Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Incredibil de ce fac percheziții: Rușii sunt acuzați că abuzează civilii evacuați din Herson

Publicat

in

Civilii care încearcă să părăsească Hersonul ocupat de ruși sunt hărțuiți și blocați de forțele rusești, potrivit oficialilor ucraineni.

Bărbații sunt supuși unor „percheziții foarte amănunțite”, în căutarea de tatuaje. Yurii Sobolevskyi, un șef adjunct al consiliului regional Herson, a declarat vineri pentru televiziunea ucraineană: „Ieșirea din oraș a fost complicată. Există câteva cazuri în care oamenii au reușit să iasă, chiar și cu un autobuz, dar majoritatea oamenilor sunt întorși înapoi. Toate intersecțiile sunt blocate”.

Citește și: Pentagonul anunță mutări de ultimă oră în Mariupol: locul în care și-au concentrat rușii toate forțele armate

Sobolevskyi a susținut că „există cazuri în care (forțele rusești) comit abuzuri la punctele de control: percheziții foarte amănunțite, obligând bărbații să se dezbrace, căutând tatuaje”, relatează CNN. Soldații ruși îi verifică frecvent pe civilii ucraineni pentru ceea ce ei consideră a fi tatuaje naționaliste și neonaziste. Sobolevskyi a declarat că au fost restabilite conexiunile de telefonie mobilă și accesul la internet, astfel încât oamenii din Kherson să poată comunica cu familiile lor din alte părți ale Ucrainei.

El a spus că rușii încearcă să introducă rubla în mod experimental în unele comunități.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Traian Băsescu apelează la o cale extraordinară de atac: cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Publicat

in

De

Fostul președinte Traian Băsescu cere revizuirea sentinței de colaborator al fostei Securități.

Curtea de Apel București a programat primul termen în octombrie, informează Mediafax.

ICCJ a stabilit, pe 23 martie, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, decizia fiind definitivă.

În urma acestei decizii, Băsescu şi-a pierdut beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mâna lungă a Ayatollahului – Cine este atacatorul lui Salman Rushdie

Publicat

in

De

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că el îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini (liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979), dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post, citat de Reuters.

Hadi Matar a declarat de asemenea că el „nu citise decât câteva pagini” din romanul lui Rushdie „Versetele Satanice” şi că un tweet care anunţa în iarnă vizita autorului la Institutul Chautauqua îi dăduse ideea să se ducă şi el acolo.

Rushdie, 75 de ani, urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York când poliţia a declarat că Matar, 24 de ani, s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană vinerea trecută.

Rushdie a trăit sub ameninţarea unei recompense puse pe capul său după ce apariţia ‘Versetelor satanice’ în 1988 l-a determinat pe Khomeini să emită o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post, într-un interviu video din închisoarea comitatului Chautauqua.

„Nu-mi place prea mult”, a spus Matar referindu-se la Rushdie. „El este cineva care a atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei credinţe”, a spus el, adăugând că a urmărit pe YouTube înregistrări video cu scriitorul.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Avocatul său, numit din oficiu, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că New York Post a intrat în contact cu clientul său pentru a-i acorda un interviu.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone pentru Reuters.

Matar, din Fairview, statul New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune în tribunalul în faţa căruia compăruse sâmbătă. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend