista „nicio concesie” în materie de securitate, precizând că acești „auxiliari veniți din străinătate (vor fi) angajați, de exemplu, pentru manipularea bagajelor”.

Cu toate acestea, Detlef Kayser, membru al consiliului de administrație al Lufthansa, a avertizat în cotidianul Welt că „din păcate, cu greu va fi posibil să se obțină o îmbunătățire pe termen scurt acum, în vară”.

„Ne așteptăm ca situația să revină la normal în 2023”, a declarat oficialul Lufthansa, care a anulat peste 2.000 de zboruri în ultimele săptămâni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend