Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Indonezia – Numărul morţilor în urma erupţiei vulcanului Semeru a ajuns la 15

Publicat

in

Numărul morţilor în urma erupţiei vulcanului Semeru din provincia indoneziană Java de Est a ajuns la 15, au anunţat luni autorităţile, relatează dpa.

Printre victime se numără o femeie şi fiica ei ale căror cadavre au fost găsite îmbrăţişate sub dărâmăturile casei lor, a informat site-ul de ştiri Kompas.com.
Cel puţin 68 de persoane au suferit arsuri după erupţia de sâmbătă a Muntelui Semeru, cel mai înalt munte de pe insula Java, a declarat Wawan Hadi, şeful agenţiei locale de protecţie civilă.

Erupţia i-a determinat pe sătenii din districtul Lumajang să fugă îngroziţi din casele lor, în timp ce o coloană uriaşă de fum se ridica spre cer.

Imaginile transmise de televiziuni au arătat case acoperite de un strat gros de cenuşă, doar acoperişurile rămânând vizibile.

Peste 1.500 de persoane au fost evacuate şi mutate în adăposturi temporare, inclusiv în moschei şi birouri guvernamentale, a mai spus Wawan.

Eforturile de salvare au fost îngreunate de cenuşa fierbinte şi de prăbuşirea unui pod important care lega Lumajang de oraşul Malang, au mai spus oficialii.

Muntele Semeru, cu o înălţime de 3.676 de metri, care face parte din Parcul Naţional Bromo Tengger Semeru, a erupt de mai multe ori din decembrie anul trecut.

Indonezia, o ţară cu 127 de vulcani activi, se află în aşa numitul „Cerc de foc al Pacificului”, fiind afectată frecvent de cutremure, majoritatea de mică intensitate.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Evaluarea Națională 2022. Modele de subiecte la limba română, matematică și limba maternă – un nou set de teste de antrenament

Publicat

in

De

Un nou set de teste de antrenament – al cincilea – pentru Evaluarea Națională 2022 a fost publicat luni de Ministerul Educației, baremele urmând să fie anunțate în 27 mai. Modele de subiecte pentru examenele pe care le vor susține elevii clasei a VIII-a sunt publicate în fiecare zi de luni.

Examen scolarFoto: Freepik

Primul set cu teste de antrenament a fost publicat de Ministerul Educației în 18 aprilie.

Calendar Evaluarea Națională 2022

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022.

Înscrierile la Evaluarea Națională 2022 încep pe 30 mai, iar prima probă, cea la Limba și literatura română, va avea loc pe 14 iunie. Rezultatele finale după contestații vor fi afișate pe 30 iunie.

 • 30 mai – 3 iunie 2022 – Înscrierea la Evaluarea Națională
 • 3 iunie 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 14 iunie 2022 – Limba și literatura română — probă scrisă
 • 16 iunie 2022 – Matematica — probă scrisă
 • 17 iunie 2022 – Limba și literatura maternă — probă scrisă
 • 23 iunie 2022 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 23 iunie 2022 (ora 16,00—ora 19,00)
 • 24 iunie 2022 (ora 8,00—ora 12,00) – Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie – 29 iunie 2022 – Soluționarea contestațiilor
 • 30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale la Evaluare Națională 2022 după soluționarea contestațiilor

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce soluții are Nicușor Dan pentru deblocarea lucrărilor la Prelungirea Ghencea și Pasajul Doamna Ghica

Publicat

in

De

Cele două proiecte au probleme din cauza blocării conturilor Primăriei Capitalei, dar și a creșterii prețurilor la materialele de construcții, în anumite situații existând diferențe de până la 70% între prețurile din contractele semnate acum 3 ani și cele de acum.

Pasaj Doamna Ghica – sept 2021 – 2Foto: Hotnews

La Prelungirea Ghencea, Primăria Capitalei va rezilia contractul cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru tronsonul II, de la Râul Doamnei până la Șoseaua de Centură, și va încheia un nou contract cu același constructor, a declarat primarul general, Nicușor Dan, luni, într-o conferință de presă.

 • ”După cum ştiţi, au explodat preţurile pentru tot ce înseamnă materiale de construcţii şi, din păcate, mecanismele de ajustare care sunt prevăzute de diferite reglementări naţionale nu acoperă creşterea reală de costuri.
 • Şi din cauza asta suntem nevoiţi să reziliem şi să reatribuim contractul de la Râul Doamnei încolo, intenţionăm tot cu Trustul de Clădiri Metropolitane, pentru că altfel ar însemna ca ei să lucreze în pierdere”, a declarat Nicușor Dan.

Exproprierile pentru acest tronson întâmpină probleme din cauza faptului că omul de afaceri Costică Constanda a blocat conturile Primăriei. Primarul spune însă că situația se va rezolva în câteva zile și se vor putea face plățile.

”Sunt gata documentaţiile pentru exproprieri, pentru mai mult de jumătate din ce a rămas şi mai durează cam o lună până când vom termina documentaţiile pentru toate exproprierile, vorbim de încă 400 de imobile care trebuie expropriate. După consemnarea banilor pe care îi avem, trebuie să aşteptăm 45 de zile până când vom putea să intrăm în şantier şi să demolăm, demolările vor avea loc în cursul acestui an. Avem problema în acest moment pentru că, deşi avem banii, din cauza conturilor poprite nu putem să îi consemnăm în conturile celor expropriaţi şi de aici întârzieri până când vom rezolva chestiunea popririi conturilor”, a explicat Nicușor Dan.

Trustul de Clădiri Metropolitane lucrează în prezent la primul tronson, între linia tramvaiului 41 și strada Râul Doamnei,iar primarul general promite că lucrările se vor finaliza în această vară.

Lucrările de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea au început în septembrie 2019, iar acestea aveau termen 24 de luni, respectiv septembrie 2021.

Noua arteră va avea aproximativ 6 km, inițial era prevăzută cu cale dublă de tramvai, 2 benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete, trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabilă. Totodată, se va mai realiza și un nod intermodal (tramvai 41, autobuze și microbuze ale liniilor preorășenești) precum și o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri.

Poprirea pune probleme și pasajului de la Doamna Ghica

Și lucrările la Pasajul de la Doamna Ghica pot avea probleme din cauza popririi conturilor. Primarul speră să găsească înțelegere la firma care face tablierul metalic al podului.

 • ”La Doamna Ghica este un contract între Trustul de Clădiri Metropolitane şi o companie italiană şi acestea sunt elemente de tablier care au început deja să fie produse de către compania din Italia.
 • Din nou, suntem afectaţi aici de poprirea conturilor şi de posibilitatea de a plăti. În ultima şedinţă de Consiliu General am aprobat un împrumut pentru Trustul de Clădiri Metropolitane şi o parte din împrumut cu destinaţia specială pentru Doamna Ghica şi special pentru derularea corectă a contractului pentru acest tablier.
 • Atâta timp cât avem conturile poprite, nu putem să plătim către TCM şi TCM-ul, la rândul lui, nu poate să plătească către compania din Italia. Sperăm ca compania italiană să ne înţeleagă până când vom rezolva această problemă”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul a declarat în mai multe rânduri că Pasajul de la Doamna Ghica va fi gata până la finalul acestui an. În ultimele săptămâni pe șantier se lucrează la finalizarea lucrărilor de la sol.

Lucrările la pasaj au început în 2019, iar termenul de finalizare inițial era 5 mai 2021. În noiembrie 2020 s-au oprit, din lipsa banilor, și au fost reluate în vara anului trecut. De atunci s-au făcut bretelele pasajului, s-a lucrat la circulația la sol, deviere rețele. Lipsește însă tablierul metalic. Licitația pentru acesta a fost atribuită abia la începutul acestui an, după două tentative eșuate. Valoarea contractului este de 21,8 milioane lei, iar termenul de livrare este șapte luni și jumătate de la semnarea contractului, adică în toamnă. Câștigătoarea licitației este firma Scandiuzzi din Italia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend