Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Indignare în SUA după refuzul lui Trump de a se angaja să predea pașnic puterea în caz de eșec

Avatar

Publicat

in

Donald Trump a atras joi reacții dure chiar și în tabăra sa republicană, după ce a refuzat să promită un transfer pașnic de putere dacă rivalul său Joe Biden ar câștiga la alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie, unii comparându-l cu un dictator, potrivit AFP.

Aliat al președintelui, liderul majorității republicane în Senat, Mitch McConnell, s-a simțit obligat să reafirme americanilor că rezultatul votului va fi respectat.

„Câștigătorul alegerilor din 3 noiembrie va fi investit pe 20 ianuarie”, conform planificării, a postat pe Twitter acesta. „Va fi o tranziție ordonată ca la fiecare patru ani de la 1792”, data celei de-a doua alegeri prezidențiale a Statelor Unite cu un mandat de patru ani.

Nancy Pelosi, președintele democratic al Camerei Reprezentanților, și unul dintre cei mai mari adversari ai lui Trumps-a declarat scandalizată.

Trebuie să-i „reamintiți: nu sunteți în Coreea de Nord, nu sunteți în Turcia, nu sunteți în Rusia, domnule președinte. Și în plus, nu sunteți în Arabia Saudită. Sunteți în Statele Unite ale Americii. Suntem o democrație”, a insistat ea într-o conferință de presă.

Într-un context tensionat, cu mai puțin de șase săptămâni de alegeri într-o America profund divizată, scandalul a izbucnit dintr-un scurt comentariu, miercuri seară, din partea lui Donald Trump, care se joacă în mod regulat cu ideea de a nu recunoaște rezultatele alegerilor. Aceeași amenințare a făcut-o în scrutinul din 2016 câștigat împotriva lui Hillary Clinton.

Ca răspuns la o întrebare, președintele a refuzat să se angajeze să garanteze o trecere pașnică a puterii, indiferent de rezultatul alegerilor care îl vor opune democratului Joe Biden.

“Va trebui să vedem ce se întâmplă”, a răspuns el la o conferință de presă de la Casa Albă.

Aceste transferuri de putere sunt un pilon al democrației americane. Și în mod tradițional dau naștere la schimburi politicoase, uneori emoționante și demne, chiar și între partide rivale, ca atunci când George W. Bush i-a lăsat o scrisoare lui Barack Obama în 2009.

Reacții politice: “Amenințare”

În prezent, președintele republican se plânge în mod regulat de condițiile organizării scrutinului și afirmă că votul prin poștă este o sursă de posibilă fraudă. Această afirmație nu a fost demonstrată, dar votul prin poștă ar trebui folosit mult mai mult în acest an din cauza pandemiei Covid-19.

Donald Trump a apărut miercuri pentru a solicita anularea buletinelor de vot trimise prin poștă. “Să scăpăm de aceste buletine de vot și va fi foarte pașnic, nu va exista niciun transfer, va fi o continuare”, a spus el.

Dacă Curtea Supremă ar decide că Joe Biden a câștigat, în cazul unei curse foarte apropiate, „aș fi în regulă cu asta, dar cred că suntem încă departe de asta”, a spus el.

Cu toate acestea, directorul FBI, Christopher Wray, a reafirmat în aceeași joi dimineață că serviciile sale nu au „găsit niciodată, în istorie, o încercare coordonată la nivel național de fraudă electorală pentru alegeri majore, fie prin poștă sau în alt mod”.

Joe Biden reacționase joi seară la cuvintele miliardarului republican.

“În ce țară trăim? Glumim doar. Adică, în ce țară ne aflăm? El spune cele mai iraționale lucruri, nu știu ce să spun”, a spus candidatul democrat.

Senatorul republican Mitt Romney, care se opune în mod regulat președintelui, s-a scandalizat.

“Transferul pașnic al puterii este fundamental pentru democrația noastră; fără ea suntem Belarus. Orice sugestie a unui președinte că poate sustrage această garanție constituțională este atât de neimaginat, cât și de inacceptabil”, a spus el pe Twitter.

Și Liz Cheney, unul dintre liderii minorității republicane din Cameră și fiica fostului vicepreședinte american, a criticat în mod clar joi din cuvintele celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

“Transferul pașnic al puterii este consacrat în Constituția noastră și esențial pentru supraviețuirea republicii noastre”, a scris ea pe Twitter.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cine este noul lider al senatorilor PSD

Avatar

Publicat

in

De

Grupul PSD din Senat va fi condus, începând de miercuri, de Radu-Ștefan Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în Guvernul Dăncilă. Aflat la al doilea mandat de senator, Radu-Ștefan Oprea a fost susținut de conducerea PSD pentru a prelua șefia Senatului, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu, dar a pierdut cursa internă în favoarea lui Șerban Nicolae.

Fostul lider al grupului PSD din Senat, Radu Preda, a anunţat marţi că a demisionat din PSD, după ce organizaţia de la Dolj l-a pus pe locul 11 pe lista de candidaţi a partidului pentru Camera Deputaţilor. Preda s-a înscris în PMP şi va fi candidat pentru Senat pe locul 1 din partea acestei formaţiuni politice, potrivit unui mesaj pe care l-a publicat pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Peste 7 milioane de numere au fost portate în 12 ani de la lansarea serviciului (ANCOM)

Avatar

Publicat

in

De

Peste 7 milioane de numere de telefon au fost transferate între reţelele din România în cei 12 ani de când a fost lansat serviciul portabilităţii, din care în acest an, s-au portat aproape 670.000 de numere de telefon, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), notează news.ro.

”De la 21 octombrie 2008 când a fost lansat serviciul portabilităţii care oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi alege cea mai potrivită ofertă pentru nevoile lor de consum păstrându-şi numărul de telefon, peste 7 milioane de numere de telefon au fost transferate între reţelele din România. În acest an, s-au portat aproape 670.000 de numere de telefon, peste 93% dintre ele fiind de telefonie mobilă”, arată ANCOM într-un comunicat.

În cei 12 ani de la lansarea portabilităţii, au fost portate în total 7.005.720 de numere, dintre care 6.121.287 sunt numere de telefonie mobilă şi 884.433 sunt numere de telefonie fixă.

Citește și: Ludovic Orban, REPLICĂ NEAȘTEPTATĂ: Pentru HORECA, încă nu am niciun fir de păr alb, dar dacă mi-ar fi ieșit, ar fi avut legătură

De la începutul acestui an până la 30 septembrie au fost portate 667.469 de numere de telefon, din care 623.077 sunt numere de telefonie mobilă şi 44.392 sunt numere de telefonie fixă.

În această perioadă, RCS&RDS a primit în reţea prin portare 266.661 de numere de telefonie mobilă, urmat de Telekom Romania Communications cu 107.830 de numere portate, Vodafone cu 95.640 de numere, Orange cu 87.790 numere şi Telekom Romania Mobile Communications cu 65.138 de numere portate.

În ceea ce priveşte telefonia fixă, RCS&RDS a primit în reţea 18.491 numere, Orange 11.152, Vodafone 9.556, GTS Telekom 2.198 şi Telekom Romania Communications 796 numere.

ANCOM a primit în anul 2020 un număr de 168 de sesizări de la utilizatori cu privire la desfăşurarea procesului de portare, principalele probleme sesizate vizând termenele asociate procesului de portare, refuzul portării sau alocarea numerelor provizorii.

Utilizatorii au la dispoziţie site-ul www.portabilitate.ro, unde pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat. Totodată, site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend