Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

„Îndeplinim de 11 ani toate condiţiile tehnice pentru Schengen, ştim că aderarea este o decizie politică” – ministrul de interne, Lucian Bode

Publicat

in

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, duminică, la Sibiu, că de 11 ani, România este pregătită şi îndeplineşte toate condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, însă decizia este una politică. „Gestionăm aproape 2.000 de km de frontieră Schengen, îndeplinim de 11 ani toate condiţiile tehnice, ştim că este o decizie politică”, a spus Bode.

„Poziţia României este una fermă şi spune acelaşi lucru de câţiva ani, dar acum când se pune problema extinderii Spaţiului Schengen cu alte ţări, de exemplu Croaţia, o spunem cu atât mai apăsat că în acest demers trebuie să existe un echilibru între responsabilităţile pe care România şi le asumă şi drepturile pe care trebuie să le aibă ca ţară ca membră în Spaţiul Schengen”, a declarat Lucian Bode, informează News.ro

Ministrul de Interne a adăugat că este nevoie de o decizie politică vaforabilă României, pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

„Gestionăm aproape 2.000 de km de frontieră Schengen, îndeplinim de 11 ani toate condiţiile tehnice, ştim că este o decizie politică. Parlamentul European a luat o decizie politică pe care am salutat-o şi eu şi Guvernul României în această săptămână, dar este nevoie de o voinţă politică şi de o decizie politică pe care România o merită”, a declarat Bode.

Lucian Bode a mai precizat că România nu poate rămâne în afara Schengen.

„Nu putem să rămânem în afara Spaţiului Schengen, doar pentru că dintr-o analiză politică a unor state membrie această decizie nu este luată. Eu spun că România îndeplineşte şi o spun din punctul nostru de vedere, a celor de la Ministerul Afacerilor Interne şi aici vorbim de gestionarea frontierelor, toate condiţiile impuse. Poate, dacă este nevoie, putem să mai prezentăm încă o dată situaţia în care ne aflăm, din punct de vedere tehnic, dar nu este nevoie. Am aformat şi la Consiliul JAI de la Luxemburg şi la întâlnirile cu ambasadorii principalelor state membre ale UE, parteneri ai Românie, că pentru noi, aderarea la Spaţiul Schenghen este o prioritate şi o să o tratăm ca atare”, a declarta Lucian Bode.

Bode a mai precizat că este incorect să se pronunţe asupra unei date exacte când România va adera la Schengen.

„Ar fi incorect să mă pronunţ eu ca ministru de Intrene pe o dată concretă”, a precizat ministrul de Interne.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai

Publicat

in

De

Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai, care va continua în acest sfârşit de săptămână, relatează AFP și Agerpres.

CaniculaFoto: Marc Bruxelle, Dreamstime.com

Mercurul termometrelor a ajuns vineri la 38 de grade Celsius în oraşele andaluze Sevilla şi Cordoba (sud), urmând să atingă 34 de grade Celsius în capitala Madrid (centru) sâmbătă, în timp ce duminică se vor înregistra 39 de grade la Zaragoza (nord-est), potrivit Agenţiei spaniole de Meteorologie (AEMET).

Joi, în Jaen (sud) s-au înregistrat 38,7 grade Celsius, un record pentru o lună de mai în acest oraş după 1883 şi „cu 15 grade peste temperatura maximă obişnuita pentru această perioadă”, a subliniat Rubén del Campo, purtătorul de cuvânt al AEMET.

Guvernul spaniol a recomandat populaţiei „să se hidrateze şi să stea cât mai mult la umbră”.

„Dacă situaţia se agravează, nu vom mai putea sta pe stradă”, a declarat Marta Vicente, 33 de ani, din Madrid, în timp ce Eric Solis, un turist de 32 de ani din Statele Unite, a estimat că situaţia este „puţin îngrijorătoare”.

Valuri de căldură tot mai numeroase în Europa

Se prognozează că temperatura nu va scădea sub 20 de grade noaptea în multe regiuni ale ţării.

Este o „lună mai foarte caldă, mult mai caldă decât de obicei”, a declarat Rubén del Campo pentru AFP.

„În 2015, am avut o lună mai excepţional de caldă, care a doborât recorduri şi ni s-a părut atunci că o astfel de situaţie nu se va mai repeta. Şi asta a fost acum şapte ani…”, a adăugat el, precizând că abia la sfârşitul lunii se va putea stabili dacă mai 2022 va deveni cea mai călduroasă lună mai din acest secol înregistrată în Spania.

Valurile de căldură tot mai numeroase, în special în Europa, sunt o consecinţă a încălzirii globale, potrivit oamenilor de ştiinţă, care consideră că emisiile de gaze cu efect de seră măresc puterea, durata şi ritmul de repetare a valurilor de căldură.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Alekandr Lukașenko spune că nu deține telefon mobil din motive de securitate

Publicat

in

De

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a spus joi că nu deține un telefon mobil, inclusiv din motive de securitate, și este conștient de deficiențele acestuia, pe care toată lumea le va înțelege mai târziu, citat de RIA Novosti

Lukașenko consideră că telefonul mobiil este o mare realizare a omenirii, dar, în opinia sa, are multe dezavantaje. Omologul său rus, Vladimir Putin, nu folosește nici el un telefon mobil.

Potrivit acestuia, este „mult mai ușor să ridici receptorul special pentru comunicare și vei găsi orice abonat”, și numește folosirea mobilului „exhibiționism voluntar”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend