Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Îngrijirea animalelor exotice

Publicat

in

Un animal special are nevoie de o îngrijire specială! De neînțeles uneori pentru cei care sunt obișnuiți ca animalele de companie să fie doar câinii sau pisicile, o mare bucurie pentru cei care le aleg, animalele exotice au nevoie de o atenție specială. Nu de puține ori, posesorii lor se găsesc în situația de a nu găsi la cabinetele veterinare specialiști care să le dea sfaturi de îngrijire, care să le diagnosticheze sau să le trateze corespunzător.

La The Vets, rețeaua de clinici veterinare din București, există medici cu specializare și experiență în tratarea animalelor exotice. Dr. Vlad Bandac, medic veterinar specializat în animale exotice la Clinica The Vets 13 Septembrie a absolvit în 2013 cursul ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies) de specializare în animale exotice și, de atunci, s-a perfecționat încontinuu în diagnosticarea și tratarea lor. Cu el am stat de vorbă pentru a înțelege mai multe despre ce înseamnă îngrijirea animalelor exotice, la ce trebuie să fim atenți, când e nevoie să mergem la veterinar și ce alte lucruri trebuie să știm.

De obicei, vorbim de animale sensibile, cu nevoi speciale, care au nevoie de îngrijire adecvată, spune medicul. Dacă decidem să ne luăm un animal exotic, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne informăm foarte, foarte bine despre ce implică îngrijirea lui. Nu este la fel ca în cazul câinilor și pisicilor! Recomandarea medicului este de a nu lua decizia de a avea un animal exotic pe impuls, doar pentru că l-am văzut undeva, ci de a cântări bine înainte dacă îi putem asigura condițiile potrivite pentru o viață sănătoasă.

Dacă pisicile sau cățeii umblă liberi prin casă și nu pățesc nimic, nu același lucru putem spune și despre animalele exotice. Din păcate, întâlnim foarte des accidente casnice, cu repercusiuni nedorite. De aceea, condițiile de întreținere sunt foarte importante, atât pentru a preveni accidentele, cât și pentru a asigura animalului un mediu cât mai apropiat de cel natural în termeni de temperatură, umiditate relativă și altele.

În funcție de specie, temperatura, umiditatea și lumina trebuie monitorizate permanent, nerespectarea strictă a nevoilor lor putând avea consecințe nedorite – de exemplu, dacă este prea frig, unele reptile chiar dacă mănâncă, nu digeră corect hrana, dacă este prea cald, iepurașii sau alte rozătoare pot face infarct.

În funcție de specie, este obligatoriu să găsim cuștile, coliviile, voilerele, terariile, acvariile corecte. Când discutați cu medicul veterinar, întrebați-l care este dimensiunea potrivită pentru ca animalul vostru exotic să se simtă confortabil în căsuța lui și cu ce trebuie aceasta dotată. Accesoriile trebuie să fie și ele potrivite cu specia și nevoile animalului, în caz contrar putând exista accidente.

Curățenia este de asemenea importantă, așa că nu trebuie deloc să neglijăm igienizarea habitatului animalului, atunci când e necesar. De asemenea, căsuța trebuie securizată, astfel încât animalul să nu poată scăpa de acolo și să fie victima unor accidente nedorite. Dacă decidem să îi dăm drumul prin casă, scurta lui aventură trebuie întotdeauna monitorizată îndeaproape. În cazul în care avem și alte animale, cum sunt câinii sau pisicile, trebuie să ne asigurăm că acestea nu îi pot face rău, chiar și în joacă, și că nu îl stresează.

Alimentația unui animal exotic este foarte importantă. În funcție de specie, veterinarul vă va recomanda hrana potrivită, recomandare pe care este vital să o respectați. Chiar dacă diversitatea de produse de pe piață nu este atât de mare ca în cazul altor specii, tot trebuie să ne asigurăm că am făcut alegerea potrivită de hrană. Dacă în cazul animalelor obișnuite de casă, cum sunt câinii și pisicile, avem o gamă mai mare de alegeri, în cazul celor exotice indicațiile sunt stricte. Din păcate, nu de puține ori vedem în cabinetele veterinare animale exotice cu probleme de sănătate din cauza alimentației necorespunzătoare.

În general, media de viață a unui animal exotic este mult mai mică, ceea ce duce automat la necesitatea unor consultații medicale mai frecvente. Recomandarea specialiștilor este să nu lăsați să treacă mai mult de 3-4 luni între vizitele la veterinar.

Toate animalele exotice au nevoie de deparazitare internă și externă, preventiv sau curativ dar, atenție, de vaccinat se vaccinează doar iepurii și dihorii.

Nu în ultimul rând, spune medicul Vlad Bandac, fiecare proprietar trebuie să-și verifice săptămânal sau cel mai târziu la două săptămâni animalul. Nu vorbim aici de o verificare vizuală, care îl poate induce în eroare pe proprietar. În cazul multor specii de animale exotice, semnele unei eventuale boli pot fi foarte greu de observat la prima vedere și, atunci când devin vizibile, să fie prea târziu pentru a interveni.

Este foarte, foarte important să îl cântărească de fiecare dată și să fie atent la orice semne de boală care ar putea apărea – apatie, inapetență, semne digestive ca voma, diareea sau constipația, la semnele respiratorii – dispnee, secreții oculare sau nazale, strănut, tuse.

În cazul în care observăm cel mai mic lucru în neregulă, este vital să se prezinte la medic cât mai repede posibil, în termen de ore, nu de zile. Cum spuneam, animalele exotice sunt sensibile și au nevoie de o îngrijire specială.

Articol susținut de The Vets

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Coronavirus în România, date parțiale: Puțin peste 14.000 de cazuri de COVID-19, după trei zile cu peste 19.000 de îmbolnăviri

Publicat

in

De

Puțin peste 14.000 de cazuri de COVID-19 au fost raportate duminică în România, după trei zile în care au fost peste 19.000 de îmbolnăviri, însă în weekend numărul testelor este mult mai mic. De asemenea, s-au înregistrat 22 de decese, arată datele parțiale anunțate de către autorități.

Conform datelor existente la data de 23 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore au fost raportate 14.088 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 22 decese. Nu au fost raportate decese anterioare.

Datele complete vor fi transmise de autorități la ora 13.00.

Cu o zi în urmă, au fost raportate 19.371 de cazuri de COVID-19. Vineri, au fost raportate 19.649 de cazuri noi de coronavirus – un record absolut de la începutul pandemiei – , după ce joi fuseseră peste 19.100 de îmbolnăviri. Recordul de cazuri COVID într-o singură zi în România fusese până atunci în 19 octombrie 2021, când au fost raportate 18.863 de îmbolnăviri.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Rapsozii Botoșanilor’ va susține un concert de muzică populară dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Publicat

in

De

Orchestra Populară “Rapsozii Botoşanilor” va susţine, luni, un concert dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Concertul este intitulat “Unire pe vecie!” şi va avea loc, de la ora 17,30, în sala de spectacole a Cinema Unirea din municipiul Botoşani.

În spectacol vor evolua soliştii vocali şi instrumentiştii Orchestrei Populare “Rapsozii Botoşanilor”, avându-l ca dirijor pe Ion Oloieru.

În deschiderea spectacolului, istoricul Gheorghe Median va vorbi despre importanţa Unirii Principatelor Române.

Intrarea la spectacol va fi liberă în limita locurilor disponibile. Pentru cei care nu vor putea participa la spectacol din cauza restricţiilor şi a numărului limitat de locuri, va exista posibilitatea de a urmări live spectacolul pe pagina de Facebook a orchestrei.

Fiecare persoană va prezenta la intrare certificatul verde sau testul PCR negativ, respectând măsurile de prevenire şi control al răspândirii coronavirusului

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend