Conecteaza-te cu noi

AUTO

Indicatoare rutiere care ridica probleme si la chestionarele auto, dar si in traffic

Avatar

Publicat

in

indicatoare rutiere confundate

Indicatoare rutiere care ridica probleme si la chestionarele auto, dar si in trafic

Primele lectii predate la scoala de soferi includ indicatoarele rutiere. Cunoasterea acestora este esentiala atat pentru obtinerea permisului de conducere, cat mai ales pentru a circula in conditii de siguranta. Totusi, exista confuzii cu privire la anumite indicatoare, uneori acestea fiind chiar confundate intre ele. Pentru o mai usoara actualizare a acestora, www.i-drpciv.ro evidentiaza cele mai confundate indicatoare rutiere, persoanele interesate afland astfel semnificatia fiecaruia dintre ele.

Cel mai des confundate indicatoare rutiere

Orice sofer, indiferent de categoria pe care o detine, trebuie sa cunoasca indicatoarele rutiere si semnificatia acestora. Majoritatea indicatoarelor sunt montate pe dreapta sensului de mers, dar acestea pot fi montate si pe partea stanga sau deasupra sensului de mers, principalul scop fiind acela de a putea fi usor de observat.

De obicei, indicatoarele rutiere sunt insotite si de un panou aditional, care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune a acestor indicatoare. De asemenea, aceste panouri pot avea inscriptionate sageti care reglementeaza, de fapt, acelasi lucru. Insa, daca indicatoarele nu sunt insotite de alte panouri, zona de actiune este valabila pana la prima intersectie.

In plus, indicatoarele rutiere sunt, de departe, cele mai importante piese ale sistemului rutier, fiind totodata cele cu care soferii se intalnesc cel mai des in trafic si care ajuta la o circulatie mai fluida.

Oprirea interzisa si stationarea interzisa

Oprire versus stationare auto

Printre cele mai des confundate indicatoare rutiere sunt cele care semnalizeaza oprirea interzisa sau stationarea interzisa (imaginea de mai jos). Daca semnificatia acestora difera de perioada de timp in care vehiculul se afla in repaus, indicatoarele celor doua manevre sunt si mai asemanatoare.

Indicatorul de oprire interzisa (primul din imagine) este, dupa cum se vede, format dintr-un X rosu pe un fond albastru cu chenar rosu, pe cand cel de stationare interzisa este reprezentat de un cerc rosu taiat pe diagonala, tot pe un fond albastru. De aici si confuzia.

De aceea, este nevoie de o buna cunoastere a indicatoarelor rutiere, cu atat mai mult cu cat stationarea este interzisa in orice situatie in care este interzisa oprirea, insa varianta inversa nu este valabila.

Prioritate fata de circulatia din sens invers

Prioritate fata de circulatia din sens invers

Un alt semn des incurcat este cel ce semnaleaza “Prioritate fata de circulatia din sens invers”. Acesta se intalneste pe sectoarele de drum ingustat, unde nu este loc pentru circulatia a doua autoturisme, unul pe langa altul si este precedat de unul din urmatoarele indicatoare: “Drum ingustat pe ambele parti”, “Drum ingustat pe partea dreapta”, “Drum ingustat pe partea stanga”. In plus, in zona in care acest indicator este instalat, toate manevrele sunt interzise.

Indicatorul “Prioritate fata de circulatia din sens invers” este reprezentat grafic prin doua sageti de culori diferite, pe un fond albastru. Circulatia in sensul sagetii albe presupune trecerea cu prioritate, iar vehiculele care circula dinspre sageata rosie trebuie sa acorde prioritate.

Accesul interzis autovehiculelor si Accesul interzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractiune animala

interzis accesul autovehiculelor

Lista de indicatoare rutiere este completata de cel care desemneaza “Accesul interzis autovehiculelor”. Acesta se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice unde accesul autovehiculelor este interzis, iar la autovehicule intra orice vehicul echipat cu motor de propulsie.

Similar cu indicatorul anterior, panoul rutier care anunta “Accesul interzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractiune animala” este amplasat la intrarea pe drumurile publice unde este interzis accesul oricarui tip de vehicul. Acest indicator rutier se intalneste, de obicei, in zonele dedicate plimbarilor pietonale.

Sens unic vs sens inainte

sens unic vs obligatoriu inainte

Un alt cuplu de indicatoare rutiere care se inscriu in lista celor des confundate sunt cele care anunta sens unic sau sens inainte. Desi sunt asemanatoare, exista o diferenta importanta intre ele, pe care orice sofer trebuie sa o cunoasca. Aceasta este legata de forma panoului pe care sunt reprezentate.

Sensul unic se monteaza la intrarea pe un drum cu un singur sens de mers si este reprezentat de o sageata alba pe un fond albastru, patrat. Pe acest sector de drum, manevra de intoarcere este interzisa, insa depasirea se poate face si pe partea stanga, la fel cum sunt si oprirea sau stationarea pe partea stanga.

Sensul de mers inainte face parte din indicatoarele de obligare si caracteristica specifica acestora, precum si cea care il diferentiaza de indicatorul “Sens unic” este forma rotunda a panoului, pe fundal albastru. La intalnirea acestui indicator rutier, soferii sunt obligati sa circule numai pe directia inainte in respective intersectie si nu au voie sa intoarca in aceasta zona. Aceasta obligativitate este valabila pana la prima intersectie, spre deosebire de indicatorul de sens unic, unde sfarsitul sectorului trebuie sa fie semnalizata cu indicatorul ÔÇťCirculatie in ambele sensuriÔÇŁ.

Invatarea indicatoarelor prin intermediul testelor auto online

Domeniul auto inglobeaza o multitudine de semne, marcaje si indicatoare rutiere. De aceea, invatarea acestora este destul de dificila, cu atat mai mult cu cat unele seamana intre ele. Dar cu aceasta problema se confrunta si soferii experimentati.

Indicatoarele rutiere sunt legiferate de Codul Rutier si sunt impartite pe categorii, in functie de obiectivul urmarit de acestea. Astfel exista indicator de avertizare, de prioritate, indicatoare de interzicere sau restrictie, indicatoare de obligare, de orientare sau de informare, precum si indicatoare rutiere temporare.

Atunci cand se incep cursurile unei scoli de soferi, primele notiuni invatate sunt cele teoretice. Dintre acestea fac parte si indicatoarele rutiere. Este necesar ca persoanele care doresc obtinerea unui permis de conducere nu numai sa stie si sa recunoasca aceste indicatoare, dar trebuie sa stie si explicatia acestora si cand sunt ele folosite.

De aceea, dupa o aprofundare a notiunilor teoretice, este indicat pentru candidatii unui permis auto sa-si verifice cunostintele prin intermediul unor teste auto online. Acest tip de teste sunt mult mai accesibile si eficiente deoarece se primeste rezultatul imediat.

Spre exemplu, chestionarele auto de pe www.i-drpciv.ro ofera, dupa rezolvare, un feedback in care este prezentat raspunsul corect si explicatia pentru care celelalte sunt gresite, cu explicatii clare la raspunsurile gresite. Astfel, informatia este mai usor de asimilat.

Metode de a promova cu succes examenul auto

Sustinerea examenului pentru obtinerea permisului vine cu un bagaj de emotii, pentru unii dintre candidati destul de greu de gestionat. Aceste emotii, impreuna cu terminologia si domeniile greoaie pot conduce la obtinerea unui punctaj destul de slab la proba teoretica. Insa pregatirea temeinica si cateva ponturi, pot contribui la un rezultat mai mult decat satisfacator.

Astfel ca pregatirea ar fi indicat sa inceapa de la cunoasterea legislatiei, aceasta fiind un punct de baza pentru un viitor sofer. De asemenea, rezolvarea chestionarelor auto contribuie la verificarea si consolidarea cunostintelor. In acest punct, candidatii trebuie sa fie atenti si la intrebarile considerate capcana, precum si la faptul ca unele dintre intrebari pot avea mai multe variante de raspuns corect.

In momentul in care exista o nesiguranta in ceea ce priveste un raspuns, in cazul chestionarelor auto online exista posibilitatea verificarii veridicitatii raspunsului mergand direct la legea care mentioneaza situatia in cauza. In plus, cum exercitiul este mama invataturii, cu cat mai multe teste auto sunt facute, cu atat mai bine informatiile sunt retinute.

Si cum baza teoretica este foarte importanta pentru promovarea examenului auto, candidatii trebuie sa constientizeze ca pregatirea este foarte importanta atat pentru respective, cat mai ales pentru viitor, pentru a putea circula in siguranta.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Top 5 sfaturi pentru șoferii începători

Avatar

Publicat

in

De

Marea majoritate dintre ╚Öoferii ├«ncep─âtori se lovesc de ╚Öocul primei experien╚Ťe la volan, dup─â promovarea examenului auto.

Marea majoritate dintre ╚Öoferii ├«ncep─âtori se lovesc de ╚Öocul primei experien╚Ťe la volan, dup─â promovarea examenului auto. Prima ├«ncercare nu este cea mai pl─âcut─â, iar mul╚Ťi factori favorizeaz─â o stare de spirit agitat─â ╚Öi nesigur─â. ├Än aceast─â perioad─â ├«n care te acomodezi cu noul statut, cu ma╚Öina ╚Öi cu traficul trebuie s─â ai r─âbdare ╚Öi s─â urmezi cateva sfaturi care te vor ajuta s─â te protejezi de anumite lucruri nepl─âcute, at├ót tu, c├ót ╚Öi ceilal╚Ťi participan╚Ťi la trafic.

├Än timpul ╚Öcolii de ╚Öoferi ├«l aveai ├«n dreapta ta pe instructor care putea prevenii orice ├«nt├ómplare nepl─âcut─â. Acum, c─â e╚Öti ╚Öofer vei sim╚Ťi, mai ales ├«n primele deplas─âri nevoia unei persoane cu experien╚Ť─â pentru a-╚Ťi oferi mai mult─â ├«ncredere ├«n tine. Pentru a avea o tranzi╚Ťie mai u╚Öoar─â este de preferat ca ╚Öoferii ├«ncep─âtori s─â evite condusul singuri, iar persoana care ├«i ├«nso╚Ťe╚Öte s─â fie una apropiat─â, calm─â ╚Öi cu ceva experien╚Ť─â ├«n ale ╚Öofatului.

Exers├ónd vei c─âp─âta experien╚Ť─â

╚śoferii ├«ncep─âtori se confrunt─â mai devreme sau mai t├órziu cu situa╚Ťii neprev─âzute, unele dintre ele fiind chiar nepl─âcute. Un lucru extrem de important este ca aceste experien╚Ťe s─â nu afecteze motiva╚Ťia de a conduce c├ót mai des. Fiecare or─â de condus ├«n plus ╚Öi fiecare drum parcurs ├«nseamn─â acumularea experien╚Ťei, iar ╚Öoferii ├«ncep─âtori vor prinde din ce ├«n ce mai mult─â ├«ncredere ├«n ei.

Nu te oprii din studiat

Un proasp─ât ╚Öofer nu trebuie s─â se opreasc─â din studiat imediat ce a promovat examenul auto. Exist─â posibilitatea ca examenul teoretic s─â nu fi cuprins toate ├«ntreb─ârile legate de lucrurile pe care un ╚Öofer trebuie s─â le cunoasc─â. Spre exemplu, semnele de circula╚Ťie trebuie recunoscute ├«n mod instinctiv, f─âr─â ca ╚Öoferul s─â aib─â nevoie de timp de g├óndire. Un alt lucru important pe care trebuie s─â-l ╚Ötii este legat de accidente. Un exemplu potrivit const─â ├«n faptul c─â masini├«nlocuiredauna.ro ofer─â o ma╚Öin─â de schimb pentru ╚Öoferul care reprezint─â partea v─ât─âmat─â dintr-un accident. Mai multe ├«ntreb─âri frecvente despre ma╚Öina la schimb g─âse╚Öti pe site-ul lor. Accidentele sunt lucruri neprev─âzute, a╚Öadar este obligatoriu s─â cuno╚Öti legisla╚Ťia ├«n domeniu.

Nu-╚Ťi fie ru╚Öine cu semnele de ├«ncep─âtori

O mare parte dintre proaspe╚Ťii ╚Öoferi se simt st├ónjeni╚Ťi de semnele galbene care trebuie ata╚Öate pe ma╚Öin─â. Acestea au un rol practic ╚Öi reprezint─â o obliga╚Ťie legal─â. Astfel, ceilal╚Ťi ╚Öoferi participan╚Ťi la trafic pot fi alerta╚Ťi de faptul c─â tu e╚Öti ├«ncep─âtor, iar ├«n cazul ├«n care ape╚Öi pedala de fr├ón─â brusc, ace╚Ötia pot calcula distan╚Ťa corespunz─âtoare ╚Öi pot anticipa anumite mi╚Öc─âri, evit├ónd astfel situa╚Ťiile nepl─âcute.

Nu uita de semnalizare

Urmeaz─â mereu instruc╚Ťiunile de semnalizare pe care le-ai ├«nv─â╚Ťat ├«n ╚Öcoal─â. Semnalizarea trebuie s─â intre ├«n reflexul unui conduc─âtor auto, iar pe parcurs acest obicei s─â devin─â o normalitate. Semnalizeaz─â orice schimbare a direc╚Ťiei de mers, din timp pentru a evita accidentele.

La final, sper─âm c─â aceste sfaturi te vor ajuta. Foarte important este s─â-╚Ťi men╚Ťii starea de spirit pozitiv─â ╚Öi calm─â ╚Öi s─â fii atent la orice lucru din trafic. ├Änainte de a urca la volan verific─â ma╚Öina ╚Öi ├«ncearc─â s─â o cuno╚Öti c├ót mai bine. Condu c├ót de mult po╚Ťi, fie c─â mergi doar p├ón─â la magazin. Astfel, vei prinde experien╚Ť─â ╚Öi nu-╚Ťi vei pierde cump─âtul atunci c├ónd te vei ├«nt├ólni cu situa╚Ťii neprev─âzute.

Drumuri bune!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

GHID COMPLET RABLA 2021- Cum ├«╚Ťi cumperi ma╚Öin─â nou─â cu banii de la stat

Avatar

Publicat

in

De

Programele Rabla din acest an demareaz─â chiar azi ╚Öi se desf─â╚Öoar─â cu reguli modificate fa╚Ť─â de anii trecu╚Ťi, inclusiv sume mai mari ce pot fi cerute de la stat de c─âtre cei care vor s─â ├«nlocuiasc─â ma╚Öinile vechi cu unele mai pu╚Ťin poluante sau chiar ÔÇťverziÔÇŁ. ├Än plus, pe l├óng─â majorarea primei de casare, c├ót ╚Öi a ecobonusurilor, ├«n acest an se vor majora ╚Öi bugetele programelor Rabla Clasic ╚Öi Rabla Plus, astfel ├«nc├ót mai multe persoane fizice, persoane fizice autorizate (PFA) sau firme vor putea cere bani de la stat pentru a-╚Öi cump─âra ma╚Öin─â nou─â.

Rabla Clasic

Persoane fizice

A╚Öa cum stabile╚Öte ghidul cuprins ├«n Ordinul Ministerului Mediului nr. 324/2020, cei ce vor s─â se ├«nscrie ├«n cadrul programului Rabla Clasic trebuie s─â duc─â la casat o ma╚Öin─â veche (autoturism, microbuz, autoutilitar─â u╚Öoar─â sau autospecial─â/autospecializat─â u╚Öoar─â), ├«nmatriculat─â ├«n Rom├ónia, cu o vechime de cel pu╚Ťin opt ani.

├Än schimbul cas─ârii acesteia, ei vor primi de la stat mai mul╚Ťi bani dec├ót anul trecut, respectiv 7.500 de lei pentru cump─ârarea unei ma╚Öini ╚Öi 5.500 de lei pentru achizi╚Ťia unei motociclete. Prima de casare poate fi folosit─â pentru cump─ârarea unei ma╚Öini noi cu motor care genereaz─â cel mult 120 g CO2/km ├«n regim de func╚Ťionare mixt.

├Än plus fa╚Ť─â de aceast─â sum─â, se poate ad─âuga un ecobonus, astfel:

 • 3.000 de lei, pentru achizi╚Ťionarea de autovehicule noi, echipate cu sistem de propulsie hibrid – aici vorbim de un ecobonus ceva mai mare dec├ót cel de anul trecut (2.500 de lei);
 • 1.500 de lei, dac─â se cump─âr─â o ma╚Öin─â nou─â, cu motor care genereaz─â maximum 96 g CO2/km ├«n regim de func┼úionare mixt – ecobonus mai mare dec├ót cel de anul trecut (1.000 de lei).

Cei interesa╚Ťi pot achizi╚Ťiona mai multe autovehicule noi ├«n schimbul pred─ârii unui num─âr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, ├«n mod corespunz─âtor, de mai multe prime de casare. De asemenea, dac─â ma╚Öinile ├«ndeplinesc mai multe dintre condi╚Ťiile de mai sus, sumele se cumuleaz─â.

De principiu, pașii de urmat pentru accesarea banilor în cadrul programului Rabla Clasic sunt:

 • ├«nscrierea la un dealer de ma╚Öini/motociclete. Acolo se ob╚Ťine o not─â de ├«nscriere ├«n program, ce are, ├«n acest an, o valabilitate de 150 de zile de la data emiterii (├«nainte era de 120 de zile);
 • apoi, solicitantul trebuie s─â caseze autovehiculul vechi (├«n cel mult 60 de zile);
 • ├«n fine, solicitantul revine la dealer, unde se ├«ncheie formalit─â╚Ťile de achizi╚Ťie a ma╚Öinii noi.

Condi╚Ťiile de ├«nscriere pentru o persoan─â fizic─â:

 • are domiciliul sau re╚Öedin╚Ťa ├«n Rom├ónia;
 • nu are obliga╚Ťii de plat─â la bugetul local;
 • s-a ├«nscris la un produc─âtor validat ├«n vederea achizi╚Ťion─ârii unui autovehicul nou, ob╚Ťin├ónd nota de ├«nscriere;
 • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat;
 • a radiat din eviden╚Ťa circula╚Ťiei autovehiculul uzat;
 • a prezentat produc─âtorului validat informa╚Ťii privind distrugerea ╚Öi radierea din eviden╚Ťa circula╚Ťiei a autovehiculului uzat;
 • a achizi╚Ťionat autovehiculul nou de la produc─âtorul validat care a eliberat nota de ├«nscriere.

Pentru ├«nscrierea ├«n programul Rabla Clasic, persoanele interesate trebuie s─â depun─â la dealer un dosar ce cuprinde:

 • actul de identitate al solicitantului care atest─â identitatea ╚Öi domiciliul sau re╚Öedin╚Ťa ├«n Rom├ónia, eliberat de c─âtre autorit─â╚Ťile rom├óne, ├«n termen de valabilitate, ├«n copie certificat─â ┬źconform cu originalul┬╗;
 • certificatul de ├«nmatriculare a autovehiculului uzat, ├«n copie legalizat─â sau ├«n copie simpl─â, care va fi certificat─â ┬źconform cu originalul┬╗ de c─âtre produc─âtorul validat;
 • cartea de identitate a autovehiculului uzat, ├«n copie legalizat─â sau ├«n copie simpl─â, care va fi certificat─â ┬źconform cu originalul┬╗ de c─âtre produc─âtorul validat;
 • actul doveditor eliberat de c─âtre serviciul public comunitar regim permise de conducere ╚Öi ├«nmatriculare a vehiculelor competent teritorial, ├«n copie legalizat─â sau ├«n copie simpl─â, care va fi certificat─â ┬źconform cu originalul┬╗ de c─âtre produc─âtorul validat, pentru cazul ├«n care din certificatul de ├«nmatriculare sau din cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezult─â anul fabrica╚Ťiei, anul primei ├«nmatricul─âri ├«n Rom├ónia ╚Öi/sau categoria autovehiculului uzat;
 • certificatul de atestare fiscal─â privind impozitele ╚Öi taxele locale ╚Öi alte venituri ale bugetului local, eliberat de autoritatea public─â local─â ├«n a c─ârei raz─â teritorial─â ├«╚Öi are domiciliul sau re╚Öedin╚Ťa solicitantul, ├«n termen de valabilitate la data prezent─ârii la produc─âtorul validat, ├«n original, ├«n copie legalizat─â sau emis ╚Öi comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distan╚Ť─â.

E de amintit aici c─â este interzis─â v├ónzarea vehiculelor cump─ârate ├«n cadrul programului timp de un an de la data achizi╚Ťiei, respectiv pe perioada derul─ârii leasingului, ├«n situa╚Ťia ├«n care autovehiculele noi sunt achizi╚Ťionate ├«n sistem leasing.

Persoane juridice

De principiu, at├ót firmele ori PFA-urile, c├ót ╚Öi o lung─â list─â de alte institu╚Ťii sau organiza╚Ťii, inclusiv prim─âriile, cultele religioase ori unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, trebuie s─â respecte aceia╚Öi pa╚Öi pentru a primi bani pentru ma╚Öini noi ├«n cadrul programului Rabla Clasic.

Concret, firmele care vor s─â se ├«nscrie ├«n programul Rabla Clasic trebuie s─â ├«ndeplineasc─â, ├«n mod cumulativ, mai multe condi╚Ťii:

 • s─â ac╚Ťioneze ├«n nume propriu;
 • s─â aib─â sediul profesional ├«n Rom├ónia ┼či s─â desf─â┼čoare activit─â┼úi pe teritoriul Rom├óniei;
 • s─â nu aib─â datorii la bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul Fondului pentru mediu (taxe, impozite, contribu╚Ťii, amenzi inclusiv);
 • s─â nu fie ├«n insolven╚Ť─â, faliment, procedur─â de reorganizare judiciar─â, dizolvare, lichidare, desfiin┼úare, ├«nchidere etc.;
 • valoarea total─â a ajutoarelor de minimis de care au beneficiat ├«n ultimii doi ani fiscali preceden┼úi ┼či anul fiscal ├«n cursul c─âruia se depune dosarul de ├«nscriere ├«n program, cumulat─â cu valoarea aloc─ârii financiare acordate pentru casarea automobilului, nu dep─â┼če┼čte echivalentul ├«n lei a 200.000 de euro (100.000 de euro pentru firmele din sectorul transporturilor);
 • nu sunt ├«nregistrate cu fapte sanc┼úionate de legisla┼úia financiar─â, iar solicitantul nu a fost condamnat pentru infrac┼úiuni ├«mpotriva mediului prin hot─âr├óre judec─âtoreasc─â definitiv─â.

├Äncep├ónd de anul trecut, nu doar persoanele fizice pot ceda dreptul de a folosi o prim─â de casare, ci ╚Öi firmele, ╚Öcolile, organiza╚Ťiile neguvernamentale, institu╚Ťiile publice sau alte tipuri de de╚Ťin─âtori de ma╚Öini vechi.

Dosarul depus de firme trebuie s─â con╚Ťin─â:

 • cererea de finan╚Ťare;
 • ├«mputernicire notarial─â, pentru cazul ├«n care cererea de finan╚Ťare este semnat─â de c─âtre o persoan─â ├«mputernicit─â;
 • certificatul de cazier fiscal emis pe numele firmei de c─âtre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finan╚Ťelor;
 • certificatul de atestare fiscal─â privind obliga╚Ťiile de plat─â c─âtre bugetul de stat, cel privind impozitele ╚Öi taxele locale ╚Öi alte venituri ale bugetului local ╚Öi cel privind obliga╚Ťiile la Fondul pentru mediu;
 • certificatul constatator/de furnizare de informa╚Ťii emis de c─âtre oficiul registrului comer╚Ťului;
 • declara╚Ťia pe propria r─âspundere privind ajutoarele de minimis ob╚Ťinute ├«n ultimii trei ani, respectiv doi ani fiscali preceden╚Ťi ╚Öi anul fiscal ├«n cursul c─âruia solicitantul se ├«nscrie ├«n program;
 • declara╚Ťia pe propria r─âspundere care trebuie s─â con╚Ťin─â activitatea principal─â, sectoarele ├«n care solicitantul ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â efectiv activitatea, precum ╚Öi activitatea pentru care va fi utilizat autovehiculul nou ce urmeaz─â a fi achizi╚Ťionat ├«n cadrul programului.

Rabla Plus

Spre deosebire de programul Rabla Clasic, cei interesa╚Ťi s─â ob╚Ťin─â bani pentru a-╚Öi cump─âra ma╚Öini electrice sau hibride prin programul Rabla Plus nu trebuie s─â caseze o ma╚Öin─â. Astfel, cu condi╚Ťia cump─âr─ârii unei ma╚Öini electrice sau hibride, at├ót persoanele fizice, c├ót ╚Öi firmele pot ob╚Ťine de la stat un ecotichet cu valoare de p├ón─â la 45.000 de lei. Ghidul programului Rabla Plus apare ├«n Ordinul Ministerului Mediului nr. 323/2020.

Mai exact, ├«n func╚Ťie de tipul vehiculului ce urmeaz─â s─â fie cump─ârat prin Rabla Plus, ecotichetul are, ├«n acest an, valoarea de:

 • 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din pre╚Ťul de comercializare, pentru cump─ârarea unui autovehicul nou pur electric, except├ónd motocicleta;
 • 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din pre╚Ťul de comercializare, pentru cump─ârarea unui autovehicul nou electric hibrid, except├ónd motocicleta, care genereaz─â o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50 g/km NEDC (sau 83 g CO2/km WLTP), ├«n regim de func╚Ťionare mixt;
 • 5.500 lei, dar nu mai mult de 50% din pre╚Ťul de comercializare, pentru achizi╚Ťionarea unei motociclete electrice (sum─â majorat─â de la 3.500 de lei).

Ca ├«n cazul programului Rabla Clasic, vehiculele cump─ârate prin Rabla Plus nu se pot vinde timp de un an de la achizi╚Ťie. Din toamna lui 2020, ├«n anumite condi╚Ťii, ╚Öi ma╚Öinile electrice ╚Öi electric hibride plug-in ├«nmatriculate pentru drive-test ╚Öi rulate ├«n acest scop pot fi cump─ârate prin programul de stimulare a cump─âr─ârii de automobile nepoluante.

Persoane fizice

Poate beneficia de ecotichet persoana fizic─â care se adreseaz─â unui dealer pentru ├«nscriere ├«n program ╚Öi care ├«ndepline╚Öte, ├«n acela╚Öi timp, urm─âtoarele condi╚Ťii:

 • are domiciliul sau re╚Öedin╚Ťa ├«n Rom├ónia;
 • nu are obliga╚Ťii de plat─â la bugetul local;
 • s-a ├«nscris la un produc─âtor validat ├«n vederea achizi╚Ťion─ârii unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, ob╚Ťin├ónd nota de ├«nscriere;
 • a achizi╚Ťionat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la produc─âtorul validat care a eliberat nota de ├«nscriere.

La ├«nscrierea persoanelor fizice ├«n Rabla Plus, dealerii vor introduce ├«n aplica╚Ťia informatic─â a programului datele acestora de identificare (numele ╚Öi prenumele, codul numeric personal, tipul, seria ╚Öi num─ârul actului de identitate, adresa de domiciliu etc.) ╚Öi num─ârul de ├«nregistrare ╚Öi data de eliberare a certificatului de atestare fiscal─â privind impozitele ╚Öi taxele locale ╚Öi alte venituri ale bugetului local, inclusiv denumirea autorit─â╚Ťii publice locale emitente.

Pentru asta, persoanele fizice trebuie s─â prezinte actul de identitate valabil ╚Öi certificatul de atestare fiscal─â privind impozitele ╚Öi taxele locale ╚Öi alte venituri ale bugetului local, eliberat de autoritatea public─â local─â din localitatea de domiciliul sau re╚Öedin╚Ť─â.

Persoane juridice

Condi╚Ťiile pe care trebuie s─â le ├«ndeplineasc─â o firm─â sau un profesionist pentru a primi bani cu care s─â cumpere ma╚Öini electrice sau cu propulsie hibrid─â sunt:

 • ob╚Ťinerea, din partea Administra╚Ťiei Fondului pentru Mediu, a aprob─ârii dosarului de acceptare;
 • ├«nscrierea la un produc─âtor validat ├«n vederea achizi╚Ťion─ârii unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, perfect├ónd contractul de finan╚Ťare ╚Öi ob╚Ťin├ónd nota de ├«nscriere;
 • achizi╚Ťionarea autovehiculului nou pur electric sau al celui nou electric hibrid de la produc─âtorul validat cu care a perfectat contractul de finan╚Ťare ╚Öi a eliberat nota de ├«nscriere.

Dosarul de acceptare trebuie s─â cuprind─â urm─âtoarele documente:

 • cererea de finan╚Ťare;
 • ├«mputernicire, pentru cazul ├«n care cererea de finan╚Ťare este semnat─â de c─âtre o persoan─â ├«mputernicit─â;
 • certificatul de cazier fiscal, emis pe numele solicitantului persoan─â juridic─â de c─âtre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finan╚Ťelor;
 • certificatul de atestare fiscal─â privind obliga╚Ťiile de plat─â c─âtre bugetul de stat, cel privind impozitele ╚Öi taxele locale ╚Öi alte venituri ale bugetului local ╚Öi cel privind obliga╚Ťiile la Fondul pentru mediu;
 • declara╚Ťia pe propria r─âspundere privind ajutoarele de minimis ob╚Ťinute ├«n ultimii trei ani, respectiv doi ani fiscali preceden╚Ťi ╚Öi anul fiscal ├«n cursul c─âruia solicitantul se ├«nscrie ├«n program;
 • declara╚Ťia pe propria r─âspundere care trebuie s─â con╚Ťin─â activit─â╚Ťile principale, sectoarele ├«n care solicitantul ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â efectiv activitatea, precum ╚Öi activitatea pentru care va fi utilizat autovehiculul nou ce urmeaz─â a fi achizi╚Ťionat ├«n cadrul programului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 23 de ore

Top 5 sfaturi pentru șoferii începători

Marea majoritate dintre ╚Öoferii ├«ncep─âtori se lovesc de ╚Öocul primei experien╚Ťe la volan, dup─â promovarea examenului auto. Marea majoritate dintre...

ACTUALacum o zi

├ÄN ARGE╚ś, O S─éPT─éM├éN─é CU SOARE, PLOI ╚śI FULGERE – VEZI PROGNOZA S─éPT─éM├éNII

Potrivit datelor oferite de satelitul EUMETSAT, ├«n Arge╚Ö urmeaz─â ─â s─âpt─âm├ón─â capricioas─â. Astfel, daca luni, mar╚Ťi ╚Öi miercuri vom avea...

ACTUALacum 4 zile

Peste 100 ╚Öcoli din Arge┼č vor func┼úiona, s─âpt─âm├óna viitoare, ├«n scenariul II – VEZI LISTA COMPLET─é

├Än ╚Öedinta Comitetului Jude╚Ťean pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â de ast─âzi, s-a aprobat scenariul de func╚Ťionare a unit─â╚Ťilor ╚Öcolare din jude╚Ťul...

ACTUALacum 4 zile

Lupii au dat n─âval─â ├«n Arge╚Ö, la M─âlureni – Oamenii au sunat la 112

Potrivit Jandarmeriei Argeș, astăzi, în jurul prânzului, un argeșean din comuna Mălureni a apelat 112, după ce a văzut o...

ACTUALacum 4 zile

CAZUL ELECTROARGE┼×: NU SE POATE TRANSFER DIRECT DE AC┼óIUNI – Hot─âr├órea ├«n favoarea Bran OIL SA poate fi pus─â ├«n executare doar prin echivalent

Cazul respingerii de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a ofertei publice de preluare obligatorie a pachetului majoritar de acţiuni este...

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend