Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Informație bombă în dosarul Băneasa: Florentina Dragomir, cea care a făcut parte din completul care a dat sentințele, nu a depus jurământul de judecător

Publicat

in

Dezvăluire bombă în dosarul Ferma Băneasa. Judecătoarea Florentina Dragomir, cea care a făcut parte din completul care a dat sentințele, recunoaște că jurământul era obligatoriu, atunci când a fost numită în funcția de judecător. Ea profesează în această calitate de 12 ani, iar acum face parte din „Completul negru” de la Înalta Curte de Casație și Justiție. CSM a confirmat că la mapa profesională a magistratului nu există dovadă jurământului de judecător, potrivit evz.ro.

Florentina Dragomir, judecătoarea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) care a făcut parte din completul care a dat sentințele, recunoaște că lipsa jurământului atrage după sine nulitatea numirii în funcție.

Asta după ce CSM a confirmat că la mapa profesională a fostei procuroare Dragomir nu există dovadă jurământului depus în calitate de judecător.

Florentina Dragomir a devenit judecător în primăvară anului 2009, când cererea să a fost admisă de Plenul CSM.

Concret, judecătoarea Florentina Dragomir susține în teza să de doctorat intitulată „Răspunderea penală a magistratului”:

„Depunerea jurământului s-a păstrat în sistemul judiciar actual, fiind o obligație legală care, dacă nu este îndeplinită, duce la nulitatea numirii în funcție”.

În teza de doctorat apărută la Editura C.H. Beck, în 2011, judecătoarea arată că depunerea jurământului în funcția de magistrat este un mijloc privilegiat și solemn de a consolida încrederea acordată magistratului la momentul învestirii sale.

Lumea Justiției precizează că, logic, nulitatea numirii în funcție a judecătorului fără jurământ are drept consecință nulitatea tuturor hotărârilor pronunțate de acesta.

Printre dciziile pronunțate de judecătoarea Dragomir se numără, cea de condamnare din dosarul „Fermă Băneasa”.

Înb acest dosar, „completul negru ICCJ”, din care face parte și Florentina Dragomir, l-a executat pe avocatul Robert Roșu pe motiv că acesta și-a exercitat profesia.

Lumea Justiției prezintă fragmentul din lucrarea „Răspunderea penală a magistratului” în care Florentina Dragomir arată că lipsa jurământului în calitate de magistrat atrage nulitatea numirii în funcție:

Vezi și: Decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție în Dosarul Ferma Băneasa – un pas înainte spre recredibilizarea Instanței Supreme (Comentariu)

„Cel mai adesea, fides semnifică respectul pentru cuvântul dat, chiar dacă a primit sensuri de: bună credință (respect al sincerității), loialitate (respect al unui angajament sau a unui cod moral), promisiune, protecție, interpretare dată și de filosofii juriști români în încercarea de a defini bună credință: fundamentul justiției este încrederea, adică statornicia și adevărul în vorbe și fapte”.

La români, se arată în teza de doctorat a judecătoarei, fides era consolidat, prin jurământ, mijloc privilegiat și solemn de a întări încrederea. Depunerea jurământului se făcea țînând mâna dreapta întinsă, fapt ce relevă legătură dintre jurământ și credință. De altfel, jurământul era metodă cea mai eficace de a împărți credință dar și de a-i constrânge pe inamici în promisiunea făcută și să mărturisească adevărul.

Apoi, Dragomir mai arată că „pentru magistratul român (militar sau civil), fides este o virtute inclusă în categoria de valori morale, care impune obligația de a avea grijă de„încrederea” acordată odată cu acceptarea misiunii și de a respectă cuvântul dat, de a îndeplini, în mod fidel, atribuțiile încredințate”.

„Pentru magistrat, fides semnifică, cel mai adesea, o putere apropiată de noțiunea de imperium, cuvântul sau fiind strâns legat de cel al Statului iar, dacă nu era respectat, atrăgea răspunderea publică. Depunerea jurământului în față liderului adunării care îl vota, prin intermediul mâinii drepte, angaja „încrederea” magistratului abilitat de a antrena fides publică și de a conduce negocierile dintre părți, iar loialitatea cerută magistratului devenea o obligație religioasă. Fides pentru judecător înseamnă loialitate, adică să fie total incoruptibil și să nu fie părtinitor, deci să fie imparțial”, scrie în teza de doctorat.

CSM a confirmat la solicitarea Lumea Justiției că la mapă profesională nu există jurământul depus de Florentina Dragomir în calitate de judecător.

„Vă comunicăm că în evidențele referitoare la carieră doamnei judecător Florentina Dragomir se regăsește numai jurământul depus de doamna judecător la numirea în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București”, a transmis CSM.

În acest context, hotărârile pronunțate de un judecător numit nelegal în funcție sunt nule

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

ACTUAL

Liderul USR, Dacian Cioloș: ‘Nu putem să susţinem un guvern minoritar câtă vreme există posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unui program de reforme’

Publicat

in

De

Preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat joi că parlamentarii acestei formaţiuni politice nu pot susţine un guvern minoritar, atât timp cât există posibilitatea de a construi o majoritate „în jurul unui program de reforme”.

„Noi suntem în măsură să începem discuţiile imediat, în jurul unui program de guvernare, cu obiective clare, pentru a scoate ţara şi din criza pandemică, şi din criza energetică şi pentru a începe implementarea PNRR cât mai repede. Dar asta presupune onestitate şi claritate şi din partea celorlalţi parteneri, dacă doresc să o ia în această direcţie sau nu. Aşteptăm consultările cu domnul preşedinte ca să vedem care vor fi propunerile celorlalte partide şi care va fi decizia domnului preşedinte. USR e gata să meargă la masa discuţiilor cu soluţii pe masă”, a declarat Cioloş înainte de a merge la consultările cu preşedintele Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

Întrebat dacă USR va vota în Parlament un guvern minoritar, Cioloş a spus:

„Din punctul nostru de vedere, este nevoie de un guvern cu puteri depline, care să aibă majoritate în Parlament, în măsură să ia decizii importante în perioada următoare. Un guvern minoritar nu poate să facă lucrul acesta”.

El a explicat că un guvern minoritar, dacă trece de Parlament, „înseamnă că are voturile să treacă, dar nu să ia decizii cu o majoritate în Parlament”.

„Sunt două lucruri diferite. Una e să ai un vot de învestitură şi alta e să ai un vot ca să îţi pui în aplicare un program de guvernare. Nu putem să susţinem un guvern minoritar câtă vreme există posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unui program de reforme”, a adăugat Cioloş.

Liderul USR PLUS a confirmat că va cere preşedintelui refacerea coaliţiei de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR, informează agerpres.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Vitinho, despre Mircea Lucescu: Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că are 76 de ani! Este plin de energie

Publicat

in

De

Jucătorul brazilian Vitinho a declarat că a ales Dinamo Kiev în detrimentul formaţiei franceze Bordeaux şi datorită tehnicianului Mircea Lucescu, conform news.ro

“Puteam ajunge la Bordeaux, dar aveau probleme cu fair-play-ul financiar. Nu regret că am ajuns la Dinamo. Prietenii mei brazilieni mi-au spus că e bine aici. Şi mulţi m-au sfături să aleg Dinamo pentru că Mircea Lucescu lucrează aici. Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că are 76 de ani! Este plin de energie, sare, aleargă face el însuşi exerciţii. Eu evoluez pe partea stângă a atacului, dar joc unde îmi spune. Pot şi în centru, şi în flancul drept”, a declarat jucătorul de 22 de ani, potrivit sport.ua.

Vitinho a fost transferat în vară de la Athletico Paranaense pentru şase milioane de euro şi a semnat un contract pe cinci ani cu campioana Ucrainei.

Până în prezent, jucătorul ucrainean a evolua în şase meciuri pentru Dinamo Kiev, patru în campionat, unul în Liga Campionilor şi unul în Supercupa Ucrainei.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend