Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier a dat amenzi de 1,7 milioane de lei în urma controalelor de pe A1 şi pe DN1

Publicat

in

Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) a aplicat amenzi de peste 1,7 milioane de lei, în urma unor controale eectuate timp de şase zile pe A1 şi pe DN1, a scris pe Facebook ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, informează News.ro.

”ISCTR continuă în forţă controalele, inclusiv la transportul de lemn: sancţiuni de peste 1,7 milioane de lei. Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier nu dă înapoi şi înteţeşte ritmul controalelor pentru transportul de marfă – şi, foarte important, inclusiv pentru materialul lemnos. Timp de 6 zile, fără întrerupere, 16 echipaje au verificat pe A1 şi pe DN1 601 vehicule şi 41 de operatori economici, aplicând sancţiuni de peste 1,7 milioane de lei (1,3 milioane de lei pentru transportatorii de marfă şi 400.000 de lei pentru operatorii economici)”, scrie Drulă.

Scopul acestor controale este de a proteja infrastructura de uzura provocată de camioanele încărcate peste limita legală, de a spori siguranţa rutieră (inclusiv prin verificarea tahografelor) şi de a sprijini transportatorii corecţi, afirmă oficialul.

”Câteva date suplimentare despre amploarea acestor controale: 226 de vehicule cântărite, 154 de vehicule au fost imobilizate (prin reţinerea plăcuţelor de înmatriculare), până la intrarea în legalitate, 226 de procese verbale de constatare a contravenţiilor au fost întocmite, 257 de contravenţii au fost sesizate, 6 dispozitive de manipulare au fost descoperite (acestea modifică datele înregistrate de tahografele montate la bordul vehiculelor de transport de marfă, cu consecinţe periculoase pentru siguranţa rutieră şi şoferi)”, adaugă Drulă.

Ministrul spune că aceste controale vor continua.

”Aviz amatorilor: aceste controale se fac în sfârşit pe bune. Nu le vom opri, ba din contră – am cerut I.S.C.T.R., care are o nouă conducere începând cu luna iulie, să accelereze ritmul lor şi să le extindă în absolut toată ţara. Doar aşa putem proteja infrastructura şi susţine transportatorii de bună-credinţă”, mai spune ministrul Transporturilor.

NATIONAL

Cel mai bun prieten al omului e chiar mai asemănător cu el decât se credea anterior, potrivit cercetătorilor din Ungaria

Publicat

in

Câinii sunt capabili să înțeleagă că unele cuvinte se referă la obiecte într-o manieră asemănătoare cu oamenii, a descoperit un mic studiu asupra undelor cerebrale ale celui mai bun prieten al omului, relatează Reuters.

Pui de caini HuskyFoto: Kostya Pazyuk / Alamy / Profimedia Images

Faptul că patrupedele noastre de companie pot recunoaște cuvinte precum „șezi” sau „aport” nu reprezintă nicio surpriză pentru stăpânii de câini. Însă noul studiu, care a analizat activitatea cerebrală a 18 câini, oferă dovezi că aceștia nu recunosc doar cuvinte asociate unor acțiuni, ci că pot „activa” o memorie cu un obiect când îi aud numele.

Studiul a fost efectuat la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta și publicat în revista Current Biology.

„Există de mult timp o dezbatere cu privire la abilitatea unui animal non-uman de a înțelege cuvintele în mod referențial”, afirmă Marianna Boros, unul dintre autorii studiului.

„Deși au existat relatări privind astfel de comportamente, ele au fost întotdeauna cazuri excepționale. Studiul nostru este primul care afirmă că aceasta este o capacitate la nivel de specie”, a adăugat ea.

În timpul studiului stăpânii câinilor au spus cuvintele pentru obiecte pe care animalele le cunoșteau. Apoi, în unele cazuri, ei au prezentat câinelui un obiect care s-a potrivit cu cuvântul, iar în altele un obiect diferit.

Cercetătorii maghiari au constatat că undele cerebrale ale câinilor arată diferit în cele două situații, un lucru care poate fi observat și la creierul uman.

„Câinii pot înțelege că cuvintele sunt pentru anumite lucruri (…) așa că ei activează reprezentări mentale și ei leagă înțelesul cuvântului de reprezentarea mentală și nu doar context”, explică Boros.

Cercetătorii intenționează ca în continuare să studieze dacă această capacitate de referință mentală este specifică doar câinilor sau este prezentă și la alte mamifere.

Citeste mai mult

NATIONAL

Țara NATO care nu mai are armament pentru Ucraina: ‘Am golit cămara!’

Publicat

in

Canada nu mai are obuze de artilerie și rachete antiaeriene pentru a fi transferate în Ucraina, a spus ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, informează Nexta.

Potrivit acestuia, țara a „golit cămara” din cauza proviziilor militare către Kiev.

Precizările acestuia vin în situația în care Canada a donat 800 de drone Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei în această ţară, a declarat la 20 martie ministrul Apărării Naţionale, Bill Blair, potrivit CNN, relatează News.ro.

„Dronele au apărut ca o capacitate critică în lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti. Cu ajutorul acestor drone, trupele ucrainene vor putea să adune mai multe informaţii şi cunoştinţe despre situaţie, astfel încât să poată evalua ţintele mai rapid şi cu mai multă precizie”, se arată într-un comunicat al secretariatului de presă al galeriei.

„Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a doua aniversare a invaziei ilegale a Rusiei, Canada este ferm alături de Ucraina în apărarea libertăţii şi democraţiei”, a declarat Blair.

Context

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, declanşând un război în curs de desfăşurare care l-a propulsat pe preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe scena internaţională, multe ţări, inclusiv SUA, oferindu-şi ajutorul. Presiunea este acum tot mai mare pentru a oferi mai mult ajutor, deoarece Rusia avansează în unele părţi ale Ucrainei, iar muniţia este redusă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend