Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Îngrijirea animalelor exotice

Publicat

in

Un animal special are nevoie de o îngrijire specială! De neînțeles uneori pentru cei care sunt obișnuiți ca animalele de companie să fie doar câinii sau pisicile, o mare bucurie pentru cei care le aleg, animalele exotice au nevoie de o atenție specială. Nu de puține ori, posesorii lor se găsesc în situația de a nu găsi la cabinetele veterinare specialiști care să le dea sfaturi de îngrijire, care să le diagnosticheze sau să le trateze corespunzător.

La The Vets, rețeaua de clinici veterinare din București, există medici cu specializare și experiență în tratarea animalelor exotice. Dr. Vlad Bandac, medic veterinar specializat în animale exotice la Clinica The Vets 13 Septembrie a absolvit în 2013 cursul ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies) de specializare în animale exotice și, de atunci, s-a perfecționat încontinuu în diagnosticarea și tratarea lor. Cu el am stat de vorbă pentru a înțelege mai multe despre ce înseamnă îngrijirea animalelor exotice, la ce trebuie să fim atenți, când e nevoie să mergem la veterinar și ce alte lucruri trebuie să știm.

De obicei, vorbim de animale sensibile, cu nevoi speciale, care au nevoie de îngrijire adecvată, spune medicul. Dacă decidem să ne luăm un animal exotic, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne informăm foarte, foarte bine despre ce implică îngrijirea lui. Nu este la fel ca în cazul câinilor și pisicilor! Recomandarea medicului este de a nu lua decizia de a avea un animal exotic pe impuls, doar pentru că l-am văzut undeva, ci de a cântări bine înainte dacă îi putem asigura condițiile potrivite pentru o viață sănătoasă.

Dacă pisicile sau cățeii umblă liberi prin casă și nu pățesc nimic, nu același lucru putem spune și despre animalele exotice. Din păcate, întâlnim foarte des accidente casnice, cu repercusiuni nedorite. De aceea, condițiile de întreținere sunt foarte importante, atât pentru a preveni accidentele, cât și pentru a asigura animalului un mediu cât mai apropiat de cel natural în termeni de temperatură, umiditate relativă și altele.

În funcție de specie, temperatura, umiditatea și lumina trebuie monitorizate permanent, nerespectarea strictă a nevoilor lor putând avea consecințe nedorite – de exemplu, dacă este prea frig, unele reptile chiar dacă mănâncă, nu digeră corect hrana, dacă este prea cald, iepurașii sau alte rozătoare pot face infarct.

În funcție de specie, este obligatoriu să găsim cuștile, coliviile, voilerele, terariile, acvariile corecte. Când discutați cu medicul veterinar, întrebați-l care este dimensiunea potrivită pentru ca animalul vostru exotic să se simtă confortabil în căsuța lui și cu ce trebuie aceasta dotată. Accesoriile trebuie să fie și ele potrivite cu specia și nevoile animalului, în caz contrar putând exista accidente.

Curățenia este de asemenea importantă, așa că nu trebuie deloc să neglijăm igienizarea habitatului animalului, atunci când e necesar. De asemenea, căsuța trebuie securizată, astfel încât animalul să nu poată scăpa de acolo și să fie victima unor accidente nedorite. Dacă decidem să îi dăm drumul prin casă, scurta lui aventură trebuie întotdeauna monitorizată îndeaproape. În cazul în care avem și alte animale, cum sunt câinii sau pisicile, trebuie să ne asigurăm că acestea nu îi pot face rău, chiar și în joacă, și că nu îl stresează.

Alimentația unui animal exotic este foarte importantă. În funcție de specie, veterinarul vă va recomanda hrana potrivită, recomandare pe care este vital să o respectați. Chiar dacă diversitatea de produse de pe piață nu este atât de mare ca în cazul altor specii, tot trebuie să ne asigurăm că am făcut alegerea potrivită de hrană. Dacă în cazul animalelor obișnuite de casă, cum sunt câinii și pisicile, avem o gamă mai mare de alegeri, în cazul celor exotice indicațiile sunt stricte. Din păcate, nu de puține ori vedem în cabinetele veterinare animale exotice cu probleme de sănătate din cauza alimentației necorespunzătoare.

În general, media de viață a unui animal exotic este mult mai mică, ceea ce duce automat la necesitatea unor consultații medicale mai frecvente. Recomandarea specialiștilor este să nu lăsați să treacă mai mult de 3-4 luni între vizitele la veterinar.

Toate animalele exotice au nevoie de deparazitare internă și externă, preventiv sau curativ dar, atenție, de vaccinat se vaccinează doar iepurii și dihorii.

Nu în ultimul rând, spune medicul Vlad Bandac, fiecare proprietar trebuie să-și verifice săptămânal sau cel mai târziu la două săptămâni animalul. Nu vorbim aici de o verificare vizuală, care îl poate induce în eroare pe proprietar. În cazul multor specii de animale exotice, semnele unei eventuale boli pot fi foarte greu de observat la prima vedere și, atunci când devin vizibile, să fie prea târziu pentru a interveni.

Este foarte, foarte important să îl cântărească de fiecare dată și să fie atent la orice semne de boală care ar putea apărea – apatie, inapetență, semne digestive ca voma, diareea sau constipația, la semnele respiratorii – dispnee, secreții oculare sau nazale, strănut, tuse.

În cazul în care observăm cel mai mic lucru în neregulă, este vital să se prezinte la medic cât mai repede posibil, în termen de ore, nu de zile. Cum spuneam, animalele exotice sunt sensibile și au nevoie de o îngrijire specială.

Articol susținut de The Vets

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alertă meteo – Cod galben de furtună în șase județe, duminică seara

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică atenţionări Cod galben de furtună, valabile în următoarea oră, în localităţi din şase judeţe.

Astfel, până la ora 18:10, în judeţul Arad, localităţile: Săvârşin, Bârzava, Vărădia de Mureş, Petriş, Brazii, se vor semnala averse ce vor acumula 25 – 35 litri/mp, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

De asemenea, până la 17:50, în localitatea Padeş şi în zona de munte, la peste 1.800 de metri, din judeţul Gorj precum şi în localităţile: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Mihăeşti, Frânceşti, Budeşti, Fârtăţeşti, Ioneşti, Galicea, Cernişoara, Ocnele Mari, Olanu, Păuseşti-Măglaşi, Popeşti, Păuşeşti, Băile Govora, Glăvile, Buneşti, Şirineasa, Scundu, Lădeşti, Lăpuşata, Roeşti, Pesceana, Vlădeşti, Stăneşti, Amărăşti din judeţul Vâlcea se vor semnala local averse ce vor acumula 20 – 30 litri/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie şi grindină de mici dimensiuni.

Până la ora 17:30, fenomene similare se vor semnala şi în judeţul Dolj, în localităţile: Calafat, Băileşti, Poiana Mare, Moţăţei, Ciupercenii Noi, Maglavit, Galicea Mare, Desa, Bistreţ, Rast, Afumaţi, Urzicuţa, Piscu Vechi, Giubega, Ghidici, Negoi, Seaca de Câmp, Cioroiaşi, Perişor, Siliştea Crucii, Întorsura, Catane, Galiciuica), în Mehedinţi (Isverna, Balta, Podeni, Obârşia-Cloşani) şi în judeţul Timiş, în localităţile: Recaş, Racoviţa, Topolovăţu Mare, Belinţ şi Ghizela.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Tipul mesajului : Atenționare nowcasting

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Data emiterii : 07-08-2022 ora 17 Nr. mesajului : 1
Valabil de la : 07-08-2022 ora 17:45 până la : 07-08-2022 ora 18:45

In zona : Județul Sălaj: Sâg, Valcău de Jos;
Județul Bistriţa-Năsăud: Sângeorz-Băi, Maieru, Prundu Bârgăului, Rodna, Tiha Bârgăului, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Ilva Mica, Leșu, Dumitrița, Cetate, Măgura Ilvei, Poiana Ilvei;

Se vor semnala : averse care local vor acumula peste 20…25 l/mp, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice

Tipul mesajului : Atenționare nowcasting

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Data emiterii : 07-08-2022 ora 17 Nr. mesajului : 2
Valabil de la : 07-08-2022 ora 17:25 până la : 07-08-2022 ora 18:30

In zona : Județul Arad: Șiștarovăț;
Județul Timiş: Recaș, Făget, Bethausen, Tomești, Dumbrava, Fârdea, Balinț, Mănăștiur, Curtea, Ohaba Lungă, Ghizela, Pietroasa, Brestovăț, Bogda, Bara, Secaș;

Se vor semnala : averse ce vor acumula 25…35 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului

Tipul mesajului : Atenționare nowcasting

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Data emiterii : 07-08-2022 ora 17 Nr. mesajului : 3
Valabil de la : 07-08-2022 ora 17:25 până la : 07-08-2022 ora 18:30

In zona : Județul Mureş: Sovata, Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure, Fântânele, Bălăușeri, Ibănești, Acățari, Eremitu, Ghindari, Gălești, Păsăreni, Vărgata, Chibed, Neaua, Sărățeni, Măgherani, Bereni, Vețca;
Județul Harghita: Praid, Corund, Atid;

Se vor semnala : averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni

Tipul mesajului : Atenționare nowcasting

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Data emiterii : 07-08-2022 ora 16 Nr. mesajului : 4
Valabil de la : 07-08-2022 ora 17:05 până la : 07-08-2022 ora 18:10

In zona : Județul Arad: Săvârșin, Bârzava, Vărădia de Mureș, Petriș, Brazii;

Se vor semnala : averse ce vor acumula 25…35 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului

Tipul mesajului : Atenționare nowcasting

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Data emiterii : 07-08-2022 ora 16 Nr. mesajului : 5
Valabil de la : 07-08-2022 ora 16:50 până la : 07-08-2022 ora 17:50

In zona : Județul Gorj: Padeș;
Județul Gorj: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Vâlcea: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Mihăești, Frâncești, Budești, Fârtățești, Ionești, Galicea, Cernișoara, Ocnele Mari, Olanu, Păusești-Măglași, Popești, Păușești, Băile Govora, Glăvile, Bunești, Șirineasa, Scundu, Lădești, Lăpușata, Roești, Pesceana, Vlădești, Stănești, Amărăști;
Județul Dolj: Calafat, Băilești, Poiana Mare, Moțăței, Ciupercenii Noi, Maglavit, Galicea Mare, Desa, Bistreț, Rast, Afumați, Urzicuța, Piscu Vechi, Giubega, Ghidici, Negoi, Seaca de Câmp, Cioroiași, Perișor, Siliștea Crucii, Întorsura, Catane, Galiciuica;
Județul Mehedinţi: Isverna, Balta, Podeni, Obârșia-Cloșani;

Se vor semnala : local averse ce vor acumula 20…30 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, grindină de mici dimensiuni

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Accident la metrou: o persoană a murit după ce ar fi sărit în fața trenului în stația Piața Unirii 1

Publicat

in

De

​O persoană a murit duminică, după ce ar fi sărit în fața metroului în stația Piața Unirii 1. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 14:39, iar circulatia s-a desfășurat cu dificultate în următoarele peste două ore.

La metrou în BucureștiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Metrorex a anunțat incidentul, precizând că este vorba de o posibilă tentativă de suicid.

Ulterior, Poliția Capitalei a anunțat că echipajul medical ajuns la fața locului a declarat decesul persoanei care a fost lovită de metrou.

„Poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada de Poliţie pentru Transport Public au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o staţie de metrou din Sectorul 4, o persoană s-ar fi precipitat în calea de rulare şi ar fi fost lovită de trenul de călători. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului pentru a demara primele verificări şi pentru a asigura zona”, a precizat sursa citată.

Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele şi condiţiile în care s-a produs decesul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend