Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Inspiroo – parcul din natură în care pasiunile tale inspiră aer curat

Publicat

in

Ce poți să faci într-o zonă înconjurată de cea mai mare pădure seculară din Europa, pe care măsurătorile o califică ca fiind una dintre localitățile cu cel mai pur aer din țara noastră? O stațiune pentru aer. Deși pe majoritatea dintre noi cuvântul stațiune ne duce cu gândul la balnear, unde sursa curativă este nămolul sau apa, Inspiroo nu e despre asta. Parcul pune accent pe pasiunile tale și te încurajează să le pui în aplicare într-un loc în care plămânii ți se umplu cu aer curat.

Povestea Inspiroo

Parcul de creație și recreere inovativ va fi amplasat într-o zonă superbă, care a fost inclusă recent în Patrimoniul natural UNESCO. Zona este înconjurată de cea mai mare pădure seculară din Europa, ceea ce îi conferă un mediu foarte bogat în oxigen. Măsurătorile efectuate o califică ca fiind una dintre localitățile cu cel mai pur aer din România.

„Inspiroo s-a născut din dragostea pentru localitatea natală a mamei mele – Băiuț, Maramureș – locul unde mi-am petrecut cele mai frumoase vacanțe, am cunoscut oameni de calitate și am amintiri frumoase. Cu timpul, am început să achiziționez teren în localitate și să-l comasez cu gândul că într-o zi voi face ceva acolo.

Inițial mă gândeam la un sat de vacanță cu căsuțe din lemn, dar am ezitat din două motive: conceptul ar fi fost unul foarte clasic și localitatea nu are încă, din păcate, un brand turistic, fiind destul de izolată de rutele turistice principale ce traversează Maramureșul.

Într-o zi, doi prieteni m-au invitat să îi ajut la determinarea unor specii de plante din zonă, eu fiind biolog de profesie. Unul dintre ei era un pasionat inginer silvic și coordona activitatea WWF în zonă. Visul lor era să carteze și să salveze cea mai mare pădure seculară cvasivirgină din Europa.

După câțiva ani de muncă asiduă au reușit, iar renumele și importanța acestor păduri au făcut să fie incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Practic, aceste păduri înconjoară comuna Băiuț ajungând până în zona Munților Țibleș.

Tot WWF-ul a inițiat recent un proiect de amenajare pentru vizitare a Rezervației UNESCO, generând un potențial de creștere a turismului ecologic în zonă. Toate acestea m-au făcut să regândesc planurile pentru o investiție pe terenul aflat în proprietatea mea”, ne-a povestit Walter Uebelhart, fondatorul Inspiroo.

Conceptul din spate

Parcul înglobează două componente care împreună formează conceptul din spate: componenta fiziologică și componenta creativă.

Prima se concentrează pe puritatea aerului din zonă. Așa cum ne-a spus și Walter, există mai multe studii care plasează zona ca fiind una dintre cele mai curate și oxigenate din România.

„Se lucrează încă la măsuratori și dorim să obținem o certificare în acest sens. Prezența aerului curat în zonă este de altfel ușor de explicat: pădurile seculare produc o cantitate impresionantă de biomasă care sechestrează dioxidul de carbon, crescând concentrația de oxigen.

În România nu prea avem conceptul de stațiune pentru aer. Pe majoritatea oamenilor cuvântul stațiune îi duce cu gândul la balnear, unde sursa curativă este apa sau nămolul.

Aerul curat este o binefacere pentru bolile respiratorii, dereglări ale somnului sau depresii, iar mișcarea într-un astfel de mediu amplifică beneficiile pentru recuperarea în multe alte afecțiuni”, declară fondatorul Inspiroo.

Există foarte multe cluburi unde pasionații de diferite arte vizuale sau jocuri de societate își desfășoară activitatea in spații urbane închise, prost aerisite. Într-un mediu cu aer curat, cu un spațiu generos care sugerează un sentiment de libertate, latura inspirațională se manifestă din plin. Și de aici reiese a doua componentă a conceptului din spatele Inspiroo – cea creativă/ inspirațională.

Toate acestea sunt înglobate simbolic în sigla Inspiroo (inspir – cele două forme de inspirație și oo – cei doi atomi ai moleculei de oxigen).

Construcții inovative

Propunerea specialiștilor în domeniul arhitectural a fost integrarea contrastului pădure virgină – construcții avangardiste, care să înglobeze conceptul de aer curat. Astfel s-a ajuns la structuri de domuri geodezice, un concept care este întâlnit în zona scandinavă, America de Sud sau Australia.

„Frumusețea acestor tipuri de construcții constă în forma neconvențională, pe care o întâlnim adesea în natură. Construcțiile vor fi echipate la standardul unei camere de hotel de minimum 3-4 stele, cu baie proprie, unele chiar cu bucătărie proprie, platformă din lemn cu loc de servit masa afară, loc de BBQ.

Domul are o porțiune transparentă prevăzută atât în tavan, cât și pe o treime din suprafață – oferind, direct din pat, o frumoasă belvedere spre pădurea de molid de pe versantul opus sau spre bolta înstelată.

În proiect avem prevăzut și un amfiteatru în aer liber cu o scenă unde participanții la anumite tabere, festivaluri de muzică sau film vor putea să își expună creațiile” – Walter Uebelhart.

Activități

Trasee și competiții de Montain Bike, Wildwatching, Geocaching, jocuri de societate, concursuri de BBQ, festivaluri de muzică clasică sau rock, festivaluri de teatru și film sunt doar unele dintre tipurile de activități de care vizitatorii se pot bucura la Inspiroo.

„Ne gândim și la extinderea activităților pe perioada de iarnă pentru pasionații sporturilor de iarnă. Ne concentrăm aici pe sporturi mai puțin practicate la noi, cum ar fi schi fond sau Snowshoeing”,
spune fondatorul.

Mai mult decat atât, Inspiroo a fost gândit din start ca fiind un loc kid&pet friendly, pornind de la premisa că natura în sine reprezintă un mediu prietenos pentru copii și animale. „Ei dau viață și bucurie zonei. Nu ne-am gândit la un loc special de joacă pentru copii pentru că întreg arealul este de fapt un imens loc de joacă pentru copii.”

Vor exista și jocuri de societate pentru grupurile organizate, iar pentru perioadele cu vreme ploioasă va fi prevăzut un spațiu multifuncțional acoperit.

Finanțarea

„La Raiffeisen am întâlnit o echipă tânără și deschisă spre noutate și inovație. Este important să întâlnești oameni care sunt la vârsta care dă trendul și simt nevoile pieței. A contat foarte mult nu neapărat creditul financiar pe care mi l-au oferit, cât creditul de încredere oferit”, spune Walter.

Primii oaspeți vor putea vizita Inspiroo începând cu iulie-august 2020.

*sursa fotografii: Inspiroo

factory by Raiffeisen Bank este un program de creditare a afacerilor aflate la început de drum. Așadar, dacă ai o idee și ai nevoie de finanțare, intră pe raiffeisenfactory.ro, înscrie-ți proiectul până pe 16 martie și poți obține un credit de până la 50.000 euro.
Null

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

PNL Sector 5 lansează o serie de consultări cu comunitatea locală. Prima temă: noile trasee de transport din cartierul Cotroceni

Publicat

in

Conducerea PNL Sector 5, împreună cu consilierii PNL din Consiliul General al Municipiului București au dezbătut intens cu locuitorii din cartierul Cotroceni problema spinoasă a noului traseu de troleibuz pe străzile Dr. Carol Davila (porțiunea dintre B-dul Eroilor și Arenele BNR) și Dr. Joseph Lister. Oamenii se plâng că Societatea de Transport nu a ținut cont de faptul că în zonă sunt multe imobile vechi și există restricții de circulație pentru vehiculele de mare tonaj pentru a preveni vibrațiile care se propagã în case.

Peste 600 de bucureșteni au semnat o petiție prin care cer STB se găsească o altă soluție pentru transportul în comun. O parte din ei au venit la întâlnirea cu PNL Sector 5, în sediul de Dr. Staicovici, nr 28. Consilierul PNL în CGMB, arh. Horia Alexandru Vișan este cel care a depus petiția locuitorilor din Cotroceni la STB, care deja a luat primele măsuri să modifice traseul anunțat: ”Încă de la primele marcaje trase de STB oamenii s-au îndreptat către noi să ne ceară sprijinul pentru că s-au simțit ignorați de societatea de transport deși aveau argumentele de partea lor. Suntem alături de comunitatea locală și vrem să o sprijinim să ajungă la cea mai bună soluție pentru oameni”, a spus Horia Alexandru Vișan.

Președintele Organizației PNL Sector 5, Dan Meran a adăugat: ”Vom continua aceste consultări cu bucureștenii din cartiere. Sunt multe probleme unde e nevoie de o reacție foarte rapidă. Noi suntem aici, în mijlocul locuitorilor sectorului și vrem să îi asigurăm că pot găsi în noi oricând un sprijin pentru problemele cu care se confruntă”.

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Pierde peste tot, pleacă acasă!’. Marian Vanghelie iese la rampă și îl face praf pe Piedone / Ce dezvăluiri face

Publicat

in

Fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, a anunțat că va candida la un nou mandat și spune despre fostul său prieten Cristian Popescu Piedone nu are șanse să câștige. „Și la sectorul 5 dacă ar candida, pierde!” a afirmat Vanghelie, la Realitatea Plus. Fostul edil a făcut și o serie de dezvăluiri spumoase din trecutul lor comun, din perioada comunistă, când Piedone era bucătar, iar Vanghelie bișnițar.

Invitat la Realitatea Plus, Vanghelie a afirmat că fostul său prieten n-ar avea șanse să câștige lupta pentru nicio primărie.

„Piedone și la sectorul 5 dacă va candida, pierde. Nu vorbim despre sondaje, sondaje facem toți, suntem șmecheri la sondaje. (…) O să vedeți că eu voi fi pe primul loc. (…) Piedone pierde pe peste tot, pleacă acasă! (…) Eu câștig în fața tuturor, pentru că de 10 ani nu s-a mai făcut nimic în sectorul 5. (…) Candidez pentru că a venit foarte lume să-mi spună (să fac asta)”, a afirmat Vanghelie.

Fostul edil a făcut și o serie de dezvăluiri spumoase, mai puțin știute, din anii de prietenie cu Piedone.

FĂCEAM 1000 DE LEI PE ZI, CUMPĂRAM CARNE CU 100 DE LEI/KG DE LA PIEDONE

„Eu îl cunosc din 1980 si ceva, lucra bucătar la „Mărul de Aur”. Eu, la vremea respectivă, nu mi-e rușine (să spun – N.R.) eram pe bulevard, făceam bișniță. Vindeam bilete (la film – N.R.), vindeam valută, nu furam! Făceam 1.000-2.000 de lei pe zi. ȘI noi ne duceam, mai mulți, care făceam bani și cumpăram carne cu 100 de lei (kilogramul – N.R.), că așa se cumpăra, de la restaurant, de la domnul Piedone„, a povestit Vanghelie, în exclusivitate la Realitatea Plus.

L-AM ADUS ÎN PSD, A PLECAT LA PNȚCD,  S-A ÎNTORS, A FOST PUS ÎMPOTRIVA MEA

În anii `90, după ce a avut succes în afaceri, Vanghelie a intrat în politică, iar traseul i s-a intersectat din nou cu cel al lui Piedone.

„Îl aduc cu mine în PSD pe Piedone, eu am venit prin fuziune, cu partidul lui Miron Mitrea, il pun consilier pe liste la sectorul 5, nu iese. Vine la mine să mă roage, că ce face el, vorbesc cu directorul de la Rocar să-l bage acolo (…) face ăsta ce face și îl bagă. După un timp, (Piedone) pleacă din PSD la PNT CD. Vine la mine directorul de la Rocar „Mariane, ăsta nu e băiatul ală?”, eu ce să zic. După vreun an și jumătate vine din nou la mine, „fratele tău Piedone, știi tu…” și îl aduc înapoi în sectorul 5.

Când au venit alegerile, Dan Ioan Popescu (politician extrem de influent în PSD la începutul anilor 2000) a început să sondeze, să-mi găsească tot felul pe contracandidați, ca să nu mă pună pe mine. Și l-a testat pe Piedone, pe cutare… pe cutare. (…) Viața a vrut așa, e drept că m-au ajutat și Adrian Năstase, și Ion Iliescu și Miron Mitrea și am fost candidatul PSD la Sectorul 5, peste voința șui D. I. Popescu, președintele organizației București. (Piedone) a venit dIn nou la mine, plângea: „Mă pui și pe mine viceprimar?” I-am spus cinstit, că-i știu și familia, îl știu și pe el, puteam să-i zic că-l pun și pe urmă să-l dau afară, dar am fost cinstit și i-am zis „Du-te înapoi la 6!” Și s-a dus, i-a nenorocit pe aia, pe băbuțele cu zarzavaturi, după care s-a dus la sectorul 4. Dădea cu picioarEle in zarzavaturi si a ajuns primar. (…) De la 4 a plecat, că dacă mai candida, nu-l mai alegea nimeni și a venit la 5, eu eram în arest. Acum s-a dus la Capitală, că știe că pierde (dacă ar candida la S5 – N.R.)” a povestit Marian Vanghelie, în exclusivitate la Realitatea Plus.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend