Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Închisoare acasă. Proiectul a trecut a doua oară de Senat

Publicat

in

Proiectul legislativ recent adoptat de Senat, aflat a doua oară în Parlament, prevede că, în cazul pedepselor cu închisoarea de până la 18 luni pentru infracţiuni comise fără violenţă, persoanele condamnate să poată executa pedeapsa acasă. În anumite condiții, închisoarea la domiciliu va putea fi „prescrisă” și celor cu pedepse mai lungi. Dacă vorbim de pedepse de până la cinci ani și o purtare exemplară, „deținuții” vor putea sta acasă chiar și fără brățară electronică.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a mai trecut o dată prin Parlament, dar odată ajuns la Curtea Constituțională a primit o serie de critici și s-a întors în Parlament pentru a-și relua parcursul legislativ. Senatorii au dat luni votul pe noua formă a proiectului, una care, spun aceștia, urmează indicațiile Curții Constituționale. Votul decisiv aparține însă deputaților, iar proiectul mai trebuie apoi și promulgat de șeful statului prin decret.

Concret, proiectul de lege prevede că „În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luniexecutarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă”. 

De asemenea, detenţia la domiciliu va fi posibilă şi pentru persoanele condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii – chiar dacă aceasta este mai mare de un an.

Detenţia la domiciliu ar fi, într-o oarecare măsură, o noutate în legislaţia penală, deoarece, în reglementările actuale, există numai măsura arestului la domiciliu, care reprezintă o măsură preventivă ce poate fi dispusă în cursul procesului penal, deci până la condamnarea definitivă. Spre deosebire de acesta, detenţia la domiciliu ar reprezenta o modalitate de executare efectivă a pedepsei în cazul persoanelor condamnate definitiv.

Proiectul prevede că detenția la domiciliu nu va presupune neapărat că cel condamnat trebuie să poarte o brățară electronică. Cei care sunt condamnați la mai puțin de cinci ani de detenție și nu au avut abateri disciplinare vor putea sta acasă chiar și fără brățară electronică.

„Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supravgehere în cazul în care persoana condamnată: a) nu are rapoarte de abateri disciplinare; b) are o pedeapsă care nu depășește cinci ani”, prevede proiectul adopat de senatori.

Interesant e că liberarea condiționată se va putea aplica și în cazul pedepselor pe care infractorii le ispășesc acasă, conform proiectului.

Pentru ce gen de fapte nu se va putea face închisoare acasă?

Curtea Constituțională a criticat la prima formă a proiectului tocmai lipsa de identificare a unor infracțiuni concrete pentru care (nu) se poate aplica această măsură. Parlamentarii lăsaseră doar sintagma „fapte comise cu violență”. Acum însă au detaliat chestiunea.

Potrivit proiectului, se consideră fapte comise cu violență și, deci, nu se va putea da închisoare acasă pentru următoarele (exemple):

  • aproape toate infracțiunile contra persoanei (omor, ucidere din cuplă, vătămări grave, simple loviri, încăierări, violențele în familie, agresiunile contra fătului, lipsirea de libertate, amenințări, șantaj, traficul de persoane, hărțuirile, violul, agresiunea sexuală ș.a.m.d.); nu au fost incluse aici hărțuirea sexuală, violarea de domiciliu, violarea secretului profesional, a vieții private sau a sediului profesional;
  • infracțiuni contra patrimoniului comise cu violență: anumite tipuri de furt, tâlhăriile, distrugerile ș.a.;
  • infracțiuni contra siguranței publice: tulburara ordinii și liniștii publice etc.

Detenție acasă și pentru pedepsele de până la zece ani

Proiectul mai cuprinde și o aplicare extinsă a acestei detenții la domiciliu, în cazul  femeilor însărcinate, a persoanelor care au în întreținere copii minori. Pentru acestea, detenția la domiciliu va fi posibilă și dacă pedeapsa e de până la zece ani.

Nu vor putea face închisoare acasă persoanele care au fost condamnate pentru unele infracțiuni contra siguranței statului, pentru omoruri, vătămări corporale, lipsirea de libertate, violarea de domiciliu, viol și alte fapte contra persoanei, infracțiunile în legătură cu drogurile ș.a.

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele statului și publicat apoi în Monitorul Oficial ca să se aplice.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Niculae Bădălău iese la atac după transferul primarului de Giurgiu la Pro România: A vrut să îl trec pe lista de deputaţi PSD

Publicat

in

De

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, de a susţine Pro România l-a şocat, motiv pentru care a convocat de urgenţă organizaţia municipală a PSD pentru a încerca să găsească alţi candidaţi la funcţia de primar.

Citește și: SONDAJ CURS – Viitorul Parlament va fi controlat la limită de o mare alianţă de dreapta .

„Am aflat din presă că domnul primar Barbu nu va mai candida la PSD, ci va candida la Pro România. A fost o surpriză mai ales că, în urma discuţiilor cu dânsul, urma să meargă să facă fotografiile pentru afişe. Cu două zile în urmă ne spunea lucrul ăsta. Nu vreau să discut despre traseism, trădători, nu vreau să folosesc cuvinte de genul ăsta pentru că nu am atacat niciodată la persoană. (…) Nicu Barbu mi-e prieten, am avut o relaţie foarte bună, în opt ani de colaborare nu cred că am fost de cinci ori în Primărie şi niciodată cu vreo intervenţie în interes personal, nu ne-am certat niciodată, cauza deciziei pe care a luat-o nu o ştiu, dar ca primar al municipiului mă aşteptam să informeze echipa care a muncit alături de dânsul, mai ales că este şi preşedinte al organizaţiei municipale a PSD Giurgiu. Eu nu am avut curiozitatea să îl sun, pentru mine a fost un şoc. Am înţeles că sunt toxic, dar mă uit în oglindă şi nu ştiu cu ce aş putea să îl intoxic. La un moment dat mi-a propus să îl trec pe lista de deputaţi şi nu am fost de acord şi presupun că asta e şi cauza pentru care a ales Pro România pentru că, altfel, nu am avut nicio discuţie contondentă cu dânsul”, a declarat senatorul Niculae Bădălău.

El spune că în urma ştirii „atât de explozivă” că primarul PSD al municipiului Giurgiu susţine Pro România, a convocat organizaţia municipală şi de săptămâna viitoare va comanda un sondaj de opinie pentru stabilirea candidatului PSD în cursa pentru Primăria municipiului Giurgiu. Niculae Bădălău a precizat că îşi doreşte ca şi candidat „un om gospodar, nu un om politic”.

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a anunţat, miercuri, că a luat decizia de a susţine Pro România la alegerile locale, ca urmare a lipsei de colaborare în cadrul organizaţiei PSD. El a susţinut că multe proiecte pentru municipiu „au fost ţinute la sertar” şi şi a spus că nu mai acceptă „tandemul Niculae Bădălău-Marian Mina” la conducerea organizaţiei judeţene a PSD Giurgiu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Producătorii de vaccinuri, din nou în atenția investitorilor români la bursă (analiză XTB)

Publicat

in

De

Atenţia investitorilor a revenit în sectorul farmaceutic, aceştia urmărind modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri, pe măsură ce situaţia continuă să se deterioreze, în pofida sosirii sezonului cald, arată o analiză realizată de firma de brokeraj XTB România.

„Investitorii tind să plaseze pe plan secund informaţiile legate de accelerarea ritmului de creştere a numărului de cazuri la nivel internaţional. Aceştia s-au concentrat asupra semnalelor de redresarea a economiei aduse de datele macroeconomice. Pe măsură ce situaţia continuă să se deterioreze, în pofida sosirii sezonului cald, iar autorităţile din anumite ţări au în vedere noi măsuri restrictive, speranţa pieţelor se mută către un alt factor definitoriu: un vaccin”, arată analiza XTB România, conform agerpres.ro.

Citește și: Iohannis: ‘Virusul este real, nu are culoare politică și nu poate fi interzis prin lege. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor’

Astfel, atenţia investitorilor a revenit în sectorul farmaceutic, aceştia urmărind modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri, se arată într-o analiză a XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

Reprezentanţii firmei de brokeraj susţin că evaluarea progresului în privinţa unui vaccin nu este uşoară, în prezent numărul de produse în cercetare şi viteza de lucru fiind fără precedent. Se poate nota că în faza III de testare se află în prezent un produs al unei companii din China, şi un altul al asocierii Oxford – AstraZeneca. În această etapă, este testată eficacitatea medicamentului, după confirmarea siguranţei formulei de către primele două etape.

„Speranţele au fost ridicate şi pentru varianta firmei americane Moderna, testul la scară largă urmând să înceapă luna aceasta. Informaţii recente (preluate de Bloomberg) arată însă că o amânare a debutului fazei III ar ascunde de fapt dificultăţi mai serioase, o agenţie guvernamentală arătându-se nu foarte încrezătoare în capacitatea tehnică şi în resursele umane ale companiei de a duce la bun sfârşit un proiect atât de amplu. Amprenta speranţelor şi dezamăgirilor asupra valorii sale de piaţă a fost majoră. De la 19,23 dolari în ianuarie, acţiunea a atins un vârf de 80 de dolari, pe 18 mai înainte de coborî cu aproape un sfert, până la puţin peste 61 de dolari în sesiunea de marţi”, arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel, atenționează: ‘Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat’

Potrivit acestuia, impactul veştilor, pozitive sau nu, asupra cotaţiilor emitenţilor din domeniu poate fi foarte mare chiar şi în interiorul sesiunii ‘intra-day’. „Nu puţine au fost sesiunile cu salturi de peste 10-15% atunci când au fost anunţate fie acceptarea finalizării cu succes a unei faze de testare, fie studii şi rezultate preliminare favorabile. Este cazul unor titluri precum Moderna, Cansino sau Novavax. Marţi, titlurile NVAX au sărit cu peste 31% în urma anunţului că a primit o finanţare de 1,6 miliarde de dolari din partea autorităţilor, cea mai mare tranşă de până acum din cadrul programului Warp Speed, care a mai dirijat fonduri şi către Johnson and Johnson, Merck, AstraZeneca sau Moderna”, a precizat Claudiu Cazacu.

Acesta a subliniat că, recent, Pfizer, care a anunţat că a obţinut anticorpi în urma aplicării produsului dezvoltat împreună cu o companie germană (BioNTech) a primit votul investitorilor, deşi, pentru un gigant din industria farma, impactul relativ al unui nou produs este mult mai restrâns prin comparaţie cu o firmă mică. Astfel, Pfizer a crescut cu aproximativ 4,5%, în timp ce BioNTech (având o capitalizare de aproximativ 12 ori mai mică) a crescut cu peste 17% în prima parte a şedinţei, după anunţ, cu toate că aproape tot câştigul a fost risipit în sesiunile următoare. „Aflăm astfel de unde apare o diferenţă majoră de volatilitate între firmele mici, atractive în special pentru speculatori şi cei cu apetit ridicat pentru risc, şi numele mari ale domeniului farma, preferate de investitorii cu o toleranţă mai redusă faţă de riscuri”, explică Claudiu Cazacu.

Pe de altă parte, pe măsură ce vaccinurile împotriva coronavirusului intră în faza finală a testării, se dezvoltă o „nouă competiţie” la nivelul guvernelor pentru a încheia acorduri de furnizare a vaccinurilor, chiar înainte de publicarea informaţiilor privind eficacitatea. Unul dintre cele mai relevante exemple este guvernul Marii Britanii, care, după ce a semnat o înţelegere cu AstraZeneca şi Universitatea Oxford pentru 100 de milioane de doze de vaccin, se apropie de o tranzacţie de 500 de milioane de lire sterline cu GlaxoSmithKline şi Sanofi pentru a cumpăra 60 de milioane de doze din produsul dezvoltat de aceştia, în cazul în care produsul se dovedeşte eficient.

La rândul său, Radu Puiu, analist în cadrul XTB România a menţionat că „aceste aspecte pot reprezenta nişte atuuri pentru companii în procesul de alegere a companiilor de către investitori.” „Pe de o parte, oferă stabilitate şi o siguranţă privind un volum semnificativ al cererii de vaccinuri. Pe de altă parte, pot oferi detalii privind companiile a căror candidaţi sunt cei mai promiţători sau legate de abilitatea de dezvoltare a produsului de către companie. Guvernele aleg companiile după o analiză cuprinzătoare care este greu de crezut că poate fi realizată de investitorul obişnuit având în vedere accesul diferit la informaţii, dar şi abilitatea de interpretare şi nivelul de expertiză net superior al guvernului”, menţionat Radu Puiu.

Acesta a subliniat că un alt produs care a intrat în centrul atenţiei investitorilor sunt compuşii bazaţi pe anticorpi, ce vizează administrarea către persoanele neinfectate care au intrat în contact cu subiecţi depistaţi pozitiv. „Una dintre companiile care s-au făcut remarcate în acest sector este Regeneron Pharmaceuticals, care a intrat în a treia fază a cercetărilor cu produsul său. Analiza este supusă pe un eşantion de 2 mii de subiecţi, în parteneriat cu Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase. Având în vedere ritmul accelerat de răspândire a infecţiilor în SUA, până la dezvoltarea unui vaccin care să aibă rezultate este posibil ca o modalitate mai eficientă pe termen scurt să fie reprezentată de astfel de compuşi, care pot ajuta la imunizarea populaţiei. Din acest motiv, companiile implicate în acest domeniu ar putea intra în centrul atenţiei”, a adăugat Radu Puiu.

Cu mai mult de 15 ani de experienţă, XTB este în prezent a 4-a cea mai mare casă de brokeraj de FX şi CFD-uri din lume şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est. Avem birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa. XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume incluzând FCA şi KNF.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend