Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Inflația din zona euro va atinge un nivel record anul acesta. Ce spune prognoza oficială a Comisiei Europene

Publicat

in

Comisia Europeană a anunțat luni că a redus prognoza de creștere economică pentru zona euro în 2022 cu 1,3 puncte procentuale, la 2,7%, și a majorat prognoza de inflație cu 3,5 puncte procentuale, la 6,1%, din cauza războiului din Ucraina, transmite AFP.

Inflația în zona euro o ia spre cote recordFoto: DreamsTime

„Nu există nicio îndoială că economia UE trece printr-o perioadă dificilă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, iar noi ne-am revizuit prognoza în scădere în consecință. Cel mai important factor negativ este creșterea prețurilor la energie, care împinge inflația la niveluri record și afectează întreprinderile și gospodăriile europene”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Aceste previziuni sunt supuse unei „incertitudini ridicate” legate de evoluția conflictului, iar tabloul ar putea deveni și mai sumbru, a avertizat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

„Sunt posibile și alte scenarii, în care creșterea ar putea fi mai mică și inflația mai mare decât cea pe care o prognozăm astăzi”, a explicat el.

Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, prognoza de creștere economică pentru acest an este, de asemenea, redusă la 2,7%, iar inflația este așteptată să fie chiar mai mare (6,8%) decât în cele 19 țări care împart moneda unică.

Inflația ar trebuie să scadă anul viitor

Bruxelles-ul se așteaptă ca produsul intern brut să crească cu 2,3% în 2023, atât în zona euro, cât și în UE, iar inflația ar urma să scadă anul viitor la 2,7%, respectiv 3,2%.

Războiul din Ucraina a amplificat dificultățile care existau înainte de începerea conflictului, dar care ar fi trebuit să se disipeze pe parcursul anului.

Printre acestea se numără creșterile de prețuri la mărfurile de bază, care se extind dincolo de energie, la alimente și la unele bunuri și servicii industriale.

Conflictul a sporit, de asemenea, problemele în lanțurile de aprovizionare și a sporit incertitudinea atât pentru întreprinderi, cât și pentru gospodării, a explicat Paolo Gentiloni.

În ultimii doi ani, economia europeană a avut o evoluție de montagne russe.

După ce a fost afectată în 2020 de efectele pandemiei Covid, activitatea și-a revenit puternic începând cu primăvara anului 2021. Rezultatul a fost o creștere record de 5,4% în zona euro anul trecut, după o recesiune istorică (scăderea PIB-ului cu 6,4%) în anul precedent.

(foto articol © Juan Moyano | Dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ministerul de Externe al Bulgariei condamnă discreditarea imnului naţional la meciul de fotbal Bulgaria-Macedonia de Nord

Publicat

in

De

Ministerul de Externe al Bulgariei condamnă discreditarea publică a imnului naţional bulgar la meciul de fotbal de luni, la Skopje, dintre echipele naţionale ale Bulgariei şi Republicii Macedonia de Nord, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe şi adjunctul ministrului de externe, Kostadin Kodzhabashev.

Discursul de ură împotriva Bulgariei şi a bulgarilor de pe tribunele stadionului naţional din Skopje este o negare fără echivoc a valorilor fundamentale ale societăţilor democratice contemporane şi este în contrast puternic cu principiile şi normele europene de comportament, se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Recunoaştem reacţia Ministerului de Externe al Republicii Macedonia de Nord care a denunţat discursul instigator la ură în timpul meciului de fotbal. În acelaşi timp, cerem autorităţilor de la Skopje să ia măsuri ferme şi ireversibile pentru eradicarea agresiunii anti-bulgare în spaţiul public din ţară”.

„Reamintim că prin Tratatul de prietenie, bună vecinătate şi cooperare din 2017 şi protocoalele bilaterale la acesta semnate în 2019 şi 2022, cele două ţări şi-au declarat ferm angajamentul de a lua măsuri eficiente împotriva discursului instigator la ură”.

„Menţinerea progresului realizat în dialogul politic în ultimele luni impune ca astfel de acte să devină un lucru al trecutului pentru totdeauna. Numai în acest spirit cele două ţări vor putea să întoarcă o nouă pagină în relaţiile lor, bazate pe respect reciproc şi bună vecinătate”, se arată în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ciucă, despre majorarea pensiilor: Sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%

Publicat

in

De

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că îşi ”păstrează partea de responsabilitate” atunci când este întrebat despre procentul cu care pensiile ar urma a fi majorate de la începutul anului viitor, şeful Guvernului precizând că în prezent există doar ipoteze legate de procentul cu care aceste venituri vor creşte, potrivit News.ro.

Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook

Întrebat cu cât ar putea fi majorate pensiile, în contextul în care diverşi politicieni avansează procente diferite, primul ministru Nicolae Ciucă a explicat că există mai multe ipoteze în acest sens.

”Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, pentru că şi aşa sunt destul de necăjiţi şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii. Eu îmi păstrez partea de responsabilitate. Îmi doresc foarte mult, ca prim ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă într-un interviu difuzat, marţi seară, de Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit news TV că există din partea tuturor partidelor care fac parte din coaliţie intenţia de a majora pensiile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend