Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Indicele ROBOR azi, 20 septembrie! Vești importante pentru mii de români

Publicat

in

Vești de ultimă oră de la Banca Națională a României. Toți românii cu credite în lei sunt vizați. Iată ce se întâmplă astăzi, 20 septembrie 2019, cu indicii ROBOR.

Potrivit BNR, ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează rata dobânzii la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3.06.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a stagnat la 3.19.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3.24.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

De asemenea, Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 2,36%.

Vezi și

EXCLUSIV Ordin de muşamalizare! Șeful Poliției ar fi intervenit personal pentru stingerea scandalului

Scenariul care detonează cazul Caracal: ‘Dincă era conectat la București, direct prin Ministerul de Interne’

Este oficial! Mii de români nu vor mai plăti acest impozit

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Jandarmii montani avertizează: au apărut vipere în zone cu mare aflux de turiști

Publicat

in

De

Turiștii care vor să viziteze spactaculosul covor de narcise din Munții Rodnei sunt atenționați să aibă grijă la vipere: au fost susprinse când se încălzeau la soare.

Citește și: Ion Cristoiu decriptează războiul din interiorul PNL: Gruparea Ludovic Orban vs. Gruparea Rareş Bogdan

Jandarmii montani din Rodna anunță că la sfârșitul săptămânii trecute foarte mulți turiști au vizitat Poiana cu Narcise. Și la acest sfârșit de săptămână se preconizează din nou un val de persoane dornice să admire natura în această perioadă.

Jandarmii fac patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor.

Turiștii care vor să urce la altitudinea de 1600 de metri, pentru a admira priveliștea, sunt avertizați că viperele au fost surprinse când se încălzeau la soare.

„Ca urmare trebuie să aveți grijă și la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greșeală. Astfel, trebuie să aveți încălțăminte adecvată de tip bocanc, să aveți grijă pe unde pășiți, respectiv unde vă așezați. În cazul în care sunteți mușcat de o viperă, apelați imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, rămâneți calm, reglați-vă respirația și stați întinși iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin”, transmit jandarmii montani din Rodna.

Narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile. Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.

Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

We Are One, festival global de film – Peste 100 de producţii, între care 13 premiere mondiale

Publicat

in

De

We Are One, la care participă douăzeci şi unu de festivaluri din lume, începe vineri şi, până pe 7 iunie, va prezenta online, gratuit, peste 100 de producţii, între care 13 premiere mondiale, news.ro.

Ele vor putea fi vizionate pe un unic canal de YouTube, care va transmite, continuu, din 29 mai până pe 7 iunie.

Programul cuprinde peste 100 de filme, inclusiv 13 premiere mondiale şi 31 de premiere online.

Unele dintre producţii vor fi difuzate o singură dată. Majoritatea din lineup vor fi prezentate de directorii festivalurilor care le pun la dispoziţie.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

La festivalul online vor contribui unele dintre cele mai importante evenimente de gen din lume, precum Cannes, Tribeca şi Berlinala, dar şi unele mai puţin populare.

Între filmele ce vor fi difuzate se numără documentarele „Rudeboy: The Story of Trojan Records” (BFI London Film Festival) şi „Ricky Powell: The Individualist (Tribeca Film Festival), scurtmetrajul „The Brat” (Mumbai Film Festival), scurtmetrajul animat „Bilby” (Annecy International Animation Film Festival) şi lungmetrajul de ficţiune „Sistehood” (Macao Film Festival).

Programul complet poate fi consultat pe weareoneglobalfestival.com.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend