Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Informație bombă în dosarul Băneasa: Florentina Dragomir, cea care a făcut parte din completul care a dat sentințele, nu a depus jurământul de judecător

Publicat

in

Dezvăluire bombă în dosarul Ferma Băneasa. Judecătoarea Florentina Dragomir, cea care a făcut parte din completul care a dat sentințele, recunoaște că jurământul era obligatoriu, atunci când a fost numită în funcția de judecător. Ea profesează în această calitate de 12 ani, iar acum face parte din „Completul negru” de la Înalta Curte de Casație și Justiție. CSM a confirmat că la mapa profesională a magistratului nu există dovadă jurământului de judecător, potrivit evz.ro.

Florentina Dragomir, judecătoarea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) care a făcut parte din completul care a dat sentințele, recunoaște că lipsa jurământului atrage după sine nulitatea numirii în funcție.

Asta după ce CSM a confirmat că la mapa profesională a fostei procuroare Dragomir nu există dovadă jurământului depus în calitate de judecător.

Florentina Dragomir a devenit judecător în primăvară anului 2009, când cererea să a fost admisă de Plenul CSM.

Concret, judecătoarea Florentina Dragomir susține în teza să de doctorat intitulată „Răspunderea penală a magistratului”:

„Depunerea jurământului s-a păstrat în sistemul judiciar actual, fiind o obligație legală care, dacă nu este îndeplinită, duce la nulitatea numirii în funcție”.

În teza de doctorat apărută la Editura C.H. Beck, în 2011, judecătoarea arată că depunerea jurământului în funcția de magistrat este un mijloc privilegiat și solemn de a consolida încrederea acordată magistratului la momentul învestirii sale.

Lumea Justiției precizează că, logic, nulitatea numirii în funcție a judecătorului fără jurământ are drept consecință nulitatea tuturor hotărârilor pronunțate de acesta.

Printre dciziile pronunțate de judecătoarea Dragomir se numără, cea de condamnare din dosarul „Fermă Băneasa”.

Înb acest dosar, „completul negru ICCJ”, din care face parte și Florentina Dragomir, l-a executat pe avocatul Robert Roșu pe motiv că acesta și-a exercitat profesia.

Lumea Justiției prezintă fragmentul din lucrarea „Răspunderea penală a magistratului” în care Florentina Dragomir arată că lipsa jurământului în calitate de magistrat atrage nulitatea numirii în funcție:

Vezi și: Decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție în Dosarul Ferma Băneasa – un pas înainte spre recredibilizarea Instanței Supreme (Comentariu)

„Cel mai adesea, fides semnifică respectul pentru cuvântul dat, chiar dacă a primit sensuri de: bună credință (respect al sincerității), loialitate (respect al unui angajament sau a unui cod moral), promisiune, protecție, interpretare dată și de filosofii juriști români în încercarea de a defini bună credință: fundamentul justiției este încrederea, adică statornicia și adevărul în vorbe și fapte”.

La români, se arată în teza de doctorat a judecătoarei, fides era consolidat, prin jurământ, mijloc privilegiat și solemn de a întări încrederea. Depunerea jurământului se făcea țînând mâna dreapta întinsă, fapt ce relevă legătură dintre jurământ și credință. De altfel, jurământul era metodă cea mai eficace de a împărți credință dar și de a-i constrânge pe inamici în promisiunea făcută și să mărturisească adevărul.

Apoi, Dragomir mai arată că „pentru magistratul român (militar sau civil), fides este o virtute inclusă în categoria de valori morale, care impune obligația de a avea grijă de„încrederea” acordată odată cu acceptarea misiunii și de a respectă cuvântul dat, de a îndeplini, în mod fidel, atribuțiile încredințate”.

„Pentru magistrat, fides semnifică, cel mai adesea, o putere apropiată de noțiunea de imperium, cuvântul sau fiind strâns legat de cel al Statului iar, dacă nu era respectat, atrăgea răspunderea publică. Depunerea jurământului în față liderului adunării care îl vota, prin intermediul mâinii drepte, angaja „încrederea” magistratului abilitat de a antrena fides publică și de a conduce negocierile dintre părți, iar loialitatea cerută magistratului devenea o obligație religioasă. Fides pentru judecător înseamnă loialitate, adică să fie total incoruptibil și să nu fie părtinitor, deci să fie imparțial”, scrie în teza de doctorat.

CSM a confirmat la solicitarea Lumea Justiției că la mapă profesională nu există jurământul depus de Florentina Dragomir în calitate de judecător.

„Vă comunicăm că în evidențele referitoare la carieră doamnei judecător Florentina Dragomir se regăsește numai jurământul depus de doamna judecător la numirea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București”, a transmis CSM.

În acest context, hotărârile pronunțate de un judecător numit nelegal în funcție sunt nule

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

JO 2020, canotaj: Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, medalie de argint în proba de dublu rame masculin

Publicat

in

De

​Echipajul de dublu rame masculin al României, format din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Cozmiuc și Tudosă au reușit o cursă extraordinară și au terminat Finala A cu timpul de 6 min 16 sec 58/100.

Titlul olimpic de la Tokyo a fost câştigat de Croația (6 min 15 sec 29/100), în timp ce poziția a treia a fost ocupată de Danemarca (6 min 19 sec 88/100).

Canotajul românesc a cucerit 20 medalii de aur, 12 de argint și 9 de bronz la Jocurile Olimpice.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia trage un semnal de alarmă și avertizează: Combatanți ai Statului Islamic vin din Libia și Siria în Afganistan. Are loc un exod masiv de populație

Publicat

in

De

Combatanţi ai grupării teroriste Stat Islamic (SI) pătrund “în mod activ” în Afganistan dinspre Libia şi Siria, după ieşirea trupelor internaţionale din această ţară central-asiatică, a declarat miercuri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, informează EFE.

“Desigur, avem mari speranţe că se va ajunge la un anumit consens şi la reconciliere interetnică în Afganistan. Dar în acelaşi timp vedem cât de activ intră aici unităţi ale SI din diverse regiuni, inclusiv din Siria şi Libia”, a afirmat Şoigu, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Şoigu a atras atenţia că situaţia din Afganistan “se deteriorează rapid” şi scapă practic de sub controlul autorităţilor de la Kabul după ofensiva talibanilor în mare parte din teritoriu.

Ministrul apărării rus a susţinut că are loc “un exod masiv” de afgani către Tadjikistan şi Uzbekistan şi că este îngrijorătoare “în mod special consolidarea poziţiilor SI şi ale altor organizaţii teroriste internaţionale, ceea ce a dus la o creştere a ameninţării la adresa ţărilor vecine”. “Din acest motiv trebuie să recunoaştem că misiunea SUA şi a NATO în Afganistan a dat greş”, a afirmat el.

“Retragerea grăbită” a contingentelor străine a provocat o creştere bruscă a tensiunii politico-militare şi a ostilităţilor, a mai apreciat ministrul rus, citat de agenţia Interfax. “Totodată, americanii sunt mai preocupaţi de posibilitatea creării de noi rute de tranzit şi de structuri logistice în statele din Asia Centrală, de desfăşurarea bazelor şi instalaţiilor lor militare. Credem că aceasta nu va duce la nimic bun, ci doar poate duce la o prezenţă pe termen lung a Alianţei (Nord-Atlantice) în regiune şi la instabilitate suplimentară”, a insistat Şoigu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend